Genel Kurula Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra, Kuruculardan Salih Erdem, Eski Başkanlardan Ahmet Celal Ataman ve Özkan Sümer, Eski Devlet Bakanı Eyüp Aşık, Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, Divan Başkanı Ali Sürmen, TFF Yönetim Kurulu üyesi Yılmaz Büyükaydın, Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Kurul Başkanları ve Divan Üyeleri katıldı.
 
Trabzonspor’un yapılandırma konusunda öncelik elde ettiği söylemini sert bir şekilde eleştiren Başkan Ağaoğlu, “Trabzonspor’a ayrıcalık tanındı diyenler var. Alakası yok! Bize Bankalar Kurulu ve TFF tarafından frene basın dendiği zaman biz zaten 6 ay öncesinden frene basmıştık. Burada bir diğer husus, yeni lisans talimatı. O konuda da biz çok ısrarcı olduk. 31 Haziran tarihine kadar imzalanıp UEFA’ya bildirmesi gerekiyordu. TFF’nin de böyle bir taahhüttü vardı. Bu mali kriterlere uyulmaması halinde, transfer yasağından küme düşmeye kadar giden yaptırımlar söz konusu” dedi.
 
Ağaoğlu, “Biz yeni lisans talimatının Haziran ayı itibariyle yürürlüğe girmesini istedik. Biz zaten buna hazırdık. Ocak 2020 itibariyle biz bu Lisans Taliamatını uygulamaya koyacağız. Bu kriterlere uymayan 6-7 kulüp var. Ancak bu kulüpler Ocak 2020 tarihi gelir de, henüz tam hazır değiliz, bunu bir sene daha erteleyelim dediklerinde kıyamet kopar. Bu başlı başına bir haksız rekabetin onayı, adaletsizğin ödüllendirilmesi anlamına gelir” şeklinde konuştu.
 
Yapılandırmayla beraber gelirinin yüzde 70’inin Bankalar Birliğine gittiğini ve bu şartlar altında diğer takımlarla birlikte aynı hedefe gittiklerini ifade eden Başkan Ağaoğlu, “Ben kendimi sıkacağım, ben limitlerin içerisinde transfer yapacağım, mali disipline harfiyen uyacağım, bunları yapmayan ve o limitlerin çok çok üzerinde harcamalar yapan kulüplerle beni aynı platformda mücadele ettireceksiniz., Ocak 2020’de Lisans talimatı yürürlüğe girmek zorunda. Uymayan kulüplere de yaptırımlara neyse TFF tamamını uygulamak zorunda” ifadelerini kullandı.
 
Bu işin ekip çalışmasından geçtiğini ifade eden Ağaoğlu, “Bu hiçbir kişinin tek başına altından kalkabileceği bir yük değildir. Başarının sahipleneni çok olur, başarısızlığın bir tek sorumlusu vardır o da kulüp başkanıdır. Çünkü verilen her kararın altında o kulüp başkanının imzası vardır. Sahada atılan yanlış pasın, teknik direktörün verdiği hatalı taktiğin, yöneticilerin yaptığı hatanın, idari personelin her türlü hatasından Başkan sorumludur. İşte o zaman sorumlu benim. Eğer bir sorun varsa onun hesabının sorulacağı tek yer benim” dedi.
 
Divan Kurulu’nda birçok konuya değinen Divan Kurulu Başkanı Ali Sürmen geniş kapsamlı açıklamalarda bulundu
 
Yavuz Selim vurgusu
 
Divan Kurulu’nda bir çok konuya değinen Divan Kurulu Başkanı Ali Sürmen geniş kapmsamlı açıklamalarda bulundu. Öncelikli olarak gençlere güvenin ve Trabzon camiasındaki futbola bağlılığın amatörden geldiğinin altını çizen Sürmen, “Bizim eksiden var olan mahalle ve semt sahalarımız artık yok. Ne kaldı elimizde ASKF sahası, Akyazı’daki henüz daha altyapısı istenen düzeyde olmayan sahalar ve hepimizin arzu ettiği Avni Aker’in ve Yavuz Selim’in yerinde yapılacak olan sahanın amatör futbola gerçekten hizmet edecek şekilde düzenlenmesidir. Bunun için TOKİ’nin ve Büyükşehir’in ASKF’nin taleplerini ciddiye almasını bekliyoruz ve Trabzonspor Divanı olarak da bu bizim beklentimizdir” dedi.
 
