AK Parti Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu projeler ve gündem ile ilgili TAKA Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu.
 
Milletvekili Köseoğlu aynı zamanda Van- Hakkari Koordinatörlüğünü yürütüyor. Bu kardeşlik projesiyle ilgili önemli çalışmalara imza attı. Yöre halkıyla sürekli olarak  birebir diyaloglar kuruyor. Terör ile mücadelede bu yaklaşımların önemine de  değinen Köseoğlu ile Trabzon üzerine ve sorunların giderilmesi üzerine de bilgiler aktardı.
 
İşte Köseoğlu’nun o röportajı;
 
Vatandaşın Doğru Bilgilenmesi Önemli
 
Ayşe Sula Köseoğlu: Demiryolu ile ilgili vatandaşın doğru bilgilenmesi çok önemli. Güzergah kesinleşti ihale edilecek gibi algılandı. Bu güzergah çalışmaları ve tüm yıl içerisinde ne yapılacaksa kesinleşmiş olur. Yani buraya kazma vurulması başlaması ancak 2019 yılından sonraki süreçte olabilecek bir durum. O zamana kadar bu planlama aşamasının sonuçlanması bekleniyor.  Kamuoyunu bu anlamada net ve doğru bilgilendirirsek farklı bir beklenti oluşmasının önüne geçebiliriz.
 
Oranın Gerçeği İle Yüzleşmek Lazım
 
TAKA: Son zamanlarda Doğu’da güzel çalışmalar yapıyorsunuz. Sıkıntılı bölgelerimize Vekil Hanımefendinin gitmesi bizi çok mutlu etti. Hakkâri- Van Koordinatörlüğü yapıyorsunuz. Burada çalışmalar nasıl gidiyor? Gönül Köprüsü projesi Mardin ve Trabzon arasında kuruldu bunu nasıl buluyorsunuz?


 
Ayşe Sula Köseoğlu: Doğu’da dönüşüm kadın eli ile olacak ben buna inanıyorum. Bizim kadın kimliklerimiz orada siyaseten var olmamız ve gönül köprüsü kurmamızda etkin olabileceğimize dair inancım vardı. Ben oraya hala gidince bu inancımı pekiştiren izlenimler edindim. Ben o anlamda orada gönüllü çalışmayı arzu ediyordum. Bu teşkilat koordinatörlüğü gönüllü çalışmama vesile oldu. Hem teşkilatımıza katkı yapıyoruz hem de teşkilatımız aracılığı ile toplumun nabzını yakalayacak çalışmalara imza atıyoruz. Oranın gerçeği ile yüzleşmek için orada olmak lazım.  Orada ki insanların beklentilerine korkularına yaşayışlarına daha yakından tanık olmak lazım. Orada siyaset silahların gölgesinde yapılıyor. Buradakinden çok daha büyük bir risk ile insanlar orada siyaset yapmayı göze alıyor. AK Parti Türkiye’nin her yerinde siyaset yapan tek parti.
 
Ölüm Tehlikesi İle Karşı Karşıya Siyaset Yapıyorlar
 
Orada AK Parti’ye gönüllü çalışan insanların devletin yanında devletin birliğinden beraberliğinden yana gayret gösteren insanların ölüm tehlikesi ile karşı karşıya siyaset yaptıklarını görüyoruz. Teşkilatımızdan 3 kişi seçim çalışmaları esnasında 2 tane teşkilat başkanı olmak üzere silahlı saldırıya uğrayarak hayatlarını kaybetti. Buna rağmen orada yine teşkilat başkanlığımız var ve çalışmalarımız devam ediyor. Milletin birliğine ve beraberliğine sahip çıkan bu insanlara bizimde buradan gerekli desteği vermeliyiz.
 
Kardeş İlçe Olmak İstediler
 
Ben orada ki durumları burada ki ilçe teşkilatlarına anlattığımda örneğin Of ilçe Başkanlığımız dedi ki bizi Yüksekova İlçe Teşkilatı ile kardeş ilçe yap. Onlarla iş birliği içinde olmak istediklerini söylediler. Araklı ile Şemdinli, Akçaabat ise Çukurca ile kardeş ilçe olmak istedi. Ben her gittiğim kongrede Doğu’da ki bir ilçeyi kardeş ilçe olarak alın. Amaç diyaloğu geliştirmek, ziyarete gidin, amacımız gönül köprülerinin kurulması. İnsan bilmediğinin düşmanı. Benim Hakkri- Van koordinatörü olmam bir farkındalık yarattı.
 
