Almanya;  Muğla, Aydın, Antalya ve İzmir illerimize seyahat sınırlamasını Salı günü kaldırdı. Bunun anlamı; bu illerimize gelen Alman turistlere ülkelerine dönüşlerinde 14 günlük karantina uygulanmayacak. 

Son iki hafta korona verilerinde yüzbinde 16 vaka sayısının altına Türkiye düşünce; olacak olan da, oldu.

AB, yüzbinde 16’yı esas alarak bunun altındaki ülkelere 30 Haziran 2020’de aldığı kararla seyahat kısıtlamasını kaldırmıştı ki Türkiye o zaman yüzbinde 22’nin üzerinde idi.

Son bir haftadır Türkiye 16’nın altında. Ama yine çıktık günlük 1000 vakanın üzerine Salı günü ve 16’yı da aşarız yakında yine.

Şu anda haritada da görüldüğü gibi Türkiye sarı listede.

Ben, bu konuda hep “Yüzbinde 16’nın altına düşmeden, kalkmaz!”, dedim. Siyasilerle görüşmenin buna katkısı olmayacağını da, belirttim. Çünkü, AB ülkelerinin hükümetleri korona ile mücadeleyi sağlıkçılara bırakmışlar. Onların önerileri ile hükümetler hareket ediyorlar. İsveç’te korona ile mücadelenin başında bir Anders Tegnell diye bir adam var. İsveç, hata yaptı ve koronadan kırılıyor ama sağlıkçı Tegnell, yine işinin başında. Hükümet, sağlıkçıların işine karışmıyor. 

Korona virüsünde 2. dalga bazı ülkelere geldi ve bazılarına ise; gelmekte.

Korona vakaları artınca, ülkelerin birbirlerine karşı seyahat kısıtlaması yapmaları kaçınılmaz.

Hollanda Belçika’ya, Belçika ise Hollanda’ya seyahat kısıtlaması yapıyor. Birbirleri girmişler gibi. Çünkü, korona vakaları her iki ülkede de artışta.

AB ülkeleri de birbirlerine kısıtlama uyguluyorlar ki bunlardan en sıkısı Finlandiya. Finlandiya, 13 Temmuz günü 23 ülkeye çıkartmıştı seyahat serbestliğini, şimdi 8’e düşürecek ki Almanya bile yine kara listeye girecek!

İspanya, korona önlemlerini kaldırıp ve sınırlarını da turizme de açtıktan 20 gün sonra korona vakalarında yüzbinde 8.5’te idi.  Sonraki 25 günde ise yüzbinde 75’e çıktı ve seyahat kısıtlaması geldi her ülkeden.

Koronada ikinci dalga geliyor.

Daha sıkı önlemler de, gelecek.

Türkiye ise; çok açıldı ve millet korona önlemleri de hiç takmıyor. İkinci dalga bizde de, kaçınılmaz.

Bu arada futbol takımlarının fazla masraf yapmaması gerek. Koronanın ikinci dalgasında Futbol heyacanı yine olmayacaktır.

Trabzonspor, kültürümüzü de bilen Eddie Newton ile anlaşmakta iyi yaptı. Newton, İsveç’te yaşatan Konyalı bir ailenin kızı ile evli ve 4 çocuk babası. Müslüman olmuş ve bacanağı da yardımcısı. 

Ben, Newton’un çok önceden bu göreve getirilmesini istiyordum. Yabancı futbolcular için de doğru seçim. Kenetlenip, ellerinden geleni yaparlar.