Bakan Soylu, “ 2017 Avrupa uyuşturucu raporuna göre AB erken uyarı sistemi tarafından tespit edilen yeni uyuşturucu maddelerin yüzde 70'inin son 5 yılda üretildiğinin belirlendiğini aktararak, şöyle devam etti: "2013 yılında 299, 2014 yılında 365, 2015 yılında 423 yeni madde eklenmiş, Avrupa uyuşturucu pazarına. Bu ne demek biliyor musunuz? Geç kaldığımız her gün, listeye yeni bir zehir ekleniyor demek. 

Bir başka tehlike, bazı yeni maddelerin Avrupa'da açıkta, dükkanlarda ve çoğunlukla 'yasal keyif verici' olarak satıldığı, yine uluslararası uyuşturucu raporlarında geçiyor. Avrupa, maalesef bu konuda inanılmaz derecede gevşek davranıyor. Parada ve birçok konuda birlik olan Avrupa, ilginçtir, uyuşturucu ile mücadele konusunda birlik olamıyor. cezalar ve uygulamalar farklı farklı. Bir kilo eroin arzı için beklenen hapis süresi Hollanda'da bir yıl, Yunanistan'ta 20 yıl. Bir kilo esrar arzı için Yunanistan’da ceza 10 yıl, Hollanda, Fransa, Polonya, Lüksemburg ve diğer birkaç AB üyesi ülkede ise hapis cezası öngörülmüyor. 

Türk Ceza Kanunlarına göre ise uyuşturucu arzı suçunda 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve adli para cezası ile cezalandırılır. Satılan veya verilen kişinin çocuk olması durumunda ceza alt sınır 15 yıla kadar yükselmektedir. Ayrıca uyuşturucunun türüne göre, satıldığı, yakalandığı yere göre, yani okul, yurt, kışla, ibadethane gibi toplu bulunan yerlerde ele geçirilmesine göre cezalar artmaktadır." Uyuşturucu konusunda bir başka tehlikenin de darknet üzerinden yapılan satışlar olduğuna dikkati çeken Soylu, "Darknet denilen internet ağı üzerinde kripto paralarla yapılan satışların 3'te 2'si uyuşturucu ile ilgilidir. Küresel uyuşturucu arzı içinde belki henüz çok büyük bir yer tutmuyor olabilir ama dağıtım noktasında dünya sağlığını tehdit edebilecek boyutta bir tedarik sunduğunu da gözden kaçırmamak ve şimdiden tedbir almak gerekir." dedi.
 
Editör: TE Bilisim