Trabzonspor Tarihi  Ve Mustafa Demir
 
Mustafa Demir’i ilk Demirkırlar’da tanıdım. Yıl 1986. Hikmet Aksoy Genel Yayın Yönetmeni, Servet Özkara Yazı İşleri Müdürü, ben de Spor Şefi.
Kuzey Haber’i çıkarıyoruz. Hikmet Aksoy Vakfıkebirli. Mustafa da oradan haber yapıyor.
Fanatik bir Trabzonspor’lu.
Önce Trabzonspor’un maçları, ardından idmanlar ve araştırmacı bir Gazeteci. Nerede bir belge buldu ise peşine gitti.
Düşünün İstanbul’da günlerce bekledi 1930’lu yıllara ait tek resim aldı. O resimler 30 yılda muhteşem bir müzeye dönüştü. Şimdi İhsan Öksüz’ün de desteği ile birlikte iki yeni eser hazırladı, Trabzonspor’un doğuşu, birleşmesi. Muhteşem belgeler var, muhteşem resimler var. Bunları anlatmak zor. Bazılarını sayfama aldım.
Benim burada diyeceğim şu; Ekonomik gücü olan ve Trabzonspor sevdasını yaşayanlaradır sözüm, bu eserlere destek olun ve yayınlatın. Eğer ben zarar etmeyeyim diyorsanız da vereceğiniz paranın iki katına da çıkarırsınız.
 
4 Takımdan Oluştu
 
Şimdi söz Mustafa’da:
‘Trabzonspor’un belgeli İstatistikli tarihi mevcutta yok. Böyle bir araştırmacı kitap bugüne değin çıkmadı. 1921 ile 1966 Trabzonspor’u teşkil eden 4 takım.
İdmanocağı
İdmangücü
Karadenizgücü
Ve Martıspor
Trabzonspor 3 aşamada kuruldu. 1933 (Amatör Trabzonspor) 1966 (Kırmızı beyaz Trabzonspor) 1967 (Birleşen Bordo-Mavi Trabzonspor)
 
Bu Bir Görevdir
 
Gazeteciliğe başladığımda yabancı ekiplerin Avrupa kupaları maçı yapmaya geldiğinde istediklerinde anolog (kitapçık) yoktu. Trabzonspor’un bir arşivi yok. Kulübümüzde Trabzonspor’un teknik direktörünün fotoğrafı bile yok!
Bu boşlukları görünce Trabzonspor arşivini yapmaya karar verdim.
Bana en büyük yol gösteren ve yardımcı olan rahmetli Muzaffer Eyüboğlu idi ve onu anıyorum.
Araştırmalara başladığım zaman eski yöneticiler ve teknik direktörlere sordum Kulübümüzün neden arşivi yok? Aldığım cevap şok etti, ‘gelen yönetim eski yönetimleri beğenmeyip arşivleri zaman zaman yaktı’.
Bu benim zoruma gitti, Trabzonspor tarihini A’dan Z’ye belgeli olarak 30 yıldan beri araştırdım ve Ansiklopediyi 2000 sayfa olarak hazırladım.
 
Trabzonspor’a En Büyük Hizmet Olur
 
Şu anda bu muhteşem eseri yayınlamak için sporsor arıyorum. Trabzonspor Başkan ve Yönetim Kurulu ile temasa geçtim ama olmadı. Trabzonspor’a gerçek hizmet etmek isteyen varsa bu kitabı yayınlasın, en büyük hizmeti yapmış olur.’
Eline sağlık Mustafa Demir. Sendeki arşiv mücevher. İyi sakla yeter.