Cumhur İttifakının Milliyetçi Hareket Partisi Şalpazarı Belediye Başkan Adayı Refik Kurukız’dan Taka gazetesi’ne önemli açıklamalar:
 
Refik Kurukız Milliyetçi Hareket Partisi’nin adayı olarak 2014 yılında girdiği seçimde 2. kez başkan seçildi. 2014 yılından bu yana ilçede önemli projelere imza attı. Vatandaşlarla her fırsatta bir araya geldi, halkın görüşlerine önem verdi. 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşecek yerel seçimlerde Cumhur İttifakı’nın Şalpazarı adayı oldu. Başkanlığının 2. Dönemini de başarı ile tamamlayan Kurukız 31 Mart seçimlerinde vatandaşın tekrar destek vermesi durumunda göreve devam edecek. Cumhur İttifakı’nın adayı Kurukız adaylık sürecini, geçmiş 5 yılını, projelerini, icraatlarını gazetemize anlattı. Kurukız’ın işte o röportajı;


 
Seçime Hazırdık
 
TAKA: Şalpazarı Türkiye gündemine girdi. AK Parti’nin güçlü olduğu merkezlerden birisi olmasına rağmen sizin belediye başkanlığınızın 2. Döneminde ki başarınız da bu ittifakta ibreyi size çevirdi. Devam kararı alındı. Bize ittifak sürecini anlatır mısınız?
 


REFİK KURUKIZ: 1962 yılında doğdum. Burada büyüdüm, okudum. Bu ilçenin bir ferdi olarak Rabbim nasip etti 2014 yılında ki seçimlerde başkan adayı olduk. Halkı teveccühü ile beraber bir beş yılı birlikte geçirdik. Cumhur İttifakı Genel seçimlerinde birlikte yok haritası ve Trabzon’un batısına doğrulan tüm ilçelerin en yüksek referandum, cumhur ittifakı oyu alan ilçenin belediye başkanı olarak biz bu seçimlere tek başımıza girecekmişiz gibi hazırlıklarımızı yapmıştık. Zaten halk ile ilişkilerimiz çok iyiydi.
 


Sevgi Varsa Yükün Önemi Yok
 
Ben her zaman sevgi varsa yükün önemi yoktur demişimdir. Önce milletim ve ülkem diyen bir anlayışın mensubuyum. Bu anlamda halkla kucaklaşıyoruz. Bayanlar, gençlerimizle, yaşlılarımız ile çok rahat iletişim kurabiliyoruz. Zaten esnaf kişiliğim var. Yapılan anketlerde de geçen dönem MHP’nin kazandığı gibi yüzde 69’larda bir oyun anketlere yansıması da ortadaydı. Sayın Cumhurbaşkanımızın Genel Başkanın Devlet  Bahçeli ile ittifak yapması düşüncesinin içerisinde 31 tane büyükşehir belediyesinde ki çalışmalarının sonucu olarak Şalpazarı’nda adaylık şahsımıza bırakıldı. Trabzon’da AK Parti’nin düzenlediği aday tanıtım töreninde ‘Şalpazarı’nda aday göstermiyoruz. Milliyetçi hareket Partisi’nin adayını destekliyoruz, ona güveniyoruz’ demesi benim ömrüm deki en mutlu, onurlu andı.


 
İl Başkanımdan İzin Aldım
 
TAKA: Siz orada Sayın Cumhurbaşkanı’ndan müsaade istediniz. Türkiye’de gündem oldu. Orası olağan gelişen bir durum muydu?
 
