Trabzon’un sevilen esnafı, Trabzon Terziler Odası Denetleme Kurulu Başkanı Ali Yiğiter TAKA’ya konuştu
 
Trabzon Terziler Odası Denetleme Kurulu Başkanı Ali Yiğiter, terzilik mesleğinde artık çalışacak personel bile bulamadıklarını ifade ederek, “Bizim ardımızdan yetiştirebileceğimiz bir personel bile bulmak artık çok zor. İnsanlar pantolonlarını AVM’lerde diktiriyor, oralardan gidiyorlar” dedi
 
Trabzon’un renkli siması, sevilen yüzü, yardımsever, Trabzonspor fanatiği ve mesleğinde erbap bir isim.. İşinde titiz, hazırcevap, her şeyden bir haber.. Ekmek teknesine misafir olduk. Hoş sohbetinden satırlara yansıyanları da sizlerle paylaşmak istedik. Kimden mi bahsediyoruz? Ali YİĞİTER’den  elbette..
 
20 Yıldır Bu İşle Meşgulüm
 
TAKA- Sizi biraz tanıyabilir miyiz? Terzilik baba mesleği mi?
 
YİĞİTER: Öncelikle Taka Gazetesi’ne bana bu fırsatı tanıdığı için teşekkür ederek başlayayım. 20 yıldır terzilik yapıyorum. Baba mesleği değil. Babam beni asker arkadaşının yanına çırak olarak vermişti orada başladım. Bizler köyde doğduk, büyüdük. O zamanlar okuma imkanımız yoktu. İlkokul mezunuyum. Babamın gücü o kadar yetti. İlkokulu bitirip de Trabzon’a geldiğimde eski bir dershanede kursa gidiyordum. Bir gün sınav oluyorduk ve ben sınav kağıdına hiç unutmuyorum pantolon resmi çizmiştim. Hocam ‘Oğlum sen ne yapıyorsun öyle’ dediğinde şu cevabı vermiştim. ‘Hocam, pantolon kalıbı çıkarıyorum’. O da bana ‘Oğlum, sen okumazsın. O ışığı sende görmüyorum. En iyisi sen git terzilik yap’ demişti. Demek ki o zamanlarda bende terzilik aşkı varmış. O günlerden bu günlere geldim. Dilek olay 20 yıldır da bu işle iştigal ediyorum. Bu gün dünyaya yeniden gelmiş olsam yine bu işi seçerdim ne yalan söyleyeyim.
 
Eski Terzilikte Artık Yok
 
TAKA- Birçok el sanatımızı kaybettik. Yorgancılık, kalaycılık, süpürgecilik gibi..Terziliğin geleceğini siz nasıl görüyorsunuz?
 
YİĞİTER: Çok doğru söylüyorsunuz. Maalesef el sanatlarımızı gerektiği gibi koruyamamış, sahip çıkamamışız. Bir zamanlar o dediğiniz yorgancılık, bakırcılık, süpürgecilik, kalaycılık hatta ayakkabıcılık çok popüler mesleklerdi. Herkes küçük yaşlarda o meslekleri öğrenmek isterdi. Ama gel gör ki bu gün birçoğu aramızda yok. Olanlarda belli oranda iş yapıyor. Bizim mesleğimizde bitti. O eski terziler de yok artık. Neden? Bizi AVM’ler bitirdi. Ben bir pantolonu 150 TL’ye dikiyorsam, vatandaş gidip 3 pantolonu 100 TL ye AVM’den alıyor. Kredi kartı diye bir şey var. Yap vadeni, al alabildiğin kadar. Oysa bize iki üç kez ölçüye gelecek. Birde dediğim gibi 150-200 TL verecek işine gelmiyor. AVM’ler ona daha cazip geliyor. O eski meslekleri yapacak nesil de ne yazık ki yok. İşçi çalıştırmak istiyorsun sana sorduğu ilk soru ‘Abi ne ücret vereceksin’. Kardeşim önce makineyi tanı, makas tutmayı öğren sonra ücreti iste diyorsun ‘Hadi Eyvallah deyip çekip gidiyor.
 
Eşim En Büyük Destekçim
 
TAKA- Mesleğinizde hiç pişmanlık duydunuz mu? Keşke başka bir iş yapsaydım dediğiniz oldu mu hiç?
 
