Karadeniz’i dünya yelken turizmine açmayı hedefleyen Denizlerdeyiz Amatör Denizciler Derneği düzenledikleri Ralli ile Karadeniz’de çok renkli görüntüler oluşturuyor.
Türkiye’de amatör denizciliğin gelişimine katkı sağlama amacıyla 2017 yılında kurulan dernek bu sene Yunanistan Volos’dan başlayıp Gürcistan Poti’e kadar devam edecek olan 24 tekne ile yat Rallisi düzenledi.
 
Denizlerdeyiz Amatör Denizciler Derneği’nin amaçlarının Karadeniz’i yerli ve yabancı yatçıların dikkatine sunmak. Yat Rallisinin uğrak yeri bu sefer Trabzon oldu.  Derneğe Trabzon valiliği ve Trabzon belediyesinden otobüsler tahsis edilip Trabzon’un doğal güzelliklerini ve misafirperverliğini görmeleri sağlandı. Taka gazetesinde uzun yılardır köşe yazarlığı yapan Dr. Olgun Akyüz’ün Denizlerdeyiz Amatör Denizciler Derneğiyle yakın ilişkisinin olması münasebetiyle Dernek Başkanı Zafer Türkmen’a bizlere samimi açıklamalarda bulundu.



 Marinalarımız Boş Durumda

Dernek Başkanı Zafer Türkmen yaptığı açıklamada: “ Yabancılar bizim ülkemize güven duymuyorlar. Güvensiz ülke olarak kabul ediyorlar, dolayısıyla biz artık bu güveni yeniden tesis edelim diyoruz. Yüzde 15 marinalarımız boşaldı yabancılar kaçtı birim marinalardan. Türkiye’den uzaklaştılar.  Ülkemiz tehlikeli güvenilmez ülkeler arasında görülüyor, bizde diyoruz ki böyle bir şey yok. Aramızda dört yabancı var onlar çok memnunlar sizde çıkın gelin ülkemiz Karadeniz çok güvenilir ve insanları misafirperverdir, doğası güzel, tarihi zenginlikleri var, hem denizden göreceksiniz Karadenizsi hem de karadan kültür gezileriyle doğal güzelliklerimizi göreceksiniz. İnsanlarımızla tanışacaksınız güzelce ağırlanacaksınız” Dedi.



 Karadenizde Aradıkları Güveni Bulacaklar

Zafer Türkmen: “Tüm limanlarda yabancılar artık aradıkları zaman biz geliyoruz şu tarihte oradayız dediklerinde inşallah her şey hazır olacak gelecekler, bağlanacaklar şehirlerimizi dolaşacaklar doğal güzelliklerimizin içerisinde olacaklar yani ülkemiz güvenilir ülke sınıfında olacak yabancı yatçıların gözünde. Bunlar 5 bin 8 bin üyeli derneklerde üyeler bunlar oraya yazıyorlar yazdıkları zaman orada binlerce kişi okuyor. Hepsi buralara heveslenecekler madem güvenilir bir ülke rahat konforumuzda var bağlana biliceğiz teknemizi güvenle bıraka bileceğimiz limanlar var o zaman Karadeniz’e gelecekler” şeklinde konuştu.



Üç Ülke Bir Hikâye

Türkmen: “Biz bu işe yardımcı olsun diye bir hikâye var yunan mitolojisinde argonotların efsanesi kaptan JasenArkadaşları ile birlikte Volos’tan çıkıp Potiyekadar yaptığı bir gezi var. Onların arkasında Herkülde var. Olayların büyük bölümü Karadeniz’de bizim sınırlarımızda bizim ülkemizde geçiyor. Biz bu hikâyeyi iyi bir şekilde kullanmalıyız. Yani Volos’dan başladık Potiye kadar gidiyoruz seneye yunanlılarda katılacak bu tura gürcülerde katılacak ve üç ülke bir hikâyeArgonotların izinde altın postun peşinde konseptiile biz ülkemizi yatçıların dikkatine sunucağız” ifadelerini kullandı.



Keyifli Bir Seyir

DADD Başkanı Zafer Türkmen “Keyifli bir yolculuk oluyor gittiğimiz illerde belediyeler valilikler bizlere ilgi gösteriyor, güzel karşılanıyoruz. Otobüsler tahsis ediliyor. Şehir turları yaptırıyorlar bütün bunlar çok güzel şeyler hepimiz yok memnunuz seneye inşallah daha organize olup dahi iyi yapacağız bu işleri, aramızda daha çok yabancı tekne olacak onlara bir görsel şölen yapacağız bu iş böyle olur diyeceğiz. Amacımız ticari değil biz işin keyif tarafındayız. Yelken kulüpleri bu işin daha çok sportif tarafında biz gezi tekneleri de daha çok gezi ve keyif tarafındayız.

“Hedeflerimiz”

Biz dernek olarak ileriye dönük hedeflerimiz Türk amatör denizcilerin sorunlarını çözmek kendimize ait yat limanları yapmak, amatör denizcilerin hepsini birer tekne sahibi yapabilmektir” dedi.


Türkiye Dışına da Gezilerde Gerçekleştiriyoruz

Dernek başkanı Zafer Türkmen: “Dernekle beraber Türkiye dışında Yunanistan’a gittik ege Rallisi yaptık. Biz gecen sene birde kuzey ege yat Rallisi yaptık yunan adalarının oraları gezdik gayet keyifli bir yolculuk oldu. Daha da çok dernek olarak Türkiye dışında geziler yapmayı planlıyoruz.

Dezavantajlarımız Var

Koylarımız eksik ama bu senin benim yapabileceğimiz bir iş değil,  buda çok büyük bir dezavantaj ama bunun yanında bir sürü balıkçı barınağı var yani gire bileceğimiz limanlar var. Aslında farkında değilsiniz neden Karadeniz’e kimse gelmiyor, biz bu durumun farkında olun diye bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Deniz turizmi diye bir şey var yat turizmi diye bir şey var sizde buna hazırlanın istiyoruz.

Şu andaki mevcut limanlar aslında yeterli gibi duruyor ama çok az bir şeyle her şey daha mükemmel hale getirile bilir. Şuanda tabi talep olmadan bu işleri yapamazsınız. Önce bir talep olsun sonra yavaş yavaş yatırımlar yapılmaya başlar. Beşikdüzü şuanda hazır göğsümüzü gere gere orda yatları ağırlaya biliriz çünkü oranın başkanı çok çalışıyor. Üç beş sene sonra kalıcı çözümler üretmek gerekiyor ki gelen gidenlerde devam etsin” şeklinde konuştu.
Taşkın ZENGİN / Burak YILDIRIM