Ak Parti’nin Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gösterilen Çaykur’un Efsane Genel Müdürüne Konuk Olduk
 
Adapazarı Belediye Başkan Yardımcılığı, Erenler Belediye Başkanlığı, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü ve ardından DOKAP Başkanlığı ve sonrasında yeniden ÇAYKUR Genel Müdürlüğü. İşte bütün bu görevlerin tamamı Tayyip Erdoğan tarafından Ekrem Yüce’ye verilen görevler ve onunda altından başarıyla çıktığı görevler. Şimdi ise Ekrem Yüce’ye daha ağır ve sorumluluk gerektiren bir görev verildi: Sakarya Büyükşehir Belediye başkan adaylığı. Ekrem Yüce Sakarya’yı ilmek ilmek dokuyor. TAKA Gazetesi olarak kendisini Sakarya’da bulduk ve sorularımızı sorduk. İşte cevapları: 


 
Verilen Görevleri Alnımızın Akı İle Yerine Getirdik
 
TAKA: Sokakta inanılmaz bir Ekrem Yüce ilgisi var. Her şeyi ile birlikte bu şehri yansıtıyorsunuz. Çalışmalar nasıl gidiyor?
 
EKREM YÜCE: Son görev yerim DOKA Başkanlığıydı. Ondan önce de ÇAYKUR’da görev aldım. Ondan önce de Erenler Belediye Başkanlığı görevindeydim. Milletvekili adaylığım söz konusu oldu.  Seçimle gelinen yerlerde görev yaptım. Bürokratlık yaptım. Bize bir görev verildiğinde gücümüzün yettiği kadar, elimizden geldiği kadar yapmaya çalıştık. Allah’a şükürler olsun bu güne kadar bu görevlerimizi alnımızın akı ile geride keşkeler bırakmadan, sırtımızda utanç duyacağımız bir yük bırakmadan Rabbim yardım etti.  Bugünlere geldik şükürler olsun.
 


Büyük Hızla Çalışmalarım Başladı
 
24 Haziran’da milletvekili adayı olduk. Mevla’m nasip etmedi. Ama biz gayretlerimizden bir şey bırakmadık. Ciddi çalışmalar yaptık. DOKA başkanlığına atandık tekrar. Tekrar göreve başladım. Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile  ÇAYKUR’a atamam yapıldı. Tekrar ÇAYKUR’a gittim. Kolları sıvadım. Bir talimat Ankara’ya grup toplantısına geleceksiniz. Talimat gereği Ankara grup toplantısına geldik. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ihya edildi. Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile Sakarya halkımızın talimatı ile bu göreve ilan edildiğim günden itibaren büyük hızla çalışmalarım başladı.
 


3 Boyutlu Çalışmalarımız Var
 
Çalışmalarımı 3 boyutlu yapıyorum. 1 tanesi üniversite ile iş birliği halinde. Teknik boyutlu şehrimizin geleceği adına çalışmalar yapıyoruz. Çalışmamızın diğer bir boyutu halkımız ile bir araya gelip taleplerini alıyoruz. Evlerinde, sokakta, kahvehanelerde bir araya gelip taleplerini alıyoruz. Bizim için kamuoyu yoklaması gibi oluyor. Halkın istekleri neler bunları öğreniyoruz. Bizim hallerimiz projelerimiz var Sakarya için. Vatandaşın taleplerini alıyorum, not tutuyorum. Hepsi bana altlık oluşturuyor. Arşivliyorum bunları. Vatandaşlarımızdan gerçekten çok güzel talepler geliyor. Bizi mutlu eden talepler bunlar. Vatandaşlarımız; buraya gelişimiz ile birlikte sen geldin ya zaten hizmetleri yapacaksın şüphemiz yok. Bu taleplerinden ziyade ciddi yük yüklüyor. Bu yükte ağır oluyor.  Ciddi beklenti var, talep var. Buda bizi çalışmaya zorluyor, şevkimizi artırıyor.


