Sempozyumumuzda vefatının 15’inci sene-i devriyesinde Doğu’yu ve Batı’yı derinliğine bilen bir aydın ve devlet adamı olarak Izzetbegoviç’in sanata yaklaşımından siyaset anlayışına, dava bilincinden özgürlük tutkusuna, dini kavrayışından ahlaki duruşuna, öğretmen bakışından aktivist tavırlarına kadar sayısız örnek yönü ülkesiyle bütünleştirilerek konuşulacak. Üç gün sürecek ve yedi oturum altında yirmi beş eşzamanlı oturumla gerçekleşecek programa;Bosna-Hersek, Azerbaycan, Kırgızistan, Sırbistan, Çek Cumhuriyeti, Makedonya ve Sudan’dan otuzu yabancı, doksan altı bilim insanı seksen beş bildiri ile katkı sunacak.
 
Bildirilerin yanında çağrılı konuşmacı olarak Başbakanlık Balkan İşleri Eski Uzlamlaştırıcısı Prof. Dr. Mustafa KAHRAMANYOL “Boşnakların Haysiyet ve Hürriyet Mücadelesi: Soykırım Tehdidi Altındaki Bosna’nın Savunmasında Türkiye’nin Yeri”, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Admir MULAOSMANOVIC “Aliyaİzzetbegoviç’inSosyo-Politik Anlayışı”, Makedonya’dan akademisyen ve yazar Prof. Dr. Ismail BARDHI “Günümüzden Aliyaİzzetbegoviç’e Bakış” ve gazeteci-yazar Süleyman GÜNDÜZ “Sade ve Bilge Lider: Aliyaİzzetbegoviç” başlıklı konuşmalarıyla etkinliğe katkı sağlayacak.
 
Kandaz Dinlenecek
 
İYİ Partinin Ortahisar yönetiminde yer alan Hasan Kandaz siyasete devam edecek mi? Yeni yapılanmada Ortahisar Başkanı ile birlikte istifa eden Kansız dinlenecek. Bir süre siyasetten uzak durmayı planlayan Kandaz, Atatürk köşkünün bulunduğu mernkede oturuyor ve trabzon valisi Yücel Yavuz’la komşuluk yapıyor.
 
Öztürk nöbette!
 
Of Gürpınar eski Belediye Başkanı Mehmet Öztürk ayağından rahatsızlığı bulunan ablasının tedavisi için Fatih Devlet hastanesinde nöbette. ‘Önce sağlık’ diyen Öztürk, Bakan Erdoğan Bayraktar’ın yakın dostudur. Öztürk, ‘Türkiye’nin Sayın Bakanımıza ihtiyacı var. 2019’ta TOKİ Başkanlığı ve Bakanlığı dönemindeki gibi üretmeye başlayacak inşallah’ dedi.
 
Bizlere Büyük Görevler Düşmekte
 
Trabzon Valisi Yücel Yavuz’un “1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü” dolayısıyla mesaj yayınladı. Yavuz mesajında, “Dünya'daki yaşlı nüfusun giderek artması ve yaşlılara hak ettikleri değerin ve saygının gösterilmesi maksadıyla, “1 Ekim” tarihi Birleşmiş Milletler Teşkilatı tarafından 1990 yılında "Dünya Yaşlılar Günü" olarak ilan etmiştir.
 
Yaşlılarımız; toplumumuzun tarihsel birikimini günümüze yansıtan, milli kültür değerlerimizin yarınlara ulaşmasına vesile olan değerlerimiz; aile ve toplumsal hayatımızın en kıymetli hazineleridir. Milletimiz, tarihinin her döneminde yaşlılarını el üstünde tutmuş, onların engin tecrübelerinin kıymetini bilmiş, bu sayede toplumsal birlik beraberlik ve dayanışma ruhunu canlı tutmayı başarmıştır. 
 
Yaşlılarımızın öncelikle ailelerinin yanında aile sıcaklığında yaşamaları, bunun mümkün olmaması halinde ise aile sıcaklığının devletimiz eliyle sağlanması öncelikli hedefimizdir. Ülkemizde yaşlılarımızla ilgili hizmetlerini yürüten Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız Türk Milleti'nin geleneğinde en saygın yeri olan yaşlılarımıza, değişen toplum yapısı içinde en iyi hizmeti verebilmek için çalışmalarını sürdürmektedir. Yaşlılarımız için günlük hayatı zorlaştıran koşulları kolaylaştırmak ve uyum sağlamalarında onlara yardımcı olmak konusunda bizlere büyük görevler düşmektedir. Yaşlılarımıza sahip çıkılmalı ve yaşlılarımızın mutluluğu için herkes elinden gelen katkıyı sunmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle tüm büyüklerimizin"1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü"nü tebrik eder, huzurlu, mutlu ve sağlıklı bir ömür sürdürmelerini dilerim. Bu vesile iletüm büyüklerimize saygı ve şükranlarımı sunarım” ifadelerine yer verdi.  
 
