‘Yaşanılır bir Trabzon hayal ediyorum. Bu sözden kastım elbette ki şehrimin şu an yaşanılır bir şehir olmadığı değildir. Bu şehir her zamanyüksek karakterli insanların şehri olmuştur. Trabzon insanı her zaman iyisini ve güzelini hak ediyor.’
 
Ayşe Sula Köseoğlu 25 ve 26. Dönem AK Parti Trabzon Milletvekili.  Mart 2019’da gerçekleşecek yerel seçimlerde AK Parti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adaylığını açıkladı. Köseoğlu Milletvekilliği sürecinde Trabzon’un Ayşe’si oldu. Köseoğlu her fırsatta kadının siyasetteki önemine vurgu yaptı, çalışmalar gerçekleştirdi. Kadın yoksa siyaset eksiktir dedi ve Trabzon için aday adaylığını açıkladı.  Şehre kadın eli değmesi gerektiğini ifade eden Aday Adayı Köseoğlu önemli mesajlar verdi. İşte o söyleşi;
 
Trabzonlu Benim Ailemdir
 
TAKA: Öncelikle Trabzon Ayşe Sula Köseoğlu için ne ifade ediyor?
 


AYŞE SULA KÖSEOĞLU: Trabzon benim şehrim, Trabzon benim ruhumdur. Bu şehir yalnızca doğduğum, büyüdüğüm şehir değil, havasıyla suyuyla doğasıyla beni ben yapan, kişiliğimi, benliğimi şekillendiren, yüksek karakterli şehrim Trabzon. Rabbime şükürler olsun kiben Trabzon’da doğdum ve bu şehre hizmet etmeyi vazifelerin en şereflisi saydım. Trabzon’a hizmet etmek, Trabzon insanı için elimden geleni yapmak benim için adeta bir yaşam gayesidir,çünkü Trabzonlu benim ailemdir, arkadaşımdır. Ben sadece Trabzon’da yaşayan biri değilim Trabzon’u ruhunda hisseden, ruhunda yaşayan biriyim. İşte tam da bu yüzden Trabzon insanını hak ettiği güzelliklerle buluşturmayı, Trabzon’un tarihinden gelen kudretini canlandırmayı ve potansiyelini ortaya koymayı her zaman bir vazife olarak hissettim. Siyaset hayatımdan önce de böyleydi, halen de böyledir.
 
Trabzon İnsanı En İyisini Hak Ediyor


 
TAKA: Siz nasıl bir Trabzon hayal ediyorsunuz?
 
AYŞE SULA KÖSEOĞLU: Yaşanılır bir Trabzon hayal ediyorum. Bu sözden kastım elbette ki şehrimin şu an yaşanılır bir şehir olmadığı değildir. Bu şehir her zamanyüksek karakterli insanların şehri olmuştur. Trabzon insanı her zaman iyisini ve güzelini hak ediyor.  İnsanının mutlu olduğu, yaşamaktan keyif aldığı, yaşamayı tercih ettiği bir şehir hayal ediyorum. Trabzonlunun hayatını kazanmak için başka şehirlere göç etmediği, bu şehirde doyduğu bir sosyal ve ekonomik yapı hayal ediyorum. Akşamları Beşirli sahilinde sevdikleriyle beraber vakit geçiren aileler, bu şehirde yaşamaktan keyif alan bu şehrin kendilerine sunduğu imkânlardan memnun olan gençler hayal ediyorum. Kültürel sosyal aktivitelerle nefes alan bir şehir hayal ediyorum.

Ve biliyorum ki bunlar sadece benim hayallerim değil, Trabzon’un bu hayalleri gerçekleştirecek enerjisi, gücü ve potansiyeli her zaman var. Hayatımın her aşamasında Trabzon için bir şeyler yapma gayretinde oldum. Trabzon insanının gözlerinde mutluluk ve huzur görmek beni mutlu ediyor. 
 
Her Sokağını Karış Karış Biliyorum
 
TAKA: Peki Trabzonlu neden Ayşe Sula Köseoğlu’nu seçsin? Şansınızı ne görüyorsunuz?
 
AYŞE SULA KÖSEOĞLU: Her fırsatta belirttiğim gibi, ben Trabzon’a dün gelmedim, Trabzon ve Trabzonlu için yeni bir yüz değilim. Doğduğum günden beri kendi insanımın içindeyim. Siyasete atıldığım ilk günden beri Trabzonluların arasındayım. Bu şehrin her sokağını karış karış dolaşan, her evde yaşanan sıkıntıları bilen, onlarla yaşayan biriyim.
 
Her zaman “Trabzon’a ve halkımıza nasıl hizmet ederim”in derdinde oldum. Biz bu vazifeye talip olurken Ankara’da edindiğimiz tecrübeyi şehrimizin yararına nasıl kullanabiliriz diye düşündük, bu konularda büyük istişareler gerçekleştirdik.
 
