Onlar da açıklasınlar. Bu kaynaklar sayesinde 5 bin kişiye iş olanağı sağlayacağız. Biz söz almadık ama söz veriyoruz” dedi. İYİ Parti Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Prof. Dr. Atakan Aksoy, 31 Mart Yerel ve Mahalli İdareler seçimlerine az bir süre kala projelerini basın mensuplarına anlattı. Bir otelin toplantı salonunda basın mensuplarıyla bir araya gelen Aksoy’un proje tanıtım toplantısına Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, CHP İl Başkanı Güzide Önsel Uzun, İYİ Parti İl Başkanı Azmi Kuvvetli, CHP Ortahisar Belediyesi Başkan Adayı Mimar Mehmet Salih Akyüz, İYİ Parti Ortahisar İlçe Başkanı Muhammet Erkan, İYİ Parti Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ali Sağır ve partililer de katıldı.
 
Belediyecilik Dendiğinde Benim Adım Akla Gelecek

 
Projelerini anlatmaya başlamadan önce mevcut yönetim anlayışına yönelik eleştiriler getiren Aksoy şunları söyledi: “Liyakat ve ehliyeti yeni yönetim anlayışı olarak sunuyorlar. Bu yeni bir yönetim anlayışı değil zaten olması gereken bir şey. Bakanlardan söz aldık deniliyor ama bu iş söz almakla olmaz. Beşikdüzü’nden Of’a Trabzon’un her yerinde vatandaş hizmet bekliyor.  Üretime yönelik değil de hep harcamaya yönelik projeleri Trabzon’un gündemine sokarak; Trabzon’u kandırıyorlar. Trabzon’un içinde bulunduğu tablo ‘söz aldık’ kavramının içinin boş olduğunu da gerçekçi olmadığını da gözler önüne seriyor. Trabzon’da her şey sorun, esnaf kan ağlıyor. Trabzon’a 61 proje diye sembolik bir rakama kilitlediler. Allah’tan plakamız 03 veya 04 değil yoksa duman olmuştuk.  Belediyecilik işi plaka işi değil. Bir şehirde bilimle teknikle ancak bu kadar dalga geçilebilirdi. Biz büyükşehir belediye başkanı olursak gerçekten büyükşehir olacağız. Bir dönem başkanlık yaptıktan sonra Türkiye’de belediyecilik denildiğinde Atakan Aksoy’un adı akıllara gelecek. Ben istiyorum ki çocuklarımız, gençlerimiz refah içinde olsun.”
 
Onlar da kaynak açıklasınlar!
 
Mevcut belediyelerin üretime yönelik bir politikaları olmamasını da eleştiren Aksoy, “Mevcut kaynaklarla, merkezi bütçeden gelen paralarla sunulan projeler gerçekleştirilemez. Kaynak üretmek gerekir işte ben de projelerimle kaynak açıklıyorum. Diğer adayları da kaynaklarını açıklamaya davet ediyorum. Marka şehir denen şey lafla olmuyor. Teknik anlamda projeler geliştirmek bu teknikten gelen kaynaklarla da sosyal projeler yapmak gerekiyor. Ben tekniğin getireceği kaynakları ortaya koyuyorum buradan elde edeceğimiz gelirle de şehrimizin ihtiyaçlarını gidereceğimizi ifade ediyorum. Yıllık ortalama 5 milyar lira gelir elde edeceğiz. Bu gelirle merkezi bütçeye de bel bağlamayacağız. Benim sunduğum şekilde herkes kaynak oluşturmak için çalışsa, Türkiye’deki belediyeler hızlı bir kalkınma sürecine girer. Benim açıklayacağım kaynak getirecek projelerle de Trabzon Büyükşehir Belediyesi hızlı bir kalkınma sürecine girecek” ifadelerini kullandı.
 
