Yalçınalp’lerin avukatları dün bir yerel gazetede yayınlanan haber üzerine şu ifadeleri kullandılar:

‘14.11.2018 tarihli yerel bir gazete haber verme yükümlülüğünü ağır bir şekilde ihlal ederek, müvekkillerimiz Arzu YALÇINALP ve Emrah YALÇINALP’ın "masumiyet karinesi" ve "adil yargılanma hakları" açıkça ihlal edilerek, adli makamları etkilemek ve yargı makamlarını baskı altına almak amacıyla tamamıyla hukuka aykırı ve asılsız bir haber yapılması karşısında, kamuoyuna bu açıklamanın yapılması zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Bu hukuka aykırı ve asılsız haberin mahiyeti Türk Ceza Kanunu çerçevesinde Soruşturmanın Gizliliğini İhlal, Yargı Görevini Yapanı Etkileme, Adil Yargılamayı Etkilemeye teşebbüs ve müvekkillerimizin onur, şeref ve saygınlıklarına saldırması nedeniyle Nitelikli Hakaret Suçunu oluşturduğunu öncelikle belirtmek isteriz.

Mesnetsiz ve soyut iddialarla müvekkiller hakkında şikâyette bulunulması nihayetinde Sayın Savcılık tarafından, müvekkillere atılı tehdit suçunun oluşmadığına karar verilmiş, karara karşı haksız şikâyette bulunanlar itiraz etmiş ancak itirazları reddedilerek karar kesinleşmiştir. Daha sonra, müvekkiller hakkında haksız şikâyette bulunanlar hukuki hakları olması nedeniyle doğal olarak Kanun Yararına Bozma yoluna başvurmuşlar, talepleri de yeterli şüphenin oluşabileceği,  bunun değerlendirilmesi gerektiği düşüncesi ile kabul edilmiştir.

Ancak bu hukuki süreç, ne yazık ki yerel gazete sorumluları tarafından müvekkilin Akçaabat Belediye Başkanı aday adayı olması nedeniyle SEÇİM ÖNCESİ BİLİNÇLİ OLARAK çarpıtılarak, kamuoyunda müvekkillerin atılı suçu kesin olarak işlediği algısı yaratmaya çalışmıştır. Üstelik açıkça etik ve ilkeli olmadan siyasi saiklerle yapılan ve haberden ziyade iftira mahiyetinde olan bu sözde haberin yapıldığı yerde saygınlığı olan müvekkiller açıkça hedef gösterilmiş, Basın Ahlakı ile birlikte toplumsal değerlerimize aykırı olarak dalga geçer mahiyette müvekkilin gözüne bant çekmişlerdir. Hukuken ve ahlaken kabul edilemeyecek bu hareket ve yalan ile iftira mahiyetindeki sözde haberle, devam etmekte olan yargılamayı etkilemeye yönelik, son derece taraflı ve açık bir şekilde siyasi bir yayın yapılması, üzülerek söylemek gerekirse, Anayasamızın 138. Maddesinde korunan "yargı bağımsızlığına" açıkça müdahale teşkil eden bir "hukuk garabetidir".

Yıllardır Ak Parti bünyesinde siyasi çalışmalarını yürüten, Trabzon İl Yönetim Kurulunda görev almış ve yine Yönetim Kurulunda Başkan Yardımcılığı görevini yürütmekte olan müvekkil hakkında bu şekilde bir karalama kampanyasının seçim öncesi servis edilmesi de manidardır. Bu da göstermektedir ki seçim öncesi yapılan hukuka aykırı içerikli bu sözde haber müvekkiller üzerinden Ak Parti’ye de zarar verme amacı taşıdığı da izahtan varestedir. Ellerinde bulundurdukları medya organları vasıtası ile parmak sallayarak medyayı dizayn etmeye çalışan kimseler siyasi ve medya tarihinin çöplüğünde her daim yerini almış ve almaya devam edeceklerdir.

Bu çerçevede, müvekkillerimiz Arzu YALÇINALP ve Emrah YALÇINALP ile ilgili, resmi bir basın yayın kuruluşu kullanılarak ilkeli ve dürüst yayın ilkesine, toplumsal değerlere aykırı bir şekilde, "adil yargılamayı etkilemeye" ve "yargı makamlarını baskı altına almaya" ve müvekkillerin onur, şeref ve saygınlıklarına yönelik bu tür hukuka aykırı girişimlerde bulunanları ve buna imkân sağlayanları kınadığımızı belirtir, tüm sorumlular hakkında her türlü yasal girişimde bulunacağımızı, gerçek dışı haberlerle yanıltılmaya çalışılan kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız.’
Editör: TE Bilisim