Ben seçim kazanmış bir başkanım. Benim başarılı bir ticaret hayatımda var. Rabbim insanın niyetlerine göre yolu açar derler. Hem siyasette hem ticarette Rabbim yolumuzu açtı. Çünkü aklımızda hizmet var, sevgi var, saygı var. Aday tanıtım törenine çıkarken kendi il başkanıma şunu söyledim; ‘ben Cumhurbaşkanımız çağırdığında bozkurt işareti yapacağım.’ O da ‘olur’ dedi. Ben İl Başkanım Bekir Sıtkı Tarım’dan izin alarak bozkurt işareti yaptım. Sayın Cumhurbaşkanımıza kendisini çok sevdiğimizi referandum da Trabzon’un batısının en yüksek evet oyunu aldığımızı, kendisine olan sevgimizi gösterdiğimizi söyledim. Şalpazarı sizi bekliyor söz almadan da bırakmam dedim. O da söz verdi. Geleceğini söyledi. Cumhurbaşkanımıza ‘bozkurt işareti yapmak istiyorum’ dedim.  Buna izin aldı diyebilirsiniz. Çünkü MHP’nin değil AK Parti’nin düzenlediği bir toplantıydı. Ben bunda bir yanlışlık görmüyorum. Ben büyüklerimden her zaman izin alırım bundan da rahatsız olmam. Ben ülkücü kimliğimi gösterdim.


 
Liderimizin Dediğine Uyarız
 
TAKA: Bu süreçte kırılganlıklar gördük. Şalpazarı’nda 11 aday adayı olmasına rağmen bir kenetlenme oldu. Seçime az bir süre kaldı. Sizi rahatsız eden özellikle Cumhur İttifakı’nın AK Parti kanadından bir gelişme var mı?
 
REFİK KURUKIZ: Ben bu seçime hazırdım. AK Parti ile ittifak yapıyor olmak bize güç verir, gurur verir. Çünkü ülkede iktidarı yöneten bir partinin olduğu ittifak içerisinde aday gösteriliyor olmak benim için aynı zaman da onurdur. Benim aday gösterilmemde belki bazı arkadaşlarımda kırılganlık olmuş olabilir. MHP’nin, ilçe teşkilatlarının ülkü ocaklarını, kadın kollarının ‘16 ilçede, büyükşehirde biz aday göstermiyoruz AK Parti’yi destekliyoruz’ demeleri ardından meclis üyeliklerinde de AK Parti kadrolarına girecek olmaları nasıl ki onları zor duruma sokmuşsa iki ilçede de aynı rahatsızlıklar olmuş olabilir. Biz inanan insanlarız. Biz ülkü ocaklarında yetişmiş lider, fikir, teşkilat diyen bir yapıya sahibiz. Bizde liderin dediğine uyarız. Aynı şekilde Cumhurbaşkanımız bu ülkede yüzde 50’den fazla bir oyun sevgisine sahip bir lider.


 
Daha Güzel İşler Yapacağımıza İnanıyoruz
 
Biraz kırgınlık olmuş olabilir ama biz devamında bütün abilerimizle, kardeşlerimizle,  AK Partililerle, hatta İYİ Partililerle, Cumhuriyet Halk Partili kardeşlerimizle gidip tek tek görüşüyoruz. Yüzde 56’nın üzerine önemli bir oran daha koyacağımızı düşünüyorum. Bize kırılan bir kardeşimiz var. Ben başkan olacağım demekle başkan olunmuyor.  Sen bizim adayımızsın denilecek. Sonra sahada; büyüklerimiz, kadınlarımız, gençlerimiz, kardeşlerimiz oyu atacak sandığa. Sandıktan da çıkacak sonuç ne olursa o olacak. Yeni dönemde biz iktidarın gücü ile daha güzel işler yapacağımıza inanıyoruz. Yeni oluşmuş listede Atilla Ataman gibi siyaset üstü bir kardeşimiz var. Çok kıymetli bir değerimiz. Bu listede yine çok kıymetli kardeşlerimiz var.
 


Biz Hizmete Talibiz
 
Biz bu listeyi oluştururken 2 partinin uzlaşı listesi olarak oluşturduk. Yani bizim dışarıda kalan kardeşlerimize ben şunu söyledim; “Bu ekibin listede olması değil bu ekibin yanında olmanız hareket içerisinde, çalışmalarda yer almak önemlidir. Onlar bizim her zaman yol arkadaşlarımız olacak. Kenetlenmiş bir şekilde yolumuza devam edecek. Esnaflarımız ile mahallerimizde vatandaşlarımızla buluşmaya devam edeceğiz. Bütün aday adaylarımızla yemek yiyeceğiz. Bizde küskünlük olmaz. Biz hizmete talibiz.
 
