TAKA Gazetesi’ndeki Sabah kahvaltısına konuk olan Ahmet Metin Genç Yayın Kurulu Üyelerinin sorularını cevapladı.

Trabzon Ortahisar İlçe Belediye Başkanı AK Partili Ahmet Metin Genç TAKA Gazetesi’nin sabah kahvaltısına konuk oldu. Sorularımızı cevaplayan Genç, ‘İkinci dönemim tamamlanmadan Ortahisar’ın büyük projelerini hayata geçireceğiz’ dedi. Trabzon kent merkezindeki dönüşümleri yapmak için Orkent’i kurduklarını söyleyen Genç, ‘Artık vatandaş ile de anlaşıp dönüşüm projesi yapabileceğiz’ ifadelerini kullandı. Ahmet Metin Genç, Ortahisar bölgesinde Büyükşehir ile eşgüdüm içinde çalıştıklarını da söyledi. İşte sayın genç ile bir saatlik sohbetin özeti:
 
TAKA: Başkanım 2. Döneme başladınız. Mecliste çalışmalar ile ilgili bilgi verdiniz. Akvaryum Projesi ile ilgili ne söyleyeceksiniz? Çöp ile ilgili çalışma vatandaşlardan takdir topladı. Bir değerlendirme alabilir miyiz?
 
Yatırım Ve Hizmete Yönelik Bir Dönem
 

AHMET METİN GENÇ: 2. Dönemde artan bir oranla yeniden halkımız teveccüh gösterdi, yetki aldık. Bu bizim sorumluluğumuzu artırıyor. Artık mazeretlerimizin olmayacağı daha dinamik daha koordineli bir dönem olacağını düşünüyorum. Ortahisar Belediyesi şuan kadro yapılanması ve fiziki planlaması ile bu süreci ikmal etti. Daha ziyade yatırım ve hizmetlere yönelik bu dönem çalışacağız. Bu manada kabiliyete sahip olduk. Altyapı konusunda eksiklerini gidermiş ekipleri ve şantiyesi ile beraber oluşmuş bir belediyeyiz.
 
Yeni Binamıza Geçiyoruz
 
Yeni dönemde yeni Büyükşehir Belediye Başkanımızla birlikte iyi bir koordinasyonla şehrimizin bizden beklediği ve şehirde çözülemeyen sorunlarında çözülebileceği bir dönem olacağını düşünüyorum. Yeni binamıza geçişimiz başladı, binamız da hizmetlerimizi vermek hem de eski belediye binasında o kaostan kurtularak Ortahisar ile ilgili belediyesine gelip hizmetini alacak, Büyükşehir ile ilgili belediyemize gidip hizmetini alacaktır.  Çok güzel bir yaşam alanı olacak binamız.


 
Akvaryuma Yatırımcı Aramıyoruz
 
Akvaryum projesinde yarıdan öteye geçtik. 7.4 Milyon Ortahisar Belediyesi bütçemizden çalışma yaptık, harcama yaptık. Tünel kısmını bitirdik, akvaryum kısmına esas olacak beton kalıp çalışması yapılıyor. 3 ay gibi bir sürede bu kısmı tamamlayarak akvaryum kısmını ihale aşamasına getireceğiz. Tünel Akvaryum ile ilgili yatırımcı arıyor değiliz. Böyle bir algı oluşturuldu. Bu doğru değil. Biz akvaryum kısmında yap-işlet-devret modeli ile ihaleye çıkacağız. Bu bizim prestij projemizdir.
 
Mağmat’ta Yaşam Alanı Olacak
 
Mağmat Projesi ile ilgili şunu ifade etmek istiyorum: çok fazla iş ve işlemler ile uğraştık. 600 dönümlük bir alanı Ortahisar Belediyemize aldık. İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ile Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak’ın özel desteği oldu.  Bu projede şunu amaçladık. Projemizde icra edecek olduğumuz alanların tapu tescillerini de aldık. Projede ki amacımız; şehrimizde ki gençlerimize, çocuklarımıza, yaşlılarımıza hitap eden, şehrimize gelen turistlerin gidip oranın doğal güzelliklerini orada yaşamaları, yöresel alışveriş merkezleri, spor alanları ve birçok üniteyi içinde barındıran esaslı bir proje. Bunun projesi de bitti şuan da ihaleye hazırız. Mağmat’ta bir yaşam alanı olacak. Bunu çalışırken bütün STK’lardan görüş aldık, muhtarlarla konuştuk. Orada yaşayan vatandaşlarımızın ekonomisine de hizmet edecek. Buraya yatırımcı arıyoruz. 2 dış yatırımcı var ilgi duyan Körfez ülkelerinden. Henüz bir netleşme olmadı. Cumhurbaşkanlığımızda ki yatırım ofisine taşıyacağım bunu.


