Çalıntıysa Gelip Alsınlar 

İlk kez Taka Gazetesi’nin duyurduğu 1966-1967-1968-1969 yıllarına ait Trabzonspor’un Karar Defterleri’nin Ata Müzayede tarafından satışa çıkarılmasının yankıları devam ediyor. Önceki gün Trabzonspor’un açıklamasının ardından sessizliğini yine Taka Gazetesi’ne bozan Ata Müzayede yetkilileri zehir zemberek açıklamalarda bulundu. Trabzonspor’un “evraklar çalıntı” açıklamasını reddeden müzayede yetkilileri, evraklar çalındıysa kolluk kuvvetlerine çalıntı tutanaklarıyla gelindiği taktirde bu eserleri kulübe vermekten başka bir şanslarının olmadığını ifade ederken aksi taktirde kurumlarına karşı kara propaganda yaptıklarını vurguladı. 

Başkan Ağaoğlu’yla Görüştük 

Eserlerin müzayedeye çıkmadan 5 gün önce Başkan Ahmet Ağaoğlu’na ulaştıklarını dile getiren yetkililer, “Müzayede başlamadan dört gün önce bizzat başkana kendim bildirdim. Kendisine fotoğrafları ve içeriklerini tek tek attım. Başkan “ilgili fotoğrafları da atar mısınız?” dedi, attık..4 gün boyunca bekledik. Herhangi bir cevap alamadık sonrasında başkana tekrar mesaj attım ve cevap alamadık. İlgilenmediği netleştirdikten sonra müzayede çıkardık” ifadelerini kullandı. 

Trabzon’un Kanaat Önderlerinin Haberi Var 


Bu eseleri müzayedeye çıkarmadan önce sadece Başkan Ağaoğlu ile sınırlı kalmadıklarını da dile getiren müzayede yetkililer, “Bu eserlerden Trabzon’un kanaat önderlerinin hepsinin haberi var. Karar defterlerinin içerisinde imzası olan dönemin yetkililerinden vefat edenlerin ailelerine kadar aradık. Bakın biz de böyle bir eser var ilgilenir misiniz aksi taktirde biz bunları müzayedeye çıkacağı bilginiz olsun dedik. Ya gri dönüş olmadı ya da ilgilenmediklerini ifade ettiler. Keza biz sadece Trabzon’daki kişileri değil İstanbul’daki nüfuzu kuvvetli isimlere de ulaştık. Ancak onlar da ilgilenmedi” dedi. 

Trabzonspor tarihi bu kadar basit mi?

Evrakların kesinlikle çalıntı olmadığının altını çizen yetkililer, “Trabzonspor’un herhangi bir arşiv kaydı, herhangi bir tutanağının çalındığına dair hiçbir kaydı yok. Bu evraklar bundan 35-40 sene önce tasvip edilip dışarı, çöpe atılmış evraklardır. Trabzonspor tarihi bu kadar basit mi ki çöpe atıyorsun. Ya da sorgulamıyorsun. Sonra kalkıp bizi tehdit ediyorsun.Bu eserlerin yerinin kulüp olduğunu bizler de bilecek kadar donanıma sahip insanlarız. Ancak bular bizim elimize kadar gelmişse burada Trabzonspor tarafından takip mekanizmasının yeteri kadar işlemediği görülüyor. Şimdi ben sormak istiyorum. Trabzonspor’a gönül vermiş taraftarları bu derece üzmeye bu yöneticilerin ne hakkı var? 


Kulübün Namahremi 

Açıklamalarına devam eden müzayede yetkilileri, “geçmişine sahip çıkmazsan, bunları çöpe atarsan, insanların ticari itibarını zedelersen, bunu sonu nereye varacak bilemiyorum. Yeniden ifade ediyorum ki bunlar kulübün namahrem şeyleri, bunları kimsenin görmemesi gerekir bu tür evrakların Trabzonspor müzesinde olması gerekir ifadelerini kullandım Hatta Trabzonspor Müzesini de aradım, eserler müzayedeye çıkmadan ilgilenmediler. Adamlar çöpe gitmesin diye senin kıytırık köşedeki tarihi saklıyor, ben bütün herkesi arıyorum bakın bunu alın sahip çıkın diyorum bize dönüş yapmıyorlar sonra insanları kışkırtıyorsunuz. Yahu bu vicdanlı bir şey mi” dedi. 

Tehdit Ediliyorum 

Tehdit edildiklerini de ifade eden yetkililer, “Sürekli telefonlar alıyoruz. Günde 100 kişiyle görüştüğümü bilirim. Yöneticiler arayıp yok oraya adamları yığacağız gibi tehditlerde bulundular. Yahu ben kaç kez yetkilileri aradım hepsinin bilgi belge dokümanları var. Bu eserlerin müzenizde olup olmadığınızdan bile haberiniz yokken size haber vermemize rağmen ilgilenmemişseniz ben daha ne yapabilirim. Siz sahip çıkmıyorsanız, biz ne yapalım. 

Kurumum Zedelendi 

Açıklamalarına devam eden yetkililer, “Diyelim ki evraklar çalındı. El koysunlar o zaman. Kamera kayıtları veya görselleri varsa alsınlar kolluk kuvvetlerini gelsinler. Ellerinde hiçbir şey yok. Trabzonspor tarihi bitpazarına düştü ve biz oradan aldık da sakladık bunları. Trabzonspor yöneticileri siyasi güçlerini kullanarak da gelebilirler. Ancak aklıselim bir avukat çıkıp der ki “kardeşim beyanat nerede, kaydın nerede.. Bunlar kaç yıllık eser o zaman siz ne yapıyordunuz?” derse ne yapacaklar. Ya da savcı bana sorduğunda bunları nereden aldı diye cevabını pazardan aldım olarak verirsem bir görüntü kaydın var mı? Basit argümanlar kullanarak hem şahsımı hem kurumum zedelendi. Bu tarz bir evrak çalınabilir mi? Biraz vicdan, lütfen biraz vicdan” ifadelerini kullandı. 
Editör: TE Bilisim