‘24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyetin ilanıyla birlikte Türk basınında sansürün kaldırılması nedeniyle her yıl 24 Temmuz günü kutlanan Basın Bayramının 109. yılındayız.

Özgür Basın demokrasimizin olmazsa olmazıdır. Halkın doğru ve eksiksiz haber alması en temel hakkıdır. Kamuoyunu aydınlatmayı kendine hedef olarak seçmiş basın mensupları her kesimin sesi olmayı sürdürmektedirler.
24 Temmuz Basın Bayramı olarak kutladığımız bugün, basın mensuplarının ne gibi zorluklarla haber yaptıklarını anlaşılması açısından önemlidir. Demokrasimizin önemli unsurlarından olan basın özgür, tarafsız ve objektif  yayıncılığı ile bir ülkenin demokratik gelişimine büyük katkı sağlamaktadır.

Ülkemizde meydana gelen olaylarda gerek yerel basınımız gerekse de yaygın basınımız milli iradenin yanındaki kararlı duruşlarıyla, cesur ve fedakarca kamuoyunu bilgilendirerek basın tarihimizde önemli bir görevi yerine getirmiştir.
Özellikle 15 Temmuz hain darbe kalkışması esnasında, yerel ve ulusal basın kuruluşlarımız istisnasız milletten ve demokraseden yana kesin bir tutum almışlardır. Doğru ve gerçek haberlerle kamuoyunu aydınlatırken, önemli ve hassas bir görev ifa etmişlerdir.

Halen bu meşakkatli görevi aktif  olarak yapmakta olan değerli basın mensupları ile zor şartlar altında büyük bir özveri gösteren, mesleğe büyük emek vermelerine rağmen bugün şu veya bu sebeple işsiz kalan tüm gazetecilerin 24 Temmuz basın bayramını kutluyoruz, camiamızdan ebediyete göçenlere Allahtan rahmet, emekli olanlara sağlık ve huzur diliyoruz.’

Haçka Merasime Hazır

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Düzköy Belediyesi ve Düzköy İlçe Müftülüğünün ortaklaşa düzenleyeceği 'Haçkalı Hoca’yı Anma Programı’ 30 Temmuz Pazar günü Düzköy ilçesinin HaçkaYaylası'nda gerçekleştirilecek. Bu yıl 22’si düzenlenecek anma merasiminde programın ilk etabı Haçka Yaylası’nda bulunan Haçkalı Hoca Baba Camisinde saat 10:00’da başlayacak. Kur’an tilaveti ve çeşitli etkinliklerin gerçekleştirileceği camii içi programın ardından saat 13.00’da cami dışı programına geçilecek. Programa katılmak için Büyükşehir Belediyesi otobüslerini tercih edecek vatandaşlar 24 Temmuz Pazartesi gününden itibaren 10 TL karşılığında Trabzon Büyükşehir Belediyesi binasında hizmet veren ‘Ulaşım Kart’ servisinden temin biletlerini temin edebilecekler.Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, tüm vatandaşları etkinliğe davet ederken, “Bu anlamlı günde Haçkalı Hoca Baba’yı hep birlikte anacağız. Milli ve manevi değerlerimize layık bir anma töreni düzenleyeceğiz” dedi.

Araklı’dan İnegöl’e

Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi, Belediye Başkan Vekili Mustafa Kahraman, belediye meclis üyelerinden Kemal Danışmaz, Ekrem Reis ve AK Parti İlçe Başkan Yardımcılarından Salih Ergün İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın daveti üzerine Araklı Belediyesi ile kardeş şehir protokolü gerçekleştirilmiş olan Bursa'nın İnegöl Belediyesini ziyaret ettiler. BaşkanÇebi; “Başkanımızın nazik daveti üzere İnegöl’ü ziyaret etme fırsatı bulduk. İnegöl büyük bir ilçe ve Başkanımızın üçüncü dönemi olması hasebiyle gerek bilgi paylaşımı ve gerekse tecrübe noktasında görüşmelerimiz oldu. Başkanımız İnegöl Kent Müzesini bizzat gezdirdi. Araklı da Trabzon’un ikinci büyük ilçesi olması sebebiyle önemli bir ilçe. Yapmış olduğumuz kardeş şehir protokolünün bu manada da ilçemize faydalı olacağı inancındayız. İnegöl Belediye Başkanımızı ve İnegöllüleri Trabzon’a, Araklı’mıza davet ediyoruz. Atılan kardeşlik köprülerinin güçlenerek devam etmesini diliyorum. Başkanımıza misafirperverliği için bir kez daha teşekkür ederek, saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.

