Türkiye son yıllarda terörü tamamen bitirmek için büyük mücadele veriyor. Sadece ülkemizin doğusunda değil her karışında bu belayı bitirmek için büyük mesafe katedildi.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kararlığı, hassasiyeti ve çalışkanlığıyla ülkemizi tehdit eden örgütler artık tükenme noktasına geldi. Özellikle terörün sık olduğu Doğu Bölgemizde dağa çıkma oranı neredeyse bitti. Şehirde yaşayan insanların tek isteği ise huzur oldu. Buna geçtiğimiz Cuma ve cumartesi günleri yaptığımız Tunceli ziyaretinde bizzat şahit olduk.
 
 İçişleri Bakanlığı’nın Kardeşlik Köprüsü projesi kapsamında Ahmet Külekçi arkadaşımızın organizatörlüğünde, Nihat Yılmaz arkadaşımızın katkısıyla Tunceli Valimiz Tuncay Sonel’in misafiri olduk. Eski Of kaymakamı olan Tuncay Sonel, Of’taki başarılı çalışmalarının kat kat fazlasını Tunceli’de uyguladı. Yaklaşık 2 yıldır Tunceli’ye hizmet veren Vali Sonel, terörle anılan kenti turizm konuşulan kent haline getirdi. Şehri adeta baştan aşağı inşa etti.
 
Yüzme havuzu, parklar, bahçeler, yürüyüş ve bisiklet yolları, tekne turları, klimalı duraklar, rafting ve birçok sosyal alan Tunceli’ye kazandırdı. Bunları yapmanın yanı sıra şehre gönlünü verdi. kapı kapı dolaşarak vatandaşların gönlüne dokundu, onların derdini, sorunlarını çözdü. Yetim ve öksüz çocukların vali amcası oldu. Gençlerin arkadaşı, yaşlıların tutunacak dalı oldu. Devletin şefkatli elini Tunceli halkına uzattı. Tunceli gerçekten huzur kenti oldu.
 
ŞEHRİN ÇEHRESİ DEĞİŞTİ
 
Vali Tuncay Sonel’in görüşleri şu şekilde, “2 yıl oldu Tunceli’de göreve başlayalı. Cumhurbaşkanımızın destekleriyle hakikaten Tunceli’nin çehresi değişti. Kahraman güvenlik güçlerimizin terörle mücadelede başarılı operasyonlara imza atmasından sonra Tunceli huzur, turizm, spor şehri ve tatil şehri oldu. Munzur Nehri kıyısı çöplerle doluydu. Yapmış olduğumuz park, bahçeler, yürüyüş yolları, açık yüzme havuzları, deniz kumundan yüzme plajlarıyla, luna parkları, gondolları, gezi tekneleri,  sürat tekneleri, su jetleriyle hakikaten Tunceli’nin yeni kimliğine kavuştu.

 
İLKLERİ YAŞATTIK
 
Tunceli’ye ilkleri yaşattık. 2018 yılında ilk kez Tunceli’de Türkiye rafting şampiyonası yapıldı. Yine ilk kez yamaç paraşütü akrobasi şampiyonası yapıldı. 2019’un 8-16 Haziran tarihlerinde de 20 ülkeden 800 sporcu teknik heyet ve hakemin katıldığı Birezilya’dan İtalya’ya, Kostarika’dan Hindistan’a kadar dünya rafting şampiyonasına ev sahipliği yaptık.
 
24 SAAT HAYAT VAR
 
Burada akşamları 7’den sonra sokağa çıkılmazken şimdi gece 1-2’lere kadar huzur olunca vatandaşlar dışarıda. Adeta Akdeniz ve Ege sahilleri gibi. Vatandaşlarımız yaptığımız hizmetleri çokta güzel değerlendiriyorlar. Huzur olunca beraberinde her şey geliyor. Otellerimizde yer kalmadı, kamu misafirhanelerini de açtık. Tunceli’nin muhteşem bir doğası var.  Tunceli denildiği zaman önceleri akla terör gelirdi, şuan gelen misafirlerimiz Tunceli’yi gördüğü zaman bu değişime hakikaten şaşırıyorlar.

