Olağanüstü genel kurulla yönetime geldiklerini hatırlatan Ağaoğlu, "Kulübü olağanüstü noktaya getiren en önemli sorunlarından birisi, profesyonel takımımızın şu an ligde 5. sırada olması. Bana göre hiç hak ettiği yerde değil. Oynadığı futbol da orayı hak etmiyor. Daha yukarılarda olması lazım. Başarılı mı değil. Şampiyonluğa oynuyordu. Şampiyonluktan uzaklaşınca, 950, 937 milyon civarında borç... Faiz arttığı için rakam vermek mümkün değil. 930 milyonluk borç ortaya çıkınca olağanüstü genel kurul kararı alındı." diye konuştu.

Kulübün birikmiş çok borcunun bulunduğuna dikkati çeken Ağaoğlu, şunları kaydetti:

"Zor ve olağanüstü şartlarda göreve geldik. Kulübün en önemli sıkıntısı mali sıkıntı. Birikmiş çok ciddi borç var. Gelir tamamen temlikli. Zaten kulübün gelirlerinin neredeyse yüzde 80'i faize gidiyor. Kredilerin, birikmiş borçların, vergi borçlarının, SGK borçlarının faizi var. Çok ciddi kredi borcu var. Oyunculara birikmiş borç var, çeşitli alacaklılara borç var, menajerlere borç var. Onların bir şekilde çözümlenmesi lazım. İki haftadır onlarla uğraşıyoruz.

 Yüzümüzü daha henüz başka taraflara çeviremedik."

Kulübün birikmiş çok borcunun bulunduğuna dikkati çeken Ağaoğlu, şunları kaydetti:
"Zor ve olağanüstü şartlarda göreve geldik. Kulübün en önemli sıkıntısı mali sıkıntı. Birikmiş çok ciddi borç var. Gelir tamamen temlikli. Zaten kulübün gelirlerinin neredeyse yüzde 80'i faize gidiyor. Kredilerin, birikmiş borçların, vergi borçlarının, SGK borçlarının faizi var. Çok ciddi kredi borcu var. Oyunculara birikmiş borç var, çeşitli alacaklılara borç var, menajerlere borç var. Onların bir şekilde çözümlenmesi lazım. İki haftadır onlarla uğraşıyoruz. Yüzümüzü daha henüz başka taraflara çeviremedik."

"Yol yok"

Geçmişten örnekler veren Ahmet Ağaoğlu, "Yol yok. 2000 veya 2001'de Özkan Sümer başkanlığında göreve geldiğimizde ikinci başkandım. Kulübün o zamanın parasıyla gerçek borcu 45 milyon dolardı. 24 Ocak ekonomik krizinin yaşandığı süreçte böyle bir tabloyla karşı karşıya geldik. Biz yönetimi bıraktığımız zaman Fatih Tekke'si, Aurelio'su, Gökdeniz Karadeniz'i çok iyi kadro yapılanması vardı. Zaten o sene sonunda Türkiye Kupası'nı aldık. Takip edilen sene Türkiye Kupası'nı yine aldık. 2004'te şampiyonluğa oynadı. 7,5 milyon dolar borçla bıraktık. Mevcut borcun yüzde 75'ini ödeyerek, borcu 7,5 milyon dolara indirip, ciddi oyuncu kadrosuyla bıraktık. Gökdeniz 8,5 milyon avroya, Fatih Tekke 10 milyon dolara gitti. Zaten bir futbolcu bütün borcumuzu karşılıyordu." ifadelerini kullandı.
 
