Mehmet Atalay Trabzon’da doğdu, Türkiye’de çok sayıda projeye ve başarıya imza attı.
 
1993 yılında bu yana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yürüyor. Gençlik ve Spor Eski Genel Müdürü ve Basın İlan Kurumu eski Genel Müdürü olarak görev yapan Mehmet Atalay önemli çalışmalara imza attı. Atalay Mart 2019’da gerçekleşecek mahalli seçimlere adaylığını açıkladı.  Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Aday adaylığını açıkladı. Trabzon için elini taşın altına koyacağınız ifade etti. Atalay ile spor’dan Uzungöl’e, turizmden Şehir Hastanesi’ne kadar bir çok projeyi Atalay ile konuştuk. İşte o söyleşi;
 
TAKA: Öncelikle aday adaylığınız hayırlı uğurlu olsun. Trabzon’a ciddi katkılar verdiniz. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne talip oldunuz. Sahaya yeniden çıktınız nasıl bir izlenim aldınız?
 
MEHMET ATALAY:  Biz sahaları hep güzel görürüz. 2014 yılında da siyasette aday adayı olduğumuzda da sahada çok ciddi bir teveccüh vardı, galibiyetimiz vardı. Sonra vekiller görüşmedi. Biz hayra yorduk. Ama sportif terimi çok ciddi bir fauldü, bir adaletsizlik vardı. Biz o günde bugünde görevimizi yaptık. Seçilenlere her zaman şunu dedik: Biz Trabzon’un evladıyız her zaman yanınızdayız. Milletvekili aday adayıyken vaat ettiğim ne kadar proje varsa hepsinin arkasındayım. Mehmet Atalay gel şu vaat ettiklerini yap bakalım derseniz hazırım söyledim. Ama o günden beri bizden destek isteyen olmadı. İstenmeyince de katkı sunamadık.


 
Trabzon Şaha Kalkmalı
 
Şimdi büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı olarak halkımızı tanıyoruz, insanlar biliyor. Yeni nesle anlatıyoruz, unutulanlara anlatıyoruz. Biz Trabzon’un artık şaha kalkmasını arzu ediyoruz. Trabzon’da herkes bir şeyler yaptı. Hangi partili olursa olsun hepsine teşekkür ediyoruz. AK Parti İktidarında da 2002 sürecinden bu yana çok büyük yatırımlar aldı Trabzon. Bundan sonra artık üretime yönelik, Trabzonlunun kendi kendine yetebilmesi için, burada doğanların burada doyması için yeni hamlelere girişmenin zamanı geldi. Bunun içinde biz iddialı şekilde büyükşehir belediye başkanlığına aday adayı olduk. Sporun ne kadar büyük bir güce kadir olduğunu biliyorum.
 
Olimpiyatlar Bir Şehrin Kaderini Değiştirebilir
 
Siz bir şehrin makus talihini bir organizasyonuna aday olarak o organizasyonu yaparak yenebiliyorsunuz. Baştan sona o şehri yeniden 100 yıl 200 yıl kurtaracak bütün temelleri atıyorsunuz. Burada Barselona örneği var. Orası olimpiyatları almadan önce bir köydü. Yıktılar ve yeniden yaptılar. Bugün İspanya en çok turist çeken ülkelerden biri. Seul olimpiyatları aldı. 2 yakasında 1 tane 2 tane köprü varken olimpiyatlar esnasında 24 ulaşmıştı. Oteller aldı başını gitti. Firmalarını dünyaya pazarlayacak kadar büyüttüler ve kendilerini bir sanayi şehri yaptılar. Kore’yi dünyanın en iyi ekonomisi haline getirdiler. Olimpiyatlar çok önemlidir. Firmalarınızı dünyaya pazarlama fırsatı da buluyorsunuz. Trabzon’da bunun örneğini yaptık mı yaptık. Trabzon’un bir tane oteli vardı. O bir tanesinin doluluk oranı yüzde 30’lara inmişti, kapanmak üzereydi. Bana Ahmet Nazif Zorlu söyledi. “Bizi büyük bir ayıptan kurtardınız Ahmet Bey” dedim. Bana dedi ki “evet yaptım ama bu otel doluluk oranını bir türlü artıramadı. Yüzde 30’lara inerse kapatmak zorunda kalacağız.” O zaman dedim ki; “hiç merak etmeyin biz Trabzon’a olimpiyat alıyoruz, bu bölgenin tanıtımını da yapacağız. Bu otel Trabzon’a yetemeyecek yeni oteller yapılacak. Trabzon tam bir turizm şehri olacak.” Şimdi ne oldu: Biz 2014 yılında başladık Karadeniz Oyunları ve Gençlik Olimpiyatlarının adaylık sürecine. 2003’ten itibaren konuşa konuşa anlata anlata hem Zorlu Otel’in doluluk oranını artırdık. O sırada hükümetimizin büyük yatırımları oldu.


