Maçka’daki HES büyük bir proje ve sahibi de Bahri Köse. Bahri Köse HES projesini kendisi oluşturmadı. Para verdi devletten  aldı ve alt yapısını yapmaya başladı. Orman izinlerini aldı, yine Çevre Etki raporunu aldı, tapularını aldı. HES’in mekaniğini de. Ama Trabzon Büyükşehir Belediyi Meclisinde ‘Maçka’da fazla HES projesi oldu’ denerek iptal edildi. Dün bununla ilgili etkin bir siyasetçi aradı. O da tepkili.

Bu kararın aceleci olarak alındığını ve yeniden meclise getirilmesi için Enerji Bakanı Berat Albayrak’a dosya verildiğini söyleyerek, ‘Enerji bakanının memleketinde ve enerji üretecek olan böylesine hazır bir projenin durdurulması kabullenilemez’ dedi ve Meclis üyelerine sordu, ‘O HES bölgesini gidip gördünüz mü?’

Enveriyye’den ‘Hak’lı Tepki

Enveriyye Kültür ve Dayanışma Başkanı Cemal Yıldız, Müslümanların Cuma’larına dil uzatan ve kampanya başlatan şer güçlere ilişkin şu mesajı yayınladı: ‘’Son zamanlarda Ülkemize içerden ve dışarıdan yapılan saldırılara şimdilerde çok daha farklı yönden yaklaşmaya çalışan şer güçler görevlerini yapmaktan geri kalmıyorlar. Önceleri bizlere Dini değerlerimizden saldırıda bulundular. Bunda da başarılı oldular.

Bizim için önem arz eden Recep, Şaban v e Ramazan ayları ki; biz bunları çocuklarımıza isim olarak takıyorduk. Bu isimler kasten ve bilerek o kadar alay konusu edildi ki filmlere bile konu oldu.  Artık bu isimleri koyan kişilerin sayısı çok azaldı. Televizyon dizilerinde Allah’ın isimleri alay konusu oldu. Peygamberimiz Sav. Efendimizin biricik kızları Hz. Fatma annemizin ismi bir böceğe verildi. Aynı şekilde Recep, Şaban ve Ramazan aylarının isimleri o kadar bayağılaştırıldı ki,  filmlerde veya dizilerde, geri zekâlı, disiplinsiz, akılsız, kendini bilmez,  küfürbaz, yobaz, cahil insanlara bu isimler takıldı. Bizler de seyrettik. Yine Dizilerde evin hanımı süslü püslü, akıllı, ama hizmetçi başı bağlı saf bir bayan karakteri oluşturuluyor. Bu da Başörtüsünü aşağılıyor. Bütün bunlar yetmezmiş gibi; Şimdi de “CUMA”mıza dil uzatmaya, dalga geçmeye başladılar. Kara Cuma diye bir oluşum başlattılar.

Cuma günü Müslümanlar için çok mübarek bir gündür. Bu güzel gün için Peygamberimiz Sav.  “Günlerin Efendisi Cuma Günüdür.” Diye buyurmuştur. Ayrıca Bu mübarek gün’e ait Kur’anı Kerimde Cumadan ismini alan bir de 11 ayetlik bir sure vardır. Hal böyle iken, neden bizler susuyoruz. Neden bu işle iştigal edenler bu durumlara karşısında, bu tür olayların yanlış olduğunu, hiç kimsenin bir başkasının dini ve milli değerlerini rencide edemeyecek olduğunu anlatmıyor. Daha dün Dinler arası diyaloga ses çıkarmayan görevliler şimdilerde ne bekliyor anlamakta güçlük çekiyoruz. Bir an evvel bu durum gözden geçirilmeli, ilgili kurumlar uyarılmalı gerekirse faaliyetlerine son verilmelidir. Derneğimiz bu konuda ki duyarlılığını sürdürecektir.

100 Ülkeye Türk Çayı

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici tarafından yapılan çay tarımında, yılda 1 milyon 100 bin ile 1 milyon 250 bin ton arasında değişen miktarlarda yaş çay ürünü elde ediliyor.  Yaş çay, özel sektöre ait 151 ve Çaykur'a ait 46 fabrikada işlenerek yılda ortalama 220 ila 250 bin ton arasında kuru çay elde ediliyor. Türkiye'de çay sektörünün öncüsü olan Çaykur, son yıllarda ürettiği siyah çayın yanı sıra yeşil, soğuk, beyaz ve meyve aromalı çay çeşitleri ile katıldığı uluslararası fuarlarda tanıtım atağı başlattı ve ülkeye ulaştı.

