Sakarya’nın Serdivan İlçesine 3. kez Belediye Başkanı seçilen Trabzonlu hemşehrimiz Yusuf Alemdar Taka’ya konuştu
 
Sakarya Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar… 1966 yılında Trabzon’da doğdu. Lisans öğrenimini Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde tamamladı. Uzun yıllar ticaret ile meşgul olduktan sonra 1988 yılında aktif siyasete girdi. 2001 yılında AK Parti Sakarya İl kurucu yönetim kurulu üyeliği ve İl Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 2003 yılında AK Parti Sakarya İl Başkanı seçildi ve bu görevini 2009 yılına kadar devam ettirdi. 2009, 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde Serdivan Belediye Başkanı seçildi. Evli ve 2 çocuk babası olan Yusuf Alemdar Taka Gazetesi yayın kurulunu ağırladı, çalışmalarını anlattı. İşte o röportajımız;
 
En Çok Göç Alan İlçe
 
TAKA: Serdivan’ı bize anlatır mısınız? Ne zaman kuruldu belediye? Ne kadar nüfusu var? Nasıl bir yapısı var?
 
YUSUF ALEMDAR:  Tarihi kaynaklar incelendiğinde 1923 yılında 400 hane ile (mübadele ile gelen) Serdivan Köyü’nün kurulduğu ve bir yerleşim planı yapıldığı bilgisi bulunmaktadır. 
Serdivan Köyü daha sonraki yıllarda da göç almaya devam etmiştir. 1928 yılında Arnavutluk, 1934 ve 1951 yıllarında Bulgaristan ve Yugoslavya ile 1948’de Karadeniz Bölgesi’nden göç eden vatandaşlarımızla nüfusu daha da artmıştır.

Köy statüsünde olan Serdivan’da 2 Şubat 1956 yılında Belediye teşkilatı kurulmuştur. 12 Eylül 1980 sonrası kurulan Milli Güvenlik Konseyi’nin tüm ülke genelinde il merkezi belediyelerine yakın ya da iç içe geçmiş diğer belediyelerin kaldırılması ve ana belediyeye bağlanmasını öngören 34 sayılı kararı gereği 13 Nisan 1981 tarihinde Adapazarı Belediyesi ile birleştirilmiş ve tüzel kişiliği kaldırılmıştır. Bu karardan kısa bir süre sonra, 1 Şubat 1982 yılında tekrar belediye teşkilatı kurulmuştur.

6 Mart 2008’de Serdivan ilçe statüsüne geçmiştir. Kazımpaşa ve Yazlık alt kademe belediyeleri ile Adapazarı Belediyesi’ne bağlı Böşköprü Mahallesi’nin katılımıyla Serdivan Belediyesi’nin görev ve yetki alanı genişlemiştir. Şu anki yapıda Serdivan Belediyesi, Sakarya Büyükşehir Belediyesi metropoliten alanında yer alan bir merkez ilçe belediyesi olarak varlığını sürdürmektedir.
 
2008 yılında nüfusumuz 68 bin iken bugün 140 bin. Bu bize gurur veriyor ama aynı zamanda sorumluluğumuzu da bir o kadar arttırıyor.
 
Örnek kent olma gayesiyle hareket etiğimiz Serdivan’da planlı şehirleşme noktasında önemli mesafeler kat ettik. Bunun sonucunda da vatandaşlarımız tarafından yaşamak için tercih edilen öncelikli ilçelerden biri konumuna geldik. 2018 TÜİK verilerine göre Serdivan nüfus artış hızıyla 48 ili geride bıraktı. Sakarya’nın nüfus bakımından en büyük üç mahallesine ev sahipliği yapıyoruz. Tüm planlamaları büyüyen ve gelişen Serdivan’ın geleceğine yönelik hazırlıyoruz. 60 binin üzerinde ünversite öğrencisine ev sahipliği yapan, planlı şehirleşmesi, aktif yeşil alanları, istihdama sağladığı katkının yanı sıra eğitim, sağlık, kültür ve sanat merkezi ekseninde şekillenen Serdivan’da 2009’dan bugüne nüfusumuz yüzde 70 oranında arttı. Yapılan her projede, hayata geçirilen her çalışmada, kısacası yakalanan bu başarının altında hemşehrilerimizle kurduğumuz gönül birlikteliği ve istişareler yatıyor. Dolayısıyla bu başarının asıl mimarları da Serdivanlı hemşerilerimizdir. İnşallah daha güzel projelerle, Serdivanımıza ve hemşehrilerimize hizmet etmeye devam edeceğiz" 
 
