Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç geçtiğimiz 5 yılda Ortahisar’da çok sayıda projeyi hayata geçirdi. Yeni kurulan bir belediye olan Ortahisar’ı Türkiye ve Dünyaya tanıtacak projeler ve etkinlikler gerçekleştirdi. 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde yeniden başkan  oldu. Vatandaşların gönlüne taht kuran Ahmet Metin Genç geçmiş beş yılı ve gelecek 5 yılı anlattı. İşte Başkan Genç’in o röportajı:


 
Kendi Karnemi Kendim Sundum
 
TAKA: Seçimleri geride bıraktık, başkanlık koltuğuna yeniden oturdunuz. Trabzonluların gönlünde iz bıraktınız. Süreci bize anlatır mısınız? İnsanlara kendinizi nasıl sevdirdiniz?
 
AHMET METİN GENÇ: Öncelikle partimizin kuruluşundan bu yana Trabzon’da aktif siyasetin içerisindeyim. Yaptığımız görevler oldu, aday olduğumuz görevler oldu. 2001’den Trabzon siyasetinde görev aldık.  2014 yılında ki seçimlerde Ortahisar Belediyemizin kurucu başkanı olmak nasip oldu. Partimiz adına iddialar ortaya koyduk. İl başkanlığımız dönemleri oldu. Şehrimiz için güzel şeyler yaptık, yapmayı arzu ettiklerimiz oldu, yapamadıklarımız oldu. Benim için siyasetten geriye kalan en önemli şey, kavram; samimiyettir. Siyasetin sermayesi samimiyettir. Ben 18 yıllık Trabzon siyasetinde şuanda son seçimde de Cumhurbaşkanımızın bize ön gördüğü, talimatlandırdığı kelimelerin bir tanesi. Tevazu, samimiyet ve gayretle seçimimizin hedef kelimeleriydi. Bunun karşılığını halkımızda gördüm.


 
Yaptıklarımız Oldu Yapamadıklarımız Oldu
 
Yoksa ben bu 5 yılda koskoca Ortahisar Belediyesi’nin kurulumu ile kurumsallaşması ile uğraştım. Hizmeti kesintiye uğratmamaya gayret ettim. Yapabildiklerimiz, yapamadıklarımız oldu. Halkımızın karşına bu seçimde başkan adayı sıfatımla da çıktım. Bunları yapabildim bunları yapamadım diye kendimi anlattım. Kendi karnemi kendim arzu ettim vatandaşıma. Söz verdiğim her şeyi yapamadım çünkü. Sebepleri ile anlattım, bunun benim paylaşmış olmamdı önemli. Önemli olan halkımın karşınsa çıkıp ben bunları yapamadım demekti.


 
Yanıma Gelenlere Siyasi Tercih Sormadım
 
Belediye girdiğim andan itibaren belediyeye gelip görüşen hiç kimsenin siyasi tercihi sormadım. Zaten sormamam gerekirde ben bunu AK Parti İl Başkanı görevindeyken de sormadım. Sadece layık mı, güvenilir mi, yapar mı diye sordum. Bunu öncelemeye çalıştım. Belediyede de öyle bir yönetim anlayışı. Bütün muhtarlarımız ile beraber önemli bir mesaiyi birlikteliği içinde olduk. Muhtarlarımız siyasi görüşü farklı olabilir. Bütün muhtarlarımızın biz başkanımızla iyi çalıştık tekrar aday olsun diye imzası var. Tabi ki partimin aday sıfatı ile aday oluyoruz. Ondan sonra seçen, seçmeyen, oy veren vermeyen herkesin başkanı olarak görev yapmaya çalıştık.


 
Rehavete Kapılmadık
 
5 yıldır her yılda bir Sayıştay denetimine tabi oluyoruz. Bir bakanlık birde Sayıştay denetimi vardır. Çok şükür 5 yılın her yılında 1 lira kamu zararı çıkmadı. 1 lira da zimmet çıkmadı bir memuruma. Benim en büyük sermayem ve icraatım budur diyorum ben. Vazife yerine getir diyen görev veriliyor; ama birde belediyenin bütçesi emanet ediliyor. Bütün bunların totalinden bir şeyler yapmaya çalıştık. Bütün bunların toplumda oluşturduğu intiba var. Bunu zaten çıktığınız zaman gözlemliyorsunuz. Bu manada değerlendirdiğimiz de en kolay seçime girdik. Önceden gözlemliyordum. Bütün hemşehrilerime ulaşmaya çalıştım. O rahatlık bizi rehavete sürüklemedi.  Oyumuz yüzde 51,6’dan yüzde 59,6’ya çıktı. Yüz binin üzerinde Türkiye’de oy artıran en büyük 2. Belediye olduk. Bunlar önemli ve güzel şeyler.