Kuzeyin Oğlu Konuştu

Türkiye’nin sevilen sesi Volkan Konak, Trabzon’da kanser araştırmaları ve ülkenin son 25 yılı ile ilgili 2 güzel değerlendirme yaptı şöyle dedi: ‘’Kanser araştırmaları için hem tez yazdım, hem de birçok konser yapıp para topladım ve Trabzon Lösemi Derneği’ne bağışladım. Branşlaşma konusunda üniversite bir çalışma yapıyordu. Sadece kanser tanısı ve araştırması yapılacaktı. Son gelişmeleri bilmiyorum ama çok emeğim geçti. Umarım amacına ulaşmıştır.Türkiye'nin son 25 yılını özetlersek, bazı değerlerin kaybolduğunu düşünüyorum.  İnsanların birbirine düşman olduğunu, sevgisizlikle beslendiğini, sanattan ve bilimden uzaklaşıp  bazı dogmalarla, hurafelerle veya birtakım kişisel tatminlerle yönetildiğini görüyorum. Travmalar, kaybetmeler ve hayal kırıklıkları yaşanıyor. Mesela öğretmenlere eski değer verilmiyor, bu benim çok canımı sıkıyor. Bilim ve sanat, rehberimiz olmalı ama ne yazık ki ondan uzaklaşıyoruz ve müthiş bir sevgisizlik yaşıyoruz.’

Gazeteci’nin El Kitabı

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü Gazeteci’nin çalışma hayatı ile ilgili bir rehber hazırladı. Genel Müdür Mehmet Karaca imzasını taşıyan rehberde kadrolu, kadrosu gazetecilerin hakları, işe başlama işten çıkarmalarla ilgil gazetcilerin hakları, ücret ve teliflerle igili bütün bilinmeyenlere açıklık getirilmiş. Her gazetcinin edinmesi gereken el kitabını Basın Yayın Trabzon il Müdürü Sadattin Kaşıkçı Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Turgut’a takdim etti.

 “Herhangi bir mağduriyet yaşanmamıştır”

Daha önce gazetemizde yer alan “Ali Ağabeyin Kaybını kim karşılayacak” başlıklı kulisimize TMO açıklama yapılan açıklamada; “ fındık alımları konusunda 11 yıllık tecrübesi olan TMO 2017-2018 fındık üretim sezonun da rekoltenin fala olması nedeniyle oluşan üretici mağduriyetinin giderilmesi ve fiyat istikrarının sağlanması amacıyla başladığı kabuklu fındık alımları devam etmektedir.

Haber gerçeği yansıtmaktadır. Gazetenizde adı geçen fındık üreticimiz fındığını 3 Ekim tarihinde değil 30 Ekim tarihinde getirmiş analiz sonucunda 6,8 çürükten red olduğu için alınmamıştır. Haberde bahsedildiği gibi alınmaması veya geri gönderilmemesi söz konusu değildir. Randımanla ilgili üretici nezdinde herhangi bir problem yaşanmamıştır.” İfadelerine yer verildi.

Ana Yurttan Ata Yurda

Karadeniz Teknik Üniversitesinde “Orhun’dan Anadolu’ya Türk İzleri” konulu konferans yapılacak. Göktürk dönemini araştıran, uluslararası tanınırlığa sahip bir Türkolog olan Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz’ın konuşmacı olacağı konferans, 1 Aralık Cuma günü saat 14.30’da KTÜ Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Hikmet Öksüz Konferans Salonunda gerçekleşecek. “Orhun Yazıtları Üzerine İpek Yolu Kavşağının Ölümsüzlük Eserleri” ve “Gobustan'ın Gizemi-Kıpçaklara Giden Yol” gibi prestij eserler meydana getirmiş, yurt dışında önemli projelere imza atmış bir isim olan Prof. Dr. Alyılmaz'ın konferansı merakla bekleniyor. Prof. Dr. Alyılmaz ayrıca KTÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün davetlisi olarak 30 Kasım-1 Aralık tarihlerinde Trabzon'da olacak. Lisans ve lisansüstü öğrencilerin, eski Türk tarih ve kültürü ile ilgilenenler için Prof. Dr. Alyılmaz'ı dinlemek, zihinlerdeki birçok soruya cevap verecek ve Anadolu’dan ata yurda keyifli bir yolculuğa çıkaracak.

Suya Zam Gelecek
 
Bir hafta süresince TİSKİ ile ilgili olarak Belediye Meclisindeki seri toplantıların ardından, bugün suya zammın gündeme geleceği öğrenildi.  Suya zam konusunda TİSKİ bürokratları belediye meclis üyelerini ikna için çok çapa sarf etti.  Bugünkü meclis birleşiminde meskenlerde metre küp fiyatı 2.86 olan suyun 3,25 olması önerilecek.  Bakalım suya zam kabul edilecek mi?  Aldığımız istihbaratı bilgilere göre, suya zam kabul edilecek.
Editör: TE Bilisim