Tarih Ve Doğa İle İçi İçe Bir Yer
 
TAKA: Serdivan’ın modern yapısının yanı sıra tarihi değerlere de ev sahipliği yaptığını biliyoruz. unesco geçici listesinde de serdivan’ın adı var. Bu konuda bize bilgi verir misiniz?
 
YUSUF ALEMDAR: Sizin de ifade ettiğiniz gibi Serdivan modern yapısının yanı sıra eski bir yerleşim yeri olması hasebiyle birçok tarihi değere de ev sahipliği yapıyor. Biz bu değerleri önemsiyoruz ve bu değerler ekseninde elimizdeki tüm tarihi ve kültürel birikimimize sahip çıkarak çalışmalarımızı yapıyoruz. İşte bu misyonla hareket ederek mimari noktada da ilçemizdeki tarihe tanıklık eden yapıları gün yüzüne çıkartmak ve koruyarak gelecek nesillere aktarmak için ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte hareket ediyoruz. Türkiye’den yalnızca 78 eserin bulunduğu listede evet sizin de ifade ettiğiniz gibi Serdivan’dan da bir eser yer alıyor. 1500 yıldır ayakta duran ve Ayasofya ile aynı zamanda inşa edilen tarihi Justinianus Köprüsü UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde. Bunun için uzun soluklu bir çalışma ortaya koyduk.  Restorasyon çalışmaları başladı. Listede yer alan eserler bulundukları bölgeyi bir turizm merkezine dönüştürürken, ulusal anlamdaki etkilerinin yanı sıra uluslararası alanda da bir marka haline geliyorlar. Bu markanın bir parçası olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Justinianus Köprümüzün, başta Serdivan olmak üzere şehrimize ve ülkemize katacağı değerle birlikte bütün insanlığın ortak mirası olarak kabul edilecek olması bizleri en çok heyecanlandıran nokta. İnşallah çalışmalar tamamlandığında ve Dünya Mirası listesine girdiğinde Serdivan’ın adını tüm Dünya’ya duyuracağız. 
 
Kültürel Zenginlik
 
TAKA: Serdivan çok kültürlülüğün yaşandığı bir ilçe, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz.?
 
YUSUF ALEMDAR: Bunu bir zenginlik olarak görüyoruz. Farklılıklarımızı zenginlik olarak kabul edip koca kadim mirasımızı göz önünde bulundurursanız bu bize ciddi anlamda katkı sağlıyor, artı sağlıyor. Yani bir Bosna Sancak Derneği’ndeki vatandaşımıza Trabzonlular Derneği’nin kurucuları ya da oradaki insanların arasındaki kaynaşmayı sağlayabiliyorsanız bu bir zenginlik oluyor, kültürlerin eğitimi, örf ve adetlerin kaynaşmasını sağlıyorsunuz ve zenginleşmesini sağlıyorsunuz. Bununu sağlanması noktasında yerel kültür derneklerimize de önemli görevler düşüyor. İnşallah bugüne kadar onlarla sürdürdüğümüz dirsek temasını ve birlikteliği bundan sonra da devam ettireceğiz.  
 
Sayın Cuhmurbaşkanımızın Kazanımlarıdır
 
TAKA: Başkanım Yeniden seçildiniz. Hayırlı Olsun. Kaç dönemdir belediye başkanlığı yapıyorsunuz. Bu başarınızı neye bağlıyorsunuz?
 