 
Yatırımları Spor Sayesinde Erkene Çekebilirsiniz
 
Ulaşım, Karadeniz Sahil Yolunun bitmesi, havaalanı yeni terminal binasının yapılması. Aynı dönem Erzurum’da da yapıldı. Orada da üniversite kış olimpiyatları vardı. Bunlar tesadüf değildir. Bunları söyledik o dönem başbakanımız şuan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a arz ettik. Trabzon başladı. Sahil Yolu’nu biz yaparken ilçelere müsabaka verdiğimiz de Uluslar arası Federasyon itiraz etmesin yolunuz yok Vakfıkebir’, Of’a müsabaka vermem demesini engellemek için o yolları hızlandırdık. Cumhurbaşkanımız o gün ilk talimatı Zeki Ergezen’e verdi; “Trabzon’da olimpiyat var Karadeniz yolunu bitirmemiz lazım” diye. Şantiyeler kapanmıştı. Ancak 5 yıl sonra 10 yıl sonra başlayabilecek yatırımları spor sayesinde çok erkene çekebiliyorsunuz.
 
Projesi Olan Herkesi Ekibe Dahil Edeceğiz
 
TAKA: 1993 yıllarından bu yana Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile yürüdünüz. Türk sporunu tesis anlamında bataklıktan çıkardınız. İnanılmaz katkıları verdiniz hem basına hem spora. Ama sanki bazıları Mehmet Atalay vizyonundan, ufkundan rahatsız olup zaman zaman faul yaparak kenara atmaya çalıştılar.  Bununla ilgili neler söyleyeceksiniz? Birde Türk Futbolu Batıyor. Federasyon başkanlığı için zaman zaman adınız geçti. Hala da olamayacak diye bir şey yok. Bununla ilgili neler söyleye bilirsiniz?


 
MEHMET ATALAY: Herkes Faule maruz kalabilir. Faulü yapanlar daha büyük projeleri olanlarsa amenna. Yerimizi zaten kendimiz terk ederiz. Hizmete edebilecek olana bırakırız. Yeterki bir sorun çözülsün. İlla bir yere başkan olalım demeyiz. Ben bugüne kadar bütün görevlerimden kendim Tayyip Bey’i ikna ederek bıraktım. O kadar büyük makamlar bırakılmazdı, istemeyebilirsiniz. Ama genel de şu oluyor: proje üretemeyen, siyasi kısır çekişmelere giren insanlar, kendi çalışmadıkları ortaya çıkmasın, beceriksizliği anlaşılmasın diye projesi olanları karalamaya çalışan her zaman olmuştur, olacaktır. Onlar bizi çok rahatsız etmez. Yine oraya layık kişiler gelsin. Belediye Başkanlığına aday olan bir kişinin herkesle barışık olması lazım. Başkanlık sürecince kimse ile küs kalma lüksünüz yok.  Trabzon için herkesi kucaklayıp ekibe katma mecburiyetiniz var. Trabzon için emeği geçen hala emek verebilecek herkesi bu ekibe dahil edeceğiz. Parti ayrımı yapmadan projesi olan herkesi yine yanımıza alacağız. Birlikte yapacağız. Biz yaptık ettik havasından çıkarmak gerekiyor.
 