Belediye Binası Ve Kültür Merkezi
 


 Bu belediye 11 Bin nüfusluk bir belediye. Hiçbir geliri olmayan bir belediyenin neler yaptığını size anlatacağım. İşte Şalpazarı Belediyesi Kültür Merkezi. Belediye binamızı yaptık. Tek borçlandığımız binadır. 1 Nisan’da yeni binamız da oturacağız. Bayanlarımız bizim baş tacımız. Bayanlarımıza kültür merkezi yaptık. Burası 2 katlı. Spor salonu, emzirme odası, mescit bulunuyor, dinlenme salonu, kütüphanesi var.
 
Yüksek Okul Projemiz Hayata Geçiyor
 


Yeni binada daha büyük bir projeye imza atacağız. Benim bir başka guru duyduğum proje; Kültür merkezi olarak başladığımız devamında yüksek okul için talepler geldi. Benimde dörtlükler yazdığım binayı bitirdim ve dedim ki binam hazır. Şalpazarı’na meslek yüksek okulu istiyoruz. 5 bölüm ile meslek yüksek okulumuzu aldık onaylandı. Önümüzde ki öğrenci almaya başlayacağız. Bende 2 tane şahsi arsamı belediyeye bağışlayarak binayı yaptı. Binaya da para vermedik. Üsküdar Belediye’miz ile kardeş belediye olduk. Projemiz ile birlikte Sayın Hilmi Türkmen başkanımıza yaptırdık. Ondan da Allah razı olsun. Seçimde başarılar diliyoruz.
 
Araç Parkımız Genişledi
 


 Geçmiş dönemlerde bir greyder alıp balonla açılış yaptıkları dönem vardı. 60 ay küsur kredi ile hatta yeni bitirdik kredisini.  Biz en son 2 hafta önce araç parkımıza yeni bir araç kattık. 1 Milyon 200 bin liralık yeni bir kepçe aldık. Bakanımız bu aracı bize hibe etti. Bu bizim 10. Aracımız. Biz bu araçlara bir kuruş vermeden Şalpazarı Belediyemizin araç parkını yeniledik. Rabbim nasip etti. Buradan çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’ya, Belediyeler Birliği’ne, Sancak Belediyesi’ne, Adana Belediyesi’ne ve Üsküdar Belediyesi’ne teşekkürlerimi sunuyorum. İnşallah daha güzel işler yapmak nasip olur.
 
Kardeş Belediyelerimiz Projeler Yaptık
 
Biz bu dönem içerisinde 5 ilçe ile kardeş şehir olduk. Üsküdar, Sancaktepe, Eynesil, Doğankent ve Nevşehir Ortahisar. Burada bağ bozumu festivali yaptık bizde orada hamsi festivali yapacağız.


Sancaktepe ile ortaklaşa bir proje yaptık. Beledimizin oteli, toplantı salonu olacak. Yaşam merkezi kuruyoruz. Tarihi köprüyü, tarihi yerleri restore ettiriyoruz. Çocuk parkları, piknik alanları yapıyoruz. 6 buçuk dönümlük bir arazinin tahsilini yaptırdık, ihaleye çıktık. İnşallah böyle devam edecek.
Biz her ramazan ayında 30 tane mahallemizde iftar yemekleri veriyoruz.


