Turizm İşletmeleri ve Seyahat Acenteleri Derneği (TİSAD) Başkanı Murat Çavga, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 100 günlük eylem planının içerisinde yer alan ve turizm pazarını yakından ilgilendiren ‘Çin Eylem Planı’nın hazırlanmasını kendilerini heyecanlandırdığını ifade etti. Çavga, “Cumhurbaşkanı’mızın 100 günlük eylem planını heyecan verici bir gelişme. Eylem planında Turizm pazarında Çin’in payını artırmak için Çin Eylem Planı hazırlanması bizlerin yıllardır üzerinde durduğu ama bir türlü atak yapamadığımız bir olgu idi” dedi. İşte Çavga’nın o açıklamaları:

O Açıklamadan Sonra…

Bizler bu açıklamaları yaptığımızda Çinliler Karadeniz’e, Trabzon’a niye gelsin gibi cevaplar ile karşılaşıyorduk. Umarım cumhurbaşkanımızın bu açıklamasından sonra bu cevapları verenler Çinlilerin Karadeniz’e niye geleceklerinin cevaplarını bulmaya çalışırlar. Son yıllarda çoğunlukla Ortadoğulu turistlere hizmet ettiğimiz için bölgemizin çoğu kültürel değerini ihmal ettik. Öyle bir hele geldik ki Sümela manastırının kapalı oluşu ile yaptığımız eleştirlerde bile Ortadoğulu turistler Sümela’ya gitmiyorlar, Sümela’nın kapalı oluşu turizmi etkilemez gibi cevaplar almaya başladık.  

Bölgedeki İl Müdürlerimiz…

Bölgemiz turizm konusunda öyle şanslı bir bölge ki hem doğası hem de kültürel değerleri ile dünyanın tüm pazarlarına hitap edecek bir envantere sahip. Biz Tisad olarak sezon öncesi bölgedeki tüm illerimizi ziyaret ederek illerimizin ön plana çıkarılması gereken özelliklerini vurgulamaya çalıştık. Bölgedeki il müdürlerimiz ve valilerimiz bizleri nezaketle misafir edip söylediklerimizden notlar çıkardılar. 

Sürdürebilirlik Anlamında…

Doğa ve tarihi değerleri koruma derneği başkanı aynı zamanda derneğimiz danışma kurulu üyesi sayın Coşkun Eruz’a bu süreçteki en büyük destekçimizdi. Hocamızın araştırmalarını, yönetimdeki arkadaşlarımızın turizm tecrübeleri ile harmanlayarak ziyaretlerimizde sayın valilerimize aktardık. Ortadoğu turizmi bölgemizi ekonomik anlamda kalkındırdı ancak sürdürülebilirlik anlamında sekteye uğrattı. 


Başkan Çavga Rakamları Verdi

Bölgemizde Çinli’ler için önem arz edecek birçok doğal tarihi ve kültürel değer vardır. Çinliler için büyük öneme sahip olan tarihi İpek Yolu’nun İstanbul’dan sonra en önemli limanının Trabzon Limanı Trabzon limanı olması bunların başında gelir. Ayrıca Trabzon’da bulunan Sümela Manastırı, Gümüşhane ili sınırları içindeki Kurum ( Gorom, Kromni) tarihi madenci kenti, Santa harabeleri, Ordu sınırları içindeki antik ve mitolojik Yason Burnu ve Giresun Adası’nda geçtiği varsayılan mitolojik Argonatların hikayesi Çinliler için önem arzeden değerlerimizdendir. Bu değerlerimiz Çin pazarında tanıtabilmemiz bizleri iddialı bir destinasyon haline getirir. Bu bizim için fırsata çevrilmesi gereken bir durum Çin turizm dairesi verilerine göre 2013 yılında Çin de turizm faaliyetine katılan kişi sayısı 130 milyon olarak açıklanmasına rağmen, tursab’ın verileriene göre çinden ülkemize gelen turist sayısı 2015 yılında 313.bin 704, 2016 yılında gelen 167 bin 570, 2017 yılında ise 247 bin 277 kişi olarak açıklandı.
 

Editör: TE Bilisim