Murat Zorluoğlu. Cumhur İttifakı AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı. Halkın içinden biri. Şehrin arşınlıyor, herkesin taleplerini diniliyor, not alıyor.  Van Valiliği görevindeyken halkın gönlüne taht kurdu, çok sevildi.
 
 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterildi. İlk günden bu yana Trabzon’da ayak basmadık yer, gönlüne dokunmadığı insan bırakmadı. Vatandaşlar onu çok sevdi.
 
Ortak aklı önemsiyor, disiplini öne planda tutuyor. Trabzon’a değer katacak, daha ileriye götürecek hayalleri ve projeleri var. Başkan Adayı Zorluoğlu gazetemizi ziyarette başkanlığında nasıl bir yol izleyeceğini anlattı. Zorluoğlu’nun işte o söyleşisi; 


 
Her Kesimle Görüştük
 
TAKA: Çalışmalarınızla ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz? İlgi ve alaka nasıl?
 
MURAT ZORLUOĞLU: 3 aydır sahalardayız. Erken başlamanın avantajlarını yaşadık. 3 aydır çok farklı kesimler ile bir araya gelme imkanı bulduk. Neredeyse görüşmediğimiz STK ve meslek odası kalmadı. Üniversitelerimiz ile bir araya geldik. Muhtarlarımız, kamu kurum ve kuruluşlarımızla buluştuk, bütün il ve ilçelerimizi gezdik. Belediye başkanlarımız ile AK Partili olsun olmasın hepsi ile görüştük. İlçeler ile ilgili ciddi bir kanaat oluştu.
 
İnsanlar Bizi Sevdi
 
Çok iyi bir 2 ay olduğunu düşünüyorum. Alanda özellikle hanım ile beraber gezerken çok ilgi görüyoruz.  Siyasi programlarda da vatandaşlarımızın ciddi teveccühünü görüyoruz. Bundan da çok büyük memnuniyet duyuyoruz. İnsanlar incelmişler, bakmışlar. Bu adam kimdir diye? İlk geldiğimiz zaman biliyorsunuz ‘nedir? Kimdir?’ diye kuşkulu bir ortam oluştu. Şimdi tamamen bunun dağıldığını görüyoruz. İnsanlar baktılar, incelediler. Çünkü insan geçmişi ile beraber var. Bizim 25 yıllık geçmişimiz Trabzon’da hakikaten çok işimize yaradı. İnsanlar Van’da ki, Elazığ’da ki çalışmalarımız takip etmişler ediyorlar. Bu mana da Trabzon’da çok iyi şeyleri beraber yapabileceğimize inanıyorlar.
Böyle bir sinerji oluştu alanda, halk arasında, esnafta. Bu da bizim işimizi kolaylaştırıyor.


 
Sağlam Yönetim, Başarılı Projeler
 
Proje toplantımızı yaptık.  Türkiye’de ben takip ettiğim kadarıyla hiçbir büyükşehir belediye başkan adayının yapmadığını yaptık. Çok ayrıntılı bir şekilde nasıl bir belediye başkanı olacağımızı söyledik. Yönetim anlayışımızın ne olacağını söyledik. Ben bunu projelerden daha fazla öne koyuyorum. Projeyi herkes yapar ama başarılı projeler ancak sağlam bir yönetim yapısı ile hayat bulabilir diye düşünüyorum. Yani büyükşehir belediyesinin yönetim anlayışını bu mana da kendi yönetim anlayışımızı büyükşehir belediyesine tepeden tırnağa hakim kılacağız.
 
Herkesi Belediyeden Mutlu Uğurlamak İstiyoruz
 
Hedefimiz büyükşehir belediyesi ile işi olan herkesin büyükşehir belediyesinden mutlu bir şekilde uğurlamak. Bu bizim için çok kıymetli bir şey. Bütün çalışma arkadaşlarımızdan en başta isteyeceğim şey bu olacak. Güler yüzlü bir belediyecilik. İnsanların tüm taleplerini yerine getiremezsiniz. Olmayacak şeylere tamam diyecek halimiz yok elbette. Ama bunu mümkün mertebe kırmadan dökmeden yapabilirsiniz. İnşallah bunu sağlayacağız.
 


