HİZMET-İŞ’te Seçime Doğru

Trabzon Hizmet-İŞ Sendikasının Başkanlığına İsmail Kaplan atama ile gelmişti.  Yaklaşık 1 yıldır güzel bir başkanlık yaptı. Hizmet-İş sendikasında şimdi yeni bir seçim heyecanı için delege tespitleri başladı. İsmail Kaplan yeniden aday ve muhtemelen tek liste ile seçime gidilecek. El attığı her alanda iz bırakan İsmail Kaplan’a yeni dönem için başarı diliyoruz.

Uzungöl’ün Ne Kadar Ömrü Kaldı

Trabzon'un dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl'ün ne kadar ömrü kaldı? Karadeniz Teknik Üniversitesi eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş'a göre, fazla değil. Zira göl için, çevresindeki yapılaşmaya ek olarak başka tehditler de var. Bölgede kentsel dönüşüm konuşulurken Prof. Dr. Osman Bektaş, başka bir tehdide dikkat çekti. "Uzungöl ebediyen orada kalmayacak. Bütün göllerin olduğu gibi onun da bir ömrü var insan gibi doğar gelişir ölür bu 3 aşamayı yaşıyor Uzungöl ama yaşlandı. Uzungöl'e biz ne kadar iyi bakarsak ömrü o kadar uzun olur." Bektaş'a göre, derelerin taşıdığı alüvyonlara çevresel atıklar da eklenince, göl dolmaya başladı. Ve olası aşırı yağışlar, gölü yok edebilecek tehlikeler haline geldi. DSE orada hem toprağı hemde Alivyonları yüzde 90 temizledi. Ama takip etmek lazım.

AVM Çıkışı

CHP'nin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Cahit Erdem’den AVM çıkışı geldi. Erdem küçük esnaf vurgusu yaptı:

 “Trabzon’da AVM fazla. Ayrıca her AVM’nin bir otopark sorunu doğuyor. Küçük esnaf aradan çıktı. Trabzon’da AVM yapılacaksa Trabzonlu girişimcilerin yapmasından yanayım. Özellikle Türkiye’deki AVM’lerin yurt dışında ortaklığı olan AVM’lerin Trabzon’da bundan sonra iş yapmasını doğru bulmuyorum. Trabzon insanı alışverişte kullandığı paraları yurt dışına ve merkezi İstanbul’da veya Ankara’da olan AVM’lere aktarmaması gerekiyor. Para Trabzon’da dönmüyor. Dönmeyince daha da büyük çıkmaza giriliyor. Küçük esnaf, bakkallar tamamen aradan çıktı. AVM’lerin sosyal donatı alanlarının olmayışının da Trabzon’a imar açısından büyük kirlilik yarattığı düşüncesindeyim.’

İşsize Ve Asgari Ücretliye İyi Haber

İşsizlik ödeneği değişecek, taşeron işçinin maaşını Maliye Bakanlığı belirleyecek. Meclis’te görüşmeleri süren Torba Yasa ile sosyal güvenlik alanında da birçok değişiklik olacak. Bunların en başında da asgari ücretle çalışanları yakından ilgilendiren düzenleme geliyor. Malum, senenin son üç ayında gelir vergisinden dolayı başta asgari ücretli olmak üzere tüm çalışanların maaşlarında bir düşüş oluyor. Asgari ücretli çalışan açısından bakacak olursak; bu düşüş nedeniyle aylık 1404 lira maaş alan çalışanların eline, Ekim ayında 1374 lira, Kasım-Aralık aylarında da 1328 lira geçecekti. Torba yasa ile Ekim-Kasım-Aralık aylarında ücretleri 1404 liranın altına düşecek olan tüm çalışanların net ücretleri, 1404 liraya tamamlanacak şekilde ilave geçim indirimi sağlanacak. Böylece, asgari ücretli çalışan, senenin son üç ayında da 1404 lira almaya devam edecek. Bu da şu anlama geliyor ki, devlet, sene sonuna kadar asgari ücretliye 76 lira destek sağlayacak.

