Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümkrükçüoğlu TAKA Gazetesini ziyaret etti. Yeni ofis için hayırlı olsun diyen Gümrükçüoğlu çalışmalarla ilgili de bilgi verdi.
 
Gümrükçüoğlu, ‘Atapark kavşağına başlıyoruz, Tiyatroyu hemen yanına koyacağız. Ayrıca Moloz’a döner kavşak yapacağız ve kuzeye doğru çekeceğiz, hemen sahile doğru şehir camisini planladık. 2 Cep otogar inşa edip. Mevcut Otogar’ı ise Akoluk’a taşıyacağız’ dedi
 
TAKA: Kavşak Projeleri ve Devlet Tiyatrosu binasının Atapark’a yerleştirilmesi aşaması ile ilgili değerlendirme alabilir miyiz?
 
Devlet Tiyatrosunu Kazandırdık
 
Erdoğdu kavşağı bir bütün proje; Erdoğdu yolundan aşağıya iniyoruz Atapark Kavşağı’na. 4 yıl çabaladık. Erdoğdu Kavşağı’nın Atapark ile buluştuğu yeri normal haline getirdik. Alt geçidin projesini yaptık onaylattık.  Allah’a şükür yaptık. Sayın Bakanımızın bu konuda desteğini aldık. Sanatın şehir isek nasıl Şehir Müzesi yaptıysak 2000 li yıllardan beri konuşulup yapılamamışsa ve biz hepinizin desteği ile yapmışsak aynı o şekilde orada da Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nden Devlet Tiyatrosu’nu illa oraya yerleştirme açısından bir talep ve arz oldu. Bizim şehrimize Devlet Tiyatroları Bölge Müdürlüğü yaptılar. Biz onları kaybeder miyiz? Bu konuda Ticaret Odası Başkanımızın desteğini aldık. Oraya o projeyi yerleştirdik.
 
Atapark’ta alttan geçmek için önünde ki engel; orada ki 5-10 metre yere bina yapacaklar. Biri 10 metre kare 20 metre kare almış ve belediye meclisinde o alt geçidi kabul etmediler. 4 sene uğraştık sıfır istimlâk ile orayı kabul ettirdik. Aynı zaman da Devlet Tiyatrosu’nu da sanatın kültürün şehri olarak oraya yerleştirmeyi adeta Devlet Tiyatroları’na vicdani borç olarak yerine getirdik. Buraya geldi genel müdür teşekkür etti, memnun oldu.  O kavşağı yerleştirirken Erdoğdu yolundan beri gelen yol o kavşağı alt geçitte geçiyor üst geçitten geçiyor. Yine aynı şekilde belediyenin yanından geçiyor ve itfaiye kavşağına geliyor.
 
Oraya gelen insan orada ki alt dönel kavşaktan ister sola dönüyor ister sağa dönüyor isterse karşıya geçiyor. Kısacısı orada ki dönel kavşak o fonksiyonların tümünü icra ederken daha vasıta akışının olduğu Akçaabat. Yomra istikameti veya Akçaabat- Yomra istikametinde üst geçit görev görüyor. O projenin bütünlüğünde işte üst geçit sahildeki dönel kavşağı genişletilmesi ile hizmet vermesi de yatıyor. Bu dönel kavşağın genişletilmesi Çömlekçi kavşağını da rahatlatıyor. Bunu bütün paydaşlarla çalışarak ortaya koyduk. Şehri geliştirmek, işler halde tutmamız lazım.
 
Çömlekçi’de Kavşak Trafiği Rahatlatacak
 
Çimento Fabrikası’nın oradan itibaren tıkanıyoruz. Çömlekçi’de ki tünelden sonra gelen kavşağı geriye taşıyacağım. Ve onu da dönel kavşaklı yapacağım. Çömlekçi’de TOKİ ile istimlak ettiğim yerlere doğru biraz zorladığım zaman aynı alttan dönel üstten geçen kavşağın yükseltisini çok yapmayacak şekilde oturttuğum an 30 sene hizmet eder.
 
TAKA: Yapılması planlanan Şehir Camisi’nin kapasitesi ne kadar olması planlanıyor? Şehre nasıl katkı sağlayacak?
 
Şehir Camisine İhtiyaç Var
 
Bir şehir Camisi’ne ihtiyaç var. Sahil kesiminde yapılacak. 7- 8 bin kişi tüm kapasitesi ile alacak. Vatandaşlarımız cenazeye geliyor araçlar iki saatte çözülemiyor. Protokol camisi diye bir şey yok halkın camisi, şehrin camisi. Camiye gelecek otoparkını kullanabilecekler. Caminin yanında otoparklar olacak. Cenaze namazı kılınacak örneğin Yomra’da alıp cenazeyi gidecek. 3 bin kişi 5 bin kişi kaç kişi katılırsa katılsın. Rahat olacak.
 