Yönetim Kurulları ve antrenörlerin eleştirilebileceğini ama kulübümüzün kurumsal olarak güçlü olması gerektiğini ifade eden Ali Sürmen, “İşler kötü gittiği zaman yönetime, hocaya saldırılıyor. Eleştiriler oluyor, deprem oluyor. Geçmişte buna benzer durumlarda yönetimler de hocalar da gidiyordu. Eğer kulübünüzün temeli sağlam değilse, yapılacak kongrelerde size sağlam sonuçlar çıkmıyor. Bir binada her türlü eğlenceyi yapabilirsiniz ama o binanın sağlam olup olmadığı deprem anına bağlıdır. Bizim kurumsal olarak yönetici, taraftar ve hocasıyla birlikte Trabzonspor üyeleri olarak bizlerin ilkeleri olması lazım” ifadelerini kullandı.
 
Tüzükle ilgili zaman zaman kendilerine de eleştiriler geldiğini ifade eden Sürmen, “Hepimiz yeni bir tüzük yazsak hepimiz ayrı şeyler düşünürüz. Biz de tüzük yazılırken benim fikrimin veya o komisyondaki arkadaşların fikrinin tamamı orada yok. Konsensüsle ortaya çıkan bir tüzük var. 14 bin 367 üyenin, 9 bin 608’inin Genel Kurula katılma hakkı var. Bu bir rekordur. Yeni tüzükle 200-300 kişilik grupların kongrelere etki etme hakkını ortadan kaldırdı ve birey olarak sizlerin daha da güçlenmesini sağladı. O yüzden hassasiyetinize teşekkür ediyoruz. Tüzüğümüzün eksikleri olabilir ama bu kötü olduğu anlamına gelmez. Hepinize saygılar sunuyorum” ” diye konuştu.
 
Başkan Ağaoğlu göreve geldiğinden bugüne kadar kulübün geçtiği güzergahları anlattı
 
UEFA’yı CAS’a şikayet ettik
 
Süreç hakkında değerlendirmelerde bulunan Ağaoğlu, “Geçtiğimiz sezonu 63 puanla Süper Lig’i 4. sırada bitirdik. Geldiğimiz zaman ifade ettiğimiz gibi ekonomik ve ekonomik şartlar ne olursa olsun Trabzonspor futbol takımı hiçbir zaman zirve yarışından kopmaz. Bugün o yarışa devam ediyoruz. UEFA Ön Eleme maçlarının zorluk derecesi, üç günde bir oynadığımız maçlar ve oluşan sakatlıklar sonucunda oluşan sorunlardan bir an önce sıyrılıp Trabzonspor’a yakışan mücadeleyi vermekteyiz” şeklinde konuştu.
 
Ağaoğlu, “Uzun bir aradan sonra ilk defa UEFA Avrupa Ligi’nde mücadele ediyoruz. Sadece sahada değil masa da büyük bir mücadele veriyoruz. 2016 – 2017 yıllarında yapılan anlaşma 1’e 10 oranında ihlal edildiği için ceza almıştık. 2018 yılındaki açık 55 milyon Euro olduğu için sorgusuz sualsiz men cezası istemiyle Disiplin Kurulu’na gönderildik. Bizim 2018 ve 2019 yıllarında uyguladığımız idari ve sportif program 31 Ocak tarihide UEFA FFP Komitesine detaylı olarak anlattık. Böylece Avrupa biletini aldık” dedi.
 
