Etkinlik hakkında bilgi veren Genel Başkan ve Görsel Sanatlar Öğretmeni Şükran Üst, yaptığı açıklamada şu satırlara yer verdi, “Sanatçılar barışı örgütleyen, barışı, güzelliği anlatmak için bir arada olan insanlardır.  Savaşı tasvip etmiyoruz, çok üzülüyoruz ve bu sorumlulukla da barışa katkı yapmak için 26 ülkeden 50 misafir sanatçımız ile bir aradayız” dedi.

Dünya Barışına Katkı Yapacaktır
 
Üst, sanatın dünya barışına katkı sağlayacağını söyleyerek şu ifadeleri kullandı, “Milletleri aynı şemsiye altında toplayan sanatın merkezinde olan insan ve sanatçının bir araya gelmesi, dünya barışına katkı yapacaktır. Bu halkanın büyümesini istiyoruz sadece resim sanatıyla değil. Eminin başka sanat dallarında da bu tür oluşumlar olacaktır. Sadece sanatçı değil, toplumda yaşayan insanların da barış için bir araya gelmesi gerekir. Trabzon’daki duyarlı ve barışı özleyen insanların da bize destek olmasını istiyoruz.”
 
Yurtta Sulh Cihanda Sulh
         
Üst, sergiyi Atatürk’ün ”Yurtta Sulh Cihanda Sulh” sözünden yola çıkarak açmaya karar verdiklerini belirterek, ”Atatürk’ümüz ’Yurtta barış, dünyada barış’ diyor. Bu kadar büyük bir söylemi ancak Atatürk söyleyebilirdi,  onunla gururluyuz, onun yolundan giden biz sanatçılar da onun söylemini hayata geçirmek için bu oluşumu yaptık” ifadelerini kullandı. 
 
Sanat Zenginlik Ve Güzellik Katan Bir Olgudur

Üst açıklamasında  “Sanat, kimi zaman insanı birden bire alıp götüren ve derinlik sunan bir tablo, kimi zaman da dakikaları durduran mısralardır” ifadelerini kullanarak şunları kaydetti, “Kimi zaman ise sanat, hayatı yeniden sorgulayacak, insanoğlunun her şeyini yeniden tanımlayacak tınılardır. Her ne olursa olsun sanat, yaşama anlam, zenginlik ve güzellik katan bir olgudur. Sanattan uzak bir yaşamı düşünmek mümkün olmadığı gibi, sanatın dışındaki yaşamları değerli ve anlamlı kılmak da mümkün değildir.  Hiçbir gerekçe sanatın dışında kalmak için geçerli değildir.  Aslında sanat, varlığı ve yaşamı sorgulayarak en iyiye doğru yol almaktır. Sanat bitmeyecek bir yolculuktur.  Ama en keyiflisi de bu yolculukta birilerinin sanatçıya eşlik etmesidir. Çünkü yolculuklar tek başına çekilmez ve yol tek başına alınmaz. Yolculuklar iyi yol arkadaşlarıyla keyifli zamanlardır.” 

Dünyamızın İhtiyacı Var

Üst açıklamasında çok sayıda yeri birlikte gezdiklerine vurgu yaparak konuşmasında, “İşte tam da bu yolculuğumuzda bir hafta bize eşlik etmek için dünyanın dört bir tarafından gelen sanatçılar ile Trabzon il ilçe köyleri yaylalarını gezerken insanımızın sıcaklığı, yöremizin doğal güzellikleri, çiçeği, böceği, mis gibi yayla havası, kayganasının, kuymağının tadı eşlik edecek. 
Akşamları bir ateş etrafında toplanacağız 2500 rakımlı Bey pınarı yaylasında. Müzikler eşlik edecek ta Sibirya’dan, Tunus’a, Ukrayna’dan, Gürcistan’a. Irak, Suriye, Israil, Filistin üzgün gecelerinin hüzünlü ezgilerine eşlik ederek, umut verecek kemençenin neşeli ezgileri.  Trabzon’da bir araya gelen dünya sanatçıları sanat şemsiyesi altında dil, din, ırk ayımı yapmadan sanatın evrensel dilinde buluşarak, dünyaya barış, dostluk, kardeşlik mesajını verecektir. Dünyamızın buna çok ihtiyacı var” ifadelerine yer verdi. 