 
DEĞİŞİMİ GÖRÜYORLAR
 
Yıllardır konuşulan fakat bir türlü hayata geçirilemeyen projeleri 1 buçuk yıl gibi kısa sürede hayata geçirdik. Kent meydanından yer altı çarşılarına kadar millet bahçesi, 15 Temmuz Şehitler Parkı, her yer çok çok güzel oldu. Özellikle birkaç yıldır Tunceli’ye gelmeyenler bu değişimi görüyorlar.
Devletimizin şefkatini ve sıcaklığını özellikle yöremizde yaşayan yetim ve öksüz evlatlarımıza, şehit ailelerimize ve gazilerimize, engeli olan vatandaşlarımıza, yaşlılarımıza göstermeye çalıştık. 7 ilçemiz var bütün ilçelerimize köylerimize kadar gitmeye çalıştık.
 
ÇOCUKLAR ARTIK MUTLU
 
Biz buradaki yetim ve öksüz çocuklarımızın hepsine mektup yazdık. Baban veya annen hayatta olsaydı ne isterdiniz diye. Onlarda bize cevap verdi. Bisiklet, leptop vesaire gibi. Bunları o çocukları rencide etmeden evlerine götürdük. Tüm ihtiyaçlı vatandaşlarımıza ulaştık. Onların arasında olmaya çalıştım. 2019 çocuğumuzu ‘Biz Anadoluyuz’ projesi kapsamında İstanbul’a İzmir’e gönderdik. Eğitim yardımları yaptık. Üniversite öğrencilerimize destek verdik. Hemen hemen her pazartesi bütün okullarımızı dolaştık.

 
2 YILDIR TERÖRE BULAŞAN YOK
 
En güzel tarafında terörle mücadelede kahramanlarımız destan yazarken 2 yıldır bizim yöre insanımızdan 1 kişi bile teröre bulaşmadı. Yüzde 90’ı bitti terörün. 1994 yılından beri vatandaş köye gitmek için 35 km dolaşıyor. Vatandaşın köprü isteğini hemen yaptık bitirdik. 3 km ile köye gidiyorlar.
 
TRABZON OLUNCA AKAN SULAR DURUYOR
 
2008 ve 2012 yılları arasında Of Kaymakamlığı yapan Tuncay Sonel, “Of’un Trabzon’un yeri bizde ayrı. Trabzonlu vatandaşlarımızla hala devam eden dostluklarımız var. Öncelikle buraya gelmenizle bizleri çok mutlu ettiniz. Trabzon olunca akan sular duruyor. Bu organizasyonu yapan Ahmet Külekçi’ye ve tüm arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Mutlu olduk. Dostları görmek eski günleri yad etmek bizleri çok mutlu etti.

Tunceli ülkemizin en önemli şehirlerinden bir tanesi. Birkaç yıl öncesine kadar terörle anılıyordu, şimdi ise turizmi konuşuyoruz. Cumhurbaşkanı ve İçişleri bakanımızın bizlere çok katkısı oldu. Burada huzur mevsimi yaşanıyor. Bizi nerde olursak olalım Trabzon’a karşı güzel bir sevdamız, güzel bir anılarımız var. Unutmuyoruz Trabzon’umuzu. Trabzon’daki tüm dostlarımıza selamlarımızı sunuyorum. Bu yıl inşallah Trabzonspor’ şampiyon olur. Tüm kalbimle diliyorum. Trabzon bu ülkenin en önemli şehirlerinden bir tanesi. Bu tür geziler kardeşliği pekiştiriyor. Herkesi Tunceli’ye bekliyoruz.
 
GÖNÜL ELÇİSİYİZ
 
Ahmet Külekçi: Buralardaki hayatın güzelleşmesi çok güzel. Biz gönüllü bir turizm elçisiyiz. Yapmış olduğu hizmetlerden dolayı sayın valimize çok teşekkür ederiz. Hizmetlerinin devamını bekliyoruz. Bu kent 2 yılda bu kadar güzelleşebilir. Terörü değil artık turizmi konuşuyoruz.
 
 
BÜYÜK DEĞİŞİM

 
Vali Tuncey Sonel, “Görevli bulunduğumuz 21 aylık süre zarfında terörden altyapıya, ulaşımdan istihdama pek çok sorun ve ihtiyaçla devraldığımız belediye hizmetlerini; hızlı, operasyonel ve çok yönlü bir hizmet anlayışıyla yerine getirerek Tunceli’nin huzur, güven, eğitim ve turizm şehrine dönüşmesi için önemli adımlar attık. “Terör şehri” olarak devraldığımız Tunceli’yi huzur şehrine dönüştürmek için kamu kurum ve kuruluşları ve hayırseverlerimizin yoğun desteğiyle, kısa sürede hayata geçirdiğimiz 625 Milyon ₺ tutarındaki projelerimizi sizlerle paylaşmak isteriz.
 
