Kaya, “Doğu Karadeniz Bölgemizin temel sorunlarından biri de, tarımsal üretimde sınırlı sayıda ürüne bağımlılığımızdır. Fındığımız ve çayımız dışında, girdi sağlayan tarımsal ürünümüz maalesef pek yok. Kaldı ki özellikle son dönemlerde, bu ürünlerimizin yeterli getirisi olmamasından dolayı, bölge çapında üretimden vazgeçme eğilimi giderek artmaktadır.  Kısıtlı ama verimli topraklarımızda üretim giderek yapılamaz hale gelmektedir, tarım arazilerimiz ormana dönüşmektedir. Bu açıdan tek ya da birkaç ürüne bağımlılığımızı aşarak, getirisi ve ekonomik değeri yüksek ürünlere geçilmesi yolunda adımlar atmak zorundayız” dedi. 

Proje Dışında Bırakıldı

Kaya açıklamasında, “Geçtiğimiz günlerde kenevir(ya da kendir) bitkisinin üretimi konusunda, geç de olsa önemli bir adım atılmıştır. Ki bu bitki gıdadan, ilaç-tıp; giyimden, kozmetik, inşaat ve hediyelik eşya yapımına kadar pek çok alanda katma değeri yüksek ürünler sunabilmektedir.

Anadolu’nun çok eski zamanlarından bu yana yetiştirilen bu bitki grubu, son yıllarda özellikle uyuşturucu türevleri için de kullanılması sebebiyle baskı altına alınmış, üretimi neredeyse yasak hale gelmiştir. Son günlerde kenevir üretimi yolunda bazı düzenlemeler yapılmıştır. Bilimsel araştırmalarla da desteklenen bir üretim programının devreye sokulması düşünülmektedir.

Bu nedenle aralarında Karadeniz illerinin de bulunduğu 19 ilde, belirli standartlarda kenevir üretimi kontrole bağlı olarak serbest bırakılmıştır. Tarımsal açıdan büyük daralma yaşayan Trabzon, ne yazık ki bu proje dışında bırakılmıştır. Diğer Doğu Karadeniz illeri varken Trabzon neden yok? Neden?Oysa Trabzon her açıdan bu ürünün yetiştirilmesi için en uygun yerlerden biridir.  Akçaabat Ziraat Odası Başkanımız Mustafa Hikmet Eyüpoğlu'nun da ifade ettiği gibi; Kenevirin lifleri başta sicim, ip, urgan ve kumaş üretiminin önemli hammaddesidir” ifadelerini kullandı. 
 
Editör: TE Bilisim