Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, başkanlığında yapılan toplantıda söz alan meclis üyeleri Trabzon gündemi ile ilgili gündem dışı sorular sordu.  Mecliste söz alan İYİ Parti Grup Başkanı Davut Çakıroğlu, “Büyükşehir Belediyemizin kaç tane iştirakı vardır? Yöntemi kuruluları kimlerden oluşmaktadır? Yönetim kurulu üyelerinin veya başkanlarının aldıkları huzur hakları ne kadardır?” diye sordu. 

3 Şirket Var
 
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu, Çakıroğlu’nun sorusuna yönelik, “Büyükşehir Belediyemizin TRABEL, TURKUAZ, TRABRİTAŞ olmak üzere 3 tane şirketi var.  Bunların genel kurulları Mayıs ayı içerisinde, yapıldı. Bu Genel Kurulları ile yönetimleri oluştu. Yine bağlı kuruluşumuz olan TİSKİ’nin 1 tane TRABSU diye şirketi var. Bu şirketin de bizden önce kurulduğunu ve TİSKİ’de ki personelin iş ve işlemlerinin yürütüldüğünü söyleyebilirim” dedi.  
Ulaşım a.ş.  Kuruldu

Başkan Zorluoğlu, açıklamasında atıl olan bir şirketi ULAŞIM A.Ş. olarak dönüştürdüklerini belirterek, “Belediyenin atıl olan bir şirketi ULAŞIM A.Ş. olarak dönüştürüyoruz. Bununla ilgili süreç tamamlanmış değil. Bizim vaatlerimiz arasında Trabzon’da ki ulaşımı çok daha iyi bir noktaya getirmek vardı. Bunun için, ULAŞIM A.Ş.’yi kuracağımızı daha önce deklare ettik. Süreç işliyor, onun da tescili tamamlandığında Büyükşehir Belediyesi’nin 4. Şirketi olarak faaliyete girecek. Trabzon’da toplu taşıma, otoparkları, park işleri ve ulaşım ile ilgili meseleleri tek elden yürütülecek. Şehrimizin ulaşım meselesine ciddi katkılar yapacak olduğuna inanıyorum.” ifadelerini kullandı. 

1 Şirkette Yönetim Kurulu Üyesiyim

Huzur hakkı ve yönetim kurulu ile ilgili konuşan Zorluoğlu, şunları kaydetti:  “Şirketlerin, yönetim kurulu üyelerinin aldığı huzur hakları ile ilgili olarak;  Devlet Planlama Teşkilatı’nın, Kalkınma Bakanlığı’nın almış olduğu KİT’lerle ilgili kararlar var. Bu şirketlerde bunlara benzetiliyor. Alınacak maksimum rakamlar belirleniyor.  Ben de bir tane yönetim kurulunda üyeyim. TRABEL’de yönetim kurulu başkanıyım. Diğer şirketlerimizde yönetim kurulu üyeliğim söz konusu değildir. Memurlar için sadece 1 tek yönetim kurulu üyeliğinden huzur hakkı alınabilir. Seçilmişler, birden çok yönetim kurulu üyeliği alabilir, huzur hakkı da alabilir. Burada ki ölçü bence etiktir. Benim yönetim kurulu üyesi olduğum bir tane şirket vardır. Onun başkanı olarak görev yapıyorum. Tebliğ, yönetim kurulu başkanlarına, yönetim kurulu üyelerinin aldığı huzur hakkının 2 katını almayı tanımışa da ben kendi irademle bu tercihi kullanmadığımı ifade etmek isterim.  Bende yönetim kurulu üyeleri ile birlikte aynı huzur hakkını alıyorum. Bu huzur hakkı devletin ilgili kurumunun yayınladığı tebliğde ki sınırdır.”
Sonay ÇALUK 
 
Editör: TE Bilisim