Turizm Trabzon’da her geçen gün büyüyor. Turizme yönelik çok sayıda yatırım ve çalışma yapılıyor. Yatırımlar ile birlikte tarihi mekanlardayenileme çalışmaları da devam ediyor.
 
Trabzon İl Kültür Ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu turizmin gelişimi, Trabzon’daki turizm faaliyetleri, turizm faaliyetlerini geliştirme ve Trabzon şehrine gelen turist sayısının artması ile ilgili bilgi verdi. Ayvazoğlu röportajında turizm ile ilgili ileriye dönük projeler ile ilgili konuştu, vatandaşları bilgilendirdi ve turizmin mihenk taşı olduğuna dikkat çekti. İşte Ayvazoğlu’nun o açıklamaları;
 

Şehrimize Gelen Turist Sayısı…
 
Şehrimize gelen turist sayısı her geçen gün artıyor. Trabzon’ a günde 90 tane uçak geliyor. Bunların yüzde 60’ ı dolu. Bir hafta da 60 tane dış hatlara uçak geliyor. Kuveyt’ ten, Birleşik Arap Emirlikleri’nden ve Suudi Arabistan’dan. Körfez ülkelerin önemli bir çoğunluğu Trabzon’ u tercih ediyor. Her yeri denetliyor ve halkımızı bilinçlendiriyoruz. Basın görevi burada, halkı bilinçlendirmeleri lazım. Rus turizmi, Arap turizmi diye bir şey yok. Şu an için en çok turist körfez ülkelerinden geldiği doğru. Ama bu ileride değişebilir. Sadece kendimiz değil, bütün Karadeniz’in bu turizmden yararlanması gerekiyor. Sonuçta turizm bacasız bir fabrikadır. Eğer gelen turistte iyi davranırsa seneye de oraya gelir hatta bu sefer yakınlarını da getirir.
 
Şehrimiz Bu İşin Lokomotifi
 
Trabzon bu işin lokomotifi.  Bu yıl 3 milyon turist hedefliyoruz. Geçen yıla baktığımızda bu yıl yüzde 57’lik bir artış var. Gelen uçak sayısında yüzde 61’lik bir artış var. Geçen yıl dış hatlarda 870 sefer bu yıl inşallah 1000 seferi bulacağız. Her geçen gün Trabzon’ a itibar artıyor. 550’nin üzerinde otel,133 acente ve sahip olduğu kültürel ve doğasıyla Trabzon Karadeniz’de turizmin en önemli mihenk taşıdır.

Yarın hiç kimse gelmeyebilir. Ülke siyasi anlamda bir zorluk yaşar, örneğin 15 Temmuz 2016 olayında bir anda her şey bitti. Benim şöyle bir felsefem var “yarın bana ait değil, benim bugüne bakmam lazım, bugünü yarından kurtarmak gerek, geçmiş geçti, gelecek kısmet.” Benim hedefim turistlerin memnuniyetini arttırmak ve yüzde 100 memnuniyet sağlamak. Eğer ben memnuniyeti sağlamışsam, ülke için kötü bir şey olmazsa o turist tekrar gelir.
 
Avrupa, Amerika Ve Çin…
 
Trabzon gelen ve gelecek turistleri ağırlama kapasitesine sahip bir şehir. Biz sadece körfez ülkelerine hitap etmiyoruz. Komşu ülkelerimiz; Azerbaycan, Rusya, Gürcistan. Avrupa, Amerika ve Çin ve Japonya’dan gelen turistlerimizde var. Teknolojinin gelişmeler sonucunda, bizde geliştik ve gerekli alt yapımız kurduk. “VİSİT TRABZON” adı ile telefon uygulaması ve “VİSİT TRABZON” adında bir internet sitesi kurduk. Yakında yanında olacaklar.
 
Model Oluşturuyoruz
 
Trabzon’un bütün turizm bileşenlerini bir araya getirdik. Bu yetmiyor Ticaret Sanayi Odamızın himayesi altında; Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansımız, Valiliğimiz ve Büyük Şehir Belediyemiz ve diğer paydaşlarımız ile birlikte oluşturduğumuz “MODEL” oluşturuyoruz çok yakında da onu da duyuracağız. Bunun ile birlikte bir Trabzon turizm hareketi başlatmayı hedefliyoruz. Barselona modeli, Bilbao modeli, Bologna modeli gibi bir model oluşturup farkındalık yaratmak istiyoruz. Turizm çeşitliliğimizi sürekli artırıyoruz.
 