Herkesin Başkanı Olacağız
 
Kapsayıcı dedik, tüm Trabzonluların belediye başkanı olacağız dedik. Hatta daha Vizyonel bir yaklaşımla yeryüzünde ki bütün Trabzonluların belediye başkanı olmayı arzu ediyorum ben. Bütün hemşehrilerimize dokunacağız. Trabzon ‘u daha mutlu olacakları bir şehir haline getirmek istiyoruz.
 
Projelerimizi Ortak Akılla Hazırladık
 
Ortak aklı ve istişareyi her zaman söylüyoruz. Projeleri hazırlarken bunu kısmen uyguladık.
 
Projeleri tek başıma dışarıdan getirdiğim ekiple hazırlamadım, şehrin dinamikleri ile istişare ederek, fikirlerini alarak hazırladık. Projeler o yüzden şehrin sorunlarına dokunana, nokta atış projeler oldu. biz dışarıdan geldik ama içerdekilerin bir çoğunun görüşünü alma imkanı bulduk. Elbette belediyede adalet ve hakkaniyet anlayışına uygun bir yönetim sergilemek zorundayız. Ben 25 yıllık meslek hayatımda şunu gördüm; eğer adil davranırsanız, vatandaş size güvenirse yani vatandaş bu başkan adil adamdır” gerçekten adaletle hükmeder bu güveni vatandaşta oluşturursanız ondan sonra hizmetler çok daha kolaylaşır. Vatandaşın aleyhine bile olabilecek bazı işleri rahatlıkla yapıyorsunuz o vatandaşta size hak veriyor. ‘Evet bana böyle yaptı ama aynı durumda olan öbürüne de aynı şeyi yaptı.’ diyor. Dolayısıyla hizmetleri sunmada daha kolay daha rahat ediyorsunuz. Bu bakımında adaletle hükmetme bizim dönemimizde uygulayacağımız bir başka yönetim ilkemiz olacak.


 
Vatandaşımız Her Sorusunun Cevabını Alacak
 
Şeffaflık çok önemli. Mecliste de belediye yönetiminde de şeffaflık çok önemli. Ne yaptığımızı herkes bilecek. ‘Efendim bilgi edinme hakkında kanun kapsamına girmediğinden talebiniz reddedilmiştir’ yazısı biz de çok istisnai olacak. Vatandaş bilgi mi talep ediyor. Al sana bilgi. Vatandaşımızın mutlaka verdiği her dilekçenin cevabını yazılı olarak alacak. Bu yazı iş olsun diye değil doyurucu olacak. Hiçbir dilekçe karşılıksız kalmayacak. Vatandaşımızın bizim birinci derece muhatabımızdır. Biz vatandaşa hizmet etmek için geliyoruz. Taleplerini karşılamak zorundayız.  
 
Ekonomi Yükseliş içerisine girecek
 
TAKA: AK Parti’nin siyasette ki en başarılı dönemlerinde bürokrattınız. 17 yıllık bir dönem geçti. Son birkaç yıldır ekonomi ile ilgili sıkıntılar var. Dış saldırılar var. Bunları Murat Zorluoğlu’nun kim olduğunu anlatabildiniz. Artık vatandaşlar kendinden biri olarak görmeye başladı. Ekonomi ve istihdam ile ilgili sıkıntı saha da önünüze çıkıyor mu?
 
MURAT ZORLUOĞLU: Elbette çıkıyor, gerçekçi olmak lazım.  Esnafımızı gezerken, sokakta insanların bir kısmı bu konu üzerine şikayet ediyor. Bunları yine insanlar AK Parti’nin düzeltebileceğine inanıyorlar. Bize şikayet ederken biz başkasına oy vereceğiz demiyorlar. İnsanlar diyorlar ki bakın benim böyle böyle sıkıntılarım var bunun farkında olun ve bu ekonomik meseleleri çözün. Bu şekilde geliyorlar. Ben geçtiğimiz cumartesi Sayın Berat Albayrak ile konuşma imkanı bulduk. Hükümetimiz bunla ilgili çok çalışıyor. Seçimden sonra ekonominin ileriye doğru hızlı bir yükseliş içerisine gireceğine inanıyorum. Bu durgunluk döneminin, sıkıntılı dönemin sona ereceğine inanıyorum. İnşallah biz seçilirsek; bu konjektör  yavaş yavaş değişecek. Ekonomik ve kaynak anlamında çok büyük bir sıkıntı çekmeyeceğimize inanıyorum.