YUSUF ALEMDAR: Teşekkür ediyorum. Üçüncü dönemimizde inşallah tekrar Serdivanımıza hizmet edecek olmanın gururunu yaşıyoruz. Bizlere teveccüh gösteren ve bu onurlu görevi tekrar bize tevdi eden tüm Serdivanlı hemşehrilerimize teşekkür ederim. Aslında bu Sayın Cumhurbaşkanımızın bu ülkedeki kazanımlarıdır. Şahsımızla alakalı olmayan Cumhurbaşkanımızın bu millete vermiş olduğu değerin bir göstergesidir. Etnik ya da mezhepsel dinsel kökenlere değil insana hizmet anlayışını ortaya koyarsanız bu insanların her birisi de sizi etnik olarak, mezhepsel olarak, dinsel olarak bir yere koymadan insanca muamele yapıp kendilerine yakın olanı tercih edebiliyorlar. Bizim de böyle bir duruşumuzun olduğunu düşünüyorum. Ayrıştırmadan, ötekileştirmeden birleştirmeyi ön plana çıkartan onlarla birlikte yaşamayı birlikte hizmet etmeyi ortaya koyduğumuz için geldiğim günden beri bana Serdivan sahip çıktı. Bugün de sahip çıkmaya devam ediyor. Ben hepsine teşekkür ediyorum.
 
Çok Çalışıyoruz
 
TAKA: Başkanım güzel bir belediye binası yapmışsınız, büyük bir yatırım var mı önümüzdeki günlerde Serdivan da nasıl projeleriniz olacak? Biraz da projelerinizden bahsedelim.
 
YUSUF ALEMDAR: Serdivan’da göreve geldiğimiz günden bugüne yaklaşık 1.3 Milyar Tl’lik yatırımla hemşehrilerimize en güzel hizmeti ulaştırmanın gayretiyle çalıştık. On yılda 515 km asfalt yol yapmışız, 180 tane park yapmışız, 54 spor tesisi yapmışız. Yollarımız, yürüyüş yollarımız, kaldırımlarımız, parklarımız açısından ciddi bir alt yapı yatırımı yaptık. Bu dönemde nasip olursa ilçemizde daha çok üst yapıya yani daha yeşil daha çok insanların kullanabilecek olduğu, insanlarımızın buluşma noktalarını ortaya koyacak çalışmalar ortaya koymaya çalışacağız. Yeşili daha çok arttırmayı planlıyoruz, bizim şu anda Serdivan ilçesindeki kullanılabilir yeşil alanımız dünya ortalamalarının, Avrupa ortalamalarının ve Türkiye ortalamalarının iki katı ve kişi başı 13 metrekare alanımız var aktif kullanılabilir. Türkiye ortalaması bunun 9. Avrupa ortalaması 7 metrekare. Biz bunu daha da çoğaltmayı düşünüyoruz. İnşallah 60 bin metrekare üzerindeki alanda çalışmalarına başladığımız millet bahçesi projemizle ve başlayacağımız milli park projemizle bu konuda önemli bir adım atmış olacağız. Bu oranı daha da arttırarak geleceğimiz olan çocuklarımıza daha yeşil daha güzel bir Serdivan’ı miras bırakacağız
 
Bacasız Sanayi
 
TAKA: Başkanım Üniversite Kenti Serdivan dediniz. Biz de ilçeyi gezdiğimizde öğrencilere yönelik çalışmaların, mekanların yoğunlukta olduğunu gördük. Bunun Serdivan’a kazanımlarından bahseder misiniz.
 
YUSUF ALEMDAR: Serdivan’ı turizm, sağlık, spor, eğitim, kültür, sanat ve ticaret noktasında ön plana çıkarma gayesiyle 7’den 70’e tüm vatandaşlarımızla istişare ederek yatırımlarımızı gerçekleştirdik. Bugün hizmet sektöründe bir marka haline gelen ilçemizdeki 300’den fazla kafe ve restoranımızla; 5 bin kişiye istihdam olanağı sağlarken, Serdivanımıza misafir olan vatandaşlarımızın da kaliteli hizmet almaları için üzerimize düşen sorumluğun bilinciyle hareket etmeye devam ediyoruz.