Futbolda Yatırım Var Başarı Yok
 
Futbolun dışında Türk Sporunda çok ciddi bir düşüş var. AK Parti iktidarında, Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında ki hareket sporun içinden gelen bir başkan olduğu için hayır demediği bir dönem yaşadık. Her şey var, statlar yenilendi. Onlarda bizim projemiz hala devam ediyor. Dünya’da spor dönüşümünü en iyi yapan ülkeyiz. Ama bu kadar başarıyı yakalamışken saha sonuçlarının, yönetim zaaflarının, adaletsizliğin bu kadar dip yaptığı bir dönem ben hatırlamıyorum. Bunu çözmek lazım. Futbol Federasyon’u Türkiye’yi ne yazık ki iyi yönetemiyor, çok başarısız. Çokta iyi yöneticiler var. Aslında efsane bir kadro var. Müthiş isimlerden oluşuyor ama bu kadar başarısız nasıl olunuyor ben anlamakta zorluk çekiyorum. Dünya 3’üncüsü bir takımı bugün dünya sıralamasında 60’lara düşürdüyseniz bu çok büyük bir ayıptır. Gruptan 3. Çıkıp Avrupa elemelerine katılırken bile dünya şampiyonu olan Almanya’dan daha çok prim dağıtıyorsanız bu hedefleri, projeleri, Türkiye’yi küçültmektir. Ayrıca takımlar başarısız. Beşiktaş’ın başarılı bir Şampiyonlar ligi macerası var. Bunu yapmaya hakları yok. Ye kendilerini toplayacaklar ya da çok ciddi bir değişim gerekiyor. İnşallah bunlar çözülür.


 
Trabzon’da Silah Fabrikaları Kuracağız
 
TAKA: Trabzon ile ilgili sporun dışında bir projeniz var?
 
MEHMET ATALAY:  Gençlik oyunları ve onun getirdiği süreç 2002’lerin projesiydi. Şimdi  diyoruz ki; Trabzon nüfusu 750 binde takılıp kalan ancak bu kadar insanı idare  eden bir yapı yerine artık 1 buçuk 2 milyonu bulacak bir şehri bir mekanizmayı inşa etmek zorundayız. Bu konuda da iddialıyız. Bunlardan biri Trabzon’un dünyanın en büyük silah fabrikalarından birine ev sahipliği yapması lazım. Hala ülke olarak dışarıya bağımlıyız, silah almak zorundayız. Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde çok büyük hamleler yapıyoruz. Tam bağımsız bir Türkiye yolunda kendi silahımızı kendimiz yapmaya başlayan sisteme büründük. İki kahraman Trabzonlu biri Bayraktar ailesi İHA’ları üretti. Diğer Trabzonlu TİSAŞ diye bir şirket kurdu 30’dan fazla ülkeye tabanca satıyor. Bizim artık silahın ağır sanayisini yapmamız lazım. Bir kere Trabzon buna yatkın ve Bu silah fabrikası Trabzon’un hakkı. Bizim planladığımız 2 tane fabrika. Biri doğu tarafında bir batı tarafında.
 