YİĞİTER: Asla öyle bir şey düşünmedim. Her zaman mesleğimin arkasındayım ve gururla yaptım. Benim özel günüm, tatilim, pazarım yoktur. Hayatım adeta 4 T’ye bağlı. Mesleğim olan terzilik, yaşadığım ve büyük keyif aldığım memleketim Trabzon, toprağını hiç bir şeye değişmeyeceğim canım ülkem Türkiye ve en büyük aşklarımdan biri olan Trabzonspor. Bu dükkan benim her şeyim. Bu kumaşlar var ya bu kumaşlar, onlar benim en yakın arkadaşım, en büyük aşkım. Bunu samimiyetle söylüyorum. Burada eşim ve bir personelimle birlikte çalışıyoruz. Eşim en büyük destekçim. Bayan işlerini genelde o yapar. Benden çok şey öğrenmiştir ama bende ondan çok şey öğrendim inkar edemem. Zaten karşılıklı güven, samimiyet olmasa bu günlere gelemezdik.
 
Ahmet Külekçi İmkan Sağladı Gittik
 
TAKA-Sizin Trabzon’da çok renkli bir kişilik olduğunuz söyleniyor. Seviliyorsunuz da. Bunu neye borçlusunuz?
 
YİĞİTER: Estağfurullah. Her şeyin başı güven ve sevgi değerli abim. Ben insanları seviyorum. Doğayı seviyorum. Memleketimi, ülkemi seviyorum. Trabzonspor olmazsa olmazım. Her türlü zorluğa rağmen yaşamayı seviyorum. Konuşmayı, bir şeyler paylaşmayı, etrafına pozitif olmayı seviyorum. Bu yüzden olsa gerek. Geçtiğimiz günlerde Terziler Odası seçimi yapıldı. Arkadaşlar beni Trabzon Terziler Odası Denetim Kuruluna seçmişler. Mutluluk duydum. Sosyal Sorumluluk projelerinde, derneklerde yer almak güzel bir şey. Böyle yerlerde görev almayı, insanlara hizmet etmeyi seviyorum. En çok siyaset, berberlerde ve terzilerde konuşulur. O yüzden çoğu konudan haberdarızdır. En son kardeşlik projesi çerçevesinde Mardin’e gittik heyet olarak biliyorsunuz. Sağ olsun proje koordinatörü Ahmet Külekçi kardeşim bu projede esnaf olarak bize de bir imkan sağladı. Orada çok güzel dostluklar kurduk. Hala görüştüğümüz arkadaşlarımız var. Burada kendilerini misafir ettik onlar bizi orada ağırladılar. Bunlar güzel şeyler. Bir de bu yönden bakmak lazım. İki şehri ve iki ayrı kültürü birleştirdik, kardeş yaptık. Bundan daha güzel ne olabilir ki. Bu işler parayla pulla olmaz. Karşılıklı sevgi, saygı ve güvenle olur.
 
O Gün Trabzonspor Formasıyla Çalışırız
 
TAKA- Trabzonspor demişken sizin çok fanatik olduğunuz biliniyor. Görünen tabloda bu yıl da boş geçti. Artık seneye diyebilir miyiz?
 
YİĞİTER: Trabzonspor konusu açıldı mı konuşsam bir türlü konuşmasam bir türlü. Maç günleri çok heyecanlı olurum. Personelim de çok fanatiktir. O gün formasını giyer ve öyle çalışır. Elimden geldiğince buradaki maçları statta izlerim. Eğer galip gelmişsek o gün bize bayram olur. Ama mağlup olmuşsak o işimize de istemeden de olsa yansır. Evet maalesef bu yıl da tren kaçtı. Oysa ne vaatlerle başlamıştık sezona değil mi? Yıldız isimler transfer edilmiş, pahalı kadro kurulmuştu. Ama bir şey unutuldu bence. Bu gemiyi yüzdürecek bir kaptan lazımdı. Vardı ama yeterli değildi. Orada bir hata yapıldı belki de. Teknik direktör hatası en başta takımı yarışın dışına itti.
 
Şehrin En Büyük Markası…
 
YİĞİTER: Sonra yeni bir kan değişimi ve iyi bir seri geldi ama o da bir yerde bitti. Ve gelinen noktada ne kupa var ne de şampiyonluk yarışı. Burada tabi yönetimin de büyük hataları var. Bence bu yıl en iyi derece lig beşinciliği olur ama o da zor görünüyor. Seneye de çok zor. Bu takımın düzelmesi için önce plan gerekli. Altyapı, altyapı, altyapı.. Başka çözüm yolu yok. Trabzonspor bu ülkenin lokomotifidir. Şehrin en büyük markasıdır bizim de marka değerimizdir. Yıllardır şampiyon olamıyoruz bunun çeşitli sebepleri var. O eski coşku ne şehirde var ne de taraftarlarda. Daha doğrusu güven kalmadı.  Birde tarihi mabedimiz Avni Aker Stadı yıkıldı biliyorsunuz. Orası bizim şanlı tarihimizdi. Yıkılmasına çok üzüldüm.