Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız ilçesine çok önemli hizmetler kazandırarak Ağasar’ın kaderini değiştirdi. Herkes tarafından çok sevilen bir isim olan Başkan Kurukız, ilçesi için hayal gibi görünen projeleri gerçekleştirerek yoluna devam ediyor. Başkan Kurukız ile görev süresi boyunca yaptığı, yapmayı planladığı hizmetleri konuştuk.
 
Siyaseti Bir Kenara Bıraktık Şalpazarı Partisini Kurduk
 
Gündeme dair sorularımızı büyük bir samimiyetle cevaplayan Kurukız, birlik ve beraberlik vurgusu yaptı, Şalpazarı için herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini söyledi.
 
Bayanlara Kültür Merkezi 
 
Görev süresi boyunca yaptığı hizmetleri anlatarak konuşmasına başlayan Başkan Refik Kurukız, “Göreve gelir gelmez bayanlarımıza bir kültür merkezi yaptık. İçerisinde spor salonunun, mescidinin, bebek emzirme odasının bulunduğu, bayanlarımızı, oturup dinlenebilecekleri çaylarını içebilecekleri sıcak bir ortama kavuşturduk. Araç parkımızı hiç para harcamadan güçlendirdik. TBB bir kazıcı yükleyici ve 10 tekerlekli kamyon aldık. Üsküdar Belediyemizden 2 kamyon bir cenaze aracı aldık. Sancaktepe Belediyemizden bir adet binek doblo marka araç aldık. Mersin Büyükşehir Belediyemizden kazıcı yükleyici, Adana Büyükşehir Belediyemizden bir adet greyder aldık. Her okulun bahçesine oyun parkı yaptık. 50 kilometrenin üzerinde yeni yol yaptık. Geyikli-Sisdağı turizm yolu kapsamında yol betonlama çalışması yaptık. Geyikli Mahallemiz başta olmak üzere 30’a yakın menfez yaptık. Doğancı Mahallesi kahve yanı mevkiine içerisinde yöresel tekir bulunan güzel bir park yaptık.
 
TOKİ Konutları Yapılacak
 
Belediye Kültür Merkezimizin inşaatı devam ediyor. İnşallah sonbaharda yeni binamızda hizmet vereceğiz. Binamızın içerisinde; belediye hizmet binası, toplantı salonu, kapalı pazar yeri, yöresel ürünlerimizin sergilendiği bölüm, kafeterya gibi bölümler bulunacak. Ayrıca yapımı devam eden Belediye Kültür Merkezinin önündeki binayı da kamulaştırdık. Kardeş olduğumuz Sancaktepe Belediyesinin ilçemizin girişine yaklaşık 2 milyonluk projeyi yapması için girişimde bulunduk ve onlarda kabul etti. Bahar ayında projenin yapımına başlayacaklarını söylediler. İlçe halkımıza sözümüz olan istihdam konusunda çalışmalar yaparak çok sayıda ailemizin ekmek yediği şapka tekstil atölyesini ilçemize getirdik. Geyikli de bulunan binamızı kendilerine tahsis ettik. Dere ıslah çalışması ihalesi yapılmış olup yaklaşık 6 buçuk milyonluk bir yatırım önümüzdeki günlerde başlayacak. Kış aylarında yüksek kesimlerde dahil yollarımızı açarak ulaşımın aksamamasını sağladık. Ağa Konağı, Sisdağı ve Göllü Alana turistlik WC yapacağız. TOKİ ile görüşerek 130 konut inşaatının başlaması için arazi sahiplerinden aldığımız muvaffakiyetleri TOKİ’ye teslim ettik. Onlarda gerekli çalışmaları yaparak önümüzdeki aylarda projeye başlayacaklarını söylediler.
 
Yaylalar İçin Muhteşem Projeler
 
Sisdağı Projesi için de çalışmalar yaptık. Trabzon’dan gerekli kurumlardan izinleri aldık. Ancak Giresun’un olumlu sonuç vermemesi sonucu projeyi başlatamadık. Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ile görüşerek bu konu hakkında yardım talebinde bulunduk. İnşallah kısa zaman da bu konuyu da çözeceğiz. Şıh Kıran, Erikbeli, Kadırga yolunun yeşil yol kapsamına alınması için çalışmalar yaptık ve bu yolun yeşil yol kapsamına alınmasını sağladık.  İnşallah bu yolun yapımına da başlayacağız. İlçemizin önemli bir sorunu olan ilçe stadyumu içinde gerekli girişimleri yaptık. En kısa zamanda da bu sorunu çözeceğiz. Hükümet Konağı ihalesi yapıldı,  inşaatına başlanılacak.  Çevre yolunun hızlanması için de girişimlerimiz devam ediyor.
 