Bir şehrin sorunlarının ivedilikle nasıl çözülebileceği ve pratik çözüm yolları üretme konularında edindiğim tecrübeleri bu şehre aktarmak istiyorum. Şimdi vakit edindiğim bu tecrübeleri halkımız yararına kullanmak vaktidir.
 
Gecemizi Gündüzümüze Katarak Çalıştık
 
TAKA: SizceMilletvekilliği ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasındaki temel farklar nelerdir? Milletvekilliği yapmış bir kişi neden belediye başkanlığına aday olur?
 
AYŞE SULA KÖSEOĞLU: Trabzon şehri bana iki dönem vekillik görevini tevdi etti. Ülkemiz için çok zor zamanların yaşandığı dönemlerde, 25. ve 26. dönemde TBMM çatısı altında şehrimi temsil etmenin haklı gururunu yaşadım. Şehrimin ve partimin bana olan güvenini boşa çıkartmamak için, “Trabzon’un Ayşe’si” sıfatına layık olmak için gecemizi gündüzümüze katarak Trabzon’umuzun projelerinin hayata geçmesi için çalıştık, emeğimizi sarf ettik, halkımızın vekâleti ile projelerimizi Ankara’da takip ettik. Ancak Ankara’da milletvekili olarak yapabilecekleriniz sınırlıdır. En nihayetinde vekillik makamı icracı makam değil ricacı makamdır.Oysa benim Trabzon için yapmak istediklerim ancak Trabzonluların hayalleri ile sınırlıdır. Yerelde daha çok probleme çözüm üretebilirsiniz.
 


Halka Yakın Bir Belediyecilik Anlayışı
 
Belediye başkanlığı makamı bireysel hareket edilebilecek bir makam değildir. Şehrimizi yaşanır kılmak için beraber hareket etmek, iç içe olmak göz göze bakmak önemlidir. Halka yakın bir belediyecilik anlayışı,  sorunları yerinde tespit etmek ve çözmek adına çok önem verdiğimiz bir konu. Yerelde halkın nabzını tutmak ve icra makamında olmak önemlidir. Ben milletvekili seçilmeden önce de, yerel siyasetin içindeydim. Milletvekilliği görevimi yürütürken de icra ederken de her an Trabzon ile hem haldim.“Hizmet için varım” diyorsanız, edindiğiniz tecrübeleri şehrinizin faydasına kullanmak için hangi koltukta oturduğunuzun önemi yoktur. “O koltuk daha yüksek, bu daha yerel” gibi bir anlayış içerisinde hizmet edemezsiniz. Bizim karakterimizde bu yoktur. Trabzon’umuzun kültür ögelerinin ve marka değerlerinin ülke genelinde değer kazanması benim için her şeyden önce gelir.
Ben hiçbir zaman “bu şehri BEN yönetirim” derdinde olmadım. Ben “Trabzon’u Trabzonlularla birlikte güzelleştirmek için hizmete hazırım, ben de varım” dedim.
 
Şehrimi Daha İlerilere Taşıyacağıma İnanıyorum
 
TAKA: Seçilirseniz Trabzon’un ilk kadın belediye başkanı olacaksınız. Trabzon’da kadın belediye başkanı olmak zor olmayacak mı? Siyasette kadın eli derken kastettiğiniz nedir?
 
AYŞE SULA KÖSEOĞLU: Siyasette kadın kimliği ön plana çıkmalıdır derken hiçbir zaman cinsiyetçi ya da feminist bir yaklaşım içerisinde olmadım. Siyasette kadın eli derken; kadının estetik bakış açısını, anne şefkatini, farklı ve hassas düşünce sistemini kastediyorum. Bir sorunla karşılaştığınızda ya da çözülmesi gereken bir problem olduğunda o sorunla yüzleşirken daha geniş kapsamlı, daha kucaklayıcı ve kapsayıcı çözümler bulabilmek adına kadının bakış açısı önem kazanıyor.

Şehrime hizmet ederken kadın ruhunun inceliklerini ve hassasiyetini ön plana çıkartan bir düşünce yapısını hâkim kılmayı, bu şehri bir aile olarak görmeyi önemsiyorum. Bir abla özeni ve anne şefkati ile yaklaşarak, şehrimi daha ilerilere taşıyacağıma inanıyorum. Sorunların tespitinde kadın duyarlılığı, çözümünde ise kadın dayanışması yerel siyasetteki itici gücümüzdür.
 
Bir başka önemli nokta da elbette ki Karadeniz kadının dirayeti, dayanma gücü ve kararlılığının siyasete yansımasıdır.Karadeniz kadınının bu karakteristik duruşu aktif, dinamik, yapıcı ve çözüm odaklı bir yerel siyaset adınaen önemli dayanak noktalarımızdan biridir.
 
Şehrimizi Daha İleri Taşımanın Derdindeyiz
 
TAKA: Trabzon Büyükşehir Belediyesinin ve Trabzon’un kronikleşmiş sorunlarına çözüm önerileriniz nelerdir?
 