Katkı Veren Herkese Teşekkür Ediyoruz


Başkan Üst destek veren herkese teşekkür ettiklerini ifade ederek, “ Bu gün burada bu etkinliğin gerçekleşmesine destek veren;  Trabzon Valiliğimize, İl Kültür Müdürlüğümüze, Büyükşehir ve Ortahisar Belediye Başkanlıklarımıza, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odamıza, Ali Osman Ulusoy Şirketler Grubuna, Trabzon Eczacılar odasına ve İlk festivalimizden bu güne aralıksız bütün etkinliklerimizde bizimle olan derneğimizin şubesi Tiflis Üniversitesi’nde kurulmuş olması nedeniyle artık akraba olduğumuz değerli Trabzon Gürcistan Konsolosluğuna çok teşekkür ediyorum.   Her başarı ve güzellik kolektif çalışma iIe daha güzel ve başarıya ulaşır. Bir güzellik yaratabildik ise bu hepimizin emeği ve başarısıdır. Katkı veren ve davetimize gelen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

‘’ Sanat her yerde ‘’  

Üst açıklamasında şunları kaydetti, “Yüreklerimizden damıtılıp, parmaklarımızın ucundan tuvallerimize süzülen resimlerimizle “Dünyanın Gözünde Trabzon” dedik ve 9. Uluslararası sanatçı buluşmamız ‘’ Sanat Her Yerde ‘’  sonuna geldik. Bu büyük buluşmayı alın akıyla sonlandırmak güzel bir şey. Ancak bir şeyler kazanarak, bir şeyler vücuda getirerek sonlandırmak çok daha güzel. Biz bunu başarmanın kıvancı içerisindeyiz. Bizler bu sanatçı buluşmamız aracılığı ile hiç eskimeyecek dostluklar kurduk. Hiç solmayacak sevgi çiçekleri yetiştirdik. Sanatçı buluşmamız ize katılan sanatçı ressamlarımız ile tuvallerimize işlediğimiz resimlerle birbirimize kopmayacak bağlarla bağlandık. Belki aynı lisanı konuşmadık ama sanat dili ile anlaştık. Sevgi köprümüzü sanatın evrensel dili ile kurduk. Bizler fırçalarımızla her bir renge sanatçı duyarlılığın katarak Trabzon’un dile gelmeyen, sadece hissedilebilen güzelliklerini anlattık. Tüm bunların da ötesinde sanat adına derin dostluklar kurduk. Adımız Ayşe de olsa Natalya da olsa bizler Trabzon ekseninde sanat adına birleştik, sesimizi sanatın engin duyarlılığıyla duyurmak istedik. Bunu başardığımıza inanıyorum. Davetimizi geri çevirmeyip bize katılan değerli misafirlerimiz festivalimizi ve bizleri onurlandırdılar. Şehrimizin eşsiz güzelliğine bir başka güzellik, bir başka ahenk kattılar.”

Dostluğu Bulduk, Dayanışmayı Bulduk

Üst açıklamasında şu cümlelere yer verdi, “Her biri geldikleri yerlerden renklerini getirdiler, biz bu renklerde dostluğu bulduk, dayanışmayı bulduk. Kadının ince duyarlılığının neler başarabileceğin inin kanıtını bulduk. Kısacası biz onlarda kendimizi bulduk. Bu bir hafta içerisinde onlara elimizden geldiğince Trabzon’u gezdirdik, onlara kültürümüzden, gelenek göreneklerimizden, alışkanlıklarımızdan, sosyal yaşamımızdan kesitler sunduk. Yemeklerimizden ikram ettik. Kilometrelerce uzakta yaşıyor olsa da aslında dünya kadınlarının aynı yürekte çarptığını gösterdik. Gösteremediklerimizi ya da anlatamadıklarımız ne kaldıysa onları da tuvallerimize yansıtıp gönül dili ile söyledik. 9. Uluslararası Sanatçı Buluşmamız katılarak bize onur veren Trabzon Valimiz Sayın Yücel Yavuz’a, Kültür Müdürümüz Ali Ayvazoğlu’na , Trabzon Gürcistan Konsolosu Avtandıl Mikaszade, bizleri yalnız bırakmayan değerli misafirlerimize, resimleri ile bize destek veren ressamlarımıza ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum. Femin Art Trabzon Uluslararası kadın sanatçılar derneği genel merkezi olarak daha güzel festivallerde bir araya gelmek ümidiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum.” 

Çok Sayıda Yeri Gezdiler

Femin-Art Uluslararası Kadın Sanatçılar Derneği  Başkanı Üst yaptığı açıklamada, “ 9. Uluslararası Sanatçı Buluşması Kapanış Sergisini Trabzon'a gelen 26 ülkeden 50 sanatçımızı Sümela, Uzungöl ve Ayder Yaylasını gezdikten sonra Trabzon Düzköy  Beypınarı yaylasında üç gün  konaklayıp halkın içinde yaşamı paylaşarak çizdiğimiz  Dünyanın Gözünde Trabzon eserlerimizin sergilenmesi ile bu yıllık buluşmamızı  sonlandırıyoruz” diyerek konuşmasını tamamladı. 
 

RA1: Feminart Uluslararası Kadın Sanatçılar Derneği tarafından 9. Uluslararası Sanatçılar Buluşması kapsamında düzenlenen ve 26 ülkeden 50 sanatçının eserlerinin  yer aldığı 'Dünyanın gözünden Trabzon' isimli serginin kapanış töreni gerçekleştirildi.
Editör: TE Bilisim