Yorgun mermilerin isabet ettiği, rast gele havaya ateş açanların yaraladığı ya da öldürdüğü onlarca insan var!..
 
Yorgun mermi nedir?

Yorgun mermi, namludan çıktıktan bir süre sonra ivmesini kaybedip düşüşe geçen, bir başka deyişle serbest düşme hareketi yapan mermi çekirdeklerini anlatmak üzere kullanılan bir polisiye kavram. Beş uzmanın (yaptığı çalışmada yorgun mermilerin hedef üzerinde hayati yaralanmalara neden olabilme potansiyelinin ortaya konulması hedeflenmiş. Çalışmada 9x19 mm (Parabellum) ve 7,65x17 mm çapındaki mermilerin namlu çıkış hızları ölçülmüş ve bu hızlar Dış Balistik Yazılımı kullanılarak yatayla 65 derece ila 90 derece arasında beşer derecelik aralıklardaki atışlarla simüle edilmiş. Mermilerin serbest düşme hareketleri ve düşüş hızları incelenmiş. Elde edilen sonuçlar da, dokuların eşik hız değerleriyle karşılaştırılmış ve böylelikle mermi çekirdeklerinin yaralama, öldürme potansiyeli ortaya konulmuş.

Ne yazık ki ülkemizde yaşanan onca kazaya rağmen bireysel silahlanmanın önüne geçilemiyor. Düğündeyiz keyfimiz yerinde ama silaha sarılıyoruz. Bir kişi maganda kurşunuyla öldü yaralılar tedavi altında, kanlı düğün başlıklarıyla karşılaşıyoruz. Camiden çıkarken birbirimize sarılacağımız yerde silahlara sarılıyoruz. En küçük bir tartışma da birkaç olgun cümleyle geçiştireceğimiz yer de çözümü kavgalarda arıyoruz.Peki magandalara sadece düğünler de kutlamalar da asker eğlencelerin de mi rastlıyoruz. Bu konuda halkın nabzını tuttuk…

Son zamanlarda sayıları oldukça artan şehir magandaları hakkında ne düşünüyorsunuz ve bu konuda ne gibi önlemler alınmalı?’ diye sokağa indik vatandaşa sorduk. işte o cevaplar…

Balkona Çıkamıyoruz
 
İrem Feyza EMİROĞLU: Olmaması gerekiyor. Bunun için önlemler alınmalı. Bu konuda emniyet müdürlüğümüzü valiliğimizin harekete geçmesini istiyoruz. Özellikle yaz aylarında yaşanan bu olaylar bizleri korkutuyor.

Ailemizle artık akşamları balkona çıkamaz, sohbet edemez olduk. Havaya nereden ateş açacaklar, nereden mermi gelecek diye insanlar tedirgin olmaya başladı.

Şehrimize yakışan bir durum değil, çözülmesini bekliyoruz ve istiyoruz.
 
Eline Her Silah Alan…

ZEKİ KARLIKLI: Bence yanlış. Şehir magandaları hakkında düşüncelerimiz tabi ki iyi değil.Eline her silah alan havaya ateş açıyor.

Defalarca yaşandı bu. Arabayla lastik çekip milleti rahatsız etmeleri de cabası.

Lastik yakılıyor düğünler de yol kesiyorlar bunlarda magandalığa giriyor.

İBRAHİM ŞENPINAR: Havai fişekleri de çok fazla abartıyorlar ardından silah atılıyor nereye atıldığı belirsiz kurşunlar gece yarısı. Bu durumun yaşanmasına karşıyım.
 
Ambulans Gecikti Halka Ateş Açtılar

Mustafa Birinci: Tasvip etmiyorum. Televizyonda üzücü olaylar görüyoruz.

Kurşunlar çocuklara isabet ediyor vatandaş olarak üzüntü duyuyorum. Silahlara ruhsat verilirken insanların psikolojik durumlarını göz önüne alarak verilmeli.

Mesela Akçaabat’ta ambulans geciktiği için belinden silahını çıkarıp havaya insanlara ateş edenine de rastladık. Bu gibi olayların önüne geçilmeli.

Dikkat Etmemiz Gerekiyor

SERHAT USTAÖMER:Önlem konusunda devletin yapması gereken bir durum bu ağır yaptırım cezalar verilmesi gerekir. Ya da belirli bölgeler serbest bölgeler yapılabilir. İnsanların silahtan uzaklaştırılması pek mümkün değil toplum yapısı olarak. Belirli bölgeler de emniyetten alınacak izinlerle kontrol eşliğinde yapılmalı.

Eğlencelerde şehir içlerinde yasak olma şartıyla. Bu sadece silah değil havai fişeklerde atılıyor. Hayvanlar kuşlarda bu konudan çok fazla etkileniyor.

Zarar görüyorlar. Göç mevsimlerinde daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor. Silah atmak isteyenler için belli poligon yerler oluşturulmalı. Bu şekilde kontrol altına alınırsa daha faydalı olur.

Huzur Bozucu

Anılcan Tonya: Böyle şeylerin yaşanması üzücü toplum huzurunu bozuyor. İnsanlar sokaklarda ailelerini gezdiriyorlar. Bunların önüne geçilmeli.

