Türkiye'nin EURO 2024 ev sahipliğini kaptırdığı Almanya'nın projesiyle değil, kulis ve lobi gücüyle turnuvayı aldığının önemli bir kanıtı ortaya çıktı. 2014 Eylül ayında EURO 2020 finallerinin kendi ülkelerinde yapılmasını isteyen Almanya ve İngiltere, Londra-Münih rekabetini bir kenara bırakma karşılığında EURO 2024 için daha henüz Türkiye'nin bir başvurusu dahi olmadan anlaşmaya varmış.

Başrolde İngiltere Var

Almanya Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Helmut Sandrock'un o dönem Alman basınına da doğruladığı anlaşmaya göre İngiltere, 2020 finallerini Londra'ya alması üzerine lobi gücünü Almanlar için seferber etti ve 2024 için Almanlarla birlikte çalıştı. 12'ye 4 gibi adaletsiz bir oy dağılımının ortaya çıkmasında İngilizlerin gücünün önemli bir etkisi olduğu dwüşünülüyor. EURO 2024 projesi 2016'ya göre çok daha gelişmiş olan Türkiye, Fransa ile EURO 2016 için rekabet ettiği dönemde UEFA Başkanı Platini'nin desteğini alan Fransa'ya dahi 8'e karşı 7 oyla kaybetmişti.

Bunun Adı İhanet

Türkiye'nin seçilmesi için olağanüstü destek verdiği UEFA Başkanı Aleksander Ceferin EURO 2024 ev sahipliği oylaması için gücünü etik dışı şekilde Almanya için kullandı. Türkiye'nin yapılacak oylamada 9-7 önde olduğunu öğrenen UEFA Başkanı seçim akşamı tüm gücüyle Almanya'nın kazanması için çalıştı. Ceferin'in 5 üyeye baskı yaparak oyunun rengini değiştirttiği öğrenildi.

İngiltere Sayesinde

Almanya, Euro 2020 finallerinin Londra'da oynanması için İngiltere'nin önünü açmıştı. O dönemde yapılan anlaşma sonrasında bu kez İngiltere 2024'ün Almanya'da yapılması için müthiş bir çalışma içerisine girdi. Perde arkası oyunlar sonucunda Almanya üçüncü kez Avrupa Şampiyonası finallerini almayı başardı.

Löw Başrolde Ama Mircea Lucescu Yok

Bizim için kötü biten İsviçre'nin Nyon kentinde yapılan EURO 2024 ev sahipliği organizasyonunda bir isim eksikti. A Milli Takım teknik patronu Lucescu, UEFA organizasyonuna gelmedi. Almanların hocası Joachim Löw ise salondaydı. Almanya Milli Takımı Teknik Direktörü Joachim Löw organizasyonda ülkesinin tanıtımına bilfiil destek verdi. Tanıtım filminde olan A Milli Takımımızın hocası Mircea Lucescu'nun organizasyonda yer almaması büyük tepki topladı.

Türkiye Hep Güçlü Olmak Zorunda

Cumhurbaşkanı Vekili Fuat Oktay, EURO 2024'ün Almanya'ya verilmesi ile ilgili olarak, "Güçlü olmak zorundasınız. Güçlü olmak zorundayız ki bu coğrafyada ayakta kalalım, hayatta kalalım. Kim ne yaparsa yapsın, her şeye ve herkese rağmen tüm şartlara ve hakeme rağmen biz hayatta kalmanın yolunun güçlü olmaktan geçtiğini öğrendik. Ne yaparsanız yapın son noktaya kadar geldiğinde yine bir jüri toplanıyor ve karar veriyor ve bu Türkiye olmuyor. Hakeme rağmen almak dediğimiz bu. Biz bunu alacağız. Hangi hakemi koyarlarsa koysunlar, şartlar ne olursa olsun biz bu oyunu alacağız" dedi.
Editör: TE Bilisim