Trabzon Artık Metroyu Konuşmalı
 
Birde burada 10 binlerce genç çalışacak. O fabrikaların yan sanayileri olacak, atölyeler olacak. Müthiş bir ticari alan olacak. Tekstil alanın da çalışmalar yapacağız. Doğanın çiçeğini pazarlamak için atölyeler kurulması lazım. İlaç yapılacak belki bunlardan. Şifalar bitkiler üretilecek. Trabzon’da 500 büyükbaş hayvanın olduğu yerler 50’ye düştü bazı yerlerde yok. Bunların önüne geçecek bir organizasyon olmalı. Bunları çözmeliyiz. Trabzon artık metroyu konuşmalı. Onu da yap-işlet-devret modeli ile yabancı firmalara teklif edeceğiz. Deniz otobüsleri ile ilgili çalışmamız olacak. Önce Trabzon’un ilçeleri arasında olacak. Sonra da Hopa’dan Samsun’a kadar uzanacak bir ağ olabilir. Komşu iller ile biri birini tamamlayıcı projeler kurmamız lazım.
 
Turistleri Çekmeliyiz
 
Disneyland mesela, Arap turist geliyor geziyor, Uzungöl’e çıkıyor. Çocuklarını eğleneceği bir mekan yok. Trabzon’un buna ihtiyacı var. Daha fazla kalabilecekleri bir mekanizma oluşturulmalıyız. Rusları, Gürcüleri, İranlıları, Azerileri, Ermenileri getirmemiz lazım.
 
Şehir Hastanesi’ne Yer Bulacağım
 
TAKA: Hala orada şehir hastanesi yapılamasına karşı mızınız?
 
MEHMET ATALAY:  Tabiî ki karşıyım. Ben Büyükşehir Belediye Başkanı olursam yer bulacağım. Trabzon’da arazi çok. Şehir hastanesine yer bulacağız. Oranın bölünmesini engelleyeceğiz. Çünkü orası bir spor kompleksi. Futbol akademisi olacak orada. Orası futbolcu fabrikası. Biz futboldan büyük paralar bekliyoruz.  Her eve para girsin istiyoruz. Amatör Kulüpteki futbolcu bile 50 Bin Lira, 60 bin lira, 100 bin lira para alıyor. Bir adam kaç yıl okuyor, 2 tane lisan biliyor. 2 bin 500 liralık maaş veriyorsunuz mutlu oluyor. Halbuki 5 veya 6 bin lira maaş ver . Bir amatör futbolcu 2., 3. Lige gittikten sonra Trabzonspor’da Yusufların sayısını çoğalttıktan sonra, yabancı bağımlılık ortadan kalktıktan sonra Barselona’ya Fatih Tekke’leri, Gökdeniz’leri pazarladıktan sonra Trabzon’un ekonomisi bu sefer Brezilya varı bir gelire de kavuşacak. Bütün bunları bir arada düşündüğünüz zaman Trabzon’un geleceği aydınlık.
 
Uzungöl’ü Davos Yapacağız
 
Uzungöl’ü yıkıp yeniden yapacağız.  Bir proje çizdireceğiz Uzungöl’ü bize Davos yapın diyeceğiz. Orada ki yatırımcıları asla mağdur etmeyeceğiz. Onlara da teşekkür etmek lazım. Biz Arap turistleri yemek yedirecek yer bulamayacaktık. Tayyip Erdoğan Davos’a gitmiyor ya artık Davos’u ayağına getireceğiz. Orada büyük bir kongre merkezide olacak. Dünya zenginlerinin, yeni yer arayanların konaklayabileceği mekanlar olacak.  Diğer zenginliklerimizi de değerlendireceğiz. Çevresi ve yöresi ile Trabzon 10 milyonlarca turisti ağırladığında bambaşka bir zenginliğe kavuşacak. Refah seviyesi yükselecek. Burada da iş bulacağı için kimse göç etmeyecek. Kruvaziyer Liman Akyazı’nın yanında ki yere işletmiştik. Kruvaziyer Limanı yeniden canlandırıp turistleri ağırlamamız lazım. Trabzon Limanı çok önemlidir, yeniden eski hareketliliğine kavuşması için her türlü desteği vereceğiz. Gençlerimizi gençlik merkezilerine yönlendireceğiz.
Sonay ÇALUK