Sizin de ifade ettiğiniz gibi, Sosyal hayatın nabzı Serdivan’daki kafe ve restoranlarda atıyor. Biz de Serdivan’da 5 bin kişiye istihdam olanağı sağlayan hizmet sektörünü bacasız sanayi olarak görüyoruz. En büyük kazanımımız da bu istihdam rakamı ve tabi ki işin manevi hazzı olarak da hemşehrilerimizin ilçemizi tercih etmeleri.

Bu yatırımların yanı sıra öğrencilerimizin eğitimlerine destek olma noktasında da çalışmalarımızla öncü olmaya devam ediyoruz. Serdivan Fikir ve Sanat Akademisi işte bu misyonla kurulan ve yaklaşık altı yıldır çalışmalarını sürdüren bir kurum olarak öğrencilerimize hizmet veriyor. Türkiye’nin akademik noktada önemli isimlerini öğrencilerimizle, hemşehrilerimizle buluşturuyoruz. Uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapıyoruz. İçeresinde 15 bin eserin yer aldığı ve Türkiye’nin 7/24 açık ilk sivil kütüphanesi olma özelliğiyle de Serdivan Fikir Sanat Kütüphanesi bize gurur veriyor. Tüm bunlar geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimiz için. Biz onlara inanıyoruz. Onlar için çalışmaya da devam edeceğiz.
Yeşil Kuşak
 
TAKA: Son olarak bize yeni projelerinizden bahseder misiniz? Özellikle yeşil alanlarla ilgili çalışmalarınızdan.
 
YUSUF ALEMDAR: Yeni dönemde yapılacak yatırımlar ile Serdivan’ın sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmasını, doğal ve tarihi varlıkları ile turizmde çekim merkezi olmasını, ticarette, tarımda iş hacminin geliştirilmesini ve belediyenin daha kaliteli hizmet vermesini hedefliyoruz. Yeni dönem için planladığımız çalışmalar kapsamında Yeşil Kuşak Projesi’yle de inşallah Serdivanımıza 7 milyon m2’lik yeni aktif yeşil alanlar kazandıracağız.

Vatandaşlarımızı; içerisinde çocuk oyun alanları, yeşil meydanlar, bisiklet, yürüyüş ve koşu yollarından oluşan yeni bir aksla buluşturacağız. Böylece hemşehrilerimiz yeşile temas ederek, Serdivanımızı baştan sona hem bisikletle, hem de yaya olarak gezebilecek. Ayrıca Serdivan’daki orman alanlarının milli park ilan edilmesi için gerekli çalışmaları da başlatacağız. Sakarya ve Sapanca Gölü’ne hakim bir noktada, Kırcaali bölgemizdeki alanı Tarım ve Orman Bakanlığımız ile yapılacak çalışmalar doğrultusunda doğa turizmine açacağız. 3 bin dönüm alan üzerinde hayata geçirmeyi planladığımız Milli Park Projemizle Serdivan yeni bir turizm merkezine daha kavuşacak. Planlı bir şekilde büyüyen Serdivanımızın marka değerini daha da yukarılara taşıyacak, vatandaşlarımızın da yaşam kalitesini arttıracak çalışmalar planladık. İnşallah hemşehrilerimizin de teveccühüyle Serdivan’da yeni doğal yaşam alanları hayata geçireceğiz konuştu. 
 
Yeşil Kuşak
 
TAKA: Başkanım Bu keyifli sohbet için tekrar teşekkür ederiz. Son olarak okurlarımıza ve Trabzonumuza iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
 
YUSUF ALEMDAR: Sizleri misafir etmekten dolayı asıl ben büyük mutluluk duydum ve keyif aldım. Hemşehrilerimizin hayır duaları ve güzel temennileri ile bizlere manen destek olmalarını en büyük kazanç olarak görüyorum. Doğup büyüdüğüm, havasıyla suyuyla insanıyla bambaşka bir güzelliğe sahip Trabzon’umuza, Trabzonlu hemşehrilerimize saygı ve muhabbetle gönülden teşekkürler…