Geri Dönüyor

Fındık fiyatının düşmesinin en önemli sebeplerinden birisinin Arz fazlası olması. Üretici tüccara fındık götürüyor, tüccar fabrikaya, fabrika ise en büyük alıcıya. Trabzon Ortahisar, Yomra, Arsin ve Araklı’daki randıman düşüklüğü sebebiyle sıkıntı çıkıyor. Fındık fabrikalardan ve en büyük alıcıdan geri dönüyor.

Kilosu 60 TL

Üreticiye denen şu, ‘Fındık yağlı, fındık haşlak ve içi buruşuk.’  Oysa fındığın her türlüsü işlenebiliyor ve çeşitli alanlarda kullanılıyor. Çok iyi olan çikolota sanayine gidiyor. Haşlak ve buruşuk olanlar ise yağ sanayine. Zeytinyağından sonra en kaliteli yağ ise fındık yağı. Kilosu 60 TL’ye kadar çıktı. 

TMO’nun fındık alımına kriter koyması, büyük alıcıların da tüccar ve fabrikadan gelen ürünlerde nem, yağlı buruşuk kriterinden taviz vermemesi yeni bir arayışa yönelinmesine neden oldu.

TMO’nun bağlı olduğu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve TMO Genel müdürü ürieticinin elindeki tüm ürünleri alacaklarını duyurmalarına rağmen bugünyeniden açılması beklenen piyasada çok bir hareketlilik beklenmiyor.

Bir Hamle Daha

Fındık fiyatının düşmesinin en önemli sebeplerinden birisinin Arz fazlası olması. Üretici tüccara fındık götürüyor, tüccar fabrikaya, fabrika ise en büyük alıcıya. Trabzon Ortahisar, Yomra, Arsin ve Araklı’daki randıman düşüklüğü sebebiyle sıkıntı çıktı. Fındık fabrikalardan ve en büyük alıcıdan geri döndü.

Üreticiye denen şu, ‘Fındık yağlı, fındık haşlak ve içi buruşuk.’  Oysa fındığın her türlüsü işlenebiliyor ve çeşitli alanlarda kullanılıyor. Çok iyi olan çikolota sanayine gidiyor. Haşlak ve buruşuk olanlar ise yağ sanayine. Zeytinyağı’ndan sonra en kaliteli yağ ise fındık yağı. Kilosu 60 TL’ye kadar çıktı.
 
TMO hatta FKB’nin de fındığın 40 randımanın altındaki de alması ve bunu yağlık olarak kullanması piyasayı yükseltecek ve bu kez en büyük alıcı bile fındık peşine düşecek.
Sonay ÇALUK
 
Editör: TE Bilisim