 
Boztepe’ye Seyir Terası
 
Seyir terasını Boztepe’den projelendirdik. Kızlar Manastırı’nı şehrin içinde şehirden uzak kaldı. Buraları daha dinamik hale getirebiliriz. Kızlar Manastırı’nı ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin hemen onun başından ahşap yürüyüş yolu ile başlayıp Boztepe’nin eteğinden bir seyir trası ile birlikte kuzeye doğru çıkıp Torul’da olduğu gibi ileride ki mağaralara doğru bir aks oluşturuyoruz. Yeni dönemde ihalesine çıkacağız. Büyükşehir Belediyemiz ile mutabıkız. Başkanımız Murat Zorluoğlu ile olur verdi.
 
Lunaparkımızı Arar Hale Geldik
 
Murat Başkan, Gülcemal Projesi’nin tadil etti. Burada ki lunaparkımızı arar hale geldik. Bir eğlence parkı yok. O ünitelerinde içerisinde olacağı bir alanı projelendirme konusunda çalışma yürüyor. Ona da entegre olabilecek bir iskele park projelerimizde vardı. Bir tanede havaalanına doğru düşünüyoruz. Üzerinde çalışıyoruz, şehrimizin evladı Cahit Turhan Bakanımıza arz ettim. Çünkü dolgu olacak orda.


 
Çöpü Ortadan Kaldırdık
 
Temizlik ilçe belediyesinin temel görev alanı. Üzerinde uzun zamandır düşündüğümü ama hayata geçiremediğimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımızla da paylaştığımız şehrin merkezinde 51 noktada çöpün, katı atığın risklerini ortadan kaldırmak kadar görüntü kirliliğini ortadan kaldırmak önemli. Hepimiz bu şehirde yaşıyoruz, yakışmıyordu. Süratle çalıştık 51  noktayı bitirmek üzereyiz. Ana caddelerde Büyükşehir ile birlikte çalıştık. Başkanımızın da talimatı ile birlikte entegre güzel bir çalışmamız var. Birlikte güzel bir çalışma yapacağız. Tıpkı trafikte ki önerilerimizi başkanımızın değerlendirdiği gibi. Prestij caddelerimizi her yönü ile güzel hale getireceğiz.


 
Beklentinin Farkındayız
 
Büyük projeler ile ilgili şehrin beklentisinin farkındayız. Trafik ile ilgili yoğun sıkıntımız var. Kanuni Bulvarı yürüyor, çok süratli gidiyor. Raylı sistemi de bir dinamik haline getirmemiz lazım. Bu dönemde bismillah demeliyiz. Dönüşüm projeleri ile ilgili Çömlekçi Mahallesi’nde ki 126 hektarlık büyük bir alandan  9.7 alana Çömlekçi Mahallemize özgülenmek durumunda kaldık. Geç kaldık orada inşallah bu dönem suratla yapılacak. Büyük Sanayi Sitesi’nde ki esnafımızı da oradan yeni bir mekana kavuşturarak orayı daha güzel bir hale getiririz. Bu konularda büyükşehir ölçeğinde; terminal ömrünü çoktan tamamlamış. Onunla ilgili farklı bir düşünce var. Ulaşım akslarına yakın bir düşünce var. Bütün bunlarla yeni dönemde daha dinamik, şehrin beklentilerine açık yeni bir dönem olacak.
 
TAKA: Yıllardır belediye başkanlarının başlamalarını biliyoruz. Hepsi ben rozetimi çıkaracağım demiştir. Bu anlamda Ahmet Metin Genç söylediğini de yerine getiren, bütün insanların belediye başkanı olmaya çalışıyor. Özellikle çizgisi hangi siyasi görüşten olursa olsun Ahmet Metin Genç benim belediye başkanımdır diyebiliyor. Bu çizginiz devam edecek değil mi?


 
Hepsinin Belediye Başkanı Olmak Zorundayız
 
AHMET METİN GENÇ: Bütün halkımızın temsil edildiği bir makamdayım. Partimiz ve partililerimi temsil ettiğimiz makam ayrı, partimin adayı olarak göreve geldiğim ama göreve geldikten sonra oy versin vermesin bütün herkesin belediye başkanı olmak zorundayız. Doğrusu budur. Bugüne kadar bunu uygulamaya çalıştım ve ilk uygulamaya çalıştığımız mecramız meclisimizdir. Bizim belediye meclisimizde şuan da 4 parti temsil ediliyor. Kararlarımızın yüzde 90’ı oy birliği ile geçiyor. Bizim doğruyu yakalayabilmemiz lazım. Belediyemize gelen kapımızı çalan hiçbir vatandaşımıza siyasi görüşünü sormamışızdır. Hepsinin belediye başkanı olmak zorundayız. Tabiki partimizin hukuku, genel başkanımız, siyaset anlayışımız bu ayrı kendi iç bünyemizdedir. Bunu yansıtacak uygulamalarımız politikalarımız da vardır, olacaktır da. Ama yönetmede halkın bütününe şamil edecek anlayışı ortaya koymak başka bir şeydir. Bu anlayışla yolumuza devam edeceğiz.
 