Üniversiteler Harekete Geçmeli
 
Turizm İşletmeleri ve Seyahat Acenteleri Derneği Başkanı Murat Çavga önemli açıklamalarda bulundu. Çavga açıklamasında, “ Ülkemizi ziyaret eden turist sayısı her geçen yıla oranla artış göstermektedir. Burada dikkat etmemiz gereken ziyaret eden kişi sayısından ziyade, gelen turistlerin kişi başı harcamaları olmalı. Bu açıdan bakıldığında maalesef turist sayımız ile turizm gelirlerimiz aynı oranda artış göstermiyor. Ülkemiz açısından büyük öneme haiz turizm gelirlerimizi muhafaza edebilmemiz için nitelikli turist sayımızı korumamız gerekmektedir. Bunun için nitelikli turist için nitelikli turizmci adı altında geliştireceğimiz projeyi bölgemiz başta olmak üzere turizmin gelişmekte olduğu tüm turizm alanlarında hayata geçirmemiz gerekmektedir. Turizm; işletme, ekonomi, tarih, coğrafya, sosyoloji ve arkeoloji başta olmak üzere birçok bilim dalı ile ilişkili bir sektördür. Bu bağlamda bölge turizmimizin gelişiminin sağlıklı temellere dayanması , sürdürülebilirliğinin sağlanması ve nitelikli turist sayısının artması adına doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki üniversitelerimizin sorumluluklarını yerine getirip bu bilim dalları ile ilgili bilgi birikimlerini turizmcilere ve şehrin yöneticilerine aktarmalıdırlar. Düzenleyecekleri kongre sempozyum panel gibi etkinliklerin yanı sıra turizm işletmecilerine birebir dokunmaları gerekmektedir. Gerek üniversitelerin ticari işletmeler ile arasındaki iletişimin güçlenmesi gerek üniversitelerin bulundukları şehir adına sorumluluklarını yerine getirmeleri ve gerekse nitelikli turizmcilerin sayılarının artması için bu çalışmalar çeşitlendirilmelidir.
 
Nitelikli turiste ancak nitelikli turizmci ulaşır. otel restoran açma ile acenta kurma ile turizmci olunmuyor, hele de nitelikli turizmci hiç olunmuyor. Önümüzdeki ekonomik süreci aşma yolunda biz turizm işletmecilerine çok iş düşüyor” dedi.
 
Amaç Yardıma Muhtaç Kişilere Ulaşmak
 

Giresun Müftüsü Muhittin Oral, "Derdiniz Derdimiz Olsun" Projesi ile yardıma muhtaç kişilerin sorunlarının çözümünü hedeflediklerini söyledi. Oral, makamında düzenlediği basın toplantısında, Giresun genelinde bin 500 caminin bulunduğunu, bunlarda bin 250 imam hatip ve 150 müezzin kayyımın hizmet verdiğini belirtti.  Müftülük olarak "Derdiniz Derdimiz Olsun" Projesi hazırladıklarını ve yardıma muhtaç kişilerin sorunlarının çözümünü hedeflediklerini dile getirerek, şöyle konuştu:
 
"Mahallelerimize sorumlu arkadaşlar tayin ettik. Onların rehberliğinde 'mahallemizde hangi yetim, hangi engelli, hangi ihtiyaç sahibi kardeşimiz var, onların sorunlarına nasıl çözüm bulabiliriz?' diye çalışma yürüteceğiz. Tabi bunu bütün kardeşlerimiz için gerçekleştireceğiz."
 
Bayburt Üniversitesi Öğretim Üyesi Alacak
 
Bayburt Üniversitesi'ne biri profesör 7 akademisyen alınacak.  Bayburt Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne bir profesör alınacağı belirtildi. Diğer akademisyenlerin ise doktor öğretim üyesi unvanıyla alınacağı ifade edilen açıklamada, İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü, Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği, Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ile Sağlık Yönetimi Bölümü'ne birer kişi alınacağı aktarıldı. Açıklamada, başvuruların profesörlük kadrosu için Personel Daire Başkanlığına, doktor öğretim üyesi kadroları içinse ilgili fakültelerin personel birimine şahsen ya da posta yoluyla yapılacağı ve tüm kadrolar için başvuruların 15 Ekim'e kadar yapılabileceği kaydedildi.
Editör: TE Bilisim