YAŞAM ALANLARI
 
Görüntü kirliliği içerisinde bulunan sahalar; ahşap yürüyüş ve bisiklet yolları, kır bahçeleri, iskeleler, spor sahaları, çocuk oyun alanları, plajlar, açık havuz ve toplam 200.000 m² peyzaj düzenlemesi yapılarak yaşanabilir mekânlara dönüştürülmüştür.

 
İSTİHDAMA KATKI
 
İşsizliğin en önemli sorunlarımızdan biri olduğu Tunceli’de, açılan üç tekstil fabrikası ve bir özel çağrı merkeziyle, 2500 vatandaşımıza iş ve aş imkanı sağlanmıştır.
 
MUNZUR CANLANDI
 
Munzur Nehri; almış olduğumuz gondollar, gezi teknesi, sürat motoru ve su jetleri ile canlandırılarak ulusal ve uluslararası düzeyde turizme açılmıştır.

 
KENT MEYDANI YENİLENDİ
 
Görüntü kirliliği yaratan eski kent meydanı, ışıklandırılma ve peyzaj düzenlemesi yapılarak havuzlu, kafe ve restoranlı Yeni Kent Meydanına dönüştürülmüş ve şehir merkezi estetik bir görünüme kavuşturulmuştur.
 
YER ALTI ÇARŞISI
 
Yeraltı Çarşısı, yenilenen 85 mağazası ve en modern haliyle, engelli vatandaşlarımızın da ihtiyaçları doğrultusunda müşterilerine hizmet eden bir iş merkezine dönüştürülmüştür.

 
AŞEVİ KURULDU
 
Hizmete açılan aşevimiz sayesinde ihtiyaç sahibi 1000 vatandaşımızın evine her gün 3 çeşit yemek, sıcak koruma özelliğine sahip sefer tasları ile gönderilmiştir.
 
ÖĞRENCİLERE BURS
 
1155 Tuncelili üniversite öğrencisine festival bütçesi ve hayırsever vatandaşlarımızın katkısı ile toplam 1.848.000,00 ₺ burs imkânı sağlanmıştır.
 
KLİMALİ DURAKLAR
 
Harabe haldeki duraklar, içerisinde kütüphanesi bulunan, klimalı, modern duraklara dönüştürülmüştür.  Yıllarca kazaların yaşandığı ve sürücüler için tehlike oluşturan Demiroluk Virajı genişletilerek olası kazalar engellenmiştir.

 
24 OYUN PARKI
 
Mahallelerimize, 24 oyun parkı ve 6 semt sahası yapılarak çocukların oyun oynayacağı, gençlerin spor yapacağı alanlar ilimize kazandırılmıştır.
 
500 HAYVAN KAPASİTELİ BAKIM EVİ
 
Farklı türde pek çok canlıya ev sahipliği yapan ilimizde, Türkiye’nin en işlevsel ve doğal yaşam alanına sahip, 500 hayvan kapasiteli Sokak Hayvanları Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi kurulmuştur.
 
ÇAY KEYFİ SOKAĞI
 
İl merkezimize kazandırılan Çay Keyfi Sokağı ve Sanat Sokağı ile kentimiz rengârenk şemsiyeli ve ahşap kaplama iş yerlerinden oluşan sokaklara kavuşturulmuştur.

 
ŞEHİT AİLELERİ VE GAZİLER
 
 89 şehit ailemiz, 55 gazimiz evlerinde ziyaret edilmiş ve Valilik Konutu başta olmak üzere kendileri ile düzenli bir şekilde bir araya gelinmiştir. Bunun yanı sıra, şehit yakınlarımız, gazilerimiz ve muhtarlarımız ülkemizin çeşitli yörelerine geziye gönderilmiştir.
 
MİNİKLERE YATIRIM
 
146 öğrenci kapasiteli kreş ve gündüz bakımevimiz ile 1-6 yaş arası çocuklara yönelik modern bir eğitim merkezi hizmete açılmıştır. Her ay bir yazar, bir tiyatro ve bir konser etkinliği ile Tunceli’nin sosyal hayatı renklendirilmiştir. Şehrimizin doğalgaz altyapısı inşaatı tamamlanmış, Tunceli’ye ilk kez doğalgaz verilmeye başlanmıştır.
 
ÇOK SAYIDA PROJE
 
Başta Cumhurbaşkanımızın ve Bakanlarımızın katkılarıyla uzun yıllardır konuşulan fakat bir türlü hayata geçirilemeyen projeleri; “biz” fikriyle, takım ruhuyla, yerel imkânları en güzel şekilde kullanarak hayata geçirdik.
Atakan TOK