Atatürk ile ilgili hem ülkemizde hem de Avrupa’da çalışmalar yaptı, konferanslar verdi. Haydar Baş, Türkiyeye yönelik saldırılar artınca ve Atatürk yeniden yükselen değer olurken hem düşüncelerini yazdı hem de Atatürk’ü ‘Hoşgeldin Atatürk’ kitabı ile anlattı. Şimdi bu kitap Trabzon ve Türkiye’de en fazla ilgi gören ve tüm değerlerin masasının üzerinde yerini alan bir eser olarak dağıtılmaya başlandı. Prof. Dr. Haydar Baş ile ilgili bir hak teslimi daha yapalım. Atatürkçülük eritilmeye çalışılırken bile o kale gibi dik durdu ve Trabzon’da Atatürkçülüğün bayrağını yere indirmedi.

Semt Pazarcılarına Şenol Akyüz

2017 yılının Ocak ayında yapılması muhtemel Trabzon Seyyar Semt Pazarcıları Odası başkanlık yarışında adaylar kendilerini göstermeye başladı. Pazarcılar Odası Üyelerinden Şenol Akyüz, yapılacak olan başkanlık seçimlerinde yeniden aday olduğunu açıkladı.

Akyüz, yaşanan seçim sürecinin bütün pazarcı esnafına hayırlı olmasını dileyerek ''esnaf arkadaşlarımızın yaşadığı sorunları gidermek adına mücadelemizi sürdüreceğiz’' dedi. Başkan seçilmesi halinde yapacağı projeleri anlatan Şenol Akyüz, ''Birlik ve beraberliğin sağlanması için projelerimiz arasında öncülüğümüz odamızın modern bir lokale sahip olmasıdır. Vatandaşın pazarlara olan ilgisini artırmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Marketler yaya kaldırımlarını işgal ediyor ve pazarların kurulduğu günlerde özel indirimler yaparak haksız rekabete sağlıyorlar. Bunu düzeltmek için de elimizden geleni yapacağız’’ ifadelerini kullandı. Akyüz geçen seçimi 2 oy farkla kaybetmişti.

 ‘MHP’de Devam’

Dün Trabzon’da Milliyetçi Hareket Partisi’nin Trabzon eski Milletvekili Süleyman Latif Yunusoğlu ile karşılaştık. Yunusoğlu ile ilgili yeni süreci konuşamamıştık. Yunusoğlu şunu söyledi: ‘Biz kendi ocağımızdayız. Nereye gidebiliriz. Burası bizim yuvamız.’

Kadına Şiddet Ve Uzunsokak

Kadına yönelik şiddeti konuştuğumuz şu günlerde tanık olduğumuz hadise içimizi burktu, yetkili kurulların herkesin gözü önünde cereyan eden bu duruma müdahale etmemesine, etmek istememesine ise hiçbir şekilde anlam veremedik. Uzunsokak’ta saat akşam 8 gibi bir genç kalabaklıkların arasına dalıyor, elinde telefon belli ki kız arkadaşına hakaret üstüne hakaret yağdırıyor. Uzunsokak’ta yer yerinden inliyor. Herkes şaşkın,şaşkın gence bakıyor. Aradan birkaç dakika geçiyor, o genç, kız arkadaşını yanına almış tekrar avazı çıktığı kadar bağırıyor ve yine hakaretler savuruyor. Gencin amacı belli ki birilerinin gazına gelip hava atmak. Sorguladığımız ise akşamın bu saatinde cadde sakinlerinin rahatsız edilmesi ve buna hiçbir kolluk gücünün müdahale etme gereği duymaması. Birileri diyebilir ki ya polis yoktu ise. İşte bu daha vahim, zira orası Uzunsokak, biz bu sokakta güpegündüz cinayet işlendiğini de yaşadık.

Ustaömeroğlu eleştirdi

Trabzon Mimarlar ve Mühendisler Odası Başkanı Gürol Ustaömeroğlu, iyi ki doğduğum topraklara geri dönmüşüm diyor. Trabzon’dan ayrılan bazı isimlerin buraya beğenmez olduğuna dikkat çeken Ustaömeroğlu’nun değerlendirmesi şöyle: “Özlem duyuyorlar, kenti burunlarında tüttürüyorlar ve her an bu kentli olmaktan da gurur duyuyorlar. Ama öyle insanlar da var ki şahsi veya zorunlu sebeplerle bu kentten ayrıldıkları beri bu kenti beğenmez olmuşlar. Sürekli kenti ve insanını küçük düşürücü değerlendirmeler yapıyorlar. Sanki bu kentte daha önce yaşamamışlar gibi. Bir de geri dönme konusu var. Bu konuya çok değinilmedi. Mesela bendeniz 22 sene önce geri dönüşü yaşamış bir insanım. İyi ki doğduğum topraklara geri dönmüşüm. İyi ki bu kentte ekmek paramın peşinden koşmuşum ve koşmaktayım. Belki batıdaki meslektaşlarımdan en az 10 kat az para kazanıyorum hatta bazen kazanamıyorum bile. Ama beni yetiştiren havasını suyunu bana enjekte eden bu kente asla haksızlık yapmak istemiyorum. Ben Trabzon’umu ve insanını çok seviyorum. Trabzon’umu küçümsemek amaçlı asla diğer kentlerle kıyaslamıyorum. Aksine Trabzonlu olduğumu ve bundan gurur duyduğumu yüksek sesle her platformda dile getiriyorum.”