AYŞE SULA KÖSEOĞLU: Sorunlar içinde beraber yaşadığımız şehrimizin ortak sorunları, çözümler konusunda ise yorum yapmak için henüz çok erken. Şunu özellikle belirtmek isterim ki mevcut başkanımız AK Parti ailesinin çok kıymetli bir üyesi ve bu camianın önemli bir parçasıdır. Biz düzen değiştirme niyetiyle yada farklı bir siyasi oluşum olarak bu göreve talip olmuş değiliz. Her zaman bir bayrak yarışı olarak gördüğümüz bu halka hizmet yolunda bayrağı devralıp şehrimizi daha ileriye taşımak derdindeyiz.  Siyaseti, özellikle yerel siyaseti bir takım oyunu olarak görüyorum. Belediye başkanlığı makamı, liyakatli ve işinin ehli profesyonellerden kurulu bir takıma kaptanlık yapma makamıdır. Ben bu oyunu (siyaseti) hiçbir zaman bireysel oynamadım. Zaten yerelde hizmet etmek istiyorsanız oynayamazsınız da. Şehir içinde yaşayanlarla bir bütündür. Büyükşehir belediyesi, ilçe belediyeleri, valilik, kaymakamlıklar, sivil toplum kuruluşları, dernekler, vakıflar, üniversiteler, eğitim kurumları, sağlık kuruluşları…bütün bunlar içinde yaşadığımız şehir için birlik ve beraberlik içinde koordineli bir biçimde hareket etmelidir. Kolektif çalışma ve dayanışma kültürü bir şehirde yaşayanların refahı için vazgeçilmezdir. Şehir aynı zamanda esnafı, öğrencisi, genci, yaşlısı ile de bir bütündür. Herkes üzerine düşeni layığıyla yerine getirir ve bu süreçler iyi yönetilirse kronikleşmiş sorun diye bir şey kalmaz.   
 
Vatandaşlarımızın Ortak Aklı İle Hayat Bulacaktır
 
TAKA: Aklınızda mutlaka projeler var. Bu projeler ile ilgili ne neler söyleyebilirsiniz?


 
AYŞE SULA KÖSEOĞLU: Az önce de bahsettiğim gibi bu şehirde yaşayan herkes mutlu ve huzurlu olmayı hak ediyor. Şehri yaşanılabilir ve keyif alınabilir kılmak adına sosyal sorumluluk projeleri önem kazanıyor. Elbette ki şehrimizin potansiyelini ortaya çıkartacak ve enerjisini pozitif yönde sarf etmesine yardımcı olacağına inandığımız projelerimiz olacak. Ancak henüz aday adaylığı sürecinde olduğumuzu unutmamak lazım.  Toplumda dezavantajlı grupların sıkıntılarına çare olmayı önceleyen çalışmaları önemsiyorum. Şehrimizidaha yaşanılabilir kılmak adına suç oranı, şiddet eğilimi, trafik kazaları gibi olumsuzlukları en aza indirmeyi amaçlayan, toplumun her kesiminin şehir yaşantısına katılabildiği ve şehirde yaşayanların çözüm önerilerine kulak veren açık bir belediyecilik anlayışı adına her türlü projeye kapımız açık olacaktır. Size tüm samimiyetimle şu kadarını söyleyebilirim ki; Trabzon’un kimliğini, ruhunu yansıtacak, estetik açıdan göze hoş görünen bir şehir, tüm vatandaşlarımızın ortak aklı ile hayat bulacaktır.
 
Kadın Yoksa Bir Şeyler Hep Eksik
 
TAKA: Son olarak Kadınlara ve Gençlere bir mesajınız olur mu?
 
AYŞE SULA KÖSEOĞLU: Kadınları ve gençleri bu toplumun itici gücü olarak görüyorum. Her zaman söylediğimiz gibi “kadının olmadığı yer eksik”. Ekonomik ve sosyal hayatta, siyasette kadın yoksa bir şeyler hep eksik. Şehrin enerjisini ilerlemeye ve gelişmeye doğru pozitif yönde yönlendirmek istiyorsak kadınımızı ve gencimizi şehrin yaşantısına katmalı ve üretkenliklerinden faydalanmalıyız. Kadınlar şehrin ekonomisine katılmalı, şehir için söyleyecek sözleri olmalı, fikirleri alınmalı ve hayata geçirilmeli. Hep destek tam destek. Gençler bu şehrin geleceği. Yaşanılabilir bir şehri onlarla inşa etmek, hayallerindeki Trabzon’u hayata geçirmek için onların bakış açısını çok önemsiyorum. Çoğu zaman sizin göremediğinizi görebiliyor, söylemeye cesaret edemediğiniz gerçekleri dile getirebiliyorlar. Gençlerin söz sahibi olduğu bir yönetim anlayışı bizler için ilerici, ışık dolu bir gelecek demektir.
SONAY ÇALUK