Kamu Denenetçiliği Kurumu tarafından düzenlenen ‘Cumhurbaşkanlığı Sisteminde Denetim ve Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) Çalıştayı’ Ankara’da gerçekleştirildi. Çalıştaya TBMM Başkanı İsmail Kahraman, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Kamu Denetçileri Arif Dülger, Celile Özlem Tunçak, Mustafa Özyar ve Yahya Akman ile siyasetçiler, uzmanlar ve akademisyenler katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, 16 Nisan halkoylamasıyla birlikte Türkiye’de 94 yıldan beri devam eden parlamenter sistemin değiştiğini belirtti. Malkoç, bunun yerine Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin geldiğini buna bağlı olarak yaklaşık 150 kanunda değişikliğin olacağını ve anayasa değişikliğinin mevzuatı önemli ölçüde etkileyeceğini belirtti.

KDK olarak halkoylamasından sonraki değişikliklerin farkında olduklarını belirten Malkoç, “Özellikle bizim alanımıza giren denetim konusunda TBMM, idare ve yargı makamlarıyla görüşerek 2019 yılında yürürlüğe girecek ana sistemin hazırlıklarını yapmak istedik ve bu çalıştayı gerçekleştirdik. Zaman çok hızlı geçiyor, biz bu hazırlıkları yaparsak eminim ki 2019 yılında arzu ettiğimiz noktaya gelinecek” dedi.

Kamu Denetçiliği Kurumunun bir bakıma vatandaşın avukatlığını yaptığını vurgulayan Malkoç, “Vatandaşımız bize her türlü ortamdan ulaşabilir elektronik ortamdan, mektupla, faxla, kaymakamlıklarla veya valiliklerle. Kuruma başvurular tamamen ücretsiz. Özellikle bize müracattan sonra yasa gereği en geç 6 ay içerisinde kararlarımızı veriyoruz. Başvuruların çoğunluğunu dostane çözüme kavuşturuyoruz. Bir bakıma idareyle vatandaş arasında sağlam bir bağ oluşturuyor ve köprü kuruyoruz.” Şeklinde konuştu.

Çalıştayda konuşan TBMM Başkanı İsmail Kahraman ise, 16 Nisan’daki halk oylamasının Türkiye için bir milat olduğuna işaret ederek, milletin kabul ettiği anayasa değişikliğiyle, 94 yıllık geçmişe sahip parlamenter sistem yerine cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin getirildiğini vurguladı. 

Değişiklikle, Türkiye’nin bir makas değişimi yaptığını belirten TBMM Başkanı Kahraman, “Ümit ediyor ve dua ediyorum ki bu daha güzel yarınlara, huzurlu günlere bir başlangıç olsun ve milletimize hayırlı olsun.” dedi.

Türkiye tarihinde dört ay süren hükümetlerin olduğunu hatırlatan Kahraman, en iyi koalisyonlardan biri sayılan Necmettin Erbakan ve Tansu Çiller koalisyonunda, bir bakan olarak neler çekildiğini bildiğini söyledi.

Kahraman, denetleme olarak temeli Osmanlı’ya dayanan Ombudsmanlık Kurumunun kurulduğunu belirterek, adalete saygılı olunduğunda devletin güçlü ve büyük olacağını vurguladı. Kahraman, Kamu Denetçiliği Kurumunun nice hizmetlere imza atmasını diledi.
 

Editör: TE Bilisim