Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin, örgüte finans sağlayan ve örgüt faaliyetlerine iştirak eden kişilere yönelik başlattığı soruşturma kapsamında, örgütte aktif rol oynadığı değerlendirilen kişiler tespit edildi.

Konya merkezli 30 ilde haklarında gözaltı kararı verilen 102 kişiden 35'i yakalandı. Gözaltına alınması planlanan zanlılardan 7'sinin aynı suc¸tan cezaevinde bulundukları öğrenildi. Zanlıları yakalama çalışmaları sürüyor.

Zanlılar arasında sözde, "il-ilc¸e imamı", "bu¨yu¨k-ku¨c¸u¨k bo¨lge imamı", "ünite imamı", "bo¨lge talebe mesulu¨", "şehir dıs¸ı talebe mesulu¨", "arama tarama mesulu¨", "bo¨lge muhasebecisi", "eyalet mesulu¨", "eyalet muhacir mesulu¨", "mu¨tevelli grubu sohbet hocası", "ser rehber" gibi pozisyonlarda görev alanlar bulunuyor. 

FETÖ Yapılanması

Yürütülen soruşturmalar kapsamında, FETÖ'nün yapılanması ortaya çıkarıldı. Devletin içine sızmak için oluşturulan birimlere ilişkin ayrıntılar tek tek tespit edildi. I·l imamının o¨rgu¨tu¨n kent bazındaki en u¨st yo¨neticisi oldugˆu, FETÖ elebaşı tarafından ulaştırılan tu¨m emir ve talimatları silsile yoluyla ildeki o¨rgu¨tu¨n tabanına kadar ilettiği bildirildi. 

İl imamı tarafından seçilen ünite imamının hitap gu¨cu¨ yu¨ksek, etkileme kabiliyeti olan kis¸ilerden sec¸ildiği öğrenildi.

Üst düzey konuma sahip il eğitim danışmanı ya da il talebe mesulünün, devlet ic¸erisindeki paralel yapılanmada o¨nemli bir misyon u¨stlenen rehberlik kısmının yo¨neticiligˆini yaptıklarının anlas¸ıldığı ifade edildi.

İmamlık yapılanmasına göre daha gizli faaliyet yürüten rehberlik yapılanmasının ic¸erisindeki "şehir dışı talebe" grubunun, örgütün en gizli faaliyet gösteren birimi olduğu belirtildi.

Devletin İçindeki İllegal Faaliyetlerde Kilit Pozisyonda

Rehberlik birimine bagˆlı faaliyet yu¨ru¨ten talebe mesulünün, eleman temin etme ve devlet ic¸erisinde paralel yapılanma s¸eklindeki illegal faaliyetlerde kilit pozisyonda oldugˆunun anlaşıldığı kaydedildi.

S¸ehir dıs¸ı talebe mesullerinin, sorumlu oldukları asker ve polis o¨gˆrencilerini, hafta sonu ziyaret edip örgüt elebaşının vaaz ve CD'lerini izlettirerek kontrol altında tuttukları öğrenildi.

Bo¨lge lise mesullerinin, o¨zellikle devlet ic¸erisindeki paralel yapılanmada illegal faaliyetlerin temel tas¸larından biri oldugˆu, o¨rgu¨t bu¨nyesinde o¨nemli go¨revlerinin bulundugˆu bildirildi.

Bo¨lge ortaokul mesulü tarafından birebir görüşülen öğrencilere, "Askeriyede vatanını, milletini, dinini seven insanların c¸ok az olması sebebiyle senin gibi insanlara c¸ok ihtiyac¸ var." gibi telkinlerle o¨gˆrencinin askeri okullara yo¨nlendirilmesinin sagˆlandığı belirtildi. 

Bu o¨gˆrencilerin, askeri okul sınavlarına, o¨rgu¨te ait o¨gˆrenci evlerinde hazırlandığı, mu¨lakatlarda nasıl davranmaları ve nelere dikkat etmeleri gerektigˆinin öğretildiği ifade edildi.

Ser rehberlerin ise dershanelerde rehber öğretmen görünümü altında, müdürlerden daha etkili kişiler olduğu, belletmenlerin yurtlarda kalan o¨gˆrencilerden dini konulara egˆilimi olan ve yapıya itaat edebilecek durumdakilerin tespitini yaparak örgütün evlerine yönlendirdiği kaydedildi.
 
Editör: TE Bilisim