Siyasetten spora bir çok konunun konuşulduğu masada ana gündem bu akşam Akyazı Stadında oynanacak olan Trabzonspor-Rusya Milli maçıyla ilgiliydi. Yaklaşık 2 saat sohbet eden ekip yaklaşan yerel seçimlerde de istişarede bulundular
 
Osman Terzi Kontrolden Geçti
 
Halı sahada top oynarken oğlunu kaybettikten sonra büyük acılar yaşayan gazeteci üstadımız dostumuz Osman Terzi dün göğüs ağrısı şikayeti ile birlikte Ahi Evren hastanesinin aciline başvurdu.

Tetkikleri ve tedavisi yapılan Terzi daha sonra taburcu edildi. Basındaki tüm dostlarına selam gönderen Terzi’ye geçmiş olsun diyoruz.
 
İlk Futbol Kitabı Trabzon’da Basıldı
 

Trabzon’un tarihi, kültür ve sanat yönüyle ilgili bilmediğimiz ne çok şey var. Biri de şu; Türkiye’nin ilk futbol kitabı, Arap alfabesiyle 1922'de Trabzon'da basılmış. Yazarı Süleyman Rıza (Kuğu) Bey. Trabzonlu, Mekteb-i Sultani mezunu. 1924'te Paris Olimpiyatları'na katılan Süleyman Rıza'nın ‘1924 Olimpiyatlarına Yolculuk’ isimli anı kitabı da var.
 
Çay Üreticisi Sabırsız Olmasın
 
AK Parti Of İlçe Teşkilatını ziyaret eden Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, “Vatandaşlarımız sabırsız davranıp çaylarını acele toplayıp özel sektöre ucuza satıyor. Çaykur kotalarını beklerlerse zarar etmeyecekler” dedi. Milletvekilleri olarak sürekli sahada olduklarını belirten Balta; “Bizim görevimiz yerelin sorunlarını öğrenip merkeze taşımaktır. Sahada ne kadar olursak o kadar faydalı oluruz” dedi.

Özel sektör çay fabrikalarının ucuz fiyata çay almalarına da değinen Balta; “Vatandaşlarımız sabırsız davranıp çaylarını özele ucuz fiyata veriyor. Çaykur kotalarını bekleyip çaylarını satarlarsa kimse zarar etmeyecektir. Bu konuda da vatandaşlarımızın daha sabırlı olmalarını tavsiye ediyorum. Çaykur bütün vatandaşlarımızın çayını alacaktır” ifadelerini kullandı.
 
Dövizle Kira Uyarısı
 
Akçaabat Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yaşar Sivrikaya, yaşanan kriz ortamında hâlâ bazı mülk sahiplerinin dövizle kiralama konusunda ısrarcı olmalarının hoş bir durum olmadığını söyledi. Sivrikaya: ‘’Kirada artık döviz işini bir an önce bırakalım. İş yeri ve mülk sahipleri dövizle iş yeri   kiralamak işinden bir an önce vazgeçsinler.

Esnafımıza yardımcı olsunlar. Döviz yukarı çıktıkça esnafımızın da kirası yukarı çıkıyor. Esnaf bunun altından nasıl kalksın iş yeri kiraları milli para birimimiz Türk lirası üzerinden olsun ki paramızda kıymetlensin. Bu konuda da hükümetimiz inşallah bir çalışma yapacaktır. Bütün iş yerleri ve oturulacak mülkler TL üzerinden kiraya verilmesi için bir çalışma başlatılmasını ve böyle bir çalışmaya Akçaabat esnaf ve sanatkârlar odası olarak ta sonuna kadar ve tam destek vereceğimizin de sözünü veriyoruz.’’ dedi.
 
Uzungöl’de Yoğunluk Bitti
 

Fotoğraf Uzungöl’de trafik akışının normale döndüğünü gösteriyor. Arap turistlerin ülkelerine dönmeleriyle Uzungöl sokakları boşaldı. Arap ve Körfez ülkelerinden gelen turistlerin en çok tercih ettiği mekanlar arasında bulunan Uzungöl yavaş yavaş kışa hazırlık yapıyor. Yerli turistler bir ay kadar güneşli günlerde daha sakin ortamlarda temiz hava ve doğanın tadını çıkarabilir. Uzungöl bu yıl da yoğun turist akınına uğradı.
 
Zam Çılgınlığında Alo 175’i Arayın
 
Döviz kurundaki hızlı artışı fırsat bilenler, iğneden ipliğe her şeye zam yaptı; yapmaya da devam ediyor. Üstelik fiyatlarını neredeyse ikiye katlayan bu firmaların çoğunun girdisinin döviz artışından etkilenmediği bir gerçek. Ekmek üretimini, Türkiye’den elde ettiği un, maya, su ile yapan, odunla pişirdiğini iddia eden bir market, ürününe yüzde 62,5 zam yaparken, yine Türkiye’de anlaşmalı tarımla domates ürettirip bu ürünle salça yapan bir firmanın 4 aylık zam oranı da yüzde 80’e ulaşıyor.
 
Üstelik bu fahiş zammı yapanların döviz artışından etkilenen tek kalemi de enerji ve taşıma maliyeti. Akaryakıta gelecek zamlar da ÖTV’den düşmek suretiyle engellendiğinden, taşıma masraflarındaki artışın da zamma gerekçe gösterilemeyeceği bir gerçek. Bütün gerçeklere rağmen otomobilden lastiğe, salçadan peynire ve tüketicinin temel gıdası olan onlarca ürüne zam yapanlarla savaş ise her geçen gün büyüyor. Bazı markalar da gramaj düşürdükten sonra ürünün fiyatına zam yaparak 2 kere haksız kazanç sağlıyor.
 
Tüketici derneklerinin, esnaf birliklerinin çağrıları, geçtiğimiz pazartesi günü “Fırsatçıyı kadınlar engelleyecek” çağrısıyla birleşti ve çığ gibi büyüdü. Ticaret Bakanlığının tüketici haklarına aykırı davrananı şikâyet için açtığı ‘ALO 175’ hattına şikâyette bulunanların sayısı çığ gibi büyüdü.
 
Otomotivde Durağanlık
 
Otomotiv sektörü 10 yıldan fazladır ekonominin lokomotifi, ihracatın can suyu görevini üstleniyor.
 
Ne var ki, iç pazarda otomobil ve hafif ticari araç satışı ağustos ayında bir önceki yıla göre yarı yarıya azaldı. Sektör, sekiz ayda önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20,79 daraldı. Çünkü, otomobil fiyatları ciddi oranda arttı. Geçen yıl 60 bin liraya satılan ortalama bir binek aracın fiyatı 100 bin lirayı aştı. 3 bin 500-4 bin lira maaşı olan bir öğretmenin, ayda cebine 5 bin lira giren bir polisin sıfır otomobil alması hayale doğru gidiyor.ÖTV matrahı limitleri 1 Ocak 2018 itibari ile yeniden değişti. Yeni oranlara göre motor silindir hacmi 1.600 cc’yi geçmeyen araçlar için ÖTV matrahının alt limiti 40 bin liradan 46 bin liraya, üst limiti 70 bin liradan 80 bin liraya yükseltildi. Motor silindir hacmi 1600 cc’yi geçen ancak 2.000 cc’yi geçmeyen araçlar için ÖTV matrahı 100 bin liradan 114 bin liraya çıkarıldı. Döviz kurlarında yaşanan büyük artış ÖTV sistemini tamamen köşeye sıkıştırdı.
 
Editör: TE Bilisim