Trabzon gibi bir kültür kentinde, ikinci bir devlet üniversitesinin kurulması, elbette önemli bir gelişme olarak değerlendirilmelidir. Çünkü Trabzon üç üniversiteyi kaldıracak bir potansiyele sahiptir. Ne var ki bir üniversitenin kurulması ile her şey bitmiyor; aksine her şey yeni başlıyor.

Trabzon’da yeni bir üniversite kurulması aşamasında, Trabzon’un bütün paydaşları bu işin takipçisi olmuştu. Bu durum Trabzon üniversitesi’ nin kurulmasını hızlandırmıştı. Ancak üniversitenin kurulmasından sonra durum hiç de öyle görünmüyor. Bu görüntü, üniversitenin gelişmesi noktasında, çevreye olumsuz bir hava veriyor. Bu havanın olumluya dönüşmesi için herkesin görevini yerine getirmesi gerekir.

Üniversite önemli bir kurumdur. Yönetim biliminde kurumlar genellikle “örgüt” olarak bilinir. Örgütün olduğu her yerde, yönetimin ve yöneticinin olması kaçınılmazdır. Bir örgütü yönetmek, mevcut insan ve madde kaynaklarını en etkili bir biçimde kullanmak anlamına geliyor. Çağımızın örgütleri açık sistem olarak kabul edildiğinden, örgütler hem kendi iç paydaşları, hem de dış paydaşları ile etkili bir “yönetişim” içerisinde olmak zorundadır. Trabzon Üniversitesi’nin Rektörü de üniversiteyi bu anlayışla yönetmeye uygun bir profil sergiliyor.

Bundan 63 yıl önce bir barakada kurulan KTÜ, bugünkü durumuna gelmek için birçok zorluklardan geçmiştir. Trabzon Üniversitesi(TÜ) aslında 63 yıl önceki KTÜ’den avantajlıdır. Çünkü KTÜ gibi bir örnekten yararlanma imkânı olduğu gibi, 15000 öğrenci sayısı ile kurumsal bir kimliğe sahiptir. Aynı zamanda, Trabzon Üniversitesi, KTÜ’nün kuruluş aşamasında uygulanan “uçan profesörler”(İstanbul’dan uçakla gelip dersini veren ve tekrar dönen hocalara ‘uçan profesörler’ deniyordu) uygulamasına ihtiyacı yoktur; öğretim elemanı konusunda üniversitemizde büyük bir eksiklik bulunmamaktadır. Üstelik öğretmen yetiştirme konusunda önemli bir geçmişe sahip bir kurum olan Fatih Eğitim Fakültesi’nin de varlığı üniversitemizin avantajlarından sayılmalıdır. Ayrıca Hukuk Fakültesi, İletişim Fakültesi, İlahiyat Fakültesi ve Beden Eğitim Spor Fakültesi gibi önemli eğitim kurumları, Trabzon Üniversitesi’nin kurumsal kimliği altında faaliyetlerini sürdürmeye devam etmektedir. Bütün bunlar TÜ’ nin avantajları olarak değerlendirilmelidir.

Her yeni kurumun kuruluş aşamasında yaşadığı olumsuzlukları, yaşamamak mümkün değildir. Ne var ki bu olumsuzlukları asgariye indirebilecek bir yönetim anlayışı işbaşındadır. Rektör Prof. M. Emin AŞIKKUTLU’ nun, yeni üniversitenin, yeni yöneticisi olarak, TÜ’ sini geleceğe taşımak için canla başla çalıştığını biliyoruz. Burada önemle üzerinde durulması gereken hususlardan biri, kurum dışındaki paydaşların(basın, sivil toplum örgütleri ve diğer guruplar) güçlerini üniversitenin gelişmesine katmak olmalıdır. Dış paydaşların üniversiteye katkı yapmaları, üniversitemizin daha hızlı bir gelişme iklimine girebilmesi için zorunludur. Bütün paydaşların ve üniversite ile ilgisi olan herkesin, öncelikle elini taşın altına koyması bir vatanseverlik göstergesidir. Bu durumu, küçük hesaplarla(örneğin mikro milliyetçilik) zedelemek kimsenin hayrına olmayacaktır. Trabzon’un markasını taşıyan üniversitemizin, Trabzon’a yakışır bir kimliğe kavuşması için öncelikle dış paydaşların üzerine düşeni yerine getirmesi kaçınılmazdır. Yeni olan her şeyin sancılı olması doğaldır. Unutulmamalıdır ki, her doğum sancılı başlar.

Özellikle basın yayının, Trabzon Üniversitesi’ne özel bir yer ayırarak, olumlu ve olumsuz eleştirilerini yapmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Trabzon Üniversitesi’nin iç paydaşlarının da yeni üniversiteyi geliştirmeye uygun olduğunu söylemek, hakkı teslim olacaktır. Sayın Rektörümüzün, mevcut insan ve madde kaynaklarını en etkili ve verimli bir biçimde kullanmanın gayreti içerisinde olduğunu biliyorum. Yine biliyorum ki, Sayın Rektörümüz halis niyetle, canla başla üniversitenin gelişmesi için gayret sarf ediyor.
Trabzon Üniversitesi, en yakın zamanda Trabzon’a yakışır bir üniversite kimliğine bürünecektir. Yeter ki, iç ve dış paydaşlar buna inansın ve elinden geldiğinin en iyisini yapsın. İç paydaşların elinden geldiğinin en iyisini yapacağına eminim. Umarım ki, dış paydaşlar da ellerinden gelenin en iyisini yapmak için çaba sarf ederler.
Trabzon Üniversitesi’nin gelişmesi, kısır düşüncelerle savsaklanmamalıdır.

Sayın Rektörümüzün, emin adımlarla, Trabzon Üniversitesi’ni hedefine ulaştıracağına gönülden inanıyorum.
Trabzon Üniversitesi, Trabzon’a hayırlı olsun…