TAKA: TOKİ estetik bir Trabzon için düşünüldü fakat devası binalara dönüştü, sevimsizleşti. TOKİ sevimliliğini yitirdi. Siz bununla ilgili ne düşünüyorsunuz? Dönüşüm projesi hız kesti. Trabzon, çevre yolunu yapamıyor, başlayamıyor. Ama trafik dal-çıklar ile rahatlayabilir. Trabzon’da 3 veya 4 yere bu yapılsa Trabzon sahil trafiği rahatlar. Ne düşünüyorsunuz ve bir girişiminiz var mı?
 
Orkent Kuruldu
 
AHMET METİN GENÇ: TOKİ’yi destekliyoruz çünkü orta ve düşük gelirli ailelerimiz başta olmak üzere konut sahibi olmaları çok güzel. Vatandaşlarımızın o gecekondulardan yada kötü yapılaşmalardan çıkarak daha iyi konutlara gelmeleri güzel bir şey. Ama estetikten yoksun olması başka bir şey. Biz Pelitli’de çok zorlandık. TOKİ ile dönüşüm sağlayalım diye. Şehrimizde estetik anlayıştan yoksun kaldık biz. Murat Bey’e benim ilk önerilerimden bir tanesi de; Maraş, Uzunsokak, Kunduracılar gibi caddelerimizi sırf insanlarımız görmek için geliyor. Oraları estetik önce trafik anlayışı, ışıklandırma, çiçeklendirme ve yeşillendirme ile kavuşturalım. Bu anlayışı oturtacağız. Yapılaşmada da estetik anlayışını eleştiri olarak da kabul ediyorum ve diyorum ve uygulamaya da başladık.

TOKİ ile dönüşüm eş zamanlı bir şehirde yürümesi zor oluyor. Bu sefer eleştiriler başlıyor. Biz de dedik ki bunu belediye olarak yapamaz mıyız? Çevre Bakanımız ile görüştüm. Dedim ki: bakanımız Pelitli TOKİ projesini bitirdik, Çağlayan’ı yapacağız. Dedi ki: eğer Çağlayan’ı sen yapabilirsen araziyi devredeyim sen yap. Ben Çağlayan’a ayıracağımız kaynağı Çömlekçi’ye ayıralım dedim. Çömlekçi bekliyor çünkü. Şimdi şirketimizi kurduk, meclisten olurunu da aldık ORKENT adı altında kentsel dönüşüm projelendirerek yapacak bir şirketimiz var. Vatandaşı kendi haline bıraktığımız da tedirgin olur. Güvence Ortahisar Belediyesi olacak. Proje ve yapım Ortahisar Belediyesi kontrolünde olacak. Şehrimizin değişik yerlerinde bu ileri devam ettireceğiz.
 
Basın Müzesi Ve Oyuncak Müzesi
 
Kültür ve sanatla ilgili şehrimizde yapılacak çok şey var. Şehrimizin alâmetifarikası olan üç temel öğeden bir tanesi; tarihtir.  Kültür, sanat ve tarih şehriyiz. Bu tarihi şehir unvanımıza uyan çok mümtaz şahsiyetler var.  Biz padişahların edebiyat ve sanat kişiliklerine hiç bakmıyoruz. Kanuni’yi bütün yönleri ile birlikte anlayabilmemizi teminen geçen yıl Uluslar arası Kanuni Sempozyumu düzenledik Kanuni Vakfı ile. Oraya gelen ulusal ve uluslar arası tarihçilerin sunumlarını eser olarak basıyoruz. Geleceğe bir şey bırakmamız lazım. Kanuni Trabzon’da doğdu, Fatih fethetti, Yavuz yönetti diye geçtik. Halbuki Kanuni birçok Avrupa ülkelerinde Kanuni ismi ile müsemma. Edebi yöne ile anılan bu şahsın maalesef değerini bilemedik. Çok şey yapmamız lazım.  Geçen dönem Sunay Akın’ın oyuncak müzesini Trabzon’a getirecektik. Yer sıkıntısı nedeni ile yapamamıştık şimdi inşallah Hülya Ulusoy Hanım onların Önce Kadınla Başlar Derneği var. İşbirliği yaptık, yerimizi ayarladık. Sunay Akın bu şehrin evladı, sanatçısı. Oyuncak Müzesini Trabzon’a getireceğiz. Esentepe Mahallesi’ne giderken tarihi bir yer var. Çalışmanın fiziki kısımlarını yapıyoruz, derneklerimiz işbirliği ile getireceğiz. Bu tür şeyleri desteklememiz lazım. Sanat Evi’nde çok sanatçımız var. O tür binalar sanatla olmalı.  Basın müzesi sözümüzü yerine getireceğiz. Ortahisar Kaymakamlığı ile ilgili farklı fikirler var. Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’dan rica edeceğiz. Trabzon’un bu müzeye ihtiyacı var.
Yusuf TURGUT