Bu Acı Unutulmaz

1946 seçimlerinde, Demokrat Parti'den Kütahya milletvekili seçildi. Celal Bayar'dan sonra, partide ikinci adam konumuna geldi. 14 Mayıs 1950 seçimlerinde, DP, oyların 53,5'ini alarak iktidar oldu. 10 sene boyunca Demokrat Parti'nin tek Başbakanı oldu. İktidarı zamanında, 5 hükümet kurdu. Bu on senelik zaman içinde, Türkiye'nin iç ve dış siyasetinde büyük gelişmeler oldu. Sanayileşme ve şehirleşme hamleleriyle ülke büyük bir kalkınma yaşadı.  İşte tarihe adını altın harflerle yazdıran o büyük siyasetçi,idamla yargılandı.O kara gün gelip çattığında da yağlı urganla hayatına son verilen siyasetçi Adnan Menderes’in ‘Kızım’ dediği ve kısa adı ADFED olan Adnan Menderes Federasyonu Giresun Şube Başkanı Tuna Arslanoğlu, ilk kez Taka Gazetesi’ne konuştu.Giresun İl Temsilcimiz Sedat Karakaya’ya konuşan ve bir dönem ülkenin Başbakanı olmasının yanısra aile dostları olan merhum Adnan Menderes’i anlatan Arslanoğlu, içinde hep yaşayan kara günleri anlattı.Arslanoğlu:

Menderes’in suçu neydi de astınız?

 “Aile dostumuzdu,babamın yakın arkadaşıydı ve beni kendileri manevi kızı olarak ilan etmişlerdi.Hep duacıyım kendisine,mekanı cennet olsun. Düşünebiliyor musunuz;yüzde 53,5 çoğunlukla iktidara gelen bir parti.Köylünün ayağından  kara lastiğini çıkartıp iskarpin giydiren bir parti.Köylüyü ikinci  veya üçüncü sınıf vatandaş olmaktan çıkartıp birinci  sınıf vatandaşlığa taşıyan bir lider.Bütün arazisini köylü halkına bağışlayan  bir lider.Bir defa sabah ezanı üzerine okunmadan yatağından kalkan bir insan.Dinine bağlı,imanına bağlı ve ezanın Arapça okunmasındaki en büyük etken olmuş bir lider.Ve siz bu insanı asıyorsunuz.Suçu neydi? Nasıl bir cana kıydınız?Sadece Adnan Menderes’i asmadınız.Menderes’le birlikte eşini, üç çocuğunu da astınız!Bu unutulacak bir şey değil!

O’nun Ölüm Haberiyle Eve Cenaze Kuruldu

İdam günü,ah idam günü.. O günü keşke yaşamasaydık,hiç  yaşamasaydık! O dönemlerde gazeteler günlük gelmiyordu.Fakat bizim evimize  her gün üç gazete gelirdi.Son Havadis,Adalet ve Tercüman Gazeteleriydi bunlar.Ben Ahmet Kabaklı’larla,Kemalk Ilıcak’lılarla  büyüdüm.Ortaokulda teneffüslerde gazeteleri okurdum,akşam olunca da okuduğum gazeteleri eve getirirdim.Fakat gazeteler elimize hep bir gün sonra ulaşırdı.Ama hiç unutmam bir gün bakarım ki kara haber gazetede  çarşaf olmuş,dünyalar başımıza yıkıldı.Evimize büyük bir cenaze kuruldu.Aklımız,şuurumuz gitti,dünya karardı,her yer zindan oldu.Dünya hızla dönerken birden durdu.Neler oldu neler oldu.”diye konuştu.

Unutmadık, Unutmayacağız, Unutturmayacağız

Adnan Menderes Federasyonu Giresun Şube Başkanı Tuna Arslanoğlu, ayrıca Menderes döneminde  tarımda makinelerin kullanılmaya başlandığına da dikkati çekerek bazı devrimlerinden örnekler verdi. Ulaşım, enerji, eğitim, sağlık, sigorta ve bankacılık alanlarında büyük gelişmeler  yaşandığının altını çizen Arslanoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “27 Mayıs 1960 tarihinde yapılan gerçekleşen askeri darbeyle, iktidardan indirilerek Yassıada'ya hapsedildi. Milli Birlik Komitesi tarafından kurulan Yüksek Adalet Divanı'nca ölüm cezasına çarptırıldı. Yassıada'da tutuklu bulunduğu 17 Eylül 1961 tahinde İmralı Adası'nda asılarak idam edildi.Türkiye siyasetinde demokrasinin mimarı olan Merhum Başbakan Adnan Menderes'in adını gururla taşıyan bu ülke, yaşanan demokrasi ayıbını unutmadı,unutmayacak,unutturmayacaktır.Demokrasi tarihimize damgasını vuran Menderes ve arkadaşları ülkemize ve milletimize yaptığı hizmetler dolayısıyla asla unutulmayacaktır.”ifadelerine yer verdi.
SEDAT KARAKAYA
 
Editör: TE Bilisim