 
Tekstil Fabrikası, Meydan, Yollar
 
Mahallerimize bizzat gidiyoruz. Vatandaşlarımız ile kucaklaşıyoruz, sorunları dinliyoruz. Yani biz seçime 1 ay kala hazırlamadık. Allah nasip ediyor, niyet halis olunca. Bizim kapanan bir belediye binamız var. Çağırdık bir yatırımcıyı ek hizmet binamızı 150 kişinin istihdam edildiği tekstil fabrikasına çevirdik. Türk Polisinin, askeri şapkası askerimizin şapkası geyikli binamızda üretiliyor. Buda benim için bir iftihar meselesi. 15 Temmuz Şehitler ve Gaziler Meydanımızı yaptık. Her yıl mitingimizi yapıyoruz, kucaklaşıyoruz. Sosyal etkinliklerimizi yapıyoruz. Mahallerimize 110 kilometre yeni yol açtık. Turizm alanında ilçemizin Büyükşehir’imizin imkanları ile 50 kilometreye yakın beton yol yaptık. Ağasar Deremizin her yıl temizliğini yaptık.
 
Vadi Projesi İlçemizin Yüzünü Değiştirecek
 


Benim hallerimden biri Şalpazarı Vadi Projesi. Bu dört milyonluk bir proje. Yürüyüş yolları belli çerçevede oluşturuldu. Bu projemiz bittiğinde yürüyüş yolları ile park ve bahçeleri ile yaya köprülerini olduğu, ışıklandırması ile halkımızın hizmetinde olacak. Engelli vatandaşlarımız çok rahat kullanabilecek. Şalpazarı’nın 2 deresi bir göl halini alacak. İnanlar buraya fotoğraf çekilmeye gelecek. Bu hayal değil. Sayın Soylu Bakanımızdan söz aldığımız, DSİ’ye ihale ettirdiğimiz bir proje. Bu proje Şalpazarı’nın yüzünü değiştirecektir. Paramız yok para olunca herkes yapıyor zaten. Tüm okullarımızın bahçesine çocuk oyun parkları kurduk. Talep eden mahallerimize park koyuyoruz. Şehit Alper Al parkımızı yaptık.
 
Bütün Yollarımızı 24 Saatte Açıyoruz
 
Bu yıl 2. Kez düzenlediğimiz Sarıkamış Şehitleri Yürüyüşü bu yıl yılın fotoğrafı seçildi. Bunun gururunu yaşadık. Her ay muhtarlarımız ile toplantılarımızı yapıyoruz. Sorunları ve talepleri alıyoruz. Biz 2 defa yoğun kar 2 defa da sel ile karşılaştık. Biz 10 cm’lik karlar ile mücadele etmiyoruz. 2 metrelik kar oluyor biz bütün yollarımızı 24 saatte açıyoruz.
 
Hayalim Sis Dağı Projesi
 
Tüm öğretmenlerimizin her yıl öğretmenler gününü kutluyoruz. Öğretmenlerimizi evlerinde ziyaret ediyoruz. Şalpazarı yeni öğretmen evine kavuşuyor. Bununla ilgili çalışmalar bitti.  Beni hayalim Sis Dağı Projesi. Biz diyoruz ki Bölge bu Sis Dağı Projesi ile huzura kavuşacak. İçerisinde 2444 metre doğal kayak pisti olan, oteli, restoranı, camisi, Pazar yeri olan turizm alanı. Projemizi yaptık, sadece imzası kaldı. Şalpazarı güzel bir projeye kavuşacak. Kentsel dönüşüm Projemiz olacak.
 
Dönüşüm Yapacağız
 
Vatandaşlar ile görüşmeye başladık, dönüşüm yapacağız. Şalpazarı’nı rahatlatacağız.  2 camimizin yanını açacağız, vatandaşlarımız ile görüşeceğiz. Küçük sanayi sitesinin yerini belirledik. Şimdi yoluna başlıyoruz. Küçük bir sanayi sitemiz olacak. Önümüzdeki dönem Allah nasip ederse olurlarını aldık, vatandaşlarımız ile konuştuk. Şalpazarı’nın Dereköyü  Bölgesi’ne  15 dönümlük bir arazi bu araziye TOKİ konutumuz olacak. Buda özel bir projemiz. Yapacak çok işimiz var.
Sonay ÇALUK