Hedefimiz 12 Ay Boyunca…
 
Hedefimiz Trabzon’u 12 ay turizm yeri haline getirmek. Bunun için kış turizmi, yaz turizmi, doğa turizmi, kültür turizmi hatta safari turizmi, dağcılık,Oryantiring gibi turizmler açıyoruz. Trekking, tarihi İpekyolu, kervan yolları yeniden yerine getiriyoruz. Spor turizmi için dağcılık, doğa yürüyüşleri, kano ileOryantiring, foto safari, değişik faaliyetlerin alt yapısını oluşturuyoruz. Trabzon’da turizm çeşitliliğinin yanına ürün çeşitliliğini koyduğunuz zaman 12 ay turizm yapabileceksiniz. Trabzon da kış turizmine yönelik alt yapı oluşturuluyor.
 

Şehrimizin Yüzde 60 Yakını…
 
Hem yazın hem de kışın Trabzon önemli bir destinasyon haline gelmiş olacak. Bütün bunların yanında kültür bizim en önde gelen unsurumuzdur. Çünkü biz kültürü insanlara pazarlayarak turizm yapıyoruz. Sahip olduğumuz folklorik yapı sahip olduğumuz yemek kültürü bir araya gelerek bu şehrin bacasız fabrikası dediğimiz ve kurtuluşumuz olarak gördüğümüz, temel unsurdur. Şehrimizin yüzde 60 yakını turizmle geçiniyor.
 
3 Milyon Turistte Trabzon’a…
 
Türkiye’degeçen yıl 36 milyon turist geldi,Trabzon’da2 milyon 200 bin civarın da turist geldi. Bu sene yaklaşık 40 milyon civarında turist bekliyoruz ülkemize 3 milyon turistte Trabzon’a bekliyoruz. Turizm denilince akla ilk Akdeniz, ege ve kapatakoya şimdi dördüncü bir alternatif var, Karadeniz var. Bu civarında Trabzon turizmi ülke turizmine çok büyük katkısı oldu. Biz sahip olduğumuz kültürü pazarlarken, sahip olduğumuz değerlerimizle biride Trabzonspor’umuzdur. Trabzon’u ülke dışında en iyi şekilde tanıtımını yapmıştır. Trabzon 4 bin yıllık tarihi ile imparatorluk başkenti oluşu ile dünyada İstanbul’dan sonra en fazla bilinen Türkiye’deki şehirlerin dışında birinci sırada gelir.
 

2 Bin 500 Yakın Tecilli Yapımız Var
 
Şehrimizde yaklaşık 2 bin 500 yakın tecilli yapımız var.  Bunların biz takibini yapıyoruz. Bunlar yıkılamazlar. Bunlar bizim kültürümüz. Bu binaların tadilatını da biz yapıyoruz, aynı Sümela manastırına yaptığımız gibi. Yine koruma altına aldığımız mahalleler, köyler, ahşap camilerimiz var. Aynı şekilde onlar ile de ilgilenip, denetliyoruz. Zamanla yapılacak çevre yolu sayesinde ye plajlar yapıp, deniz turizmi de gelişecektir.
 
Unutmamaları Gerekir
 

Keşke bütün binalar, yapılar bu tarihi binalarımız gibi olsa. Mesela yeni beton arme bina yapacaklara, belediye bir proje çizip bu binayı böyle yapacaksın demeli. Ama bu işleri yapabilecek olan belediye. Bu konu da Safranbolu çok güzel.Turizmin en yoğun olduğu dönemi geçiriyoruz. Dolayısıyla turistlerin bir daha gelebilmesi için onları buradan memnuniyetle ayırmalıyız. Esnafımıza, halkımıza, tüm turizm bileşenlerimize, en büyük kaynağımızın turizm olduğunu unutmamaları gerektiğini ve gelen turistlere bu yönde davranmaları gerektiğini söyleyebilirim. Geleceğimize değer verelim.
Burak YILDIRIM/Taşkın ZENGİN