Verdiğiniz Mücadelenin Yanındayız

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon İl Başkanı Turgay Güngör 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle basın açıklamasında bulundu. Turgay Güngör, basın emekçilerinin bayramını kutlayarak, “24 Temmuz 1908’de 2. Meşrutiyet’in ilan edilmesi 25 Temmuz 1908’de çıkan gazetelerin sansürsüz yayımlanmasından buyana 24 Temmuz tarihi Gazeteciler ve basın bayramı olarak kutlanmaktadır. Çağdaş demokrasilerin olmazsa olması iletişim özgürlüğü, şeffaf yönetim anlayışının da temel taşlarındandır. Basının özgür olmadığı bir ülkede demokratik bir düzenden, insan haklarından ve sosyal gelişmişlikten söz edilemez. 24 Temmuzda tüm baskı ve engellemelere rağmen topluma en doğru bilgiyi vermek için mücadele eden basın emekçilerinin verdikleri mücadelenin yanındayız. Basın özgür olmadan toplum özgür olamaz. 24 Temmuz Basın Bayramı’nda toplumu en doğru bilgiyi, tarafsız şekilde aktarmaya çalışan tüm basın emekçilerine selam olsun” ifadelerini kullandı.

Kalkınma’dan Başkan Genç’e Mesaj

Ortahisar Belediyesi, Büyük Sanayi Sitesi'nde asfaltlama çalışmalarını tamamladı. Büyük Sanayi Sitesi içinde sürekli olarak esnafın şikayetine konu olan bozuk yollar Ortahisar Belediyesi tarafından asfaltlanarak standartlara uygun hale getirildi. Asfaltlama çalışmalarını yerinde inceleyen Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, Sanayi Sitesi'ni ziyaretlerinde esnafın bozuk olan yolların asfaltlanması yönünde taleplerini olduğunu ve bu talebi yerine getirmekten dolayı mutluluk duyduklarını belirterek, "Burayı ziyaretlerimizde burada bulunan yaklaşık 470 esnafımız ki çalışmayan esnafımızla birlikte bu rakam 550'ye çıkıyor... Bütün esnafımız buradaki yol problemlerini ve aşırı tozdan dolayı çalışma zorluğu çektiklerini bize iletmişti. Söz verdik sanayi esnafımıza. Ve verdiğimiz sözü tuttuk’’ dedi. Gazetemizi arayan bazı vatandaşlar Kalkınma’da ana hat yollarda bazı yerlerde çukurlaşma olduğunu ve bu konuda da başkan Genç’ten yardım beklediklerini iletti.

Ver Mehteri

Trabzon’da siyasetin ve iş adamlarının sevilen yüzlerinden olan Ömer Dayı, Trabzonspor başkanının son basın toplantısını değerlendirerek Usta’yı eleştirdi. Dayı: ‘’Ver mehteri’’ diyerek gönderme yaptı. Dayı’nın tepkileri şöyle: ‘’Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta seçim öncesi ve sonrası hep Trabzonspor'un 50. yılda Şampiyon olacağını söylerken basın açıklamasında şampiyon olacağız sözü veremem ama Şampiyonluğa oynayacağız diyor. Bu toplumda bunlara alışık olduğuna göre sıkıntı yok, dün dündür, bugün bugündür, kandık, kandırıldık, aldandık, aldatıldık dersiniz olur biter. Yetmedi af diler özür dilersiniz. Ya daha sonrası ver mehteri.’’

Sütlüoğlu’na Gümüş Kemençe

Türkiye Gençlik Kulüpleri Genel Başkan Yardımcısı ve ona bağlı Karadeniz Federasyonu Genel Başkanı Hakan Usta, 1.Uluslararası Trabzon Horon ve Kemençe festivaline destek veren ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nu ziyaret etti. Desteklerinden dolanı Sütlüoğlu’na Gümüş kemençe hediye eden Usta, eski Çevre Bakanı Sütlüoğlu’na teşekkür etti ve ‘Kültür sanata verdiğiniz destek çok önemli’ dedi. Sütlüoğlu da Trabzon ve Rize’nin birlik içinde olması gerektiğini söyleyerek ziyarete teşekkür etti.
Editör: TE Bilisim