Birlik Olursak Aşamayacağımız Sorun Yok
 
Seçimlerden sonra herkesin belediye başkanı olacağım demiştiniz. Bunu başarabildiniz mi? Şeklindeki sorumuzu da yanıtlayan Başkan Kurukız, “30 Mart mahalli seçimlerinden önce yaptığım mitingde siyasi birliktelik projesini açıklamıştım. MHP’li bir belediye başkanı olarak hiçbir zaman siyasi bir tavır sergilemedim. Tüm partililerimize hep aynı mesafede davrandım. Zaman zaman siyaseti bir kenara bırakarak Şalpazarı Partisi’ni kurduk söylemlerim olmuştur. Siyasi uzlaşı kültürünü oturtmaya çalışıyorum. Şalpazarı olarak birlik olursak aşamayacağımız hiçbir sorun yok.
 


İktidar Kesinlikle Ayrımcılık Yapmıyor  
 
Başkan Kurukız’a, geçtiğimiz günlerde basında çıkan bir açıklamasında eski belediye başkanlarını eleştirdiği algısının oluştuğunu ve bu açıklama ile neyi anlatmak istediğini sorduk. “Geçmişten günümüze ilçemizde görev yapan, Allah sağlık sıhhat versin Hüseyin Cengiz Abimizin, Mustafa Karabayır’ın, Hüsnü Kaya’nın, İsmail Ataman’ın, Mehmet Muhcu’nun ve Fehmi Cengiz’in döneminde de hizmetler yapılmıştır. Şalpazarı’nı mevcut konumuna Refik Kurukız getirmedi. Şunu dedim; “AK Parti 2002’den beri iktidar da ama ilçemize hak ettiği hizmetleri alamadık. İktidar kesinlikle ayrımcılık yapmıyor. Hizmet alamadıysak bunun nedenlerine bakmak, sorgulamak lazım. Bunu kimseye mal etmedim. Birlik ve beraberlik eksikliği olmuştur. Bunu sağlamalıyız dedim”.
 
Yüksekokul İçin Beste Yapmıştım
 
Başkan Kurukız, sorumuz üzerine Meslek Yüksek Okulu’nun Şalpazarı’na alınma sürecini anlattı, okul için arsasını ilçeye bağışlaması ve yüksekokulun müjdesini verdiği açıklamanın ardından yapılan bazı eleştirilere de açıklık getirdi: “Seçim döneminde şarkı bestelemiştim; ‘Üniversite gelecek, sokaklar şenlenecek. Köyden delikanlılar gurbete gitmeyecek’.  Bu şarkıyı seçim çalışmalarımızda kullandık. Yüksekokul Şalpazarı için bir hayaldi. Göreve başladıktan sonra Yüksekokul ile ilgili mücadele vermeye başladım. Kendi arsamı eğitim amaçlı kullanılmak üzere belediyeye hibe ettim. Arsa imarlı ve konut yapılabilecek bir arsa. Bende çok rahat bazı ağabeylerim gibi buraya konut yapabilirdim. Ancak bu alanı okul alanı olarak ilan ettim. Elbette yapılan hayır işi söylenmez. Sizin sorunuz üzerine söylüyorum. Bina yapılamayacak bir arsa olsa okulu nasıl yaptık.  Üsküdar Belediye Başkanımız medarı iftarımız Sayın Hilmi Türkmen de binanın yapımını üstlendi. Kendisinden Allah arzı olsun. Her sıkıntımızda yanımızda oluyor.


