Yeni askerlik sistemi ile ilgili olarak da konuşan Milletvekili Cora şöyle devam etti: “Askerlik yasamız 1920 yılında 1111 sayılı askerlik kanunumuz var. Ondan sonra bedelli yasalar ile birçok defa değişikliğe uğramış. Ama esaslı bir değişiklik yapılmamıştır. Şu anda yapılan değişiklik reform niteliğindedir. Toplumun her tarafının taleplerine uygun çözüm modeli oluş muştur.
 
Askere giden bir kişi erlikten generalliğe kadar yükselebileceği bir model oluşturuldu. Ayrıca istihdam anlamında da askerlikten sonra işsiz kalabilecek kişiler için askerlikte kalabileceği bir durum oluşturuldu. 12 ay zorunlu askerlik 6 aya indirildi. Dilerse kişi 6 ay zorunlu askerlik yaptıktan sonra bir 6 ay daha askeri ücret tutarında bir harçlık almak sureti ile tamamlayabilir.
 
Buradaki amaç bir açık oluşursa tamamlamak için. Bedelli askerlik 20 yaşını dolduran herkesin yararlanabileceği, 1 ay giderek ve sabit 31 bin TL ödeyerek yapabileceği belirlendi. Kişi yoklama kaçağı olmadığı müddetçe, 1994 doğumlu olanlar için de bir defaya mahsus yoklama kaçağı olanların bu durumdan yararlanabileceği bir imkan getiren bir düzenleme oldu.
 
Bu toplum tarafından da 2 milyon 200 bin kişiyi aileleri ile birlikte ilgilendiren bir yasa oldu. Bunu 31 Mayıs’tan önce meclisten geçirmeyi hedeflemekteyiz. Meslek yüksek okulu mezunlarının da 6 ay yedek subay olarak askerlik yapabilmelerinin de önü açıldı” dedi.
 
Editör: TE Bilisim