O dönemdeki yönetimin kafa yapısının gelir gider dengesini sağlamak olduğunu anlatan Ağaoğlu, "Ekonomik sıkıntı yaşamadığınız zaman, kafanız orada olmadığı zaman daha rahat oluyorsunuz. Burası ticari müessese değil aynı zamanda futbol kulübü. Futbolun temel prensiplerinden biri de konsantrasyon. Oyuncu veya teknik adam konsantrasyonu olarak değerlendirmeyin. Yönetici olarak da hedefiniz neyse ona göre konsantrasyonunuz olacak. Borçlarla, ihtarlarla, hacizlerle, UEFA'dan gelen uyarılarla ve cezalarla, FIFA'dan gelen cezalarla uğraşırsanız, kafa oradan uzaklaşmaya başlar." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de kulüplerin, gelirini artırdıkça borçlanmayı da o oranda yükselttiğini vurgulayan Ağaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O dönemde naklen yayın gelirleri 1 milyon dolardı, borçlanma 3 milyon dolar oluyordu. Şimdi 10 milyon dolar alıyorsunuz, 30 milyon dolar borçlanıyorsunuz. Hatta 3-4 katı borçlanıyorsunuz. Bu değişmeyen bir grafik. Gelirler arttıkça Türk futbolunda borçlanma 3-5 katı oluyor. Trabzonspor'un borcu yıllık gelirinin 7 katı, başka bir şey söylemeye gerek yok. Sadece naklen yayın geliri değil, stat geliri var, ürün satışı var, sponsorluk var. Hepsini üst üste koyduğunuz zaman 130 milyon lira, borcunuz 1 milyar liraya çıkmış. Keşke bu gelirler artmasıydı. Türk insanın yapısında da var. Aylık kazancımızın iki üç katı borçlanma gibi yapımız var."

"Borcun bir iki sene içinde ödenmesi mümkün değil"

Ahmet Ağaoğlu, borcun 1 milyar liraya yakın olduğunu hatırlatarak, "1 milyar borcun bir iki sene içinde ödenmesi mümkün değil. Gelirler dengesinden bahsettiğimde 'neden borçlanmadan korkuyorsun' diye eleştiri alıyorum. Futbol bir endüstri. Hangi endüstri olursa olsun ürünü olması lazım. Futbolun da ham maddesi olmalı." şeklinde konuştu.

Trabzon'da her çocuğun futbolcu doğduğunu belirten Ağaoğlu, "Her çocuk futbolcu doğar. Çok iyi futbolcu olur, yetenekleri sınırlıdır, benim gibi, başka yönlere yönelir. Böyle coğrafyada yaşıyorsak, zaten sizi başarıya taşıyan, şampiyon yapan o kentteki ham maddeyse, o zaman onu kullanmak zorundasın." değerlendirmesinde bulundu.

Gelir gider dengesini bozmayacak şekilde her türlü takviyenin yapılabileceğini anlatan Ağaoğlu, şunları söyledi:

"Ayrıca Trabzonspor takımının bir oyun karakteri vardır. Yemeği hızlı yiyen, horonu hızlı oynayan, hızlı konuşan bir kentin insanları öyle orta oyunu gibi futboldan zevk almaz. Mücadeleci, yıpratıcı, hırslı, galibiyeti arzu eden, mağlubiyete tahammülü olmayan futbolu tribüne yansıtırsa, Trabzonspor seyircisi o takımın mağlubiyetini de bağrına basar. Orta sahada top kaybedeceksiniz döneceksiniz arkanızı 5-10 metre gideceksiniz, yok öyle şey."

"Bağış kampanyasına 6-7 saat içerisinde 100 bin lira geldi"

Trabzonspor'un Anadolu'da önemli bir taraftar kitlesine sahip olduğunu aktaran Ağaoğlu, şunları kaydetti:

"Bu kulübe Anadolu'dan gönül verenler, Trabzonspor'un arka arkaya elde ettiği şampiyonluklar ve Türk futboluna kazandırmış olduğu ilgiyi çok iyi analiz eden insanlardan oluşuyor. Bunun içinde her bölgeden insanlar var. Bunlar Trabzonspor'a çok farklı bakıyorlar. Trabzonsporlu olmak için Trabzon'da doğmak gerekmiyor. Bu dinamiği kullanarak, bu ekonomik sıkıntının içinden çıkacağız. Bağış kampanyasına 6-7 saat içerisinde 100 bin lira geldi. Böyle bir taraftar yapısı olan kulübün bu ekonomik sıkıntının altından kalkmaması mümkün değil. İstanbul'da 62 bin seyirciye hangi takım oynadı? Trabzonspor'un başkanı olarak benim en büyük gücüm camiam, taraftarım. Bu düşünce yapısına sahip taraftarla her türlü güçlüğü aşarız."