 
Güzel Bir Yarış Geçti
 
Bu tercihin ve desteğin ilave getirdiği sorumlulukta var. Seçimde yarıştığımız adaylarımız ve partilerimize de teşekkür ediyorum. Güzel bir yarış geçti. Herkesin bunda payı var. Benimde payım olduğunu düşüyorum. Adaylığımızdan sonra siyasi partilerimizin tamamını ziyaret ettik, başarı diledik. Hepimiz bu şehirdeyiz. Neticede demokrasiyi de savunuyorsak güzel geçti.


 
Daha Güzelini Yapalım
 
Yeni dönemde de yeni yönetim anlayışı ile bizde biraz bilgi tecrübe sahibi olduk.  Şehrimizin zaten vakıf olduğumuz bütün dokusuna daha da vakıf olduk. Kıymetli bir Büyükşehir Belediye Başkanımız geldi. Orhan Fevzi Bey’e teşekkür ederiz, şehrimize hizmet etti. Bu dönem Cumhurbaşkanımızın tensibi ile yeni bir başkanımız geldi. Bu mana da yeni dönemi de ciddi bir kazanım olarak değerlendireceğiz. Beklentinin farkındayız. İyi bir ahengimiz, dostluğumuz var. Yöneticilerin birlikte uyumu çok çok önemli. Bunu da gözlemledik bu dönemde. Onun için biz de kurumsallaşmamızı tamamlamış bir belediye olarak Büyükşehir Belediye Başkanımızın yönetim anlayışı ile birlikte yöneteceğiz.  Çünkü benim bir kısım projelerimizi Murat Başkan kendi dosyasına aldı. Onun bir projeleri de benim kitapçığım da var. Bu şehri Allah yönetmeyi nasip etti hep birlikte bir şeyler yapacağız. Daha güzelini yapmaya çalışalım.


 
Ankara’da Ki Gücümüzü Trabzon’a Taşıyacağız
 
Trafik sorunumuz var. Birlikte el atalım bu soruna. Yeni dönem de bu mana da umutluyum. Birlikte uyumla başkanımız ile birlikte yöneteceğiz. Ankara’da ki dinamik gücümüz de Trabzon’a taşıyacağız. Buna mecburuz. Bakanlarımızla milletvekillerimizle bu adımları şehrimiz adına atmak zorundayız.  Trabzon Türkiye’nin önemli bir şehridir. Turizmde de sayılı şehirlerden oluyoruz. Turistlerin Karadeniz ve Trabzon’a yönelimi var.


 
Tünel Akvaryum Değer Katacak
 
TAKA: Vaatleriniz aranızda olupta ekonomik nedenlerin etkilediği biraz öteleyeceğiniz projeniz var mı?
 
AHMET METİN GENÇ:  Devam edenleri bitirmemiz kazım. Tünel Akvaryum devam ediyor, Çömlekçi’yi bitirmemiz lazım. Biz istiyoruz ki aynı anda Çömlekçi yürüsün, Tabakhane yürüsün ama mevcut koşullarda el vermiyor. Tünel Akvaryumun tünelini kendi imkanlarımız ile bitirdik. Bundan sonra ki süreçte kalan bir kısım imalat var. Onun dışında ki düşüncem yap-işlet-devret şeklinde. Ekstra bir para harcamayacağız. Türkiye’deki tünel akvaryumları gözlemledim. Üzerinde fazla durduk bu projenin. Araplar şehre geldiğinde, her şeyden önce bizim vatandaşlarımız. Bütün deniz canlılarının içinde olduğu bir proje çok güzel. Turistler kalabalık geldiğinde bu tür yerleri talep ediyorlar. Tamamlayacağız inşallah. Belediye binamız bitti. Yanında ki projeyi de bir an önce bitirip hayata geçirmek istiyorum. Orada çok fazla bir yükümüz olmayacak. O kendi kendini dönüştüren bir proje oldu. Ekstra bir yükümüz yok.


 
Belediye Binası Tamamlanıyor
 
Bununla ilgili yapılan eleştirileri de anlıyorum. Yüksek yapacaktık büyük olmayacaktı yada öyle yapacaktık. Yükseği tercih etmedik. Bina daha bitmedi bitince bakacağız. O görüntülerin hepsinin üzerine ahşap işleme geliyor. Projede var. Ben de tarihi alana bakıyorum. Orası Pazar kapıdır, şehrin ticari merkezidir. O Dokuya uygun ama mimari olarak da. Orası güzel olacak. Meydan da boğuluyoruz. Kalabalığı dağıtmak istiyorum. Dış cepheler ile ilgili çalışmalar devam ediyor.