 
Kültürel Ve Sosyal Boyutlu Çalışmalar
 
Diğer çalışma boyutumuzda; tamamen sosyal içerilikli. Yani biz burada kültürel ve sosyal içerikli bir çalışma sürdürüyoruz. Şehrimiz; Trabzon’a, Ordu’ya, Giresun’a, Samsun’a, Ankara’ya, Trakya’ya benzemiyor. Çok etnik kökenlerin fazla olduğu yerlerden biri Sakarya. Sakarya demek şehirler şehri. Türkiye’nin adeta mozaiği, özeti. Çünkü bizde sadece Türkiye değil. Türkiye dışı ülkelerde de çok ciddi yerleşim alanları ve vatandaşlarımız var. Örnek Balkanlar’a bakıyorsun bütün o bölgede çok ciddi vatandaşlarımız var. Bunlar birkaç aile değil bunların dernekleri var. Derneklerine gidiyoruz. Burada Van Mahallesi var, Rizeliler, Diyarbakırlılar, Erzurumlular, Trabzonlular mahallesi var. Şöyle baktığımız zaman yok yok. Sakarya böyle bir şehir. Biz bunla ilgili kültürel ve sosyal faaliyetlerimize de ayrı bir fasıl açtık. Burada bir kültür vadisi düşünüyoruz. Kültür Vadisi’nde her bölgenin, her yörenin mimari  yapısına uygun mekan hazırlama, yöresel yemeklerini hazırlama, kültürlerini yaşayabilmek, örf ve adetlerini yaşayabilmesi, kültürel faaliyetlerini gerçekleştirebilecekleri mekanlar oluşturmak istiyoruz. Dünyayı buraya taşıyacağımız büyük bir vadi. Bu vadide herkes dünyayı, yöresini görecek. İnşallah böyle kültürel faaliyetlerimiz olacak. Vatandaşlarımız ile bunları paylaşıyoruz.


 
Spora Yönelik Çalışmalar Ve Projeler
 
Sakarya aynı zamanda bir spor şehri.  Daha önce buradan oyuncu transfer ederdik. Sakarya şuan da iyi gidiyor. Sportif faaliyetlerimize ağırlık vermeyi planlıyoruz. Spor adası diye bir ada oluşturuyoruz. Bütün branşlar içinde olacak. İçinde: futbol, güreş, basketbol, voleybol, hentbol, judo, tekvando gibi bütün kulüpleri bir arada tutacak bir spor adası olacak. Her tür genetik yapı var burada. Güreşe, basketbola değişik branşlara uygun tipler var burada. Dünyanın mozaiği burası. Bütün bunları değerlendireceğiz. Karma bir şehir olmanın vermiş olduğu avantajı sporda kullanacağız. Hem spor da hem kültürde kullanacağız.


 
Kongre Merkezi Olmazsa Olmaz
 
Düşündüğüm bir kongre merkezimiz yok burada. Kongre merkezi bir şehir için olmazsa olmaz.
Trabzon’da bu var. Bir tiyatronun oynayabileceği, yada butik sinemaların oynayabileceği, insanların kıraathane dediğimiz sosyal donatı alanlarının olduğu bir kongre merkezi’ne ihtiyacımız var. Olmazsa olmazlarımız arasına projemizi koyduk.
 
Raylı Sistemi Projeler Arasına Koymadık
 
TAKA: Üniversite ile birlikte iş birliği yapacağız dediniz. İstanbul’da raylı sistem var, Kocaeli yaptı. Biraz sanki geri kaldı. 2019’dan sonra daha modern bir Sakarya bulacak mıyız?


 
EKREM YÜCE:  Gündemimizde fakat projelerimiz arasına koymadık. Çünkü bununla ilgili bir rapor hazırlamak gerekiyor, teknik heyetin gelmesi, uzman görüşü gerekiyor.  Sakarya’da raylı sistem nasıl olur? Nereye olmalı?  Kısmen çalışması yapılmış. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız sağolsun kısmen yapmış. Biz bunun üzerinden tekrara geçmek istiyoruz. Hedefimiz şu Doğudan- Batıya, Kuzeyden- Güneye raylı sistem.
 
Ağzımızdan Bir Şey Çıktığında Yapılması Lazım
 
Korucu, Camili, Karaman mahallerimiz var. Deprem sonrası yerleşim alan mahallerimiz. Bu mahallerimiz şehirden biraz kopuk yaşıyorlar. Şehre gelip gitmeleri sorun teşkil ediyor. Otobüsler, minibüsler var ama çok yeterli olmuyor. O vatandaşlarımızı düşünerek,  hem de orada hastanelerimiz var. Çalışma yaptırdık mevcut ulaşım bir raylı sistem treni kaldırmayacak konusunda rapor verdiler.  Ön bir çalışma yaptırdık. Belki raylı sisteme geçinceye kadar troleybüs ile olayı götürmek istiyoruz. Orada ulaşımı rahatlatacak düşüncelerimiz var. Onunla ilgili çalışmalarımız var ama projelerimiz arasına almak istemedim çünkü ağzımızdan bir şey çıktığında yapılması lazım.
 