Her Yerdeler

Metin Reis:Şehir magandaları toplum huzurunu bozup insanların sinir sistemlerini alt üst eden hatta insanlara karşı tepki vererek suça teşvik eden bir unsur olarak görüyorum ve şehir magandaları denilmemeli şehir dışında kırsal kesimlerde de görülüyor her yerdeler.

Cezalar Ağırlaştırılsın

Tufan Usta: İlk önce ellerinden silahı alacaklar yasalarda boşluk var onun için bu durumu yaşıyoruz. Bu bir zevk eğlence olayı olamaz. Cezalar bir daha o silahı eline almayacak şekilde verilmeli. Vatandaş olarak karşıyız düğün eğlence yapacaksınız ama bu şekilde değil.

Can Kayıpları Var

HİLAL ONUR: Şehir içinde halk arasında yapıldığı zaman büyük bir tehlike arz ediyor. Can kayıpları oluyor yetkililerin bununla önlem alması gerekiyor.

Yoldan geçen..

MUZAFFER AKBULUT: Eskiden bunları bizde yapardık ama o zaman şehirde kimse yoktu, günümüz göre daha tenhaydı. Gençler eğlenmek için yapıyor. İnsanlar nereye ateş açtıklarını bilmeden evlerin pencerelerini ya da yoldan geçen insanları hedef alıyorlar.

Uyuyamıyoruz

SAMİYE KOÇ: Rahatsız oluyoruz. Özellikle geceleri ne oturabiliyoruz ne de uyuyabiliyoruz. O kadar ölenler var.

Bence daha fazla insanın canı yanmadan yasaklanmalı. İnsanların evde otururken bir şekilde rahatsız edilmesi ne demek?

Bunun önüne geçilmeyecekse, yarın öbür gün daha fazla soruna yol açacak asayiş olayları yaşanabilir.

Bilinçsiz Eğlence Aracı

AYNUR KARACA: Üzücü bir durum o kadar insan ölüyor. Gençlerimiz bunu eğlence amaçlı yaparken bilinçsiz şekilde silahlanmaları o kadar insanın canına mal oluyor. 

Yetkililerin bu duruma önlem alması ve yasaklamaları gerekiyor.

Eğitimin önemi!..

SALİH KUTU: Bu konularda ailelere büyük görev düşüyor. Tabi ki güzel şeyler değil bunlar… Mesela bizimde arabamız var trafikte bazen bu tür şeylere rastlıyoruz.  Hatta ehliyeti olmadan 15- 16 yaşında gelişkin çocuklar trafiğe çıkıyorlar. Bunlar tabi güzel şeyler değil. Bu noktada ailelerle büyük görev düşüyor. Çocuklarında ailelerini dinlemediğini duyuyoruz. Ben devletin silahları ruhsatlı satması taraftarıyım veya düğün kayıtları olmadan düğün sahiplerinin izni olmadan davetlilerin eğlence amaçlı silahlaması yasaklanmalı. Mesela düğünde havai fişek atılması gerekiyorsa onları düğün sahiplerinin alması gerekiyor. Toplumumuzda silah kullanımı eski geleneklerimizdendir halkımız bunu şöhret ve şeref olarak düşündüğü için devletimiz silahlanmayı ruhsatlı hale getirmelidir. Bunu başka türlü önleyemezsin. 15 yaşındaki çocuk babasında aldığı harçlık ile eğlence amaçlı bu tür şeyleri satın alıyor. Nasıl 18 yaşından küçüklere sigara satışı yasaklandıysa bununda yasaklanması gerek çünkü bu tür şeyler hayati tehlike taşımaktadır. Şehir magandaları sadece silahlanma ile olmuyor darp edenlerde var. Bu durumun yüzde 50’lik kısmı silahlanmayı ruhsatlı hale getirerek, diğer yüzde 50’lik kısmı ise çocuklara verilen eğitim ile halledilebilir.

Devlet Konuya Acil El Atmalı

HASAN USLU: Maganda kurşunlarının kesilmesi adına en büyük adımlardan biri devletin ciddi manada bu konuya el atması gerekiyor. Yapanın yanına kar kalmamalı ölümlere neden olan durumlarda devletin ciddi cezalar vermesi gerekiyor. Bu bir yanlışlık değil bir insan öldürüyorsunuz zevkinize havaya ateş açıyorsunuz. Savaşta düşman attığımız kurşun değil bu siz eğleneceksiniz diye birileri çocuğunu eşini kaybediyor. Devleti bu konuda göreve çağırıyoruz. Bende silah severim çok istediğim zaman kurusıkı alıyorum insanları rahatsız etmeden şehir içinde değil yaylalarda boş alanlarda maçlarda ülke meselelerini ilgilendiren konularda bu Türk olmanın verdiği bir iç güdü diyelim ateş açıyoruz. Bunu boş alanlarda insanların yaşamadığı alanlarda yapıyoruz tutup ulu orta bir düğünde havaya ateş açamazsın bugün yaylalar da bile bunu yapmak sıkıntılı o kadar hane ev var. Herkes bunu bir bilinçle yapamaz devletin buna el atması gerekir.