“Hukuki müşavirlik sözleşmesi”
 
Trabzonspor’un şike sürecindeki avukatlarından Nusret Yılmaz, dün Panagia Otel’de basın toplantısı düzenledi. Trabzonspor Başkan Yardımcısı Önder Bülbüloğlu’nun bir süre önce avukat Nusret Yılmaz’a şike süreci boyunca 278 Bin TL ödeme yapdıklarını, bu ödemenin 50 Bin TL’sini eski yönetici Engin Kalafatoğlu’nun karşıladığı yönünde açıklama yapmıştı. Avukat Nusret Yılmaz da bu iddialara yanıt verdi. Yılmaz şunları söyledi; “Bugüne kadar ağzımdan bedelsiz çalıştığıma dair tek bir cümle çıkmamıştır. Başlangıcından itibaren Trabzonspor Kulübü ve yöneticilerinin haklarını savunabilmek için dahil olduğum şike sürecinde uzunca bir süre bütün giderler cebimden karşılanmıştır. Sonrasında benimle, hem şike davası hem de kulübün diğer davalarında hukuki yardımda bulunmam, kulübün hukuk birimini düzenlemem için hukuki müşavirlik sözleşmesi imzalanmıştır.”
 
“Sembolik Bir Ücret”
 
“Bu aşamada tarafımca ücret dahi telaffuz edilmemiş, kulüp yetkililerince masraflarıma karşılık aylık 4.924,00 TL ücret ödeneceği söylenmiştir. Trabzonspor Kulübü' ne bu haliyle hizmet verdiğim 22 ay boyunca sadece ‘Şike Davasıyla’ ilgilenilmemiş; kulüp yönetimine sunmuş olduğumuz raporlarda da açıkça belli olduğu üzere aralarında ticari davalar, iş davaları, fikri sınai davalar, ceza davaları, TFF-Disiplin Kurulu- Etik Kurulu- Tahkim Kurulu, UÇK savunma ve itirazları, işçi-futbolcu-bayilik sözleşmeleri, ihtarnameler, icra takipleri, gibi bu sözleşme kapsamında Trabzonspor Kulübün’den (yaklaşık 8 Yıllık süreçte) bana ödenen ücret, kulüp kayıtlarına göre 106.899,00 TL'dir. Sadece şike davasında görev alan bir avukata ortalama 500.000 dolar ücret ödendiği bir ortamda tarafıma ödenen bu bedelin sembolik bir ücretten ibaret olduğu açıktır.”
 
“Asla maddi karşılığı değil”
 
“Bu bedelin, yapılan iş ve harcanan emeğin asla maddi karşılığı olamayacağı aşikardır. Kulübümüz adına açılan dava ve takiplere ödenen harç ve masraf bedellerinin, alınan mütalaa ücretlerinin, kulüp adına görevlendirilen heyetler için yapılan harcamaların, örneğin CAS duruşmalarına katılan heyetin yemek ücretlerinin dahi şahsıma yapılmış bir ödeme gibi sunulması(!) izaha muhtaçtır. Bu, iyi niyet ve ahlak sınırlarını zorlayan bir davranıştır. Bizzat yaptığım ancak kulübe fatura etmediğim harcamalara da değinilebilseydi... En azından, kulüp tarafından ödenmeyen tercüman ücretleri, mütalaa bedelleri gibi bedellerin tarafımca ödendiği, (04.10.2013 tarihinde) istifa ederken 20.000 dolar karşılığı 40.000,00 TL vekalet ücreti alacağımı hibe ederek kulüpten ayrıldığım da kamuoyu ile paylaşılabilseydi!”
 
“Onlarca davaya bakıldı”
 
“Kulüp adına son bir yılda il dışında kaldığım 38 günün kaç günü için konaklama ücreti ödendiği, kaç kere uçak bileti alındığı, hangi ulaşım ve yemek ücretlerini kulübe fatura ettiğim gibi hususlar da açıklanabilseydi! Sanırım böylesi bir açıklama umulan faydaya uygun olmazdı!. Bunu niye söylüyorum. Karıştırılan hususlardan bir tanesi bu... Süreçte adı geçen diğer meslektaşlarımdan ayrılan nokta budur. Sadece şike davasıyla ilgili görev yapmadım. Bu süreçte 10 milyon dolarlık, 2,5 milyon TL’lik, belki aralarında küçük bedelli davalar vardır onlarca davaya bakıldı. Kulübe sunulan raporlar vardır. Derdest olan, görülmekte olan raporlar vardır. Haciz kaldırma işlemi.. 10 Milyon dolarlık davada avukatın alacağı ücret bellidir, ama masraflar dahilinde 4 bin 924 TL’nin dile dolanması, ve bunun aleyhime unsur olarak kullanılması iyi niyetten yoksun davranıştır.”
 
Erdem Egemen Açıklaması
 
“3 Temmuz 2016 tarihi itibariyle Trabzonspor Kulübü yaptığı resmi açıklamasında şike sürecinin şahsım ve meslektaşım Av. Erdem Egemen tarafından yürütüleceğini paylaşmıştı. Erdem Egemen ile ilgili bir parantez açmakta ve ona yönelik açıklama yapmakta fayda görüyorum. Kendi emeğini zamanını, enerjisini bütçesini bu işe ayırmış insan. Trabzonspor Kulübü’nün sonraki yıllarda da istifa ettiği bir isim olsun, çünkü bu manada bütün özelliklere haiz arkadaşımız.. Yurt dışındaki avukatların Erdem Egemen aracılığı ile bulunduğu şeklinde haber paylaşıldı. Bu haber doğru değildir.”
 