 
Projelerde Ankara’nın Desteği Şart
 
Ben projelerimi hazırlarken bakanlarımızla da kısmen istişare ettim. Yani onlarında birçok projede desteğini aldık. İnşallah bu projeleri hayata geçirirken Ankara’nın maddi anlamda bize desteği şart. Çünkü belediyenin mali yapısı Trabzon’da çok kuvvetli değil. İlk işlerimizde bir tanesi büyükşehir belediyesine merkezden gönderilen kaynakların artırılmasına yönelik kanun değişikliği olacak. Onunla ilgili çalışmamız olacak. Ulusal ve uluslar arası finans kaynaklarından, fonlardan da yararlanacağız. Benim uzmanlık alanlarımızdan bir tanesidir bu. İnşallah finansman noktasında çok büyük bir sorun yaşmayacağız. Ekonomimizde düzelirse insanlar bu mana da daha mutlu olacak elbette.
 
Trabzon’un Tamamına Hizmet
 
TAKA: Trabzon’da bir itfaiye sorunu var. Köprübaşı ile Sürmene arasında 14 kilometre var. Köprübaşı’na ev yanmaya başladığında ortalama 20 dakika sonra en az ulaşıyor. Ev yanıyor 20 dakika da.  Bir itfaiye aracının burada olması gerekiyor. Büyükşehir olduktan sonra araçların hepsi merkeze çağrıldı. Bu sıkıntı oluşturuyor. Bununla ilgili nasıl bir çözümünüz olacak.


 
MURAT ZORLUOĞLU: İtfaiye hizmetleri büyükşehrin hizmetlerinden.  İlçelere devredilebilecek hizmetlerden bir tanesi. Bir bütün olarak idare edilmesi lazım çünkü. Elbette bütün ilçelerde yangınlara kısa sürede ulaşabilecek bir yapımının kurulması lazım. Bunları bütün olarak inceleyeceğiz. Uluslar arası standartlar vardır. Şehir merkezlerinde ve kırsalda yangınlara müdahale etme süreleri vardır. Bu standartlara hepimiz uymak zorundayız. Bunu yaparız bu çok maliyetli bir şey değil. Sadece eski Trabzon’a değil bütün Trabzon’a hizmet diyorum ben. Büyükşehirin mantığı bu. Böyle yukardan bütün ilçeleri ile beraber Trabzon’un tamamına hizmet götürecek bir yeni yerel yönetim yapısı olması.
 
Ekip Ruhu İle Çalışacağız
 
İlçe belediye başkanlarımız ile tam bir ekip ruhu içinde çalışacağız. Onlar bizim ekibimizin parçaları. Büyükşehirin liderliğinde ekip ruhu ile çalışacağız. Büyükşehirin kaynakların, imkanlarını bütün ilçelerimize yayacağız. Yatırım programı yaptığımız zaman her ilçenin orda her ilçenin Büyükşehirin bütçesinden pay aldığını göreceksiniz.
 
Değişiklikler Yapacağız
 
TAKA: Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğinizde göreve başladıktan sonra ekibinizin performansını görüp ona göre mi tasarruflarınıza karar vereceksiniz? Yoksa bir ekiple birlikte mi başlayacaksınız?


