Eski Sırp lider Kral Aleksandar'ın yaklaşık bir asır önce bir daha Sırplar ile Türkler arasında savaş olmaması temennisini anımsatarak, Türkiye ile sadece barış içinde iyi ilişkiler kurmak istediklerini söyleyen Vucic'in ifadelerine atıfta bulunan Erdoğan, "90 yıl önce Kral Aleksandar böyle güzel bir temenni de bulunmuştu, şimdi de Cumhurbaşkanı Aleksandar bu temenniyi hayata geçiriyor diye ben buna inanıyorum. Ondan dolayı da sizleri ayrıca kutluyorum." diye konuştu. İkili ve Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantılarının verimli bir şekilde gerçekleşmesinde mevkidaşının müstesna bir etkisi olduğunu dile getiren Erdoğan, Vucic'e teşekkürlerini iletti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 anlaşmanın imzalandığını anımsatarak, bunun konsey toplantısının ne kadar verimli olduğunu gösterdiğini aktardı. Sırbistan'ı 2 yıl aradan sonra tekrar ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Erdoğan, 2019 yılının iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 140'ıncı yıl dönümü olmasının ayrı bir önem ifade ettiğini bildirdi. Görüşmelerinde 2 yıl içinde yapılanların değerlendirildiğini ve kendilerine yeni hedefler belirlediklerini belirten Erdoğan, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel gelişmeleri de ele alma fırsatı bulduklarını söyledi. Görüşmeleri öncesinde Devlet Arşivlerinin ortak sergisini gezdiklerini anımsatan Erdoğan, Başbakanlığı döneminde İstanbul'da inşa ettikleri arşivin müstesna diyebileceği bir güzelliğe sahip olduğunu dile getirdi. Arşivin hemen her anlamda iftihar edebilecekleri bir hale geldiğine değinen Erdoğan, yetişmesi halinde 29 Ekim'de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içerisinde Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi'nin de açılışını yapmayı planladıklarını anlattı. Kütüphanenin 5 milyon cilt kitap alacak durumda olduğu bilgisini paylaşan Erdoğan, "İnanıyorum ki gençliğimizi, gençliğin ötesinde yediden yetmişe herkesi çok çok hayran bırakacak bir kütüphane." dedi.

"Barış köprüsü inşa edeceğiz"


Türkiye'nin Balkanlar'ın istikrarında ve refahında yapıcı rol oynadığını ve oynamaya devam edeceğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti: "Bölgenin Avrupa-Atlantik yönelimini destekliyoruz. Bölge ülkelerine mevcut sorunlarını geride bırakarak, aralarında diyalog ve iş birliğini arttırmaları için yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda 6 yıldır yapılamayan Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü Zirvesi'ni yarın gerçekleştiriyoruz. Zirvenin ardından liderler olarak Sremska Raca-Kuzmin hattının temelini atarak Belgrad-Saraybosna Otoyolu Projesi'ni başlatıyoruz. Böylece bölgemizde gönülleri birbirine kavuşturan yeni bir dostluk ve barış köprüsü inşa edeceğiz. Sava Nehri üzerinde iki ülkeyi birbirine bağlayacak köprünün temelini atacak olmamız da bölge için çok anlamlı bir mesaj teşkil edecektir. Değerli dostum Vucic'e gösterdiği misafirperverlik için şahsım ve heyetim adına çok teşekkür ediyorum. Tüm projelerin ülkelerimiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum."

"Kavga değil, barış lazım"

Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan Üçlü Zirve toplantısından beklentilerinin ne olduğunun sorulması üzerine Erdoğan, "Bunlar, adeta Balkanlar'ın köşe taşları, temel taşları... Balkanlar'ın bu köşe taşlarının, temel taşlarının birbirleriyle dayanışma içinde olması, barışın teminatı olması, barış köprüsü olması inanıyorum ki tüm Balkanlar'da yaşayanları olumlu istikamette etkileyecektir." ifadelerini kullandı. "Artık insanlık için kavga değil, barış lazım" diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Hepimiz için bu gönül köprülerinden sadece artık tebessüm, artık barış, bunun temel taşları oluşturulmalı. Ben inanıyorum ki bu üç ana unsur bunu sağlayacak güçtedir, kabiliyettedir. Ve hepsi de zaten birbirleriyle iç içe geçmiş bir demografik yapının altyapısını oluşturuyor. Bunu da başaracağız." Toplantıda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan hazır bulundu.

Editör: TE Bilisim