MHP’li Çelik’ten Akçaabat İronisi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Akçaabat ilçe Başkanı Adem Çelik, yaptığı yazılı açıklamada; geçmişte yapılanları unutmadıklarını belirtti. Adem Çelik Yerel yönetimler ile ilgili yaptığı açıklama ile ironi yapan Başkan Çelik “Bölgemizdeki yerel yönetimlerin başarılı çalışmaları ile bölge halkının ve Akçaabatlının huzuru ve yaşam kalitesi artmıştır. Köylümüz ve çiftçimiz üretim maliyetlerinin pahalılığına bağlı olarak, mısırdan, kota koyulan tütünden, fındıktan yani gelir kaynağı olan tarımdan vazgeçmiş rahata ermiştir! Esnafımız 10-20 yıl önce bulunduğu 50 m2 lik dükkânını 500-1000 m2 lik bir dükkana taşıyıp işini büyültmek istiyor ancak dükkan bulamayıp ilçemiz dışına kaçıyor. Böylelikle Akçaabat işsizlik artıyor gençler evde oturuyor. Akaryakıt fiyatlarından dolayı bir kısım vatandaş aracını evinin önünde bırakıyor, şehir merkezinde otopark sorununa çözmüş olmuş oluyor. Ayrıca akşam dönüşünde de evin önünde otopark sorunu yaşamamış oluyor!’

Beşikdüzü CHP’de Kongre Günü

Cumhuriyet Halk Partisi Beşikdüzü İlçe Kongresi bugün saat 11.00’de Beşikdüzü Belediyesi Kültür Salonunda yapılacak. Kongrede mevcut Başkan Kadem Karadeniz aday olmayacak.  Daha önce adaylıklarını açıklayan Ali Cora ve Şakir Yenigün, Cumhuriyet Halk Partisi Beşikdüzü İlçe Başkanı olabilmek için yarışacaklar.

Kalyoncu’dan Yeni Roman

İki yıl önce “Önce Annelerini Vur” adlı ilk romanı yayımlanan Kalyoncu’nun ikinci romanı Maden Dulları /Ah Zonguldak Zonguldak adıyla yayımlandı. Yüz yıla yakın bir dönemin gurbet macerasını konu alan Maden Dulları, Tonyalıların Zonguldak madenlerinde çalışmasını, meslek hastalıklarını, ölmeleri, geride kalan dul ve yetimleri konu ediniyor. Maden Dulları romanı, Emekli Öğretmen, Tonyahaber Gazetesi’nin kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Kalyoncu’nun yayımlanan altıncı kitabı.Hasan Kalyoncu, yeni kitabı ile ilgili olarak Tonyahaber’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:“Ah Zonguldak Zonguldak alt başlığı ile yayımlanan Maden Dulları, bir coğrafyanın bilinmeyen öyküsü. Yaşanan, ama bilinmeyen!...Tonya’nın dönemeçli yaşamındaki derin izler…Kapanmayan yaralar, nasırlaşmış yürek ağrıları.Belki bir film…

Sevinçler akıp giderken perdeden üstünüzefırlayan acılar.  Yoksulluğun maden ocaklarına uzanan öyküsü. Yöre insanının ekmek kavgası… “Maden Dulları / Ah Zonguldak Zonguldak” romanı, tenine, ruhuna kömürün karası bulaşmış insanlardan kesitler sunuyor. Sevinçler, mutluluklar, acılar, kahreden ölümler iç içe, sarmaş dolaş… Tonya’nın ekonomisinin ayakta kalmasına katkısı devam eden çürüyen ciğerlere, yaşamın baharında yaşamını yitirenlere bir saygı Maden Dulları. Madeni olmadığı halde, madenci anıtı dikilen belki de tek ilçe olan Tonya’nın geçmişine bir saygı duruşu… Okuyucunun beğeneceğini umuyorum.” Özgün kapak resmini Barış Uzun’un çizdiği Kalyoncu’nun yeni kitabının dağıtımının başladığı ve şimdilik Tonya’daki kitapçılardan edinilebileceği bildirildi.
Editör: TE Bilisim