 
MURAT ZORLUOĞLU: Elbette büyükşehir belediye başkanlığı koltuğuna oturduğumuzda Allah nasip ederse kısa bir süre içerisinde bazı değişiklikleri yapacağım. Önemli bazı noktaları değiştireceğiz. Bu kaçınılmaz bir şeydir, her yöneticinin hakkıdır. Ama bütün ekibi gelir gelmez  hepsini değiştirecek değiliz. Elbette bir süre bir kısım arkadaşlarımıza izleyeceğiz. Bir kısmını değiştireceğiz. Bir kısmını izleyeceğiz. İlla herkes dışarıdan gelmeyecek.  Belediyede var olan kapasiteye bakacağım. İçerden de bizim yükümüzü hafifletecek, donanımlı, kaliteli arkadaşlarımız vardır onarı da değerlendireceğim. Biraz dışarıdan da getireceğim. Netice de şehrin vatandaşının bunla ilgilenmemesi lazım. Şehrin bana şunu demesi lazım; ‘sen vat ettiğin bu projeleri gerçekleştirebilecek misin? Ona bakılması lazım. Bu konuda tavizde vermem. Çünkü vaat ettiğim projeleri, hizmetleri ve yönetim anlayışını bu şekilde hakim kılmakla mesulüm.  O nedenle bu noktada çokta kimseyi işime karıştırmadım. Bundan sonra da karıştırmam.
 
Trafik Sorunu Çözülecek
 
TAKA: 5 yıl sonra Trabzon anlattığınız projelerinizle Trabzon’u nerede göreceğiz?
 
MURAT ZORLUOĞLU:  Eğer bu projeleri hedeflediğimiz gibi gerçekleştirebilirsek  5 yıl sonra şuan da ki trafik ve ulaşım sorunlarını yaşamayan bir Trabzon hayal edebiliriz. Trafik akacak. Yeni yolları, bağlantıları ile Trabzon ulaşım noktasında ve tabiî ki hafif raylı ile olacak. Akçaabat’tan Yomra’ya doğru şehir içene doğru şehir mobilyası gibi değerlendirebileceğiz hafif raylı ile ulaşım meselesi büyük oranda çözülmüş bir Trabzon hayal edebiliriz. Vadiler var birde. Çömlekçi kentsel dönüşüm meselesi de 5 yıl sonra çözülmüş olacak. Tabakhane, Çömlekçi, Gülcemal, Pazarkapı bittiğinde yenilenmiş bir Trabzon olacak.
 
Değirmendere’nin Mutlaka Dönüşmesi Lazım


 
Ben prensip olarak kendi uhdemde olmayan, kararını kendim veremediğim işlere çokta fazla tarih süre vermiyorum. Ben büyükşehir belediyesinin bizzat kendi projeleri ile ilgileniyorum. Öteki işler bizim yakından takip edip şehre kazandıracağımız işler. Bunlar bizim kendi işimiz. Kararlarını kendimiz vereceğiz, ihalelerimizi kendimiz yapacağız. Dolayısıyla hızlandırabileceğiz. Onun dışında Trabzon’da 5 yıl sonra bir mega proje olarak öne çıkarmamız gerekir Değirmendere meselesi var. O bölgenin mutlaka dönüşmesi lazım. O bölgedeki sanayi sitelerinin daha rahta hizmet verebilecekleri bir yerlere alınması lazım. Ben ziyaret etti, yürüyemiyoruz. Esnafı ziyaret edeceğiz, akrobatik hareketler yapa yapa yürüyoruz.
 
Kültür Merkezi, Millet Bahçesi
 
TAKA: Tiyatro binası çok eski. Millet Bahçesi’nde mi yeni tiyatro binasını düşünüyorsunuz? Yoksa bahsettiğiniz kültür merkezi içerisinde mi?  Ya da kültür merkezini nerde yapmayı planlıyorsunuz?
 
MURAT ZORLUOĞLU: Kültür bakanımız gelecek onunla da oturup onunla da bu konuları konuşacağız. Bakan yardımcımız ile konuşmuştuk bu meseleyi. Trabzon’a bir kültür merkezi şart. Bunda hem fikiriz. Bir tek Hamamizade ile bu iş olmaz. Elbette orası devam edecek ama bizim sanat şehri Trabzon’a yakışır bir kültür merkezimizin olması lazım. Bunun içinde tiyatro da olur, diğer sahne sanatlarının sahnelendiği mekanlarda olur. Dolayısıyla ayrı 2 bina yerine tek bir bina da daha işlevsel bir kültür binası ile bu meseleyi çözeriz. Nerede yapacağımıza bakacağız. Elbette Millet Bahçesi’nin bir köşesi de olabilir bu. En son Murat Kurum Bakanımız geldiğinde ben dedim bunu konuşmamız lazım. Oradaki orman binaları projeye dahi edilmemiş. Murat Kurum bakanımız geldiğinde mutlaka oturup konuşmalıyız dedim. Hatta bu millet bahçesinin mimarını da çağırdım, TOKİ Başkanımız da geldi, oturduk masaya yatırdık. Orada bu işi çözdük. Yazısı geldi, tamamı Millet Bahçesi olacak. Mart 28’de ihaleye çıkıyor. 