Belediye Asfaltını Tarihe Gömeceğim
 
Konuşmasının devamında 2 tane iş zaman çizelgesi içerisinde 20 ayrı iş paketi oluşturduğunu dile getiren Prof. Dr. Aksoy, projelerini şu şekilde sıraladı: “Bu anlatacağım 20 ayrı başlıkta da Atakan Aksoy’un kendi imzası var. Bazalt doğal gübre projesi; ilk 6 ay içerisinde uygulamaya alınacak. Dünyanın en geniş bazalt rezervi Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bulunuyor. Kazınmış asfalt kaplama geri dönüşüm uygulaması; ilk 6 ay içerisinde uygulanacak ve kazınan asfaltlar Avrupa’da olduğu gibi tekrar kullanıma kazandırılacak. Bitüm emülsiyonu üretim tesisi ve uygulamaları; ilk 6 ay içerisinde uygulamaya alınacak ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi kendi yol malzemelerini kendisi üretecek. Likit mebran sıvı asfalt yalıtım malzemesi üretimi; ilk 6 ay içerisinde bu tesis de kurulacak. TRABETON AŞ. Prefabrik beton elemanları üretimi; bordür, çiçeklik, kumlamalı parke taşı gibi şehir peyzaj elemanlarının üretimi 6 ay içerisinde bu şirketle sağlanacak. 20. Ayın başlangıcı itibarı ile bazalt fiber ve binaların dış yalıtımında kullanılan taş yünü üretim tesisi kurulacak. 6 ay içinde kötü bir imajı olan, kalitesiz asfalt anlamında kullanılan ‘belediye asfaltı’ kavramını tarihe gömeceğiz. Nanokil- Cam- Polimer katkılı geri dönüşümlü kaplama tekniklerinin uygulamasını Trabzon’a kazandıracağız. Asfaltta cam ve kireç katkısını kullanarak yüzde 38 maliyet tasarrufu yapacağız. 20. Ayın başında kireç fabrikası kuracağız. Bunun gibi birçok şirket ve fabrikalarla 5 bin kişiye istihdam sağlayacağız ve öğrenciler için ulaşımı da ücretsiz yapacağız.”
 
Fındık Yağı Fabrikası Kuracağız
 
Trabzon’un laboratuvar faaliyetleri açısından da geri kaldığı yorumunda bulunan Aksoy proje sunumunun devamında, “Sanayideki esnaflarımız laboratuvar faaliyetleri için Samsun’dan hizmet alıyor. Trabzon esnafının parası Samsun’a gidiyor. Biz bu sorunun da önüne geçmek için asfalt, beton, zemin, gıda laboratuvarları kuracağız. PROJE AŞ. adında bir şirket kurarak şehrin projelerini büyükşehir belediyesi olarak kendimiz hazırlayacağız. Sönmüş kireç modifiye yol uygulamaları yapacağız. Sessiz asfalt, renkli asfalt vatandaşlara daha estetik bir peyzaj sunacağız. Yolda oluklanmalara neden olmayan SMA kaplamalar ile bazalt mıcırı üreteceğiz. Fındık yağı üretim tesisi kuracağız. Biyorafineri projemizle fındığı tamamen değerlendireceğiz ve atık yönetimini sağlayacağız. Proje ofisi bünyesinde Avrupa Birliği hibelerinden yararlanacağız” diye konuştu.
 
Kapıyı Sökeceğim
 
Trabzonspor’a yönelik projeleri de olduğundan söz eden Aksoy, “Trabzonspor Koleji ve SPOR AŞ. isminde şirket kuracağız. Avni Aker Stadyumu’nu yeniden inşa edeceğiz. Trabzonspor’un altyapısının daha da güçlenmesine katkı sağlayacağız. Belediye bünyesinde kışın buzlanma nedeniyle yaşanan kazaları önlemek için buz çözücü maddeler üreteceğiz. Yüzey temizleme sistemlerini devreye sokacağız” dedi. Aksoy sözlerini şu şekilde tamamladı: “Seçim çalışmalarım süresince nereye gittiysem herkes bana büyükşehir belediye başkanından randevu alamıyoruz diyor. Biz belediye başkanı olursak vatandaş bizden değil; biz vatandaştan randevu talep edeceğiz. Şunu da belirtmek istiyorum belediye başkanlığı makamında kapıyı sökeceğim. Kapı olmayacak.”
 
Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Aksoy, rakiplerini Trabzon kamuoyuna hep birlikte seslenmeye davet etti ve çalışmalarına devam etmek üzere otelden ayrıldı.

Editör: TE Bilisim