Trabzon, Rize Artvin ve Gümüşhane illerini kapsayan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği 1998 yılında genel sekreterlik olarak kuruldu.
İhracatçıların, karşılaştıkları sorunların çözüme kavuşturulması noktasında bakanlık tarafından yetkilendirilen kurum burasıdır.
Türkiye İhracatçılar Meclisi çatısı altında faaliyet gösterir.
Yönetim Kurulu dört yılda bir seçilir ve 11 kişiden oluşur.
Bütün faaliyetler Genel Sekreterlik çatısı altında yapılır.
Doğu Karadeniz İhracatçılar, işlemlerin daha süratli bir şekilde sürdürülebilmesi için Rize ve Hopa’da birer şubesi var.
Üç dönem Yönetim Kurulu Başkanı ve şimdi de başkan vekili olarak görevini sürdüren Ahmet Hamdi Gürdoğan ile kuruluşundan bugüne Genel Sekreterlik Görevini yürüten İdris Çevik, 21 yıldan beri Birliğin yükünü çeken iki önemli isimdir.
Ahmet Hamdi Gürdoğan işini takip eden yeri geldiğinde lafını esirgemeyen, Karadeniz hassasiyetlerini üst noktada tutan İhracaat dendiğinde tüm bölgeyi kucaklayan bir değerdir.
Genel Sekreter İdris Çevik sakin güçdür. Yönetmeliklere hakim, yeniliğe açık bir isimdir. Her zaman yüzü gülen ve en zor anında bile ihracatçıları motive eder. Özetle bir bilendir.
Başkan vekili Gürdoğan ve Genel sekreter Çevik İhracatçıların her türlü sorunuyla ilgilenen gerektiği zaman hükümet nezdinde de temaslarda bulunup ihracatçının önünü açtılar.
Türkiye’nin ihracatında önemli katkı sağladılar
İhracata ivme kazandırdılar.
2010 yılında Trabzon’dan ihracat yapan firma sayısı 199 iken 2018 yılında bu sayı 270’e çıktı.
Ancak Türkiye ve Dünya’da yaşanan global kriz nedeniyle firma sayısı 2019 ekim ayı sonu itibariyle 259’a geriledi.
Aktif ihracat yapan bu firmalar ülkeye 900 milyar dolara yakın bir ihracat kazandırdı.
Peki, 21 yılda ne oldu
-Trabzon ihracatı 5 Kat artış gösterdi.
-Türkiye geneli en çok ihracat yapılan 81 il sıralamasında 17’inci sıraya yükseldi. 
-Trabzon’dan 2018 yılında 122 farklı ülkeye ihracat yapıldı. Türkiye genelinde ilk 10’a girdik.
-Dünyanın tüm kıtalarına ihracat yapılıyor. Avrupa, Asya, Afrika, Amerika, Antartika.
-2017 Yılında en çok ihracat gerçekleştiren 16. il olduk. 1 Milyar dolar üzeri ihracat gerçekleştirmesine rağmen, 2018 yılında ihracattaki ihraç birim fiyatının düşmesine paralel olarak bizde de düşüş yaşanmış.
-Trabzon, Karadeniz Bölgesi’ndeki 18 il arasında ihracatının üçte birlik payla birinci sırada bulunuyor.
-Fındık ihracatının yüzde 45’ini Trabzon tek başına gerçekleştiriyor. İhraç eden firmalar sıralamasında Trabzon firması birinci sırada yer alıyor. 
-Su ürünleri ihracatında Trabzon önemli atılım yaparak, dondurulmuş balık ve işlenmiş su ürünleri ihracatında 39 milyar dolarlıkla önemli bir aşama kaydetti.
-2017 yılında Rusya Federasyonu’na yapılan yaş meyve sebze ihracatında Trabzon 1’nci sırada yer alırken yine sektörün Türkiye ikincisi Trabzon firması olmuş.
Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane’den 2019 yılının 10 aylık döneminde bir önceki yıla oranla yüzde 19 oranındaki artışla 1 milyon 103 milyar 500 bin dolarlık ihracat gerçekleşti.
İhracatın yüzde 33’ünü fındık, yüzde 29’unu madencilik ve yüzde 23’ünü de
Yaş Meyve Sebze Ürünleri teşkil ediyor.
Karadeniz Bölgesinden tam 125 farklı ülkeye ihracat yapılırken en fazla ilk 5 ülke İtalya, Rusya Federasyonu, Almanya, Gürcistan ve Fransa’ya yapıldı.
Dört ülkeye ihracat patlaması yaşandı adeta.
İran’a yüzde 300, Çin’e yüzde 55, İtalya’ya yüzde 162 ve Güney Kore’ye yüzde 42 oranında artış yaşandı.
Doğu Karadeniz ihracatçılar Birliği Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ve Dünyanın 10 büyük ekonomisine ulaşma hedefine katkı sağlıyor.
Ve yakında Trabzon’da yapılacak olan ipekyolu şi adamları zirvesi’ndeki bağlantılar da 2020 için yüz güldürecektir.