 
Mağmat’ta Proje Hayata Geçiyor
 
Mağmat’ta da çok önemli, resmi aşamaları tamamladık, ihale aşamasına geldik. O da yap, işlet, devret ile olacak bir proje. Mağmat’ta herkese hitap eden yaşam alanlarını oluşturduk. 4 etapları proje hazırladık. Sportif alanlar, sosyal donatılar, yaşam alanları var. Oraya giden istediği sporu yapacak. Konaklama alanları olacak. Şuan yatırımcı bulmamız lazım. Bu projeyi takip eden uluslararası yatırımcılar var. Kuveytli, Katarlı firmalar var. Görüşüyoruz, geldiler bilgi aldılar. Dönüşüm projelerini belediyenin kendi imkanları ile yapabiliriz. Bunu yönetmek ve takip etmek lazım. Pelitli’de Afet evler var, çok güzel manzara var çok kötü durumda. 1 Nolu Erdoğdu aynı şekilde buralarda kendimiz çalışabiliriz. Boztepe’ye seyir terası sözümüz var. Birde alttan kiliselere giden, mağaralara giden yolu ahşap bir gezinti yolu yapacağız. 2 tane iskele parkı projemi var 1 tanesini kesin yapacağız, denize doğru. Hatta birinin adı Defne diğeri Karayemiş.
 
Denizle İç İçeliğimizi Zenginleştirmemiz Lazım
 
Sahilde kumsalımız yok, denize girilecek bir alan yok. Tespit ettiğimiz böyle bir alan var. Denizle iç içeliğimizi zenginleştirmemiz lazım. Bir arkeoloji müzesi sözüm var. Basın sözüm var. Bunları kazandırmak istiyorum. Ortahisar Belediyesi olarak ben murat başkana teklif ettiğimde o da isabetli görüp kendi programına aldığı büyük sanayi sitemizi artık rehabilite etmemiz lazım. Nakletmemiz lazım.  
 
Demiryolu ile ilgili, ulaşım ile ilgili başkanımızın gündeminde bizim de desteklediğimiz Maraş Caddesi, Gazi Paşa traparklar bunları bütüncül bir gözle ulaşıma dair ve bir plan dahilinde ele almamız lazım. Demiryoluna bismillah denildi. Çevre yolu ile ilgili ben iyimser konuşamıyorum. Kanuni Bulvarını ivedilikle bitirmemiz lazım. Çukurçayır bizim en önemli yerleşim alanlarımızdan bir tanesi. Orası boğuluyor.  Güney Çevre Yolu ile ilgili görüşümü Bakanımız Cahit Turhan ile paylaştım. Biz Güney Çevre Yolu alalım şu kadar bir maliyet diyelim getirelim demek değil. Bu çok yüklü bir maliyet.  Kesit kesit başlayalım. O da en yoğun alan neresi ise oradan vuralım. Böyle bir proje kesitleri halinde daha iyi olur. Ama Kanuni Bulvarı’nın bitmesi şart.
 
Bakış Açımız Farklıydı
 
TAKA: Büyükşehir Belediyesi ile bir uyumunuz olduğunu görüyoruz. Orhan Bey ile olmadı galiba. Benim de bu konu ile ilgili eleştirilerim olmuştu. Orhan Beyi şehir de pek sevemedi. Kendisine de bunu sordum. Üzgünüm dedi.  Lezzetli çalışamadınız…
 

AHMET METİN GENÇ: Daha hayat kazanmadan benim belediyem hakkında çeşitli kararlar verildi, zorlandım onların dönüşümünü sağlamakta. Ben Trabzon Belediyesi’nden borç devralmadım ama belde belediyelerinden 14 Milyon Borcu almama rağmen belde belediyelerinin binalarını almışlar elimizden. 6 ay uğraştım onları geri almak için. O zorlukları yaşadık. Elbette Orhan Bey ile kişisel bir sorun yaşamadık, olmadı, olmazdı. Ama yönetim anlayışımız, bakış açılarımız farklıydı. Mevzuatlarda çatışmaydı. Mevzuatların değişmesi lazım. Bu sistem yönetmiyor. Geriye uyumlu bir yönetim anlayışı kalıyor. İnşallah bu dönem daha iyi olacak.
 
Her zaman Vatandaşlarımızın Yanındayız
 
TAKA: Başkanım bütün vatandaşlar size kolay ulaşabiliyor mu?
 
AHMET METİN GENÇ: Bu günlerde bekleyen 50-60 tane vatandaşımız var. Önümüzde ki hafta görüşeceğiz. Hepsi kaydımız altında. Cuma günleri mutlaka dışarıdayım, vatandaşlarımız ile birlikteyiz. Siyasetçinin iyi günde kötü günde halkın yanında olması lazım. Bu projelerin çok üstündedir. Cadde de sokakta olmalıyız. Bizi diyoruz ki hem hizmette olalım, hem halkımız ile birlikte olalım. Halk günlerini de yapacağız.
 
Kültür Ve Sanat Çok Önemli
 
TAKA: Trabzon’da sanatçılarla bir toplantı yapsanız… Sorunları konuşalım. Ne düşünüyorsunuz?
 
AHMET METİN GENÇ: Çok doğru, geçen dönem sivil toplum buluşmaları diye başlattık ama lokal düzeyde. Yapılabilir böyle bir toplantı yapacağımda. Kültür ve sanat şehrimiz için çok önemli.
HARUN YAVRUOĞLU