“Devrim Yaptık”

Karaman, “İlk yarı için söylüyorum. Puan sıralamasında ligi iyi bir yerde bitiremedik. Ama Rizespor takımı bu sezon Türkiye’de birçok takımın yapamadığı ilkleri yaptı. Yönetimsel olarak, teknik adamıyla, transferiyle farklı bir strateji uyguladı Rizespor. Önce sahasını modernize edip Dünya standartları haline getirdi. Takımın yaş ortalamasını 24,5’e indirerek bir devrim yaptı. Transferde daha çok genç oyunculara yöneldi. Bunun yanı sıra kulüp ekonomisini gelir ve gider dağılım dengesini bu sene daha çok sıkı bir denetim altına aldı. 

“Oyunu Sonuca Yansıtamadık”

Tabi bu bizi bayağı sarstı. Nerede sarstı? Özellikle ilk yarıda almamız gereken iki ana hedef oyuncusunu alamadık. Bunda değişik şanssızlıklar yaşadık. Önce darbenin olması. Darbeden en çok etkilenen takımlardan biriyiz. Bazı istediğimiz oyuncuların tercihleri olmadı. Bazılarında da biz kendimiz hata yaptık. Bunu da itiraf etmemiz lazım. Ama bu hatayı yaparken de tamamen kulübün ekonomisini, geleceğini düşünerek hareket ettik. İlk devre oynadığımız maçlarda çok başarılıydık. Oyun olarak fiziksel olarak, oyun disiplini olarak, pozisyon olarak iyi bir performans gösterdik ancak bunu sonuca yansıtamadık. Bazen futbolda kaliteli ayak, kaliteli isim, takım kalitesini arttırmak çok önemli bir faktör. Bunun eksikliğini iyi oynayıp da kaybettiğimiz maçlarda hissettik.

“Bu Seneyi Atlatmalıyız”

İkinci yarıya başlarken Alanya ve Antep galibiyetleri bizi biraz rahatlattı. Aslında Konya’yı da yenebilirdik. 2-1 mağlup olduk ama ilk 45 dakika içeri 3-1 galip girebilirdik. İçeride oynadığımız Karabük maçı da çok önemliydi. Şu anda 19 puandayız. Genelde baktığınız zaman çok farlı şeyler isteyebiliriz. Rizespor gelişmekte olan bir takım, iyiye giden bir takım. Bu seneyi sıhatli atlatmak zorundayız. 

Taraftar Maça Neden Gelmiyor?

Taraftarların maçlara gelmemesiyle ilgili düşüncelerini aktaran Karaman, “Taraftarı niye maça gelmiyorsunuzdan çok biz bu taraftarı niye maça getiremiyoruz? Sorusunun cevabını bulmalıyız. Biz taraftarı maçlara nasıl getirebiliriz? Bunun çalışmasını yapmalıyız. İyi takım, tempolu ve hedefe oynayan, heyecan yaratan bir takım olmalıyız. Geçen sene tarihinde ilk defa yarı final oynayan bir Rizespor, Galatasaray maçına çıkacak bir bakıyoruz tribünler bomboş.  Maça başlamadan heyecanı kaybediyorsun. Bu işin uzmanları bunun sebeplerini bulup çözmeli. Benim görevim teknik adamlık. Bu başkaları tarafından çözülmesi gereken bir konu. Niye Konya taraftarı tribüne gidiyor. Başakşehir de son yıllarda taraftar desteği artan takımlardan biri haline geldi.

Yusuf Yazıcı Avrupa’nın Yeni Örneği

Biz Rizespor olarak genç bir takım kurduk. Geliştirmeye çalışıyoruz. Bunun sancılarını çekiyoruz. Transferin son günü belki iyi bir 10 numara alamadık ama iyi bir 8 numara aldık. Bugün futbol artık üç 8 numaraya gidiyor. Trabzonspor’da genç oyuncu Yusuf Yazıcı var. Aslında Yusuf, 8 numaranın yeni örneklerinden, Avrupa’nın yeni örneklerinden biridir. İddialı söylüyorum. Milli takımlar düzeyinde o 8 numarada çok farklı bir rol oynayacak yeni bir taktik, yeni bir futbolcu modeli getirmiştir. O nedenle Yusuflar çoğalmalı. Belki var ama antrenörler cesaret edip oynatamıyor. 

Hakem Çalıştırıcıları Neden Eleştirilmiyor?

“Video hakem uygulamasına yüzde 100 katılıyorum. Kesinlikle bu uygulamaya geçilmeli. Bu uygulama aynı zamanda hakemlerin saha içindeki duruşlarını da geliştirecek. Onlar da maçlara daha iyi hazırlanacak. Ama benim üzerinde durduğum konu hakemleri çalıştıranlar. Yapılan hatalarda fatura hakemlere kesiliyor. Neden hakemleri çalıştıranlar eleştirilmiyor. Takım kötü sonuç aldığı zaman hedefteki isimler teknik adamlar oluyor. Ancak futbolcuyu kimse eleştirmiyor. Diğer tarafta hakemler çok bariz hatalar yapıyorsa onları çalıştıranlar da eleştirilmeli.” 

“Antrenör Takımı Olunmalı”

Bugüne kadar birçok büyük takımla ismi anılmasına rağmen bir türlü çalışma imkanı bulamamasıyla ilgili değerlendirmede bulunan Karaman, “Burada bir cümle kursam Türkiye’de patlama yapar ama kurmayacağım. Bazıları daha önce kurdu. Ama artık model o değil. Artık model çalıştığın takımı büyük takım yapmak. Ben Çaykur Rizespor’u büyük takım yapacağım. Bakın Konya’ya. Aykut Hocanın gelecek sezon ayrılacağını duydum. Konya bir antrenör takımı kimse kusura bakmasın. Cesaretli olalım arkadaşlar, herkese sesleniyorum. Amaç birbirimizi kırma değil. Orada ben bir antrenör takımı görüyorum. Bir antrenörün çalıştırdığı bir takım görüyorum. 
 
Editör: TE Bilisim