"Eskiye falan dönmüyoruz, gerçeğe dönüyoruz"

Ahmet Ağaoğlu, taraftarları kulübün içine çekerek sorumluluk almalarını sağlamaları gerektiğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dışarıda, 'Şunu da alsınlar, borç yiğidin kamçısıdır' şeklinde konuşuyorlar, biraz içeriye çektiğiniz anda sorumluluk almaya başlıyorlar. 'Niye alsınlar, o kadar paramız var mı?' diyorlar. Doğru gündem oluşmaya başladığı zaman bakış açısı da sağlıklı olmaya başlıyor. Yönetimleri en fazla etki altına alan şeylerden biri taraftar beklentisidir. Taraftarı doğru bilgilendirmek ve yönlendirmek de yönetimlerin görevidir. Gerçekleri taraftarlara anlatmak zorundasınız. Geldiğimizde bunu anlattık. Borcumuz bir milyar lira, bunu kimse de ödemez. Kimse hayal görmesin. 10 milyon dolardan nasıl 250 milyon dolar seviyesine çıktı? Sportif başarı da gelmedi. Geriye dönük baktığımız da 3-4 senede 72 futbolcu almışız. Bu mu başarıya giden yol. Denendi ama olmadı. Olmadığı yerde artık radikal bir karar almak zorundasınız. Eskiye falan dönmüyoruz, gerçeğe dönüyoruz. Futbol bu kentin genetik yapısında var. Oturacaksın yüksek kaliteli kömür madeninin üzerine ama bunu kullanmayacaksın, gidip Güney Afrika'dan düşük kaliteli kömür getireceksin..."

"İstanbul takımları her zaman önünüzde olurlar"

Trabzonspor Kulübü Başkanı Ağaoğlu, futbolcuların birçok açıdan bordo-mavili takım yerine İstanbul takımlarını tercih ettiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"İstanbul farklı bir şehir. Performansı ve kariyeri iyi bir yabancı futbolcuya yöneldiğinizde İstanbul takımları da yönelmişse her zaman sizin önünüzde olurlar. Bunun birçok nedeni var. Bunun içine sosyal hayatını, aile yaşamını, çocuğunun eğitimini ve ulaşımı koyabilirsiniz. Trabzon'da futbolcu iki günlük tatilinin bir gününü zaten yolda geçirir. Bir İtalyan futbolcu İstanbul'dan Roma'ya iki saate gidebilir ama Trabzon'dan gitmesi 6 saat sürer. Bir de İstanbul'da sürekli vitrindeler. Sürekli vitrinde kalarak marka değerini yukarıda tutarsın. Bu her sporcu için geçerlidir. Spor sayfasında gündemde değilsen, Nişantaşı'nda iki tur atar ertesi gün magazin sayfasında gündemde olursun. Marka değerini belirli bir yerde tutuyor. Trabzon'da çıktı meydanda iki tur attı, nerede gündem olacak bu sporcu? Bütün bunların hepsini değerlendirdiğiniz zaman İstanbul kulüplerinden iki adım geridesiniz."

"Söz verdik, ihtar çektiler"

Ahmet Ağaoğlu, göreve geldiklerinde futbolcularla alacaklarının ödenmesi konusunda toplantı yaptıklarını vurgulayarak, "Futbolculara alacaklarının 15 Mayıs'a kadar ödeneceğine dair söz verdik, 6 yabancı futbolcu alacaklarının 30 Nisan'da ödenmesi konusunda ihtar çekiyor. 'Ben Trabzonspor'un kaptanıyım, bir başka takımın kaptanın arasında sahaya çıkmam' diyen bir futbolcu yapısından gelmiş olduğumuzu futbolcu yapısı bu. Herkes futbolcuların profesyonel olduğunu ve para için oynadığını söyleyebilir ama karşılarında yönetimin verdiği bir söz var. Bu 15 günlük tahammülsüzlük neyin nesi oluyor. Bu futbolculara 30 Nisan'da paralarını vereceğiz." şeklinde görüş belirtti.

