İçişleri Bakanı Süleyman Soylu dün sabah Trabzon’a geldi. Bakan Soylu beraberindeki Milletvekilleri ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanıyla beraber Akçaabat, Ortahisar, Yomra ve Arsin ilçelerini ziyaret ederek konuşmalar gerçekleştirdi. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 15 Temmuz sonrasında artık konuşulması gereken bir tek mesele olduğunu ve artık siyasetin ağzındaki baklayı çıkarması gerektiğini belirterek, “Türkiye artık sineklerle uğraşmamalı artık bataklığı kurutmalıdır o yüzden güçlü olmalıdır. Bir sistem sorgulaması yapmalıdır” dedi.

 Sabah saatlerinde Ankara’dan havayolu ile Trabzon’a gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Akçaabat ilçesinde partililer, STK ve oda temsilcileri ile Referandum İstişare Toplantısı’nda buluştu. Toplantıda konuşan Bakan Süleyman Soylu, “15 Temmuz sonrasında artık konuşulması gereken bir tek mesele vardır artık siyaset ağzındaki baklayı çıkarmalıdır. Türkiye artık sineklerle uğraşmamalı, artık bataklığı kurutmalıdır. 

Güzel vatanımız artık bir muhasebe yapmalıdır. 27 Mayısı, yıllarca üzüntü gününü bayram olarak kutlatanların neyi murad ettiğini tartışmalıdır. Türkiye neden her büyük yatırım hamlesi sonrasında siyasete yapılan gayrimeşru uygulamaları konuşmalıdır. Birlik ve beraberlik anlamında elde ettiğimiz bütün kazanımları nasıl 10 yılda bir yapılan müdahalelerle kaybettiğini konuşmalıdır. Bir sistem sorgulaması yapmalıdır. Bu sorgulamaları rejim kavgalarını bir yana bırakarak yapmalıdır. Ayağına vurulan prangaları tartışmalıdır.Türkiye’de neden cuntacıların 10 ayda yaptığı anayasadan 35 yılda neden kurtulamadığını sorgulamalıdır. Bu millet 67 senedir akıntıya karşı kürek çekmektedir” diye konuştu.

"Türkiye’nin Anayasa Deneyimi, Kurucu Anayasa Harici Tamamı Sunidir"

“15 Temmuz 2016 gecesi bir hadise yaşandı” diyen Soylu “ABD’de yaşayan kime uşaklık ettiği malum olan bir meczubun aklına uyan bir grup hain darbeye kalkıştı. O gece TRT’de bir bildiri okundu. Allaha şükür milletimizle beraber çok geçmeden müdahale edildi. O bildirinin sonunda bir vaat vardı. Neydi hatırlıyormusunuz; yeni bir anayasa. Herkes unuttu. 

O bildiride yeni bir anayasayı Türkiye’ye getirmeyi, millete deklare etmeyi kendilerine bir vazife etmişlerdi. Bu darbe girişimi başarılı olsaydı 2016 yılında bir darbe anayasası olacaktı. Bununla 2002’den beri atılan bütün adımlar bu karanlık idare ile uçup gidecek kardeş kavgası bu ülkede her zaman sahaya sürülecekti. Türkiye’nin anayasa deneyimi kurucu anayasa harici tamamı sunidir” ifadelerini kullandı.

Soylu, Türkiye’nin artık arkasına dönmekten yorulduğunu belirterek “Artık hedefimize, istikametimize bakmak istiyoruz. Her 10 yılda bir bu millete diyorlar ki ‘Bu ülkeyi size idare ettirmeyeceğiz, yönettirmeyeceğiz.’ Millet de her seçimde bunlara sandıkları patlatarak darbe yapıyor. Her gün patronumuzu değiştiriyorlar. Bir gün anayasa mahkemesi yapıyorlar , bir gün patronumuzu Yargıtay, bir gün Danıştay yapıyorlar. Bir gün sermayede ülkemizi istedikleri gibi yönetmek isteyenler bizi faizin esiri haline getirmek isteyenleri patron yapıyorlar. Bir gün IMF’yi bize patron yapıyorlar. Bir gün medya, medya patronlarını patron yapıyorlar. Her şeyimize, değerlerimize ayar veriyorlar. Milletimizi parçalamak ve bu ülkenin değerlerini bir şekilde zayıflatmak için bize patronluk taslıyorlar. Biz de haykırıyoruz patron siz değilsiniz patron milletir, millettir, millettir” şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kıılçdaroğlu’nun bir radyo programında yeni sisteme yönelik eleştirilerini hatırlatan Soylu “Kılıçdaroğlu’nu takip ediyor musunuz. Kafası güzeldi galiba. En son dün diyor ki ‘Önümüzdeki sistemde başbakan ne olacak ?’ Kıılçdaroğlu’nun içine PKK ile FETÖ kaçtı. Onları idare ediyor” şeklinde konuştu. Yoğun bir kalabalığa hitap eden Soylu, ardından Ortahisar ilçesine hareket etti. 

Sonay ÇALUK