 
Trabzon’a Buz Pateni
 
Ben dedim ki bunun içerisinde Trabzon’da hiç olmayan bir şey yapmak istiyorum. Trabzon’da yaz-kış çalışacak bir tane buz pateni pisti. Etrafını çevireceğiz güzel bir buz pateni pisti yapacağız. Onu yapacağız inşallah.
 
Uluslararası Kayak Merkezi
 
TAKA: Çaykara- Uzungöl’de nasıl bir proje düşünüyorsunuz? Turistleri tutacak projelere ihtiyaç var burada.
 
MURAT ZORLUOĞLU: Uzungöl’ün kış turizm mastır planı var.  Uzungöl’de uluslararası kayak merkezi olabilecek kalitede yamaçlar var, kar kalitesi son derece uygun. Mastır planı yapılmış.  Dolayısıyla yatırımcı bulabilirsek Uzungöl veya Çakırgöl’de yatırımcı hangisini tercih ederse biz bir uluslar arası kayak merkezi Trabzon’a kurmak istiyoruz. Bu şekli ile Trabzon’da kış turizmini de canlandırarak 4 mevsime yaymak istiyoruz.
 
Spor Turizmini Önemsiyoruz
 
 Bizim birçok tesisimiz var.  Uluslar arası maçların burada olması lazım. Spor müsabakaları ile de turizme katkı sağlarız. Tarım turizmi çok önemli.  Festivaller eksik, yayla şenlikleri dışında bir şey göremiyoruz. Şehir merkezinde daha fazla sanatsal faaliyetlere, festivallere ihtiyaç var. Bu şehir eğer turizmden para kazanmak istiyorsa o mantıkla düşünmek zorunda. Hem turist gelsin diyip hem müzik olmasın, sanat olmasın diyemezsiniz. Derebaşı virajlarını değerlendirmek istiyoruz. Festivallerle birçok insanı buralara çekebiliriz. Turizmde destinasyonları artırmamız lazım.
 
Vadileri Cazip Hale Getirmeliyiz
 
TAKA: Zağnos Vadisi ve Tabakhane Vadisi var. Buraları hareketlendireceğiz. Zağnos Festivali, Tabakhane Festivali gibi ayrı projelere ortaya koyup buraları hareketlendirmek lazım.
 
MURAT ZORLUOĞLU: Biz bu vadileri insanımızla buluşturmak istediğimizi söylüyoruz. Orada kültür sanat yerleri,  çocukların ve gençlerin gidebileceği macera parkları ve benzeri dokunuşlarla cazip hale getirmemiz lazım. Yoksa Zağnos Vadisi’nde incin top oynuyor.
 
Vatandaşımız Memnun Kalacak
 
Benim bir tarzım var kimseye benzeme çabası içinde olmadım.  Bende halkın içerisinde bir valiydim, şimdi halkın içerisinde bir belediye başkanı olacağım. Ama aynı zamanda devlet ciddiyeti ile projelerimi sonuna kadar takip edip sonuçlandıracağım. Bir şey söylediğimiz de bunun gereğini yerine getirmek zorunda hissederiz. Elbette bütün fırsatları halkımızla bir araya gelme şeklinde değerlendireceğiz. İyi bir ekibi onun için önemsiyorum. Sağlam bir ekip olacak ki belediye de belediyenin dışında ki işleri, sosyal faaliyetleri düzenleyebilelim. İnşallah vatandaş bizden hem kendisi ile münasebet anlamında hem de vaat ettiğimiz projeleri uygulama anlamında memnun kalacak.