 
Referandum İçin Kapı Kapı Gezdik
 
Referandum döneminde genel merkezimizin aldığı karara uyarak “Evet” için sahada çok yoğun çalıştık. Cumhuriyet tarihinin en kuvvetli Bakanı, İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, miting için ilçemize gelmişti. Bizde hizmet amaçlı bir pankart asmıştık. Amacımız sorunlara vurgu yapmaktı. Burada Sayın Bakanımıza döndüm ve ‘Şalpazarlılar sizden Yüksekokul istiyorlar’ dedim. ‘Kendisi de çık müjdeyi ver’ dedi. Bende çıktım vatandaşlarımıza; ‘Sayın Bakanımızdan Yüksekokulun sözünü aldım. Sizlere açıklıyorum’ dedim. Referandumda da çok güzel bir netice aldık. Bu başarıda benim, AK Parti Teşkilatının, MHP Teşkilatının ve ilçemizdeki kanat önderlerinin etkisi var. Ancak yardımcılarımla birlikte bizzat kapı kapı gezdik.  Ardından KTÜ Rektörümüz Sayın Süleyman Baykal’a ve Rektör Yardımcımız Sayın Hikmet Öksüz’e hemşerilik beratı hazırlatarak takdim ettik. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Bize çok yardımcı oldular ve karar senatodan geçti.  Yine bu hizmetin ilçemize kazandırılmasında Milletvekillerimiz; Sayın Salih Cora’nın, Sayın Muhammet Balta’nın aynı şekilde çok büyük emeği vardır. Onlardan da Allah razı olsun. Daha sonra YÖK’ün genel kurulunda yapılan görüşme olumsuz sonuçlanmıştı.
 
Bize Nefis Yapmak Yakışmaz
 
AK Parti ilçe başkanımız Zeki Çabuk’la Ankara’ya gittik. Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ile görüşerek konuyu anlattık. Sayın Bakanımız bizzat YÖK başkanını arayarak konuyla ilgilenmesini söyledi. Bakanımıza buradan bir kez daha teşekkürlerimi iletiyorum. Sayın Kaymakamımızla karne töreninde bulunduğumuz sırada telefonla MYO kararının onaylandığının müjdesini aldım. Hayatımda aldığım en güzel haberdi ve çıktık birlikte açıkladık. Emeği geçen herkesin isimlerini tek tek sayarak teşekkür ettim. Bundan kimsenin rahatsız olmasına gerek yok. Ben zaten her zaman hizmetlerin tamamını AK Partiden aldığımı söylüyorum. Şuanda iki partinin ittifakla seçime gideceği bir ortamda bize nefis yapmak yakışmaz. Biz önce ülkem diyen bir davanın mensuplarıyız. Görevim ilçeme hizmet etmektir. Ben ilçeme kim hizmet getirmişse teşekkür eder, saygılarımı iletirim. İlçeme katkı yapan herkese minnettar olurum.  Bir kez daha ifade etmek istiyorum ki; bütün bu hizmetlerde bize büyük destek olan Başta İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya, Milletvekilimiz Sayın Salih Cora’ya, Sayın Muhammet Balta’ya, Sayın Ayşe Sula Köseoğlu’na, Sayın Adnan Günnar’a çok teşekkür ediyorum. Yine daima bizlerin yanında olan Üsküdar Belediye Başkanı medarı iftarımız sayın Hilmi Türkmen’e, Tuzla Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Ahmet Çabuk’ a, Sancaktepe Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Rıfkı Bektaş’ a ilçem adına teşekkür ediyorum.”
 
Kardeş Belediyelerimiz Oldu 
 
Sosyal sorumluluk anlamında da önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Refik Kurukız, “İlçemiz ile kardeş belediyeler oluşturuyoruz.  Kardeş belediyelerimizle her bakımdan dayanışma ve yardımlaşma içerisinde olacağız. Doğankent Belediyesi, Sancaktepe Belediyesi, Üsküdar Belediyesi, Ürgüp Ortahisar Beldesi Belediyesi ile kardeş olduk. Şimdide Eynesil Belediyemizle kardeş oluyoruz. Bütün belediyelerle iyi ilişkilerimiz var. Seçimlerden önce söz verdiğimiz üzere tüm sivil toplum örgütlerimizin davetlerine katılıyoruz. Yine ülkemizin çeşitli yerlerinde yapılan Trabzon Günlerine giderek ilçemizi temsil ediyoruz, hemşerilerimizle buluşuyoruz. Ağasar Balımızı bir marka haline getirdik.”
 