"Sürdürülebilir ilişki için UEFA'yı ikna etmeliyiz"

Mart ayında FIFA tarafından bir dönem transfer yasağı verilen bordo-mavili kulübün başkanı Ağaoğlu, UEFA ve FIFA ile görüşmelerinin devam ettiğini belirterek, "UEFA ve FIFA ile yaşadığımız sıkıntılar belli. Bu sıkıntıların hepsi borçlardan kaynaklanıyor. Birini hallediyorsunuz, arkadan borç üstüne borç geliyor. Borçlar dalga dalga gelince UEFA'da, 'Ne oluyor kardeşim' diyor. Anadolu'da bir söz vardır: Bir hatır, iki hatır, üçüncü de vur yatır diye. İşimiz o kadar kolay değil. UEFA'ya gerçekçi bir mali disiplin tablosu sunacağız. Bunu onlara çok iyi anlatmamız gerek. Sürdürülebilir ilişki için UEFA'yı ikna etmeliyiz. Ciddi bir süreç yaşıyoruz. Yoğun çaba harcıyoruz. Transfer yasağı olan bir kulübüz. Borcumuzu ödemediğimiz için cezayı yedik. Yasak ortadan kalkmadı." ifadelerini kullandı.

Trabzonspor'un şartlar ne olursa olsun hiçbir zaman zirve yarışının dışında kalmayacağını vurgulayan Ağaoğlu, "Zirveye oynuyorsanız, elinizin rahat olması lazım. Sağdan soldan kilitlendiğiniz zaman fazla hareket edemiyorsunuz. Manevra yapma kabiliyetinden yoksun kalıyorsunuz. Seçenek olması lazım. Kadrodaki bazı futbolcuların maliyeti çok yüksek, bazılarının ise düşük. Bazı oyuncuların ruhlarını okşamaya çalışıyoruz ama bakıyoruz ki 5 gün sonra ihtarname veriyorlar. Ben bu oyuncularla nereye gideceğim Allah aşkına." diye konuştu.

"Dengeyi sağlamak zorundayız"

Ahmet Ağaoğlu, sezon sonunda maliyeti yüksek oyuncularla maaşlarını düşürme konusunda görüşme yapacaklarını aktardı.

Takım içi disiplini sağlayabilmeleri için bunu yapmak zorunda olduklarını anlatan Ağaoğlu, şöyle devam etti:

"Beşiktaş'ın daha önce yaptığı gibi yüksek maliyetli oyunculara durumu anlatacağız. Onlara siz biraz ücreti aşağıya çekin, biz de biraz çıkalım ve ortak bir yerde buluşalım diyeceğiz. Bu, kesinlikle yapılacak. Bu, takım içi ücret disiplininin sağlanması açısından önemli. Performansları birbirine eşit futbolcular arasında 1'e 10, 20 ve 50 fark olmamalı. Takım futbolu bu. Takım futbolunu efektif hale getirmek için her şekliyle dengeyi sağlanmak zorundasınız."

"Muharrem Usta ile teklifini görüşüyoruz"

Ağaoğlu, kendisinden önceki başkan Muharrem Usta'nın döneminde transfer edilen yüksek maliyetli yabancı oyuncuları satarak kulübe kaynak aktarma teklifini görüştüklerini belirtti.
Muharrem Usta'nın sorumluluk alarak tasarrufun içine girme niyetinin olduğunu dile getiren Ağaoğlu, "Bununla alakalı olarak Muharrem Usta ile görüşüyoruz. Kendisinin bir teklifi var. Bir şekilde yüksek maliyet içeren oyuncularla alakalı. Bunu açıkça ifade etti. Şu anda hala kendisiyle konuşuyoruz. Ama henüz neticeye varılmadı." değerlendirmesinde bulundu.

Bordo-mavili kulübün yönetici, kulüp ve oyunculara birikmiş borçlarının olduğuna dikkati çeken Ahmet Ağaoğlu, şunları kaydetti:

"Yanılmıyorsam yönetici alacakları 70 milyon lira. Milan Kulübüne Sosa ve Kucka'nın transferlerinden dolayı 10 milyon avro borç var. Dosya da FIFA'ya gitmiş. Aynı şekilde Çin kulübüne Burak Yılmaz'ın transferinden kaynaklanan yanılmıyorsam 3 milyon avro civarı bonservis borcu bulunuyor. Bu borcun bir miktarı ödenmiş. Birer milyon avrodan gidersek 3 oyuncunun menajerlerine 3 milyon avro borç var. Bunların dışında birikmiş oyuncu borçlarımız var. Bunların kısa süre içinde ivedilikle halledilmesi gerek. Olası cezaların önüne geçmemiz ve UEFA lisansı almamız gerek. Hadi ondan da vazgeçtik, Türkiye Futbol Federasyonundan lisans almamız için ödememiz gereken paralar bunlar."
 
Editör: TE Bilisim