Şehir Camisi’nin Yanına Cep Otogar, Akoluk’a Büyük Otogar
 
Cep otogarı da hemen Şehir Camisi’nin yapacağım. Yolcu bilet satış noktaları olacak. Otobüs gelecek yolcusunu indirecek ve bindirecek durma yok yola devam. Sonuç asıl büyük otopark otobüsler gelip park etmek istedi, yıkama, bakım yapmak istedi. Akoluk’ta büyük otogar da yapacağız. Çimento Fabrikası’nın orada ki yeri ile takas yapacağım. Burası son zamanlarda ki ulaşım alışkanlığının değişmesi havayollarının ulaşım alışkanlığında çok kullanılır olması ve bizim Hopa’dan itibaren bulvar kent olan yerleşim yerlerinde sürekli sıkı duraklar ile yolcuların inip binmesi bizim bu şekilde ki bir otogarı şehirde işlerliğe sokmamız gerekiyor.
 
Sağlık Hizmetini Yaygınlaştırıyoruz
 
Sağlıkta yaygınlaştırmayı sağlıyoruz 2002’den beri. Biz doktorlara kıymet veriyoruz. Ama halkın sağlık hizmetinin yaygınlaşması için onların da fedakârlıklar yapması lazım. Bu onların günü birlik ufak sıkıntılarına sebep olacaksa 80 milyonun rahat etmesine yol açacak. Sağlık hizmetinin yaygınlaştırmasını sağladığın zaman 80 milyon insan senin yanında olur. Bunun tezahürünü biz 2007 yılının genel seçimlerinde gördük. Yüzde 48 oy alan AK Parti’nin oyunun yüzde 8’i tamamen sağlıkta ki hizmetin yaygılaştırılmasından ötürü verilen oy olduğunu seçmenin kendisi söyledi.
 
TAKA: imarda şunu diyorlar Başkan biraz daha esnek olur mu?
 
Bodrum Diye 7 Kat Bodrum Yapıyorlar
 
İmar da biraz daha esnek olurum. Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu bir tane turistik otel getirdi. Dedim ki böyle bir proje kim getirirse şahıs ve ya belediye yapayım destek olayım. Etrafında 100 dönümlük bir boşluk kaldı. Hazinin, maliyenin yerleşik alan olmayacak yerin ortasına 35 katlı bir turistik tesis koyuyor. Dedim ki sen bunu 25 kata indireceksin. Buna izin verebilmemizin sebebi şu etrafının yüz dönüm boşlukta kalıyor olması.
 
Mecliste de bunu savundum bu koşullarda getirsin kabul edeyim. Şuan da bile Beşirli’nin sırtlarında Ülkenin Cumhurbaşkanı söylüyor; kot meselesinde diyor hiçbir görmemezliğe ben yaptım olduya izin vermeyiniz diyor. Kot meselesinden bodrum demek dışarıdan görünmeyen yerdir. Şuan da bile mesela orada bodrum diye 7-8 kat bodrum var. Eğer buna göz yumuluyorsa yazıklar olsun.
 
Şehrin geleceği var. Katımız yüksek olacaksa hava koridorlarını bırakacak şekilde yeşil alan etrafında emsali geçmeyecek şekilde bırakırsın eyvallah. Bu şehirde 2002 imar planı hazırlanırken 1 sene hiç ruhsat verilmemiş. Biz öylede yapmadık. Ama bütün bu ruhsatlandırmalarda yanlış olanlarda yani daha önce alınmış kararlara uymayanlara bunlara sınırlama getirin dedik. İlçelere yazıyorum yapmanız gereken şu hususlarda yanlışlık tespit edilmiştir ya bize gönderin tekrar ya da yeniden inceleyin. Ya da inşaatı durdurma cihetine gidin. Ondan sonra 90 gün sonra her hangi bir işlem yapmayınca benim ekiplerim mühürlemeye başlıyor. O zamana kadar adama yangından mal kaçırır gibi bitiriyor.
 
TAKA: Yaylalar çok çalışma yapılıyor. Beton binalar yapılıyor. Yayla yolları yaptılar kötü oldu. Yaylalar ve yayla yolları ile ilgili nasıl bir yol izlenmeli?
 
