Kaya, “Değerli Komisyon üyeleri, Değerli Genel Müdür,  müdür yardımcıları; Komisyonumuza hoş geldiniz.   

Büyük Atatürk Trabzon'a 3 defa gelmiştir, ilk gelişi 15 Eylül 1924'tür. 15 Eylül 1924'te Trabzon'a gelişlerinde Büyük Atatürk şöyle bir söz söylüyor: "Trabzon'umuzu az zamanda dahile demir yoluyla birleştirmek nuhbei amalimdir." Aradan doksan dört yıl geçti, Trabzon'umuza hâlâ demir yolu gelmedi.   

Belediye Başkanımız Trabzon'da bir açıklama yaptı, yakın bir geçmişte diyelim. Trabzon'umuza Erzincan üzerinden bir demir yolu hattı geleceği konusunda net bir açıklama yaptı. Hatta açıklamasını isterseniz cümlesiyle birlikte eksik kalmaması için okuyayım: "Ulaştırma Bakanlığı Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü, Erzincan-Trabzon demir yolunun etüt ve proje uygulama ihalesinin 14 Mayısta yapılacağını bildirmiştir. Uzun yıllardır demir yolu hayali kuran şehrimiz ve bölgemiz için bu çok büyük bir müjdedir. Artık demir yolunun yapılıp yapılmayacağı ve hangi güzergâhtan geçeceği gibi tartışmalar geride kalmıştır. 

Bu dev yatırım şehrimize, bölgemize, milletimize hayırlı olsun." Tabii, Büyükşehir Belediye Başkanımız böyle bir açıklama yaptı ama az evvel sizin sunumunuzu ben dikkatle dinlemeye çalıştım, sunumunuzda Trabzon adı, Trabzon-Erzincan demir yolu adı hiç geçmedi. Bu bir eksiklik midir ya da Büyükşehir Belediye Başkanımız bu sözleri neye dayanarak konuşmuştur? Bu konuda bir bilgi rica ediyorum sizlerden.   

Demir yolunun önemini anlatmaya gerek yok, az önce arkadaşlar konuşmalarında ifade ettiler. Demir yolu deyince, tren deyince herkes heyecanlanıyor, herkes güzel şeylerden bahsediyor ama Karadeniz Bölgesi'nde, özellikle Samsun'dan Sarp'a kadar maalesef demir yolunun rayı bile yok, siz de biliyorsunuz. Bölge insanları olarak burada bir demiryolu hattının olmasını çok arzu ediyoruz. Bu hattın Bölge ihracatına da çok olumlu etkileri, katkıları olacağını, bölge ulaşımına çok değerli katkıları olacağını hepimiz biliyoruz. Ben bu bilgilendirmeden sonra sizlere sormak istiyorum: 

Trabzon-Erzincan demir yolu, siyasi söylemlerin ötesinde ne tür proje çalışmasına konu olmuştur? Erzincan-Trabzon demir yolu için bir güzergâh belirlenmiş midir? Bu hat yatırım programına alınmış mıdır ya da alınmışsa ne zaman onaylanacaktır? Bu güzergâh için "İlk temel şu zamanda atılacaktır." diyebiliyor musunuz, bir tarih verebilir misiniz? Samsun-Sarp-Batum bağlantısı da konuşulan bir hattır. Bu öneri sizce uygun mudur, makul müdür, rantabl mıdır?   Teşekkür ediyorum” dedi.
 
Editör: TE Bilisim