“Öncelikli meseleden çıkarıldı”
 
“2 Temmuz 2012 tarihinden sonra şike davası, Trabzonspor yönetimlerinin öncelikli meselesi olmaktan çıkmıştır. Trabzonspor yöneticileri hakkında verilen beraat kararı, diğer sanıklar hakkında verilen mahkumiyet kararıyla Trabzonspor kulübünün önceliği olmaktan maalesef çıktı. Yapılacak transferler, idari yapılaşma, hocalar, kadro tercihi diğer hadiseler maalesef bu meselenin önünde yer almıştır. Kulübümüzün içinde bulunduğu o dönemden bu sürece ele aldığımızda süreçte biraz da buna çanak tutmuştur. Atılması gereken adımların atılmadığına, bazen geç atıldığına, çok istekli davranılmadığına şahit olduk. Bizler bu süreçle ilgili olarak bazen zorladık, bazen kullandığımız dil ve üslup başkalarının hoşuna gitmemiş olabilir. Bundan dolayı bize yönelik bazı kişiler tarafından muameleler gösterilmiş olabilir.”
 
“Kulüpten belgeleri istedim”
 
“Kulübe gittim. Benim muhasebe kayıtlarına göre bellidir. Bana bugüne kadar yapılan ödemeleri görmek istiyorum dedim. Onlar da çizelge çıkardılar. Bunlara baktığımda çıkardıkları tabloda dava, harçlar ödemesi diyor. Yani kulüp yapılan bir harçla ilgili bana bu harcı vermiş yatırmışım mahkemeye.. O belgeyi kulübe götürmüşüm. Bana verilmiş bedel olarak gösteriliyor. Dönemin koşullarında 100 bin TL’ye mütalaa verilirken biz sempatik ilişkilerimizi kullanarak 5 bin TL’ye almışız. Bunu ödemişiz tarafıma verilmiş ücret olarak yazılmış. CAS davasına gidilmiş. Görev diye avans verilmiş. Yemek yenilmiş. Ödenen bu ücretler örnek olarak bin 100 frank.. Bu avanstan karşılanmış bana verilmiş ücret olarak gösterildi. Harç bedeli açıklaması var. Bana verilmiş ücret olarak gösterilmiş.”
 
Trabzonspor ‘Şike’ Mağduru
 

“CAS bülteni yayınlandı. Bu bültende Trabzonspor kulübünü şike mağduru ve temiz olduğuna vurgu yapılmış, muhatabı ise şike eylemini yapan kulüpler olduğuna yer verilmiş. Siz mücadelenizi sürdürmezseniz bu oraya yansımaz... Trabzonspor kulübünün temiz ve mağdur olduğuna dair CAS kararı vardır.”
 
CAS Duruşması 15 Mart’ta
 
“CAS’ın onadığı bir karar var. Onama kararında Futbol tarihinin en kapsamlı şike eylemleriyle karşı karşıya olunduğuna ve Türkiye’de ki yargıtayın kararı ne olursa olsun kendi yargılama mevzuatı çerçevesinde verdiği kararı değişmeyeceğine vurgu yapmış. Bu dönemde Fenerbahçe kulübünün Trabzonspor aleyhine yaptığı müracaatlar sonuçsuz kalmış Trabzonspor’un temiz olduğu tescillendi. Biz Uluslararası Yargı mercilerinde tescil edilen şike eylemlerinin Türkiye’de karşılıksız kaldığı, adı geçen kulüplere müeyyide uygulanmadığı, Trabzonspor’un haklarının kendisine verilmediği gerekçesiyle UEFA’ya mürcaatta bulunduk. UEFA yapılan bu müracaat sonucunda yerel liglere müdahale eden maddenin 2013 tarihinde eklendiği bu olayın 2011’de olduğu söylendi.”
                                                                           
Müeyyide neden uygulanmıyor?
 
“Karar CAS’a gitti. CAS onayladı. Sonrasında biz FIFA’ya gittik. Çünkü taraflar şike soruşturması yapmazsa FIFA’ya bu soruşturmayı yapar diye disiplin talimatında madde var. Trabzonspor kulübüne gönderilen mektupta şu aşamada Disiplin Kurulu Başkanını olaya müdahil olma düşüncesinde olmadığı şeklinde karar olup olmadığı tartışmalı metin gönderdi. Trabzonspor bu metni de CAS’a taşıdı.  15 Mart’ta CAS’ta yapılacak duruşma bununla ilgilidir. Bizim sonrasında yaptığımız müracaatlar şu anda CAS’ta görülecek dava şikenin varlığı ve yokluğu ile ilgili değildir. Trabzonspor kulübü şike eylemlerinin tescillendiğini ama talimatta ki müeyyidelerin uygulanmadığını ve haklarının teslim edilmediği müracaatlarını yapıyor. Mart’ta çıkacak kararın şekline göre süreç devam edebilir.”
BAHATTİN BAŞTÜRK
Editör: TE Bilisim