Yaylalara Yol Yapılmasını Değil Ev Yapılmasını Söz Konusu Edelim
 
Mahallerimiz, yaylalarımız için olması gereken şudur; daha fazla yol yapmanın bir anlamı yoktur. Bir yol yapılacağı zaman bunun mühendisliği heyelana maruz kalacak mı? Değil mi? Eğimli bir arazimi değil mi? Nereye konut yapılabilirin tektik edilerek uygun görüşün verilmesidir. Bu aşamaları sağlamaya gayret etmemiz lazım. Yolları bırakalım, yaylalarda, meralarda hazine malı yerlerde yayla evi yapmayı söz konusu edelim. Bunların hepsi yanlıştır. Devlet Anayasa’ya uygun olarak bir düzenleme yapmalıdır. Bunun için çeşitli platformlarda bunları sözlü ve yazılı olarak dile getirdik. Bu ise şudur; mera ve yaylalarda yapılması gereken yaylaklar olarak tabir ettiğimiz yerlerin alanların belirlenmesi, bu alanlara dair tip projelilerin verilmesi bu projeler tek katlı veya tek katın üstünde zemin katı üstünde bir katı geçmemeli. O tip projelerin uygun yerlerin neler olduğu belirlenmeli. Alt yapısı ona göre yerleştirilmeli. Hayvancılık yapılan yerler belirlenmeli. Bütün bunlarda hiçbir şekilde mülkiyet verilmemeli. Mülkiyeti olmayan insanlara 29 yıllığına kiralanması şeklinde verilmesi bu kiralanmanın 29 yıl sonra bitmesi halinde kendisine tekrarlanması ya da varislerine kendisi hayatta değilse ve ya tamamen sahipsiz kalırsa devlete kalması tarzında bir düzenleme yapılmalıdır. Bunu yapacak olan TBMM’dir.
 
TAKA: Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan AK Parti’nin genel başkanı seçiliyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Bütün Değerlere Sahip Çıkacak Bir Uygulama
 
En doğru ve en güzel demokrasi kurallarının yerleşmesini ülkemiz yaşıyor. Toplumumuz partili cumhurbaşkanı ajitasyonu yapmak isteyen çevrelere hiçbir şekilde itibar etmemektedir. Geçmişte ki her hangi Cumhurbaşkanlarımızın mazilerinde siyasi partileri yok muydu? Vardı. Siyasi partisi olmasa bile siyasi eğilimi yok muydu? Önemli olan bir Cumhurbaşkanının herhangi bir siyasi partinin mensubu olması değil siyasinin partinin mensubu olarak bütün siyasi partilere de toplumun tümüne karşı eşit, hakkaniyete ve adalete uygun hukuka uygun yaklaşım ve idare göstermesidir. Türkiye tarihinin en zor döneminden geçiyor.
 
Bu en zor dönemden geçiş Ortadoğu’nun karıştırılmak istenmesi ve bunun Türkiye’ye sıçratılmak istenmesi tarihi kesitinde özellikle 2016 yılında ki 1 kanlı darbe teşebbüsüne karşı ülkemizde bunun geçmişine baktığımız tarihte hiç görülmemiş şekilde vatanımızı ve milletimizi arkadan hançerleyecek bir kanlı ihtilala teşebbüsü ile bir toplu ihanet ile karşılaşabilmiş olmasıdır. Bu tarihte rastlanmamış bir dönemdir. Bu dönemin sonunda milletimizin demokrasisine, devletine, milletine, bayrağına sahip çıkması ile bütünlüğünü muhafaza etmiş olmasının devam ettirilmesi, ülkenin bütün değerlerinin topyekun olarak vatanımıza milletimize sahip çıkmasını sağlayacak olan bir uygulamanın getirilmesidir. Bu uygulama aynı zaman da bütün mekanizmaların motivasyonunu artıracaktır. Siyasi partilerin ve siyasi partimizin de. 21 Mayıs AK  Parti olağanüstü kongresinden sonra bunu saat saat, hafta hafta, ay ay gösterecektir.
 
TAKA: Gülcemal Projesi hangi aşamada? Nasıl şekilleniyor proje?
 
Trabzon Sahili Venedik Gibi Olacak
 
Trabzonumuzun sahilini adeta dantel gibi işliyoruz. Mühendislerimizin deyimiyle çalışmalarımız tamamlandığında Trabzon sahili Venedik gibi olacaktır. Gülcemal Projesi alanında yapılacak çalışmaları Trabzonluların taleplerine göre şekillendirecek. Projemizi hazırlarken bunları mutlaka dikkate alacağız. Ayrıca bu konuda üniversitelerimizden, sivil toplum kuruluşlarımızdan faydalanıyoruz.
 
İnşallah 1. etaptaki tahkimat çalışmalarımızın tamamlanmasıyla bu etapta uygulama projemizin inşasına ve 2. etap tahkimat çalışmalarına başlayacağız. Bu şekilde 3 etapta tamamlayacağımız projeyle Trabzonumuzun sahil alanını ülkemizin ve bölgemizin ilgili alanı haline getirmiş olacağız.
 
Sonay ÇALUK