Söz Verirken Çok Hesap Etmemiz Lazım
 
Ben 1974 yılında ilk memuriyete girdim. Yıl 2019 45 yıllık bir çalışma hayatım var bugüne kadar hiçbir çalıştığım yerde, söz verip de yapmadığım bir olay bilmiyorum. Söz vermek o kadar kolay bir şey değil. Söz verirken çok hesap etmemiz lazım. Bu işin rantabl mıdır? Oluru var mıdır? Sürdürülebilirliği var mıdır?  Bunlara bakmak lazım. Ben binlerce projeyi hayata geçirmiş kardeşinizim. Bu şöyle olacak demekle olmaz. Proje  için 5 ana temeli göz önünde bulundurmak lazım. Örtüşüyorsa finansal yönü kalır. Finansal yönü aşacağımıza inanıyorum. Ön çalışma yapmadan şunu yapıyoruz demek hayal olur. Doğru şeyler söylemek gerekiyor. Raylı sistemi olmazsa olmazlardan biri olarak düşünüyoruz. Ama teknik yapısını netleştirmeden, net yer belirlemeden yada bu şekilde olacak kelimesini öteliyoruz.


 
Yüzde 70’in Üzerini Zorluyoruz Şuan
 
TAKA: AK Parti’nin oy kaybedeceğini iddia ediyor. Siz yüzde 58 alabilecek misiniz? 
 
EKREM YÜCE: Vatandaşın düşüncesine ve onların oyuna ipotek koymak istemem. Onların kanaat ve düşüncelerini yönlendirmek istemem ama bizim yapmış olduğumuz genel değerlendirmede, anketlerde yüzde 70’den aşağıya düştüğümüzü görmüyoruz. Bizim hedefimiz yüzde 70 Üzerine zorluyoruz şuan.
 
Gelir Artırıcı Tedbirler
 
TAKA: Son birkaç yıldır tartışılan bir konu var. Yerel yönetimlerin payları nüfusa göre değil yüz ölçümüne göre dağıtılıyor. Trabzon’da çok büyük sıkıntılarını çekti. Bununla ilgili çalışma var. Bu daha önce çok şikayet konusu oldu. Erzurum’un nüfusu az olmasına rağmen daha fazla pay aldı. Adaletsiz bir paylaşım yapılıyor şehirler arasında. Sakarya bu konuda ne durumda?
 
EKREM YÜCE: Bizim çalışmalarımız arasında gelir artırıcı tedbirlerimiz var. Bununla ilgili Sakarya’da vergi konusunda ihracatta 6. sırada. Vergilerden dolayı kaybımız var. Seçimden sonra bunun adil olmasını, Kocaeli ilini baz alıp bu çerçevede çalışmamız olacak. Bunlar tabiî ki biraz daha hükümeti, devleti ilgilendiren, bizim dışımızda olan konular ama biz tabiî ki ön çalışmalarımızı sunup takip edeceğiz. Onla ilgili bizimde taleplerimiz olacak.
 
Kütüphane Kazandıracağız
 
Sakarya’da 100 bin öğrencimiz var. Sakarya Üniversitesi çok çok önemli bir üniversite. Kütüphanemiz yok. Bir kütüphane var ama sayı olarak daha az kişiye hitap ediyor. Biz buraya nasip olursa kütüphane yapmayı planlıyoruz. Bu kütüphanede 1 milyon kitap olacak şekilde hatta daha da artırmayı planlıyoruz. Projeyi hazırladık. İnşallah hayata geçirmek istiyoruz. Katlı otopark her yerde olduğu gibi burada sorun. Yerini belirledik 750 araçlık esnafımızın ihtiyacını karşılayacak şekilde olacak. Talebe göre önemli mahallerimizde kentsel dönüşüm yapmayı planlıyoruz. Talep çok önemli. Grup yolarlı yapılmış. Tamamını asfaltlama programına alıyoruz. Sakarya’ya geldiğinizde asfaltlanmamış hiçbir grup yolu göremeyeceksiniz.
 
Tarım İle İlgili Projeler
 
Sakarya’nın talebi olan, ihtiyacı olan, günlük yaşam şartlarında daha konforlu yaşayabilmesi için, yaşam standartlarının yükseltilmesi için çalışmalarımız arasında vatandaşlarımızın gelirini artırmak için tedbirler alacağız. Ben tarımdan geliyorum. Tarımla ilgili binlerce projeye imza atmış bir kardeşinizim. Tarım ile ilgili çok önemli faaliyetleri programa aldık. Netice itibari ile Sakarya fidancılığın merkezi olacak. Süs bitkileri ve dış bitkilerin merkezi olacak.
Yusuf TURGUT