İlgi Arttı
 
Hakkari’nin ilçelerine baktığımız zaman hafızalarda terör ile yer edinen ilçeler. Oysa ben Şemdinli’nin balından bahsettim şimdi diyorlar ki balı mı varmış? Türkiye’nin Anzer Balı ile yarışan en iyi balı orada. Ama hiç kimsenin bundan haberi yok. Ters Lale sadece o bölgede yetişiyor o bölgede ama kimsenin bundan haberi yok.  
 
Zümrüt Dağı en iyi kayak yapılacak merkezlerden biri ama maalesef terörden dolayı bu güzellikleri ortaya çıkarma imkanında maalesef kavuşamadık. Ben bunları paylaştıkça oraya olan ilgi arttı, algı değişti. Anlattıklarımızdan dolayı bir Hakkri sevgisi oluştu.
 
Kayyum Kaymakamlar ile Doğu’da çok ciddi yatırımlar yapıyoruz. Bunlarından duyulması anlamında sosyal medyayı kullanıyoruz. O kadar güzel çalışmalar yapılıyor ki Hakkari olduğuna inanmıyorlar. Arzu ettiğimiz amaca bir katkı sağladı koordinatörlüğümüz. Bizim amacımız bu ülkede 80 milyonun kardeşçe yaşayabileceği bir zemini hazırlamak. Bizim Doğu’daki insanlarımızı anlamak anlamında gönül köprülerimiz çok önemli.
 
İnsanlar Terörün Getirdiği Sıkıntıdan Bıkmış
 
TAKA: HDP’nin tabanında etkili oluyor musunuz bu çalışmalar ile birlikte. Devletin bu kararlı duruşu etkili oluyor mu?
 
Ayşe Sula Köseoğlu; İnsanlar bize şunu söylüyor; Devlet eğer bu kararlı duruşundan vazgeçmezse burada güven ve huzur sağlanır diye. Çünkü orada ki insanlarda terörün getirdiği o sıkıntıdan bıkmış. Esnaf kepek kapatmaktan yorulmuş vatandaş, anneler çocuklarının dağlara çıkmasından bunalmış. O ağıt yakalına dağlarda şimdi türküler söylensin istiyor herkes. Bunu arzu ediyor sevda türküleri söylensin. Bizim de bundan yapabileceğimiz ne katkı varsa biz Trabzon’dan sorumlu değiliz bu ülkenin her metrekaresi bizimse bizim zayıf olan halkaya katkı vermemiz lazım.
 

En zayıf halkayı güçlü tutmalıyız. Bizim orada olan bitene seyirci kalma lüksümüz yok. Aileme bunu söylediğimde Hakkari’de ne işin var gibi bir şey söylediler. Ama ben 47 yaşındayım kızlarıma şunu söyledim; Ben şimdiye kadar orası ile ilgili hep terör haberleri aldım ama siz bu ülkenin her tarafında rahatlıkla güven içerisinde gezebileceğiniz bir Türkiye size bırakmak için birilerinin gayret göstermesi, fedakarlık yapması lazım. Biz Allah’a inanmış insanlarız ölümün nerede geleceğini bilemeyiz. Bu ülkede huzura ve barışa katkı yapmak amacıyla bir ölüm bizi bulacaksa bu şerefli bir ölümdür. Orada ki çalışmalarıma ailemde destek veriyor. Orada bir adım attığınız da insanlar size beş adım geliyor.
 
Yatırımlar Yapılıyor
 
TAKA: Orada yaşayan insanlara haksızlıklar yapılmış mı?
 
