Trabzon Kaybetti

“Bugün burada Trabzon’da ortaya konulan ve Trabzon’un gündemine sokulan, çözüm üretilmeyen konuları değerlendireceğiz.  10 yıl önce bitirilmesi gereken ama hala 10 yıl sonrasına ötelenen konuları konuşacağız. Ayrıca bu bağlamdaki önemli tespitlerimi de sizinle paylaşacağım. Trabzon’da öne sürülen projelerin birçoğu tamamlanmadı bir başarısızlık söz konusu oldu. 

Trabzon’un mevcut tablosunu özetlemek açısından size birkaç rakam sunmak istiyorum. Türkiye genelinde gayrı safi yurtiçi hasıla değerlendirildiğinde; 2017 yılında Trabzon, Türkiye’den aldığı pay noktasında yüzde 27 gelir kaybına uğramış, Rize yüzde 10 artış ortaya koymuş, Samsun yüzde 5 artış ortaya koymuş. Bunlar devletin resmi rakamları. Trabzon gayrı safi yurtiçi hasılada tarım sektöründe yüzde 27 kaybetmiştir. Hizmet sektöründe yüzde 3 kaybetmiş, tüm sektörler bazında yüzde 8 kaybetmiş. Bölgemizdeki illerden Rize tüm sektörler bazında yüzde 10 kazanmış, Samsun yüzde 5 katmış”

Raylı Sistemin İçi Boş
 
“Şu anda Trabzon raylı sistemi konuşmaktadır. Bu proje Trabzon için uygun mudur? Bu proje düşünüldüğü anlamda karşılık bulmuş mudur? Nüfus olarak büyüyemeyen, ekonomik olarak zayıflayan Trabzon kenti; acaba bu raylı sistemi kendi bütçesiyle yapamayacağı ortaya çıkınca bakanlıklara gönderme yaparken bunu travmaya mı dönüşüyor? İçi boş bir söylem olarak sunulan raylı sistem Trabzon’un ekonomik gerçekleriyle de örtüşmemektedir. İçinde bulunulan tablo bu projenin uygulanabilir olmadığını gözler önüne sermiştir. Trabzon’un ekonomisindeki ciddi küçülmeler Trabzon’un projelerinin de önünü tıkadı. Trabzon’da öncelik Güney Çevre Yolu’ydu. Kendini finanse eden bu yol çözülmedi. Bugün de Kanuni Bulvarı birince gündeme gelecek diniliyor ancak; Kanuni Bulvarı’na yapılan gereksiz ödemeler bu yolu çoktan bitirebilirdi. Trabzon mühendislikten uzaklaştı. Trabzon’un ekonomik göstergeleri tamamen olumsuz.”

Manifesto Belediyeciliğin Çöktüğünün Tescilidir

“Ben Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı olarak hem AK Parti’den, hem Cumhuriyet Halk Partisi’nden, hem Saadet Partisi’nden, hem Milliyetçi Hareket Partisi’nden, hem de İYİ Parti’den oy istiyorum. Çok büyük bir hizmet etme aşkındayız. Katma değerler yaratma isteğindeyiz. Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki geçtiğimiz günlerde çok yanlış bir şey söyledi. ‘Biz tecrübeliyiz liyakatlıyız, Ankara gibi metropol kentlere donanımlı belediye başkanları gerekir, ama Anadolu’daki belediyelere gönderilecek kişi orada yetişir’ dedi. Geri kazanım konusunda, belediyelerin atıklarının değerlendirilmesi konularında belediyenin ölçeğine göre büyük karlar elde edilebiliyor ve bu Türkiye’nin ekonomisine büyük oranda yansıyor. Dolayısıyla liyakat ve donanım söz konusu ise Türkiye’nin her yerinde donanımlı adaylar gösterilmek zorundadır. Bu Anadolu’daki belediyelerin liyakat konusunda yetersiz olduklarının tescilidir. AK Parti tarafından ortaya konulan seçim manifestosu da çok yüzeyseldir. Kaynağın nereden sağlanacağı ve üretim konularında detay yoktur. Belediyelerin gelir getirici uygulamalarından bahsedilmemiştir. Almanya kompost atıklardan yüzde 44 kar ederken Türkiye yüzde 1 kar etmektedir. Bu da Türkiye’de belediyeciliğin çöktüğünü gösteriyor. Açıklanan manifesto da Türkiye’de belediyeciliğin çöktüğünü gösteren en açık deklarasyondur. ”
Editör: TE Bilisim