Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, kimyasal gübre yasağı ve organik gübre açığının Türkiye tarımını önemli bir çıkmaza soktuğunu belirterek, “Verimsiz toprakların eksik elementlerini tamamlayan, toprağı mikro canlılar ile zenginleştiren, ürünü böceklerden ve hastalıklardan koruyan bazalt kaya tozu zorunlu organik tarım için sürdürülebilir bir yöntemdir. 5 milyon ton kimyasal gübre için gerekli olan 20 milyon ton organik gübrenin büyük bir kısmı doğal bazalt tozu ile karşılanabilir” dedi.  

Türkiye’nin yüzde 90 oranında bağımlı olduğu ithal kimyasal gübreye yılda 5,5 milyon dolar ödemek zorunda olduğunu kaydeden Bektaş, “Organik gübre toprak verimini artıran mikro organizmaların azalmasına, toprağın çoraklaşmasına, ürünün besin değerinin düşmesine neden olmuştur. 

Ayrıca kimyasal maddeler bitkiler vasıtası ile insan vücuduna geçerek kanser vakalarının artışına neden olmaktadır. Aşırı tarım ve kimyasal gübreleme sonucu, toprak bünyesindeki doğal elementleri önemli ölçüde kaybetmiştir. Bunun sonucunda da çorak toprakta yetişen ürünün besin değeri de düşmüştür. Örneğin yapılan araştırmalara göre, günümüzde yetişen havucun besin değeri 25 yıl öncesindeki havuçtan yüzde 10-25 daha azdır. 1965 yılında yenilen bir elmanın besin değeri bu günün 5 elmasına karşılık gelmektedir” diye konuştu.
 
Editör: TE Bilisim