Ayşe Sula Köseoğlu: Doğu’nun insanlarından yılların getirdiği o mahsun hal var. İnsanın şefkat eli ile kucaklayası geliyor. Diyorsun ki ben de burada bir yara sereyim. Bir yanda insanda ki o terörle mücadelede ki kararlı duruşu görüyorlar. Diğer yandan da yıllardır oy verdikleri insanlar ile kendi paralarını dağa göndermişler. O insanlara hizmet vermemişler. Şehir merkezinde 1 kilometre asfalt yol yokken bugün 35 kilometre asfalt yol yapıldı bir yıl içerisinde. Bugün yapılan alt yapı yatırımları ile içme suyu günde belki 1-2 saat kesilecek şekilde veriliyor. Hafta da bir veriliyordu. Bir belediye bir tane park yapmaz mı? Bugün kayyum belediye 5 tane park yaptı. Bunlar daha başlangıç. İnsanlar hem hizmeti, hem terör ile mücadeleyi görünce terörün kalıcı olarak son bulmasının zeminini sağlayacağız. Bunları yılların getirdiği yaralar ama tedavisi için çok önemli adımlar atıyoruz. Herkesin üzerine bu manada görev düşüyor. Oranın güzelliklerini görmeden konuşmamak lazım. İstiyorum ki artık bu ülkede terörü bitiren bir noktaya gelelim. İnsanımız rahatlıkla, Hakkari’ye, Şırnak’a, Siirt’e o güzellikleri görsün. Gittiğim illerin güzelliklerini paylaşıyorum. Yapacak çok işimiz var. Her bahar bir çiçekle başlar. Bu ülkenin birliği ve beraberliği kazanacak.
 
Devletçi Bakış Açısını Ortaya Koydu
 
TAKA: MHP Size çok sert muhalefet yapıyordu. Şimdi son derece vefalı yaklaşım sergiliyor. Memleket için devlet için söylemlerinden vazgeçti. Şimdi kavga zamanı değil önce vatan diyorlar. Birlik adına adımlar atılıyor. Siz bunu nasıl yorumluyorsunuz?
 
Ayşe Sula Köseoğlu: Sayın Devlet Bahçeli her zaman devletten yana olan duruşu ile kritik noktalarda, muhalefet yaptığı dönemler, Cumhurbaşkanı adayı çıkardığı dönemlerde oldu ama en kritik anlarda her zaman devletçi bakış açısını ortaya koymuş bir liderdir Sayın Devlet Bahçeli. Burada devletin bekası için oynanan büyük oyunu 15 Temmuz’da da çok net bir şekilde insanlarımızın gözlerinin önüne serdi. Bu oyunun bitmediğini çok net bir şekilde görüyor. 15 Temmuz bu ülkenin birliğine ve beraberliğine karşı yapılmış bir hamleydi. Dünya da ki bütün şer odaklarının desteklediği bir hareketti.

Bugün Suriye’nin, Irak’ın yaşadığı İran’ın içinin karıştırılmaya çalışıldığı oyunlarda çok net bir şekilde görülürken Türkiye’nin de iştah kabartan bir pata gibi ortada durduğu gerçeği somut şekilde ortada. O pasta gittikten sonra ahlayıp vahlanmanın bir anlamı olmadığı çok net görebilecek bir lider Devlet Bey.
 
Sayın Bahçeli Oyunların Farkında
 
Ülkenin yaşadığı bu derin tehlikenin çok net farkında. Bu tehlikenin şuan için odaklandığı tek nokta ne olursa olsun Sayın Cumhurbaşkanımızın görevden gitmesi. Bu güne kadar bu kadar net ve sert duruş ortaya koyan bir lider yakın geçmişte Türkiye için bulunmadı. İnsanlar kendi geleceklerine sahip çıktı. İsim değiştirse bile tehlikenin devam edebileceğini gören Sayın Bahçeli’nin bundan sonrasında ortaya çıkabilecek farklı oyunların önünü kesmek anlamında gösterdiği duruştur.
 