CHP’de Süreç İşliyor

Cumhuriyet Halk Partisinde il başkanlığı seçimine doğru delege tespitleri yapılıyor. CHP’nin iki etkili ismi Murat Özçilingir ve Sami Sancak ile ayrı ayrı sohbet ettik. 400’ün üzerindeki merkez delegesi de tebpit edildi. Peki Turgay Güngör’ün karşısına aday çıkar mı? Her dönem partinin potansiyel isimlerinden Murat Özçilingir il Başkan adayı olur mu? Özçilingir her zaman ekip çalışmasını sever. Kendi ekibi eğer bir hareket içinde olursa onlara uyar. Ama işleri yoğun ve yaz sezonundan itibaren turizme hizmet etti. Sami Sancak ise bir grup arkadaşı ile buluşmuş, değerlendirme yapmışlar. Ve İl Başkan adaylığı konusunda da isimleri tartıştılar. Sancak, ‘Mevcut başkanımız ve yönetim tarzına itirazımız var. Aday çıkarmayı düşünüyoruz. Ama eğer profili yüksek isim bulamaz ise o zaman iş olsun diye aday çıkarmayız.’ dedi.

Yayla Yıkımına Bekar’ın Yorumu

CHP Düzköy İlçe Başkanı Ahmet Bekar, Düzköy’e bağlı yaylalarda bulunan evlerin yüzde 90’ının hayvancılık ve tarımla uğraşan vatandaşların evleri olduğunu söyledi ve yetkililere seslendi. Bekar. “Bu yayla yıkım meseleleri vatandaşın yüreğini yaralamadan bir an önce sonlandırılmalı kamu görevlileri, yaylalardaki bundan sonra oluşabilecek yapılaşmalara yönelik tedbirler almalı” dedi.

"Özellikle Düzköy ilçesine bağlı Çal, Çayırbağı, Gökçeler, Alazlı, Gürgöndağı ve Düzköy merkezde yaşayan vatandaşların kullandığı yaylalarda yıkımı düşünülen yapılar yüzde 90’ı tarım ve hayvancılıkla uğraşan gariban vatandaşlarımıza aittir" diyen CHP Düzköy İlçe Başkanı Ahmet Bekar, “Yöre sakinlerinin düşük ekonomik şartları nedeniyle bu yapıların inşa edilmesinde her biri hayvanını satıp küçük barakalar inşa etmiştir. Hayvancılıktan öte hiçbir farklı amaçla kullanımı söz konusu değildir. Kamu idarecilerinden aldıkları kararları uygulamada bir vicdani sorumluluk içerisinde hareket etmelerini bekliyoruz.

Emeklinin Teşekkürü Gümrükçüoğlu’na

Türkiye Emekliler Derneği Trabzon Şube Başkanı Burhan Bayraktar, her Türk vatandaşının mutlaka Çanakkale’yi gezmesi, atalarımızın tarih yazdığı bölgeleri incelemesi gerektiğini söyledi. Bayraktar “Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımız Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na biz emeklilere sağladığı bu imkândan dolayı teşekkür ediyoruz, şükranlarımızı sunuyoruz. Öğrencilerimizden biz emeklilere kadar herkesin Çanakkale’yi görmesi, ülkemizi ayakta tutan bağımsızlık ruhunun en iyi şekilde anlaşılabilmesi için her türlü fedakârlığı yapıyor. Bizler için anlatılmaz bir gezi oldu. Binlerce şehidimizin toprağa düştüğü, Conkbayırı’nı, Kocatepe’yi, Anzakkoyu’nu gördük, adeta o günleri yaşadık. Her Türk vatandaşının ömründe en az bir kez Çanakkale’yi görmesini temenni ediyorum” dedi.
Editör: TE Bilisim