Rahat Olsunlar Refik Kurukız Şalpazarına Zarar Vermez
 
Kredi talebi ile ilgili olarak yapılan eleştirilere cevap veren ve oylamada AK Partili meclis üyelerinin hayır oyu vermesi ile ilgili bir kırgınlığının olup olmadığı yönündeki sorumuzu da yanıtlayan Başkan Kurukız, “Ben ticaret yapan birisiyim. Risk almadan ne ticarette ne siyasette başarılı olunabilir. Biz tefeciden para almıyoruz. Devletimizin bir kurumu olan İller Bankası bizim gelirlerimize ve ekonomik durumumuza bakarak bize kredi veriyor. Devletimiz çok güçlüdür. Bakın Afrin’de 7 düvelle savaşıyoruz. Oradaki tünellere baktığımızda bunun sadece bir örgüt işi olmadığını görüyoruz. Bu vesile ile bütün Şehitlerimize Yüce Allah’tan rahmet, gazilerimize şifalar diliyorum. Devletimiz hiçbir belediyenin kapısına kilit vurmadı. Beşikdüzü Belediyesi 120 milyonluk borçlanma yetkisi almış kullanmış. Siz bunu nasıl öderim derseniz hizmet yapamazsınız. Ben ülkemi yönetenlere, Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Genel Başkanıma, hükümetimize, kendi ufkuma güveniyorum. Bazı arkadaşlarımız maalesef siyasi bakıyorlar. Siyasette gelecekte beklentisi olan ve aday olmak isteyen arkadaşlarımızın etkisinden kalmışlar. Rahat olsunlar, Refik Kurukız hiçbir zaman Şalpazarı’na zarar verecek bir girişim yapmaz. Bu oylama dolayısıyla da hiçbir arkadaşıma kırgın değilim. Şüphesiz onlarda bizim gibi ilçemizin iyiliği için çalışıyorlar.”
 
CHP’de Bu İttifaka Destek Olmalı 
 
AK Parti ile MHP arasındaki ittifak görüşmelerini de değerlendiren Kurukız, “Önce ülkem diyen Sayın Genel Başkanımız bu ittifaka onay vermişse başımızın üstünde yeri vardır. Biz Türk Milliyetçileri olarak tamamımız ülke çıkarlarını düşünürüz. Bu ittifakın çok doğru olduğuna inanıyorum. Bugün Türkiye’de 15 Temmuz’u gördükten sonra, Suriye’deki operasyonlarda 7 düvelle mücadele verildiğini gördükten sonra ben AK Partiliyim, MHP’liyim, CHP’liyim demenin bir önemi yok. Bütün bu kirli oyunlar artık açık açık ortaya çıkmışken CHP’nin bile bu ittifaka katılarak destek olması gerektiğine inanıyorum. Türk Milliyetçileri olarak zamanı geldiğine sahada gerekeni yaparız. Hem Sayın Cumhurbaşkanımıza hem de Sayın Genel Başkanımıza sonuna kadar güveniyorum. İlçemizde referandum da birliği sağladık. Yerel ve genel seçimlerde de ülkücüler gereğini yapacaklardır.”
 
Yeniden aday olacak mı?
 
Başkan Refik Kurukız, yeni dönemde aday olacak mısınız sorumuza ise şöyle cevap verdi; “Ben kendim adayım diye hiçbir zaman ortaya çıkmadım. Partim ve büyüklerim, ‘sana güveniyoruz aday ol’ dediler oldum.  Zamanı geldiğinde bize hangi görev layık görülürse o görevden kaçmayız.”
 
Herkes Katkı Vermeli
 
Son olarak Şalpazarı için hayallerini anlatan Başkan Refik Kurukız, “Enerjim var. Kendime güveniyorum. Şalpazarı için büyük hayallerimiz var. Gezip gördüğüm yerlerden dersler çıkararak bunu nasıl ilçemde uygularım düşüncesi ile hareket ediyorum. Değişim ve gelişim sadece benimle olmaz. Bunda tüm Şalpazarlıların katkısı olması lazım. Turizm anlamında yatırımlar yapmamız lazım. Çok önemli doğal güzelliklere sahibiz. Sosyal alanlar oluşturmamız gerekir. Daha yaşanabilir bir Şalpazarı için yine söylüyorum birlik ve beraberlik şart. Ben Şalpazarı’na hizmet gelmesini istiyorum diyen herkesin böyle çalışan bir kardeşleri varken ona destek olmaları lazım.”dedi.
TUNCAY HACIFETTAHOĞLU