Türkiyesiz Denklem Kurmak Mümkün Değil
 
Ülkenin birliğini ve beraberliğini temsil eden ülkenin yurt dışında ki itibarına net bir duruşla katkı sağlayan bir Cumhurbaşkanımız var. En son Kudüs olayında gördüğümüz gibi. ABD’nin bütün tehditlerine rağmen 128 ülkenin net bir karar alabilmesinin önünü açmış bir lider. Bölgede onsuz bir siyasetin mümkün olmadığı bir lider. Türkiyesiz bir denklem kurmak mümkün değil. Bunun sözde kalmadığını görüyoruz. Afrin’e girerken de net bir şekilde görüyoruz. Türkiye’nin menfaatinin gerektirdiği bir noktada girmeden Rusya ile Amerika ile elbette görüşmeler yapılacak. O denklemin bir parçası da onlar. Türkiye’nin o bölgenin en önemli denklemi, parçası olduğunu gösterdi dünya siyasetine göstermiş oldu. Sayın Bahçeli bu denklimi ve dünya siyasetini çok iyi okuyabilen bir lider. O yüzden kendi duruşunu milliyetçi bir duruş ile devletten yana ortaya koyuyor. Milliyetçi Harekat Partisi’nin tabanı da bunu doğru okumuz ve görmüş.


 
Trabzon’un Kaderini Değişitrecek
 
TAKA: Trabzon Yatırım Adasını önemsiyor. Gelişmeler hakkında bilgi alabilir miyiz?
 
Ayşe Sula Köseoğlu: Yatırım Adası buranın kaderini değiştirecek bir proje. Sayın Bakanımız ile konuştuğumuz şu özellikle fizibilite çalışmasında burayı orta ve yüksek ölçekte teknoloji üreten endüstri bölgesi haline getirmek istiyor. Buna ilişkin hangi sektörler alınabilir diye 15 gün sonra yeni bir toplantı daha yapılacak. Birim buna ilişkin dosya hazırlıyor.  Bu dosya içerisinde ki verileri değerlendirip yol haritası çizeceğiz. Bakanlıklar arası yarışmalar ve kurum görüşleri devam ediyor. Kurum görüşleri tamamlandıktan sonra Bakanlık dolguyu yapacağı için ihalesine çıkma aşamasın geleceğiz. Dolgusunun da 2 yıl sürmesi bekleniyor. Benim fikrim ada şeklinde olmasından yanaydı. Ama bir müdürümüz derinlikten dolayı daha açık alana yapılması gerektiğini o zamanda maliyetin artacağını söyledi. Sayın Bakanımız 5 proje hazırlarız maliyet ve görselliğine karar veririz. Bu noktada bakanımız bilgisel paylaşımda çok açık ve en iyisini yapma noktasında çok kararlı. 
 
Refah Artacak
 
Güney Çevre Yolu çok önemli.  Plan revize edilerek Of-Beşikdüzü arasında yeniden imara sağlanabilmesi. B şehrin geleceğine yapabileceğimiz en büyük yatırımdır. Alternatif olacak. Güneyde ki kalan ilçelerde yatırımı hızlandıracak şehri yakınlaşacaklar. O yüzden bunun çok iyi anlatılıp işlenmesi lazım. Revize edilmesinin ve Kanuni Bulvarı bittikten sonra da kısmen de olsa ihalesinin başlanması Karadeniz Güney Çevre Yolu bağlamında artı sağlayacak. Yani Samsun’dan gelen Artvin’e devam edecek duruma gelecek. Çünkü Rize, ordu ve Giresun’da güney çevre yolu yapılıyor ama bizde şöyle yay şeklinde kalmış. Ama biz bunu yaparsak şehrin güney ilçelerinin refahının ciddi anlamda katkı sağlayacak zemini hazırlamış olacağız. Trabzon’un gelecekteki en önemli projelerinden bir tanesi bu.  Bunları bakanımıza ileteceğiz.
 
Pozitif Siyaset Pozitif Bakış Açısını Olsun
 
Ben şunu istiyorum; Trabzon huzur kenti olsun herkes bu huzura katkı yapacak olumlu eleştirilerini katkıları esirgemesin.  Pozitif siyasetin, pozitif bakış açısının etkin olabilmesi için her kesimin kendi  payına düşeni yapması noktasında destek istiyorum. Yapıcı siyasetle Trabzon’un ve Türkiye’nin geleceğine katkı vermemiz lazım. Benim bakış açım bu.