Ancak yaşanan süreçte UEFA’nın yüzde 50’li gelirlere temlik koymasını bir kez daha Divan Kurulu kürsüsünden eleştiren Ağaoğlu, “Haziran aynıdan itibaren yapılandırmayla birlikte bize Avrupa yolu açıldı. ama bu %50 kesinti çok ciddi bir kesinti. Şu anda oynadığımız maçlarda galibiyette 530 bin Euro, beraberlikten 230 bin Euro. Seyahatler, konaklamalar ve masraflar ile puan kazanmadan döndüğünüzde bu paranın hiçbir anlamı kalmıyor” ifadelerini kullandı.
 
Bu konuda CAS’a dava açtıklarının altını çizen Ağaoğlu, “Duruşmadaki en büyük argümanımız ‘siz zaten kulübün gideri fazla, geliri az diye ceza verirken aynı zamanda dönüp kulübün başarıdan dolayı elde etmiş olduğu gelirin yarısına el koyuyorsunuz. Biz buradan para kazanacağımıza, üzerine cebimizden para veriyoruz’ olacaktır. Tamamının kalkması söz konusu olmayabilir ama %25’inin kaldırılarak oradan yine kulübümüze bir miktar gelir sağlamış olacağız. Aksi taktirde Avrupa’daki gelirim ortadan kalktığında İspanya’ya gitmeme gerek yok. Öyle zannediyorum ki Ocak ayında CAS bununla ilgili olarak kararlarını verir ve UEFA da uygulamaya koyar.
 
Başkan Ağaoğlu faaliyet raporunu açıklarken uzun yıllar sonra ilk kez borcunun düştüğü görüldü
 
BORÇ 1.2 Milyar’dan 840 Milyon’a Düştü
 
Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, divan genel kurulu toplantısında bordo mavililerin borcunu açıkladı. Bu dönemin Trabzonspor’un tarihinde ne önemli bir an olduğunun altını çizen Ağaoğlu, “Haziran ayında 1 milyar 200 milyon borçlar gelmiştik. Trabzonspor’un borcu şuan itibariyle 840 milyon lira. 300 milyon liranın üzerinde büyük bir borç yükünden kurtuldu. Turkcell, Huawei, Vestel ve QNB gibi kuruluşlardan ciddi miktarda sponsorluklar elde ettik” ifadelerini kullandı.
 
Faaliyet raporlarında yaşanan forma satışiları ve kombineler endeksininde de açıklamalarda bulunan Ağaoğlu, “Kombine satışı geçen sene 19 bindir bu ene 34 bin olarak gerçekleşti. İlk mağazaların cirosu 35 milyon tl. Geçen yıl 12 ay üzerinden gittiğimizde 24 milyon liraydı. 4 ayda forma satışımız 130 bin hedef 200 bin. Sadece seyirci hasılatı ve bilet satışı ile sponsorlardan beklenen gelirlerden bu işin içinden çıkılamayacağı malum. Forma satışımız 3 İstanbul takımının ortalamasının biraz üzerinde”
 
Başkan Ağaoğlu, “En önemlisi borçlanmadık. Ayrıca ürün satışı ciddi bir profesyonel kulübün olmazsa olmazıdır. 170 Euro’ya forma satan Avrupa kulüpleri var. Ortalama 240 bin forma satışı yapmışlar. Bizim satmış olduğumuz 230 lira en pahalısıydı. Fiyattan dolayı eleştiriliyoruz. Ürün yelpazenizi genişletmeniz lazım. Yönetimin sonuna geldiğimiz zaman hedefimiz 100 milyon lira. Birilerinin batırdığı birilerinden almak zorunda mıyız diyor iş adamlarımız. Geliri giderinden fazla Trabzonspor’un şu anda. Şu an itibariyle 400 milyon liraya yakın gelir elde etti 6 ay içerisinde. Gideriz de 230 milyon lira. 150 milyon lira artıdayız biz. Madem durum böyle iş adamlarından neden para istiyoruz. Kulübün kaynakları hassasiyetle kullanılsın her kuruşu sorgulansın” dedi.
Editör: TE Bilisim