Trabzon’un Dernekpazarı İlçesi’nde doğup, Bursa’da kauçuk sektöründe AL-SAN Limited Şirketi olarak adını duyuran Metin Al memleketine yatırım yapmaya karar verdi. Dernekpazarı-Çaykara yolunun 1. Kilometresinde ki Holo Deresi mevkiinde bulunan arazisi üzerinde Turistik tesis yapma çalışmalarına başladı. Kendisinden projesi hakkında bilgi istedik.
 
Memleket Sevdası Ağır Bastı
 
TAKA: Metin bey, doğup büyüdüğünüz ilçemize yatırım yapma kararını ne zaman aldınız ve projenizi bizimle paylaşırmısınız?
 
METİN AL: 1957’de Güney Mahallesi nde doğdum. İlk ve ortaöğrenimimi ilçemde tamamladım. Çocukluğum burada geçti. 1983’de Bursa’ya gittim. Her ne kadar Bursa’da iş sahibi oldumsa da ilçemi hiç unutmadım. Her yaz kısada olsa geldim. Çift katlı bungalovları burada ev yapmaya başladım 1.5 yıl süren inşaat esnasında İlçeme nasıl bir yatırım yapabilirim diye düşündüm. Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Aşık’la bir yemek esnasında konu açıldı. Bana “Metin Bey ilçemizde bir otel yok. Misafirleri bile ağırlama sıkıntısı yaşıyoruz. Boş duran arazinize bir otel yaparmısınız? Uzungöle gelen turistlere yer bulmakta sıkıntı yaşıyor. Onlardan da yararlanarak ilçenin turizmden pay almasına vesile olmuş olursunuz.”  dedi. Bu güzel doğa içinde betonarmeyi düşünmem Ahşap Bungalov tipi otel. Dublex Çift katlı Bungalovlar, Mescit, restoran, çay bahçesi ve benzeri bir kompleks olabilir. Siz başkan olarak önümde olursanız yatırıma hazırım dedim.
 
Bu konuşmanın ardından çalışmalara başladım. Arazim üzerinde bulunan trafo ile atıl değirmenden yukarı eski su bendine kadar olan arazimle ilgili araştırmaya başladım. 25000 ölçekli haritalarda kentsel alan olarak belirlendiğini gördüm. Düşündüğüm projeyi hayata geçirebilmem için bana ait 3 dönümlük arazi tarımsal alan olarak gözükmektedir. Bu alanla birlikte Ormandan kiralamayı hedeflediğim 25 dönümlük alanın turizm alanı kapsamına alınması için 5000’lik ölçek planlaması içine sokulması gerek. Dere yatağının islahı için gittiğim DSİ’den verdikleri bilgide Solaklı Vadisi islah ihalesi yapıldı. 2017 için ödeneğin olmadığını söylediler. Ben 2017 yılına ek yapılarak Solaklı Deresi Projesinden Holo Deresi ne pay ayrılması (Holo Mahalleleri Gurup yolu başlangıcı, diğer bir ifadeyle Süt Fabrikası yanından itibaren 500 m’lik bir alan) ve ana yol çalışmaları ile birlikte yürütülmesini ve 2018 yılı planlamasında bitirilmesini istiyorum. Karayolları yeni yol güzergahı ile ilgili var görünen sorun Karayollarından gelen yetkililerle yerinde yaptığımız değerlendirme ile çözüldü. Kendime ait arazı içinde biraz daha yukarı noktadan başlandığında karayolları için de hem daha güzel hem ekonomik olacağı, benim çalışma alanımda da rahat hareket edebileceğim görüşünde mutabık kaldık.
 
Solaklı Vadisi rekreasyon çalışmalarında vadinin geniş kapsamlı turizm alanı olması için tasarladığım projede, İlçe Kaymakamımız Murat Yıldız, Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Aşık, İlçe Ak Parti Başkanımız Zeki Avni Usta ve yönetimi yanında İlde görüştüğüm tüm kurum yetkilileri yanımda olduklarını ve gerekli desteği vereceklerini görünce yeni bir güç kazanarak çalışmalarımı hızlandırdım.
 
Ayşe Sula Destekledi
 
Projemle bilgilendirilen Milletvekilimiz Ayşe Sula Köseoğlu, İlçe Başkanı Zeki Avni Usta ve yönetimden Yaşar Falcı ile çalışma alanımıza kadar gelerek incelemelerde bulunup, gerekli bilgileri aldı. Her konuda destek olacağını belirtip ayrıldı. Desteğini yanımda gördüğüm herkese teşekkür etmeyi borç bilirim. Bürokrasideki engelleri hızlı bir şekilde aşarak çalışmalara başlayabilmem için, Başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Berat Albayrak’ın Baba ocağına gitmek için Karayollarından ayrılıp -0-km’sinde giren alanın turizme kazandırılmasına desteğini, İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun ve diğer tüm parlamenterlerimizle, bakanlıklardaki hemşehrilerimizin desteğini bekliyorum.
 
Yürüyüş Parkuru Yapılacak
 
TAKA: Projeniji biraz açar mısınız?
 
METİN AL: Holo Deresi’nin Solaklı Deresine döküldüğü noktadan itibaren Holo Mahalleleri (Köyleri ) yolunun başladığı alanda şahsıma ait 3 dönümlük  (ve bitişiğindeki yaklaşık bir dönümlük alanı da ilerde alacak şekilde ) arazı üzerinde alt yapı çalışmalarına başladım. Atıl durumda olan değirmen arkını temizletip islah ettim. Kanalın başında bulunan bent alanından alınacak su ile alanımızın belli yerlerine şelaleler oluşturulacak.
 
Yolla arazı arasında iki bölüm halinde istinat duvarları yapılacak. Değirmen nostalji olarak ziyarete açık hale getirilecek. Dere karşısında bulunan 25 dönümlük orman kiralandıktan sonra içinde yürüyüş parkuru, çocuk bahçesi, kamelyalar, bungalov evler, dinlenme alanları yapılacak. Derenin her iki yakasında yapılacak merdivenler ve islah çalışmaları ile suyun kenarına inilecek. O alanda da oturma yerleri, çay içme, yemek yeme noktaları, mescit oluşturulacak. Yine vadi boyunca dere kenarından yürüyüş parkuru yapılacak. 
 
Eski Çaykara yolu üzerinde bulunan ahşap köprünün ayakları arasında yüzme havuzu, Holo Gurup yolu ile dere arasında yukarıda da belirttiğim gibi bungalov otel ve evler, park, çocuk oynama alanları kafeterya, kamelyalar yapılacak. Tamamlandığında, Tokinin Kentsel Dönüşümle Türkiye de yapmaya karar verdiği Örnek İlçe Dernekpazarı’na ben de örnek bir turizm tesisi kazandırmış olacağım. Taka Gazetesi olarak şahsınız ve çalışmalarıma destek olan ve olacakların hepsine şimdiden teşekkür eder, ilçemize hayırlı olmasını dilerim.
 
FAHRİ DÜZENLİ